Naast de veelal mooie launchtitels biedt de Xbox 360 ook meer genot. Daaronder ook de Xbox Live Marketplace, waar je in staat bent om trailers, theme packs en ander leuk spul binnen te halen. Dat veel van deze downloads gratis zijn en óók nog eens beschikbaar zijn voor een gewoon Xbox Live Silver account, maakt de Marketplace te mooi om te negeren.

Ook demo's behoren tot de downloads die je kunt vinden op de digitale marktplaats. Dit kunnen demo's van grote titels zijn, maar ook kleine voorproefjes van Xbox Live Arcade spelletjes. Deze kleine Arcade games mogen dan geen volwaardige games genoemd worden met een budget waar je U tegen zegt, maar in sommige gevallen bieden ze meer plezier dan je ooit had durven dromen. Maar hoe weet je nou welke arcade games echt de moeite waard zijn, en welke niet? Natuurlijk kun je van alle games de trials downloaden om te kijken of het wat is, maar beter is om gewoon dit artikel door te lezen. We nemen in het kort de essentie van de meest interessante spellen door, vermelden de prijs (trial versies zijn altijd gratis, voor de full versions zul je moeten betalen) en vertellen je waarom je wel of waarom juist niet de Arcade games moet aanschaffen. Have fun!

Door Peter Zeilstra en Frans Coehoorn De kosten

Zoals eerder vermeld zijn de trial versies gratis, de volledige spellen zijn dit niet, op Hexic HD na dan. Hier moet bijgezegd worden dat Euro's of dollars in de Marketplace géén betaalmiddelen zijn. Betaalde content downloaden kan door “Microsoft Points” (MP) in te wisselen. Deze 'credits' kun je met een creditcard of met een pre-paid codekaart uit de winkel kopen. Je kunt al punten kopen vanaf 6 euro.

Een klein overzichtje wat je allemaal kunt verwachten:

500 MP €6,-

1000 MP €12,-

2000 MP €24,-

5000 MP €60,-

Trailers van nieuwe games: Gratis - €0,-

Demo's van nieuwe games : Gratis - €0,-

Themes : 150 MP - €1,80

Gamer Picture : 20 MP - €0,24

Game Picture Bundle : 40-80 MP - €0,48 – 0,96

De meeste games zullen dus zo rond 5-15 euro liggen. Niet al teveel geld voor een hoop plezier dus. Maar genoeg hierover, op naar de arcade games!

Bankshot Billiards 2 Developer: PixelStorm Prijs: 1200 punten (€14,40)

De eerste game die we bespreken is ook gelijk de duurste. Met zijn 1200 punten is Bankshot Billiards bepaald niet de goedkoopste onder de arcadespelletjes. Gelukkig krijg je voor dat geld ook flink wat speelmodi voor je neus geschoteld. Zoals de naam al aangeeft staat het biljarten in deze game centraal. Het klassieke 8-ball komt aan bod, maar er zitten ook andere opmerkelijke gamevarianten bij zoals Cutthroat, Euro 8-ball (het gaat om kleuren in plaats van nummers), 3-ball (stoot drie ballen in zo min mogelijk beurten), Trick Shots en Golf. Ook heeft men multiplayer opties in het spel verwerkt. Je kunt met z'n tweeën op een Xbox 360 spelen, maar ook Xbox Live wordt goed ondersteund bij Bankshot Billiards. Ook als je zonder vrienden zit, is deze arcadegame prima te doen. Wel zul je verdomd goed moeten spelen, want de CPU laat zich niet zomaar verslaan.

Waarom wel: Veel modes en varianten op het bekende spelletje, multiplayer (lokaal en Xbox Live), goede graphics en aanstekelijke muziek. Oogt als een solide arcadegame waar flink aan gewerkt is. Waarom niet: Poolen moet je liggen. De moeilijkheidsgraad ligt vrij hoog. De game is duurder dan menig ander arcadegame. Eindcijfer: 8 Bejeweled 2 Developer: Popcap Games Prijs: 800 punten (€9,60)

Bejeweled 2 is een game die een super relaxte uitstraling heeft. Dit is een game voor mensen die gewoon even willen ontspannen en niet teveel willen nadenken. Het doel in de game is om minimaal drie juwelen van dezelfde soort op een rij te krijgen. Lukt dit, dan verdwijnen deze en wordt het speelveld van boven aangevuld met nieuwe juwelen. Speciale juwelen kunnen worden gemaakt door reeksen van vier of vijf te maken. Hiermee is het mogelijk om grote hoeveelheden juwelen van het scherm te toveren.

Waarom wel: Meerdere modes, zoals action, puzzle en endless mode die voor de nodige afwisseling zorgen. Waarom niet: De classic en endless modes worden al snel saai door het gebrek aan variatie. Eindcijfer: 7 Gauntlet Developer: Digital Eclipse Prijs: 400 punten (€4,80)

De oude klassieker Gauntlet is terug op de Xbox 360. Je speelt met een Elf, een Warrior, een Wizard of een Valkyre en doorloopt talloze levels vol met spookjes, inboorlingen en ander gespuis. Doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te vergaren. Dit kan door vijanden dood te maken, schatkisten van de grond af te rapen en door levels uit te spelen. Je verplaatst je poppetje door lange gangen in de hoop een exit te vinden. Heel bijzonder is het spelletje niet en het gaat dan ook vrij snel vervelen. Gelukkig maakt de co-op mode Gauntet wat interessanter. Met maximaal drie anderen kun je het spel opnieuw doorlopen, wat op zich best vermakelijk is.

Waarom wel: Herleven van oude klassieker. Co-op via Xbox live. Lekker retro/oldskool. Waarom niet: Misschien wel té retro? Het spel kan frustrerend zijn en kan snel gaan vervelen. Weinig variatie in gameplay. Eindcijfer: 6