Het is een hip woord om te gebruiken: de cloud. Het betekent eigenlijk niets meer dan dat Microsoft heel veel servers beschikbaar heeft waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. De cloud is gewoon internet. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat jouw profiel straks een online leventje leidt. Je kunt altijd bij je achievements en savegames, of je nou op je eigen console inlogt of op die van een vriend. Je pikt zo je seizoen van FIFA weer op waar je bent gebleven, terwijl het spel zichzelf 's nachts geüpdate heeft met statistieken uit de echte wereld. Ook weet de cloud waar je een film hebt gepauzeerd, zodat je ergens anders verder kunt kijken.
De cloud in games
Leuke snufjes, maar de cloud wordt nog waardevoller als hij buiten de savegames om in games wordt toegepast. Een simpel voorbeeld is multiplayer. Online potjes worden nu nog vaak gehost vanaf de console van een speler. Dat betekent dat je afhankelijk bent van zijn internetverbinding, met alle lag en slechte verbindingen van dien. Met de cloud kunnen deze spellen allemaal op dedicated servers worden afgespeeld: het potje wordt dus gehost in de cloud. De verbinding is altijd even snel, voor iedereen. Bovendien kan een slechte verliezer niet meer snel zijn verbinding verbreken als hij achter staat. De dedicated servers zijn gratis voor alle ontwikkelaars, en games als TitanFall en Call of Duty: Ghosts hebben al aangegeven dat ze daar gebruik van maken.
Ontwikkelaars kunnen de extra rekenkracht ook gebruiken voor wat creatievere toepassingen, zoals de Drivatars – al is de naam belachelijk – van Forza 5. Het spel houdt bij hoe jij rijdt en uploadt die gegevens naar de cloud. Het analyseert wat voor beslissingen jij maakt, hoe je een bocht aansnijdt en aan welke kant je een tegenstander inhaalt. Met genoeg gegevens kan de game jouw rijstijl nabootsen. Zo kunnen je vrienden tegen 'jou' racen, terwijl je er niet eens bent. Leuk voor Forza, maar de mogelijkheden voor andere genres zijn enorm. Een squad-based shooter waarin je er met je maatjes op uit trekt, ook al zijn zij niet online; een shooter die ook in de campaign precies aanvoelt als een multiplayermodus.
De cloud is niet eindeloos
De mogelijkheden lijken eindeloos, maar er zijn ook dingen die de cloud niet kan. Microsoft schept graag op over hoe de cloud de Xbox One krachtiger kan maken. Het is echter niet waarschijnlijk dat de rekenkracht van de servers echt ingezet kan worden om games mooier te maken. De beelden moeten dan frame voor frame doorgestuurd worden naar de cloud, opgepoetst worden, en razendsnel weer worden teruggestuurd. Dat vereist een immens snelle internetverbinding, en het is onwaarschijnlijk dat zulke snelheid binnen tien tot twintig jaar gemeengoed is. Wat eventueel zou kunnen is dat andere berekeningen door worden gestuurd naar de cloud, waardoor er meer kracht in de console zelf overblijft voor de graphics. Er is echter nog geen ontwikkelaar die heeft aangekondigd dat ze zo kunnen opereren. Bovendien wordt een game daardoor wel erg afhankelijk van de internetverbinding.
De cloud is natuurlijk niet nieuw. Veel andere bedrijven hebben hun diensten al verplaatst naar het internet. De Office-toepassingen van Microsoft zijn bijvoorbeeld via de cloud te bereiken met Office365. Een bedrijf dat daar gebruik van maakt kan zijn werknemers in hetzelfde Word-document laten werken. Google heeft iets soortgelijks met Google Apps, Apple heeft de iCloud, Adobe biedt al zijn programma's aan in de Adobe Creative Cloud. Eigenlijk zijn zelfs mailclients als Gmail en Hotmail gewoon cloud-based services, aangezien je al die mailtjes niet op je computer opslaat. Het is dus bewezen dat de cloud werkt, maar het is ook al een tijdje duidelijk dat er wat haken en ogen aan zitten.
Hacken en kwijtraken
Uit een onderzoek van troubleshooting-website Fixya blijkt dat veel gebruikers zo hun bedenkingen hebben bij de cloud. Een van de meest gehoorde klachten zijn zorgen over de veiligheid. Als al je bestanden online staan via bijvoorbeeld Dropbox kunnen ze natuurlijk makkelijker gehackt worden dan als je ze netjes op je harddrive bewaart. Ook op consoles lijkt dat een relevante zorg. Je wilt natuurlijk niet dat hackers alles kunnen zien wat jij op entertainmentgebied hebt gedaan: welke films je wanneer keek, welke games je speelde, et cetera. Al is het waarschijnlijk dat dat soort informatie nu ook al met een digitale inbraak buitgemaakt kunnen worden.
Een andere klacht is dat je niet meer zelf de controle hebt over je bestanden. Als je een tekstbestand op je computer hebt staan, dan weet je waar ‘t is. Upload je hem alleen naar de cloud, dan kan er nog wel eens iets mis gaan. Dertig procent van de Google Drive-gebruikers klaagt bijvoorbeeld dat er nog wel eens een folder verdwijnt. Hoe vervelend zou het zijn om op die manier een savegame kwijt te raken, omdat je de game van je console verwijderde om ruimte vrij te maken en ervan uit ging dat je bestand veilig was in de cloud?
Is de cloud stabiel?
Nog belangrijker zijn problemen rond lag en een stabiele verbinding. Gebruikers van cloud-based opslagservices maken nog wel eens mee dat ze tijdelijk niet bij hun bestanden kunnen, of dat de laatste versie van een bestand niet goed is geüpdate, omdat de server niet goed reageerde. Erg vervelend, maar bij games kunnen die problemen nog erger uitpakken. Wat als je geen stabiele verbinding kunt maken? Hapert je game dan, of word je er dan gewoon uitgegooid?
Als straks alle games gebruik zouden maken van cloud-computing in de singleplayer, loopt dan elke titel die uitkomt het gevaar van desastreuze launches als die van Sim City en Diablo 3? Als games meer en meer afhankelijk worden van het internet, wat gebeurt er dan als de servers overbelast raken? Als het lukt om de cloud te gebruiken om dingen als het berekenen van de belichting, wat volgens Microsoft zou moeten kunnen, hoe ziet je game er dan uit als je niet wilt verbinden met het internet?
Microsoft heeft dat natuurlijk allang bedacht. Het is niet voor niks dat ze het monsterlijke aantal van 300.000 servers in gaan zetten om dit alles in goede banen te leiden. Bovendien kunnen ze gemakkelijk meer of minder van die servers aan een bepaalde game of applicatie toewijzen als dat nodig blijkt te zijn. Dat is maar goed ook, want de mogelijkheden van de cloud zijn in principe interessant. Het is te hopen dat het straks ook allemaal werkt.
Reacties op: Xbox One: De kracht van de cloud - Zijn we er van in de wolken?
Heiny Reimes
Maar duidelijk dat er veel gebluft werd op één van de belangrijkste verkoopargumenten van Microsoft. Maar verklaart wel waarom ze na de enorme tegenslag met de presentatie zo makkelijk konden zeggen: "Oke, dan maar geen power of the cloud! Jullie zijn er duidelijk nog niet aan toe."… Maar nu zie je alsnog alles terugkomen, maar net het belangrijkste niet(althans niet de eerste tijd).
geert1
Ik heb best hoge verwachtingen van cloud gaming en het kan goed zijn dat we over 10-20 jaar al ons rekenwerk door centrale computers (cloudservers, mainframes) laten doen, maar het is nu simpelweg nog niet haalbaar. Microsoft is hier inmiddels achter en van Sony's Gaikai horen we ook al tijden niets. Beide consolebouwers hebben te hoog van de toren geblazen. Ik denk dat we misschien later in deze console-cyclus er nog één en ander van gaan horen, maar eigenlijk pas echt over nog langere tijd, nadat deze consoles al zijn uitgefaseerd.
Wat Microsoft nu dus de cloud noemt, is eigenlijk niet veel meer dan een online profiel (met je savegames, account-gegevens, enz) + multiplayer gaming (dedicated servers) + de store. Dat hadden we op de vorige generatie dus ook al, maar toen noemden we het alleen nog niet "de cloud" :)
poklaan
En ik ben ook nog steeds benieuwd wat er zou gebeuren als je bijvoorbeeld Forza 5 speelt (AI zou met de Cloud gedaan worden) en je internet eruit flikkert.
ErikNus
Het nieuwe is natuurlijk dat alle ontwikkelaars er gratis gebruik van mogen maken van Microsoft.
poklaan
freaq
Nee je kan niet direct renderen in de cloud en het beeld naar de console streamen zoals gaikai/onlive proberen, (nog niet iig) maar je kan wel een hele hoop andere dingen doen:
bijv indirecte belichting, de directe belichting doe je lokaal (de lag zou opvallen) maar de secundaire bounced lighting die doe je op de cloud op een server die veel sneller kan zijn dan de console/pc.
in elk geval hoef je geen lokale resources op te geven:
hier is een demo van nvidia met tot 500ms (dat is een halve seconde en echt extreem veel) gesimuleerde lag. het ziet er nog steeds prima uit.
http://www.youtube.com/watch?v=aiWdJxshWMM
verder AI kan ook prima de gemiddelde reactietijd van een mens is 250ms, dus tot je lag meer dan dat is kan je AI op een server gooien, destruction van gebouwen, dynamisch levels aanpassen voor de speler zodat de ervaring afgestemd is op hem haar/ elke keer wat anders is.
over de veiligheid, je eigen pc is echt NIET veiliger dan dropbox, de neige reden dat het een probleem is is omdat dropbox een veel interesanter doelwit is voor hackers gezien ze de gegevens van miljoenen mensen hebben.
over google Drive, servers zijn stabiel en volledig redundant data is daar dan ookveel veiliger dan op pcs (tenzij je bang bent voor de NSA bijv) het cijfer van 30% van de mensen welke dus aangeeft dat folders spontaan verdwijnen in Google drive is gewoon onmogelijk. deze mensenn hebben of zelf (al dan per abuis) een folder verwijderd, (en weten het niet meer) of iemand anders die toegang had tot hun drive heeft dat gedaan. het is niet alsof ineens half gamer.nl weg is omdat de server een error had
geert1
Toch verwacht ik dat we de komende jaren niet heel veel gaan zien van cloud computing en cloud gaming, maar op de lange termijn veel meer. Uiteindelijk is het efficiënter om veel rekenwerk op één krachtige machine te doen, dan het bij elke speler thuis te doen. In de toekomst zullen thin clients vast een grote rol gaan spelen, bijvoorbeeld een smartwatch, smartphone of andersoortig apparaat, die dan al zijn data én rekenkracht uit de cloud haalt. Daarvoor zijn nog wel een aantal flinke obstakels te overwinnen. De infrastructuur en protocollen van het internet zullen langzaamaan ook blijven verbeteren, dus wie weet wat er over 10-20 jaar allemaal kan.
freaq
in die game is iedereen toch al online, dit zou veel meer dynamische content en matches mogelijk kunnen maken, en verder geen belemmering zijn voor de singleplayer (welke vele malen meer gescript is) en een offline path is ook niet nodig in dat geval gezien het een online modus is.
zoals ik al zei er zijn zeker opties, en er wordt ook echt wel naar gekeken ;)
the future is bright ;)
Soldier_hard
MyDevil
niet de "cloud" die bedoelt wordt maar toch gaikai.
ps koop geen van beide dus geen fanboy
Firebirdy
RavenMMG
yuck0
Wat jij hier zegt gaat nooit gebruikt worden door developers, enorm ingewikkeld te programeren en je vergeet dat jouw hele principe ook weer berekend moet worden wat voor nog meer vertraging zorgt
Hoe kom je erbij als ik vragen mag?
Edit: een tech demo van nvidia?! Ik heb ook demonstraties van holografische 3d beelden gezien zou dat ook kunnen met de cloud service van microsoft? Ja dat is sarcasme.
Xb1 en ps4 gebruiken ati btw. En nee nvidia ligt hard voor zoals intel voorligt op amd. Echter zijn de kosten er ook naar.
freaq
het punt is dat de cloud kan zorgen dat de hardware niet sneller hoeft te worden, je hoef je console niet meer te vervangen want het meeste kan in de cloud gedaan worden, en omdat vervindingen beter worden zal er steeds meer in de cloud kunnen.
enorm ingewikkeld om te programmeren? hoe kom je hierbij volslagen onzin, of je je GI berekening lokaal doet of op een server en de data verstuurt maakt practisch niets uit.
Deze tech is ook niet nvidia only dit is toevallig een demo van Nvidia, maar AMD ligt helemaal niet achter op Nvidia, wederom complete onzin, de r9 290x is even snel als een gtx titan en de GCN architectuur is sneller dan de kepler architectuur voor compute. Nvidia heeft nu de GTX 70TI gereleased die een haar sneller is maar de 2 zijn gewoon concurerend beig van elkaar.
verder heeft de keuze voor een amd gpu niets met nvidia duur/goedkoop te maken, maar puur met het feit dat AMD de enige is die een cpu en gpu op 1 die (chip) kan leveren.
anyways je laatste punt hoe kom ik hierbij? wel ik heb het er hier meestal niet over maar alls je me erop uit roept ja ik werk voor een developer en wij testen wel eens wat dingen ja… ik grijp dit niet zomaar uit de lucht. dat je er niet in gelooft prima maar ga niet zeggen dat ik dit allemaal zomaar verzin aub…
geert1
GoofyZ3
Ragingbully
GoofyZ3
yuck0
Met programeren bedoel ik meer van, als je het ene onderdeel van de engine naar de cloud stuurt en het andere deel lokaal renderd. Dat zal toch ook aardige druk op het geheel zetten. Dat vereist weer n hoop extra regels, opties. Wat lokaal en wat gaat er naar cloud ect.
Ik kan me niet voorstellen dat het zoveel gemakkelijker word. Maar zal de tech demo eens goed tot me nemen ipv vluchtig doorskippen.
Het klinkt allemaal als een hoop extra werk voor zowel je console als internet verbinding zo. Maar ben dan ook een redelijke noob op dat gebied.
Een plusje voor je om t goed te maken ;-)
En over nvidia. Ik ben een ati man (veel meer performance per euro) maar nvidia heeft wel véél zuinigere kaartjes met idd dezelfde performance. Ze zijn wel degelijk efficiënter maar ook n stuk duurder.
En ik geloof meteen dat je als programmeur of samen met een werkt. Maar er zijn er zoveel hier die daarover gelogen hebben dat je dat niet hoeft te vermelden. Je kennis is overtuigend genoeg :-)
Allert