Achtergrond

Zeven zekerheidjes: Wat GNL verwacht op E3 2015

Naast Marcel die geniet van het lekkere weer, natuurlijk

Geschreven door Ron Vorstermans op
De aanloop naar de E3-conferentie in Los Angeles teert op hype. Daar plukken uitgevers, ontwikkelaars en ook gamewebsites maar wat graag de vruchten van. Gamer.nl doet een duit in het zakje: zeven zekerheidjes op de komende E3.

Paper Mario-remaster voor Wii U

Uit de veilige investeringen die Nintendo onlangs uit de doeken deed, maken we op dat de Japanse gamelicentiegigant de komende tijd inzet op vertrouwde platformen. Het bedrijf wil nog meer mensen in aanraking laten komen met zijn welbekende IP’s. Zo gaat het bedrijf licenties voor attracties aanleveren voor Universal-pretparken en wil de uitgever de mobiele markt op.  

Nu gaan we er niet vanuit dat Nintendo een van beide aankondigingen uitdiept tijdens zijn Nintendo Direct-stream op de E3. Dat moeten we helaas ook stellen over Nintendo’s nieuwe platform NX, dat naar eigen kennisgeving van het bedrijf ontbreekt op de beurs. Ook de aankondiging van een nieuwe mobiel platform, bijvoorbeeld de opvolger van de 3DS, sluit de perswoordvoering van de ontwikkelaar uit.

Het verleden leert ons dat Nintendo goed is in het verbergen van komende onthullingen op de E3. Dat wil niet zeggen dat het bedrijf geen misstappen begaat. Op basis van zo’n misstap doen we één concrete voorspelling: een remaster van Paper Mario voor Wii U óf een remaster van Paper Mario: The Thousand Year Door voor dit najaar. Aangezien Paper Mario op de Nintendo 64 net uit is gekomen op Nintendo’s Virtual Console, neigen we naar de laatste.

Die misstap is redelijk recent én concreet. Tijdens een Japanse banenexpo begin mei deelde een medewerker van Intellegent Systems, Nintendo’s interne ontwikkeldivisie, flyers uit. Daarin werd ‘Super Paper Mario’ voor Wii U aangehaald als een van de gebezigde projecten. Geen hard bewijs, maar omdat Nintendo niet heel veel heeft voor dit najaar (lees: Zelda voor Wii U is uitgesteld naar 2016 en Starfox dat nog altijd in nevelen gehuld is), lijkt een remaster van een van Nintendo’s fan favorites ons een veilige en logische keuze voor om en nabij kerstmis 2015.

Fallout 4

Voor het eerst wil Bethesda op de E3 meedoen met de grote jongens en dat doet de uitgever met een eigen persconferentie. Na Fallout 3 (2008, zo snel worden we blijkbaar oud) is de wereld klaar voor een vervolg. Aangezien een next-gen-Fallout garantstaat voor heel veel over de toonbank vliegende computerspelletjes, kan het haast niet anders dan dat de vele geruchten over het in ontwikkeling zijn van Fallout 4 kloppen.

Als Bethesda indruk wil maken op deze E3, begint die indruk bij Fallout 4. De rpg kán niet ontbreken in deze conferentie.

Een Skyrim-remaster

In navolging op die persconferentie van Bethesda: het lijkt ons sterk dat Fallout 4 dit najaar uitkomt. Dat is voor het pr-traject te kort dag. Voor Bethesda is zo’n gat in de kalender haast niet beter te vullen dan met een remaster. Een opgepoetste versie van Skyrim lijkt een veilige investering die prima naast de aankondiging van Fallout 4 kan staan. 

De grote comeback van Xbox One-exclusives

Het lijkt een zekerheidje dat Microsoft op de E3 met exclusieve games terrein wil terugwinnen ten opzichte van zijn grootste concurrent (toch, Phil?). Een teaser van de nieuwe Gears of War is in dat geval noodzaak op Microsofts persconferentie. De uitgever heeft begin 2014 de Gears of War-rechten van Epic overkocht en schotelde het aangekochte Black Tusk Studios op met de licentie. Op de E3 kan het bedrijf die aankopen verantwoorden.

Een nieuwe Gears of War zal niet dit jaar uitkomen omdat-ie daarvoor te kort in ontwikkeling is. Ook zou dat evenmin handig zijn, aangezien Halo 5: Guardians dit najaar op het releaseschema pronkt. Daarom ligt de kalender begin 2016 open voor een prettige next-gen-kennismaker: een Gears of War-remaster van de trilogie, die er met het lekken van de Gears of War: Ultimate Edition door de ‘Brazil Advisory Rating Board ’ dan ook lijkt te komen – ook al stelt Microsoft zelf van niet.

Van Halo 5 worden op de E3 voor het eerst beelden getoond van de singleplayer - 343 Industries lijkt speciaal op de beurs te hebben gewacht, zoals ook de eerste beelden van Call of Duty: Black Ops 3 een zekerheidje zijn op de persconferentie van Microsoft. Bovendien ligt het voor de hand dat Crystal Dynamics voor het eerst Rise of the Tomb Raider laat zien, dat (tijdelijk?) exclusief voor de Xbox One en Xbox 360 verschijnt. Ook die game moet nog dit kalenderjaar in de winkels liggen, dus die beelden gaan waarschijnlijk gepaard met een releasedatum.

En als Microsoft echt slim is, laat het ook even het aangekondigde Crackdown langskomen, naast die andere zekerheidjes, Forza Motorsport 6 and Quantum Break.  Misschien dat het mysterieuze Scalebound ook nog even zijn gezicht laat zien, al durven we voor die laatste onze hand niet in het vuur te steken.

Age of Empires 4

Januari 2015. Op een banensite voor ingewijden pronkt een advertentie  van Decisive Games, de interne RTS-ontwikkelaar van Microsoft. Daarin moedigt de ontwikkelaar sollicitaties aan voor functies die betrekking hebben op ‘the next installment in a beloved strategy game’. Dat kan Age of Mythology zijn. Of Halo Wars. Wij denken Age of Empires.

Zeker na het mislukte Age of Empires Online, dat vorig jaar de nek werd omgedraaid, zag het er niet goed uit voor het IP. Sowieso wordt de westerse RTS vanwege de gestage opmars van moba’s steeds zeldzamer. Als er één titel is die daar verandering in kan brengen, is dat een sterke merknaam als Age of Empires. Hoewel de game naar verluidt nog niet lang in ontwikkeling is, is de E3 een geweldig moment om met de koppeling tussen Windows 10 en de Xbox One te pronken.

Hero

In een recent rapport van Ubisoft communiceert het bedrijf richting investeerders dat het een AAA-titel achter de hand houdt in fiscaal 2016 (dat volgens de Ubisoft-kalender eindigt in maart). We gokken op een nieuw IP, aangezien Ubisoft erg lang wacht op het juiste persmoment om de AAA-investering te verantwoorden. Watch Dogs 2 – dat volgens een inmiddels verwijderd LinkedIn-profiel wel degelijk (en logischerwijze) in ontwikkeling is - wordt wellicht deze E3 uit de doeken gedaan, maar een release in dit fiscale jaar lijkt ons te vroeg dag voor die game.

Er is één titel waarvan we weten dat die in ontwikkeling is (geweest), maar waar we verder nooit iets via de officiële kanalen van vernomen hebben: het mysterieuze Hero. De titel is een prima traditiegetrouwe afsluiter van Ubisofts conferentie. Als Hero niet stilletjes geannuleerd is, kan het haast niet missen of we zien de titel deze E3 terug.

Gravity Rush-remaster

Ja, wéér een remaster, maar dat krijg je met al dat uitstel. Bovendien: Gravity Rush is een hele speciale titel. Gravity Rush was een slim, intuïtief en creatief spel - een zeldzaamheidje voor de PlayStation Vita. 

Wij denken dat de licentie wordt overgeheveld naar de PlayStation 4 omdat het Koreaanse rating board dat stelt. Dat is geen vaag gerucht. Het Korea Rating Board heeft de titel sinds eind maart op zijn site staan. Er is niet eens de tijd genomen de onaangekondigde game van de lijst met naderende releases af te halen.

Een aankondiging voor de PlayStation 4 is bovendien te verklaren. De installed base van de console is een stuk aantrekkelijker dan die van de PlayStation Vita. De Vita krijgt vast en zeker zijn jaarlijkse compilatietrailer boordevol games (met Gravity Rush 2, dat twee jaar geleden voor de handheld werd aangekondigd), maar we betwijfelen of een nagenoeg dood platform daarmee toekomstperspectief krijgt. Leve de Gravity Rush-remaster voor de PlayStation 4!

Dit artikel delen:

Lees meer

'Sony onthult verbeterde Playstation 4 tijdens E3' Source 2-update Dota 2 duikt op
21

Reacties op: Zeven zekerheidjes: Wat GNL verwacht op E3 2015

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • geert1

  • 2 juni 2015 10:45
  Dit lijken me allemaal realistische voorspellingen. Fallout 4 alleen al maakt dat het voor mij een goede E3 kan gaan worden.

  Nog enkele games die nog best 's aangekondigd zouden kunnen worden:

  - Mass Effect 4
  - Dishonored 2
  - GTA5 singleplayer-uitbreiding
  - Guerilla's nieuwe IP
  - Een singleplayer Star Wars-game (bijv. van Visceral Games)
  - Red Dead Redemption 2 (iets minder waarschijnlijk, maar niet onmogelijk)

  Reeds aangekondigde games waar ik graag meer beelden en info van zou zien:

  - Deus Ex: Mankind Divided
  - Rise of the Tomb Raider
  - Uncharted 4
  - Tony Hawk's Pro Skater 5
  - The Division
  - No Man's Sky
  - Homefront 2:The Revolution
  - Mad Max
  - Doom
  - X-COM 2

  En natuurlijk van alles leuks voor Nintendo- en Microsoft-consoles, maar die volg ik wat minder omdat ik de consoles niet heb. Nog twee weekjes!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 2 juni 2015 11:31
  Tja de e3 een leuk iets om zeker voor bepaalde games naar uit te kijken, rare is dat ik uit het bovenstaande lijstje wel uit kijk naar een remaster van Gears of War maar niet naar een remaster van Skyrim maar goed ieder ze ding.

  Mijn lijst van games waar ik naar uitkijk en hopelijk ook iets van te zien of te horen krijgt is als volgt.

  Een aankondiging van :

  Fallout 4
  Beyond Good and Evil 2 (hij had next gen gezegd dus hopelijk laat hij nu iets zien)
  Red Dead 2 of liever gezegd deel 3 :)
  Mario Galaxy 3
  Donkey Kong
  GTA 5 Uitbreiding Single Player

  Games waarvan bekend is dat ze komen maar waar ik dingen van wilt zien:

  Gears of War
  Rise of the Tomb Raider
  Assassins Creed
  Mad Max
  Just Cause 3
  Homefront 2
  Uncharted 4
  Mass Effect 4
  Lego Dimensions

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Wormpaul

  • 2 juni 2015 12:09
  Mijn 2 favoriete spammers op Gamer.nl waren me al voor (sorry Coola) maar mijn gedachten voor komende E3;

  * Gebaseerd op deze E3 ga ik eindelijk mijn definitieve keuze maken voor welke console ik ga kopen, nu ik bijna letterlijk door al mijn oude spellen op de PS3 heen ben (Sly Racoon 4 / Metro: Last Light nu mee bezig….) is het moment eindelijk daar dat ik over kan stappen.

  Hoop zelf op de volgende aankondigingen:

  * Fallout 4 (zoveel zin in!!! Zelfs New Vegas was een juweeltje)
  * Dishonored 2 (alleen nog steeds deeltje 1 spelen maar dat komt goed…)
  * Nieuwe Bully game (als dat niet kan, dan graag nieuwe Red Dead)
  * The Last of Us 2 (deel 1 speel ik ook nog wel voor die tijd, PS3 of PS4)
  * Nieuwe Pikmin / Metroid game

  Games waarvan bekend is dat ze komen maar waar ik dingen van wilt zien:

  * The Division
  * Uncharted 4
  * Rainbow Six
  * Deus Ex: Mankind Divided
  * Overwatch (hopen mag een mens altijd….)

  Voor de rest wil ik de meeste shows live gaan zien (bij die andere site waar ik spam) en als het lukt ga ik diep tot in de nacht door, vorig jaar voor het eerst gedaan en ik merkte dat ik mijn echte passie voor games op dat moment weer terugvond en dat ik bij de trailer van "the division" toen met traantjes voor mijn laptop zat.

  Die echte passie is nu na alle teleurstellingen behoorlijk weggezakt (Next-Gen is er nog steeds niet) maar hopelijk weet deze E3 me weer weg te blazen, te verassen en misschien zelfs te ontroeren…(ik kijk naar jouw Beyond Good & Evil 2)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 2 juni 2015 17:49
  Ik zie ook graag een nieuwe Canis Canem verschijnen maar Canis Canem 2 over Red Dead 2 (eigenlijk 3) nee dat zeker niet :), maar wie weet krijgen wel ze allebei dat zou natuurlijk helemaal dikke shit zijn :).

  The Last of Us moet je spelen Wormpaul, schaam je dat je die nog niet gespeeld heb :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Wormpaul

  • 3 juni 2015 09:18
  Ik heb bewust met die game gewacht op het moment dat ik vermoedde dat hij naar de PS4 zou gaan (zie ook GTA 5) omdat ik het toen toch te druk had met al die andere games. (o.a. Lollipop Chainsaw, veel te veel uur ingestoken)

  Maar Canis Canem is een naam die nog steeds niet lekker bekt voor mij, Bully 2 klinkt toch iets makkelijker. Echter ik heb meer genoten van RDR dan van Bully maar dat neemt niet weg dat Bully al langer geleden voelt (speelde het op de Wii namelijk) en naar mijn mening het echt een ondergewaardeerd spel is. Vond de hele setting, de lessen en het fietsen met je bike (en kart) een stuk leuker dan op je paard rondrijden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vogeltje

  • 2 juni 2015 12:10
  Ik word het meest warm van Fallout 4, echter denk ik dat ze ook eindelijk eens iets nuttigs gaan laten zien van Doom. Maar dit laatste is volgens mij al aangekondigd met een teaser.

  Skyrim-remaster is wel leuk voor de mensen die hem alleen op console kunnen spelen, maar zal zeker niet de klapper zijn.
  De enige remaster/PC-port die ik zou willen zien op deze E3, zou Red Dead Redemption zijn.

  Van Gravity Rush hoop ik ook een vervolg te zien, geweldige game is dat op de Vita.

  Zo zijn er een hoop dingen die ik erg graag wil zien, maar Fallout 4 blijft boven alles uitsteken voor mijn persoonlijke smaak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Wormpaul

  • 2 juni 2015 12:14
  Ik ben bang dat deze next-gen generatie niet krachtig genoeg is om een echt verschil te maken bij RDR, het zal er iets mooier uitzien, iets betere draw distance hebben maar het zal niet zo zijn dat het een compleet andere game lijkt.

  En graphics waren toch al niet het belangrijkste van RDR dus misschien is het beter om die remake uit te stellen naar de PS5 / Xbox XX generatie waarbij ze echt een volwaardige remake kunnen maken en dan maken de nieuwe graphics i.c.m. de fantastische sfeer & muziek pas echt weer heel veel indruk :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • armilotheus

  • 2 juni 2015 12:20
  Mass effect 4 mogen we waarschijlijk nog wachten tot 2017 als we geluk hebben, want eerder zal ie nie komen denk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • wesley-ps3

  • 2 juni 2015 12:29
  Op basis van wat denk je dat de nieuwe COD bij MS getoond gaat worden? Alles wijst erop dat Sony een deal heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Platina32

  • 2 juni 2015 13:42
  Hoop niet op een Skyrim-remaster. Ik heb liever dat ze die tijd besteden aan TES VI!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 2 juni 2015 13:57
  Wat bedoelen jullie met een remaster van oblivion net na de release van de xbox360 en ps3? Oblivion kwam namelijk pas uit net na de release van de xbox360 en voor zover ik weet is daar nog nooit een remaster van geweest. Lijkt me ook sterk dat je een game gaat remasteren op hetzelfde systeem waar ook de originele launch op was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Wormpaul

  • 2 juni 2015 14:56
  Ik denk dat ze doelen op de GOTYE die later uitkwam en naast 2 grote DLC paketten ook een hoop bugfixes / stabilisatie in framerate e.d. bevatte.

  Soort van ding dat tegenwoordig de standaard is maar toen der tijd nog wat meer uniek was.

  Mijn beste gok in elk geval…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Koeno546

  • 2 juni 2015 15:41
  Age of empires 4 zou wel erg vet zijn hopelijk ook wat meer info over mass effect 4.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • DuneBuggy

  • 2 juni 2015 16:31
  Weet je wat nou vet zou zijn. Een vervolg op Vanquish! Of een Remaster natuurlijk. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 2 juni 2015 17:54
  Een vervolg op Vanquish zou ik zeker niet erg vinden mits ze het spel dit keer wel een waardige aantal uur aan gameplay geven, ik speelde Vanquish namelijk onder de 4 uur uit en dat vond ik belachelijk.

  Het was wel een super vet spel maar onder de 4 uur is veel te weinig, zelfde geld voor CoD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • XXMiMa20XX

  • 2 juni 2015 17:09
  Wat ik graag wil zien is:

  Meer info en gameplaybeelden van:
  Destiny The Taken King
  Tony Hawk Pro Skater 5
  The Division
  Uncharted 4
  Rainbow Six

  Graag zie ik het volgende aangekondigd worden:
  Nieuwe AAA IP van Sony (Hoop toch op iets uit de hoge hoed).
  Een nieuwe Jak&Dexter; voor ps4!!
  Fallout 4
  Last of Us 2
  Rockstar met een aankondiging (Red dead plss :) )

  Meer kan ik op dit moment even niet bedenken. Al met al hoop ik dat het een enorm toffe E3 wordt met veel verassingen! :D Ik heb er zin in!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Wormpaul

  • 3 juni 2015 09:20
  Jaaaaa, speel nu Sly Racoon 4 en dat is de laatste soort van platformer die ik nog heb liggen en zie echt uit naar zulke games.

  Meer van Sly Racoon, Jax&Dexter;, Rachet & Clank en dat soort games, dat blijft 1 van mijn absolute genres!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 2 juni 2015 17:50
  Ik vergeet trouwens dat ik ook graag een aankondiging zou willen zien van The Last of Us 2 en dat ze dan verder gaan met Ellie en Joel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vriess

  • 2 juni 2015 22:29
  Iedereen is deze titel vergeten, of heeft de hoop opgegeven;
  The Last Guardian….
  Die game MOET moet er gewoon gaan komen, ook al zien we deze E3 alleen maar weer een nieuwe trailer.

  Ik hoop op uitgebreide info van:

  Zelda U (Ik wil de titel weten!)
  Mass Effect 4 (gameplay graag)
  Fallout 4 (alles is goed)
  Deus Ex: Mankind Divided (alles is goed)
  Rise of the Tomb Raider (hoe lang blijft ie exclusief?)

  Ik hoop op aankondiginen van:

  Metroid U
  Red Dead Redemption 2 (Waarschijnlijk niet, want GTAV is nog te succesvol)
  The Last Of Us 2. (Waarschijnlijk niet want de focus ligt nu op Uncharted 4)
  Twilight Princess HD (Waarschijnlijk niet, we hebben MM3D net gehad en nu focus op Zelda U).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Waltaro91

  • 3 juni 2015 11:06
  Ass-Ass-Sins: Doodoo

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.