Mijn consoles liggen onder het stof. De Xbox 360 gebruik ik voor Pro Evolution Soccer-avondjes met vrienden of een enkele keer voor Red Dead Redemption. De Wii wordt voornamelijk aangezet door mijn vriendin voor games waar je allerlei kunstjes voor een tv moet uithalen en als basis voor een paar leuke drankspelletjes met Mario Kart en Party.

De stof die mijn consoles bedekt, is misschien een honderdste van wat mijn computer gemiddeld naar binnen haalt. En dat is een goed teken. Na drie jaar is het bovendien weer zover: ik ga een nieuwe game-pc kopen. En hoewel ik niet al te veel als een nerd wil overkomen, is dat één van de leukste dingen die ik dit jaar ga doen. Hoe dat kan? Lees de zevenen redenen en misschien kun je het begrijpen.

1. Opties, opties en nog meer opties

Een echte pc-gamer stelt zijn eigen computer samen. Dat is goedkoper, handiger en je blijft de baas over je eigen configuratie. Je bepaalt welke processor, kast, videokaart(en) en voeding je koopt. Je kiest zelf de LED-lichten die je ventilatoren opfleuren als ze draaien. Een andere leuke bijkomstigheid is dat je het uiterlijk van je computer grotendeels zelf kunt bepalen. Wil je een raam om naar je twee GTX690's in SLI te kijken? Wil je dat de waterkoeling aan de bovenkant een leiding laat zien waar het warme water door wordt afgevoerd? Aan elk klein detail besteed je aandacht. En dat maakt een game-pc echt iets dat van jou is, waar jij aandacht en liefde aan hebt besteed. In plaats van zo'n witte of zwarte console die iedereen toch al heeft.

2. Upgrade-mogelijkheden

Na een paar jaar kan een game-pc een flinke upgrade gebruiken, mocht je de nieuwste games nog steeds op ultra willen spelen. Met een game-pc heb je daar de mogelijkheid voor. Terwijl de console nog steeds leunt op een technologie die inmiddels alweer zeven jaar oud is, kun jij gewoon een tweede (of derde) grafische kaart en een paar extra geheugenmodules aanschaffen. Het is het enorm bevredigend om een tweede grafische kaart in SLI of Crossfire aan te sluiten, om daarna de dubbele grafische kracht te hebben. En dat moet dan meteen getest worden. Het is een vernieuwingsdrang van hardware die vaak bij pc-gamers te zien is. Zij nemen geen genoegen met de hardware van een console.

3. Zelf de baas over de instellingen (shooter/graphics)

De vrijheid om de grafische instellingen naar eigen keuze aan te passen, is iets waar heel veel pc-gamers van houden. Niet alle spellen hebben er baat bij om er het allermooist uit te zien. Bekende online multiplayergames moeten vooral een constante framerate hebben om zo het richten en schieten te bevorderen. Maar het is natuurlijk ook heel begrijpelijk dat sommigen Battlefield 3 er zo realistisch mogelijk uit willen laten zien. Om één voorbeeld te geven: als je de glinstering van het licht op het water of in je vizier bij Battlefield 3 op de pc hebt gezien, dan wil je nooit meer anders.

4. Muis en toetsenbord

Als je ooit met een muis en toetsenbord first-person shooters hebt gespeeld, weet je dat de reactiesnelheid drastisch toeneemt. Je kunt verschillende acties aan toetsen koppelen, gebruikt de tien extra knoppen op je (game)muis voor het wisselen tussen wapens en schiet op de millimeter nauwkeurig iemands helm af met een sniper. Je zit niet gebonden aan de belachelijke auto-aim of de feedback die de linker stick geeft. Een pc-gamer hecht waarde aan de DPI van zijn muis en heeft het liefst een aantal knoppen die de gevoeligheid van de muis aanpassen, mocht hij voor een machinegeweer of juist een sniper kiezen. Alles draait om precisie.

5. Steam, diversiteit en torrents

De lancering van gameplatform Steam is één van de beste gebeurtenissen in het leven van een pc-gamer. Het slaat al je save-bestanden op, houdt je collectie online bij en maakt het enorm gemakkelijk om na een schone installatie je games opnieuw te installeren, zonder dat je alle hoesjes weer uit de kast moet vissen. Daarnaast komen op de pc de meeste games uit: keuze zat. Denk aan toffie indiegames, vreemde MMO's of mods die bestaande games een hele andere draai geven. En tussen neus en lippen zeg ik ook nog even dat de optie om (heel gemakkelijk) illegale games te spelen, soms ook enorm handig uit kan pakken.

6. Alles in één

Als je denkt dat vrouwen kunnen multi-tasken, zou je mij eens games moeten zien spelen. Chrome, iTunes, uTorrent, Word en Photoshop draaien gewoon op de achtergrond en met de prachtige combinatie ALT-TAB wissel ik zo tussen mijn werk- en vermaakscherm. De mogelijkheid om alles in één apparaat te hebben, werkt enorm fijn. Als ik op een console game, ben ik heel bewust van de tijd die ik op de bank spendeer. Dat is voor sommigen misschien een positief punt, maar ik kan mijzelf helemaal verliezen in een game, juist omdat ik tegelijkertijd ook kan werken. Of in ieder geval het idee heb dat het mogelijk is.

7. Je kunt lekker trololololololen op Gamer.nl

Je kunt zeggen wat je wilt, maar pc-gamers kunnen trollen. Als een trailer met Xbox 360-beelden van Battlefield 3 verschijnt, zeggen wij meteen 'koop pc dan ziet het er tenminste uit!!11!1!'. Mooi toch? Dat houdt de community van Gamer.nl zo lekker bij elkaar. Ook vinden we het leuk om te zeiken over elke game die eerst op een console verschijnt en daarna op de pc. Onze favoriete reactie is dan 'kut port, niets aan'. Vergeef het ons. Wij doen ook maar ons best om de discussie te pas en te onpas te blijven starten.