Meer geluiden

Voor de audiofielen is er in Minecraft weinig te beleven. Alle dieren en monsters hebben één standaard geluid en laten we het vooral niet hebben over de eentonige bouwgeluiden. Het past misschien wel bij de minimalistische sfeer van de game, maar een beetje diversiteit zou Minecraft minder saai voor het oor maken. De toevoeging van audio loops zou echt handig zijn: in verschillende grotten een ander beangstigend deuntje. Of in plaats van het standaard Minecraftmuziekje een aantal verschillende jolige melodieën die het zonnige weer net iets aantrekkelijker maken. Het is een kleine moeite voor de ontwikkelaars van Mojang en miljoenen spelers zouden er veel aan hebben. Tot die tijd kun je altijd nog je eigen muziek op de achtergrond draaien.

Een duidelijke in-game tutorial

Notch heeft er een handje van om gamers compleet in het diepe te gooien. Hierdoor gebruikt een speler de eerste uren de commando alt-tab (om naar de Minecraft wiki te gaan) vaker dan dat hij daadwerkelijk speelt. Een duidelijke in-game tutorial, inclusief een overzicht van alle items die je kunt maken, zou een verademing zijn voor nieuwe spelers. Velen haken de eerste tien minuten al af, omdat ze gewoon geen benul hebben van wat ze precies aan het doen zijn. Met een korte tutorial die de basis uitlegt zou Minecraft veel meer gamers aan zich weten te binden.

Wapenrekken en display cases

Het unieke uiterlijk van Minecraft mag gezien worden. De merchandising van T-shirts, mokken, sleutelhangers en grote pikhouweelreplica's gaat als een trein. Toch zie je er in het spel vrij weinig van. In Skyrim hebben veel gamers enorm veel plezier gehad aan wapenrekken, display cases en mannequins waarop je al je verzamelde of gesmede wapens en harnassen kunt presenteren. Dit zou de interieurmogelijkheden van Minecraft – die toch al schaars zijn – een stuk verbeteren. Zo'n gaaf diamanten pikhouweel of gouden zwaard aan de muur is toch tof?

Kabelbaan

Het idee om een kabelbaan aan Minecraft toe te voegen kwam door MineCon: een Minecraft-conventie die dit jaar voor de derde keer door uitgever Mojang wordt gehouden. Tijdens MineCon kunnen fans en ontwikkelaars hun ideeën over Minecraft presenteren en discussiëren over wat nu wel en vooral niet goed (genoeg) is aan de game. De kabelbaan kan gebruikt worden om grote afstanden te overbruggen of van hoger naar lager geleden bieden te reizen. De mogelijkheden zijn erg gevarieerd, of je nu verschillende kabelbanen vanaf een hoge toren maakt naar allerlei specifieke gebieden in de wereld of gewoon een te gekke uitgang voor je huis wilt hebben. Met de trap omhoog en als een klein kind met de kabelbaan weer omlaag. (Experimentele mod beschikbaar)

Twee wapens hanteren (en een schild)

Dat de zwaarden in Minecraft er episch uit zien, hebben we hierboven al gezegd. Maar het zou nog epischer zijn als je twee zwaarden tegelijkertijd zou kunnen hanteren. Dat je een monster met twee zwaarden (of een ander voorwerp) kunt aanvallen, die luisteren naar je linker- en rechtermuisknop. Een schild waarmee je aanvallen kunt blokkeren is ook een interessante optie. En dat dachten meer mensen. Zo is er een mod uitgebracht waardoor je schilden kunt smeden die bij de verschillende harnassen in de game horen. Heb je het gezien, Mojang?

Detectie van speciale grondstoffen

Voor de die-hard Minecraft-fans is het gemakkelijker maken van het vinden van speciale grondstoffen misschien heiligschennis, bij veel gamers zal het voor de nodige motivatie zorgen. Er is namelijk niets zo demotiverend als urenlang graven en alleen maar een beetje ijzer tegenkomen. Je zoekt je een ongeluk, maar goud vind je niet al te vaak en een diamant maar zelden. De één zegt: zo is Minecraft bedoeld, de ander vindt het vooral tijdverspilling. Misschien is een detectiesysteem van speciale grondstoffen de gulden middenweg. Wanneer je in de buurt bent – zeg een paar meter – van een schaarse grondstof, krijg je een bliepje te horen. Het zal bij menigeen hun speurneusplezier positief beïnvloeden. En degenen die het écht niet willen, kunnen de detectiemogelijkheid gewoon uitzetten in het optiemenu.

Vliegende vijanden

Het toevoegen van vliegende vijanden ligt misschien niet voor de hand, maar kan echt een verrijking voor het spel zijn – met name in combinatie met de kabelbaan. In Minecraft heb je al een pijl en boog, dus het aanvallen van vliegende vijanden (draken, roofvogels, vleermuizen) moet geen probleem zijn. In de diepste grotten slapen vleermuizen, roofvogels vliegen in de buurt van andere dieren en draken kijken op de hoogste bergen over jouw Minecraft-wereld uit.