Een ploeg als Roda JC kan vaak niet anders dan dat laatste, maar dat rechtvaardigt het transferbeleid lang niet altijd. Waarom moet de bikkelharde, doch uiterst sympathieke verdediger Pa Modou Kah nu weg bij Roda JC? En waarom komt er een gast voor in de plaats die vorig seizoen met Willem II een belabberd seizoen beleefde? Voor een Kerkradenaar als ik (in hart en nieren, niet eens zozeer qua woonplek) is dat reden genoeg om de barricades op te gaan.

Roda JC

Na, goed. Op papier dan. In werkelijkheid rebelleer ik veel eerder via Football Manager. Roda JC heeft er niets aan, maar ik kan zo op z’n minst mezelf wijsmaken dat ik voetbalverstand heb. De 2008-editie is favoriet, vooral door de savegame met een kleine zevenhonderd uur aan speeltijd. Deze savegame speelt zich af ergens in de jaren veertig en Roda JC haalt steevast de kwartfinale van de Champions League.

In de zomer installeer ik steevast de nieuwste versie. Die is qua selecties het meest actueel en precies. Naar aanleiding van reeds voltrokken transfers en de iets concretere geruchten download ik een community-database via de website Manutd.nl. Vervolgens kies ik uiteraard voor Roda JC en probeer ik om met de selectie van het komende seizoen Europees voetbal af te dwingen.

Het mooie hieraan is dat ik de nieuwe spelers daadwerkelijk leer kennen. De spelersgegevens kloppen namelijk tot in de details, zowel feitelijk als qua vaardigheden. Het is niet voor niets dat de Engelse club Everton een paar jaar geleden bekendmaakte dat het de Football Manager-database gebruikt om nieuw talent te spotten. Zelfs de persoonlijkheid van zestienjarige jochies worden uiterst nauwkeurig nagebootst in het spel. Voordat het seizoen van start gaat, heb ik dus al in de smiezen waar de kracht en zwakte van het vernieuwde Roda JC ligt.

Aspirant-voetbalcoach

Football Manager is daardoor een toffe manier om voetballoze zomers als deze door te komen. Ik heb al enig idee wat ik van Roda JC, maar ook van Ajax en FC Twente kan verwachten. En wat blijkt: Roda JC scoort als een malle, maar mede door die nieuwe aankoop is de verdediging zo lek als een mandje. Ik heb ‘m in de winterstop ook gelijk laten gaan en ben op dit moment op zoek naar een jeugdige vervanger. Misschien wordt zijn daadwerkelijke evenbeeld wel een toekomstige held. Een paar jaar geleden heb ik op een vergelijkbare manier immers Wijnaldum ‘ontdekt’, toen nog spelend in de jeugd van Feyenoord.

De keerzijde van Football Manager is dat je er gelijk de hele vakantie mee bezig kunt zijn. Er is namelijk altijd wel iets aan te passen aan het team. Het trainingsschema moet je telkens afstemmen op je selectie, die geblesseerde topscoorder moet opgevangen worden en ook de clubarts en jeugdspelers moet je van een contract voorzien. Juist deze dynamiek maakt Football Manager zo tijdloos. De voetballerij staat nooit stil en het team is nooit in opperste conditie, wat bij bijvoorbeeld een rollenspel op een gegeven moment wel het geval is.

En je hebt in Football Manager lang niet overal (directe) invloed op. Wanneer een concurrerende trainer een rotte opmerking over jou maakt tegenover een invloedrijke journalist, kan dat een negatief (of juist positief) effect hebben op je spelersgroep. Er zijn zoveel variabelen dat je altijd nog maar moet afwachten of je als topteam die degradatiekandidaat daadwerkelijk van de mat veegt.

Europees voetbal

De relatief lange zomerperiode is voor mij de beste periode om met Football Manager te beginnen. In deze periode heb ik de meeste vrije dagen en de minste zorgen (met andere woorden: deadlines die Michel Musters me oplegt). Bovendien draait het spel op zo’n beetje iedere PC of Mac van deze eeuw en tijdens een tripje pak ik gewoon de PSP- of iOS-variant erbij. Maar het belangrijkste en leukste: ik weet door Football Manager eigenlijk al wat er het komende seizoen gaat gebeuren. Dat wil zeggen: Roda JC haalt Europees voetbal en PSV wordt kampioen.

Gamer.nl zomermodus: Dit artikel valt onder de Gamer.nl zomermodus. In de zomer komen er minder games uit. Om toch interessante content te bieden, hebben we elke werkdag een andere rubriek op Gamer.nl. Elke maandag: de zomergame, een game die een Gamer.nl-redactielid er elke zomer weer bijpakt.