In februari dit jaar wordt de Europese versie van het inmens populaire World of Warcraft precies twee jaar. De teller staat momenteel op meer dan 7 miljoen spelers wereldwijd, allen mensen die de wereld van Azeroth wekelijks danwel dagelijks betreden. Na de release van World of Warcraft in 2005 zijn er verschillende aanpassingen geweest die de game, naar het idee van Blizzard, hebben verrijkt. Gelukkig bleef het daar niet bij: binnenkort komt de eerste aanvulling getiteld The Burning Crusade op de markt. Reden genoeg om eens te kijken hoe spelers van nu terugkijken op hun verleden, het heden en de toekomst van het fenomeen wat World of Warcraft heet.

Voordat we van start gaan met de interviews, eerst eventjes een woord vooraf. De geïntervieweden zijn mensen die World of Warcraft spelen, gespeeld hebben of tussentijds even gestopt zijn. We hebben de vragen gesteld aan een aantal Nederlanders, eentje uit Engeland en twee uit Denemarken. Twee hiervan zijn vrouw, de rest zijn kerels. Houdt er rekening mee dat de meningen sterk van elkaar kunnen verschillen en wellicht niet aan sluiten bij die van de lezer. Dat gezegd, laten we van start gaan!

Het eerste "slachtoffer" van dit artikel is Cornflake, een groot fan van de Blizzard-games en al helemaal van World of Warcraft. Van de beta moest hij niet veel hebben, maar de uitbreiding lijkt hem wel wat. Niet volledig lyrisch, maar spelen zal hij zeker. Of Cornflake ál zijn acht(!) level 60 characters weet te levelen naar 70 is echter nog maar de vraag. Ingame name:    Cornflake    Race:                    Tauren    Class:                   Warrior Level:                    60 Guild:                    Odins Fury Server:                 Runetotem    PVE/PVP/RP:       PvE 1) Wanneer ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Twee, bijna drie jaar geleden toen de game uitkwam.

2) Waarom ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Ik was al weg van alle Blizzard games en ook een fervent MMO speler. Dat kwam natuurlijk mooi uit.

3) Indien je gestopt bent:

Waarom ben je gestopt met het spelen van World of Warcraft? Welke oorzaak had dit?

Een nieuwe baan zorgde voor wat roet in het eten, plus dat ik alles wel had gezien. Als je geen echte hardcore raider bent is World of Warcraft in end-game compleet bagger!... Had het na 8 characters wel gezien! 4) Wat verwacht je van The Burning Crusade? Waar zie je het meest naar uit? En: Heb je de beta gespeeld?

Ik heb in totaal 8 uurtjes de Beta gespeeld. Niet omdat het niet leuk was, maar omdat ik er niet te veel van wilde zien. De uitbreiding zal voor veel meer groepspirit gaan zorgen en zal minder de nadruk leggen op het grinden en raiden van items. Toch zal er niet bijzonder veel vernieuwend te vinden zijn vrees ik. Over het algemeen zijn het twee nieuwe rassen, wat dungeons en wat spells/skills die echt nieuw zijn. De content is leuk, maar zal de echte spelers maar een halfjaartje zoet houden. Wat moet je dan in Augustus?... wachten op de volgende uitbreiding waar ze weer een jaar over gaan doen?

5) Wat ga je als eerste doen als je de aanvulling in je handen hebt?

De handel eens bekijken, de Collectors Edition bevat een hoop leuke dingen. Ik denk dat ik het eerst de CD opzet met muziek, daar ben ik wel gecharmeerd van.

6) Ga je verder met je bestaande personages, of begin je opnieuw? En met welk personage en aan welke kant van het conflict (Horde of Alliance) ga je dan beginnen? Voor beide vragen geldt: Waarom is dit?

Ik begin helemaal overnieuw met een Blood Elf Warlock. Waarom? Omdat de Bloodelves de echte gemene gasten zijn. Arrogant, evil en ze kunnen het geen reet schelen. Precies het tegenovergestelde van wat ik in het echt ben, dus dat staat me wel aan. Ik weiger Alliance te spelen vanwege het zoetsappige gehalte aan lompe rassen en de vele Legolas- en Sephirot-namen… dat gaan de Blood Elves ook krijgen: Slegolas en Spethriroth. The horror!

7) Al bang voor de overvolle servers met alleen maar Blood Elves en Draenei?

Neuh... dat zal wel mee gaan vallen. Over het algemeen zullen er meer mensen zijn die hun bestaande characters naar lvl 70 gaan trekken. De nadruk van de uitbreiding ligt toch bij de content tussen 60 en 70... en de Belfs en Draenei zijn alleen maar voorzien van lvl 1 tot 20 content. Vanaf daar gaat het allemaal verder bij de legacy content. Dus ja… dat wordt weer al die oude meuk doen. Denk niet dat er veel gamers zijn die daar op zitten te wachten.

8) De huidige levelcap is 60, in de uitbreiding is dit 70. Wat vind je er van dat je weer 10 levels kan gaan questen, grinden of wat dan ook? Is dit een goed iets?

Ik vind het questen en levelen het leukste in het spel. Het gevoel dat je ook daadwerkelijk iets meemaakt… erg frustrerend om te zien dat je oude characters zoveel quests hebben gedaan waar ze de XP van in hun neus geboord krijgen… ach… het idee van een MMO is om hoger te geraken… guess thats what's going to happen!

9) Denk je dat er meer spelers World of Warcraft zullen gaan spelen als de uitbreiding gelanceerd is?

Nee, ik denk niet dat er ook maar 5% aan nieuwe spelers bij zal komen. Het is meer dat er spelers even komen kijken die in het verleden gekapt zijn. Of het ze allemaal zal bekoren laat ik in het midden. Ik denk gewoon niet dat er ineens mensen zijn die de game juist NU wel zullen gaan spelen als ze daarom dus eerst het originele spel moeten aanschaffen, de uitbreiding moeten gaan aanschaffen en dan de maandelijkse kosten er nog bij moeten gaan ophoesten. Dat zou krom zijn … Maar zeg nooit nooit… dus er zal vast wel een blinde gans zijn hier en daar die dit wel zal doen.

10) Tot slot, de ultieme vraag die gesteld moét worden: Ninja's of Pirates?

Arhhhhh!! Dat zegt genoeg?

Over naar Artemiz. Ooit een druid, maar is na verloop van tijd toch overgestapt naar een andere klasse. Weet nog weinig van The Burning Crusade en hoop dus op een complete verrassing. Gaat ook voor de level 70 en een hele hoop paarse items. Instances en PVP, daar houdt Artemiz wel van. Opmerkelijk: Artemiz is nooit gestopt sinds 2005. Wat een die-hard speler! Ingame name:    Artemiz Race:                    Night Elf Class:                   Hunter Level:                    60 Guild:                    Avalon Server:                Outland PVE/PVP/RP:      PVP 1) Wanneer ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Augustus 2005

2) Waarom ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Omdat het me wel een leuke MMORPG leek, en samen begon met wat vrienden

3) Indien je gestopt bent: Waarom ben je gestopt met het spelen van World of Warcraft? Welke oorzaak had dit?

Stoppen? Daar ben ik te verslaafd voor!

4) Wat verwacht je van The Burning Crusade? Waar zie je het meest naar uit? En: Heb je de beta gespeeld?

Ik heb de beta niet gespeeld en eigenlijk heb ik ook geen informatie opgezocht op sites, magazines en dergelijke. Het lijkt me leuker om die dingen zelf te ontdekken zodra The Burning Crusade uit is.

5) Wat ga je als eerste doen als je de aanvulling in je handen hebt?

De nieuwe wereld ontdekken (Outland) en daar gaan levelen.

6) Ga je verder met je bestaande personages, of begin je opnieuw? En met welk personage en aan welke kant van het conflict (Horde of Alliance) ga je dan beginnen? Voor beide vragen geldt: Waarom is dit?

Ik ben begonnen met een druid, die aardig vol met goede gear beladen is door endgame raids. Alhoewel een druid best wel leuk en uitgebreid is, was ik er toch een beetje zat van. Maar met mijn hunter heb ik aardig veel gepvp’d om betere gear te krijgen. Daarmee heb ik nu meer plezier dan met mijn druid. Dus ik ga door met mijn Night Elf hunter door in de uitbreiding naar 70, om vervolgens daarmee nieuwe instances in te gaan met onze guild.

7) Al bang voor de overvolle servers met alleen maar Blood Elves en Draenei?

Niet echt. Iedereen zal vast wel een nieuw character aanmaken van het nieuwe ras, maar ik denk dat de meeste mensen toch eerder door gaan levelen naar 70.

8) De huidige levelcap is 60, in de uitbreiding is dit 70. Wat vind je er van dat je weer 10 levels kan gaan questen, grinden of wat dan ook? Is dit een goed iets?

Het is weer wat nieuws inderdaad, wat me op zich wel leuk lijkt.

Alleen jammer dat je dan wel alle gear die je verzameld heb in raids naar de endgame instances weer vervangen kan worden.

9) Denk je dat er meer spelers World of Warcraft zullen gaan spelen als de uitbreiding gelanceerd is?

Denk dat dat wel mee gaat vallen, misschien een paar meer. Ik denk wel dat er misschien mensen terug komen die gestopt zijn.

10) Tot slot, de ultieme vraag die gesteld moét worden: Ninja’s of Pirates? Yarr! Derde speler van ons artikel is Darksorrow. Deze jeugdige priest speelt al sinds het begin en is nog steeds een groot fan van het spelletje. In tegenstelling tot Artemiz is Darksorrow wél gestopt, omdat het iets teveel een aanslag was op zijn echte leven. Hij heeft de beta gespeeld, maar wacht toch liever op de volledige versie, om zo als Blood Elf fris en fruitig opnieuw te beginnen. Ingame name:    Darksorrow Race:                    Night Elf Class:                   Priest Level:                    60 Guild:                    Ivory Heart Server:                 Draenor PVE/PVP/RP:      PvE 1) Wanneer ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Sinds de launch in Nederland..., wat was dat? Ergens in februari, de exacte datum weet ik echt niet meer... (red: 11 februari)

2) Waarom ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Blizzard... MMORPG... Verhaallijn van Warcraft... dat moest wel wat goeds worden! Vrienden die het ook gingen spelen, dus een gezellige bende. En ik hou erg van MMORPG’s, dus dit moest wel echt wat worden. Ik geloof dat ik het eerst van World of Warcraft te weten kreeg dankzij een boekje in Warcraft III.

3) Indien je gestopt bent:

Waarom ben je gestopt met het spelen van World of Warcraft? Welke oorzaak had dit?

Tja, hoe zal ik het zeggen, het verveelde me uiteindelijk toch wel. Na meer dan anderhalf jaar gespeeld te hebben vond ik het wel genoeg. Ook leed m’n Real Life eronder... heel erg... Iedere avond met 39 andere spelers een dungeon raiden was gewoon m’n leven geworden. Ook interesseerde de nieuwe content van patches (dungeons, PvP extra’s etc.) me totaal niet meer. 4) Wat verwacht je van The Burning Crusade? Waar zie je het meest naar uit? En: Heb je de beta gespeeld?

De nieuwe races- en world-content zie ik het meest naar uit. Wat ik verwacht... Tja, gewoon weer lekker goed World of Warcraft. Ik heb inderdaad de beta gespeeld, waarbij ik een beetje de nieuwe dungeons gedaan heb en een Draenei en Blood Elf gerolled heb. Verder heb ik niet veel gespeeld, omdat de ‘live’ Burning Crusade toch bijna uit is, en de hele beta straks weg is. Ook hou ik er wel van als je voor wat meer verassingen komt te staan als je het spel straks aan het spelen bent.

5) Wat ga je als eerste doen als je de aanvulling in je handen hebt?

Een Blood Elf rollen en spelen! En ook toch wel effe content van de Collector’s Edition checken.

6) Ga je verder met je bestaande personages, of begin je opnieuw? En met welk personage en aan welke kant van het conflict (Horde of Alliance) ga je dan beginnen? Voor beide vragen geldt: Waarom is dit?

Ik begin lekker fris opnieuw. Vooral ook omdat ik de nieuwe races wil checken en dan weer een nieuwe class kan spelen. Het wordt een Blood Elf; twijfelend tussen Hunter en Rogue. De reden waarom ik Horde wordt, is omdat ik ook wel wil kunnen PvP'en zonder een half uur te wachten. Alhoewel dit nu ook helemaal verpest kan worden dankzij de hoeveelheid mensen die Blood Elf gaan spelen. En waarom ik niet verder ga met m’n Priest… Tja, daar heb ik voornamelijk dat anderhalf jaar op zitten spelen en gaat nu toch wel een klein beetje vervelen. Ook begin ik graag weer opnieuw om zo weer eens met real life vrienden, die ook allemaal opnieuw beginnen, te spelen.

7) Al bang voor de overvolle servers met alleen maar Blood Elves en Draenei?

Nee.. Zó erg wordt het toch niet? Ik denk inderdaad wel dat er veel mensen zullen zijn die een Blood Elf en Draenei zullen rollen, maar ook veel mensen die hun main op 70 willen krijgen en weer willen raiden, en geen zin hebben om bij level 1 te beginnen.

8) De huidige levelcap is 60, in de uitbreiding is dit 70. Wat vind je er van dat je weer 10 levels kan gaan questen, grinden of wat dan ook? Is dit een goed iets?

Wat is dit nou weer voor een klote vraag? (red: brutale aapjes, die World of Warcraft-spelers...) Ben je eindelijk 60 na téveel gegrind, moet je er weer 10 bij grinden… En quests doe ik uiteraard ook wel een beetje, maar dat gaat nog langzamer dan grinden, als je goed grind tenminste. Opzich natuurlijk wel een groot deel van het spel, en dus wel goed gedaan.

9) Denk je dat er meer spelers World of Warcraft zullen gaan spelen als de uitbreiding gelanceerd is?

Niet echt nee.. ik denk dat bijna iedere speler wel de expansie zal aanschaffen, maar niet dat er echt veel nieuwe bijkomen.

10) Tot slot, de ultieme vraag die gesteld moét worden: Ninja’s of Pirates?

Pirates!! Argh, mate!! <3

Het verhaal van de Deen Gorakar is weer totaal anders. Begonnen in februari, maar daarna al gauw weer gestopt. Toch weer besloten om verder te spelen het jaar erop (op een Amerikaanse server), om uiteindelijk toch weer te stoppen. Nu is het 2007 en geloof het of niet, Gorakar gaat het toch weer proberen en wel gewoon in Europa. Zeker nu het spel niet al te veel tijd gaat kosten wil hij het absoluut weer proberen. Ingame name:        Gorakar Race:                        Tauren Class:                       Shaman Level:                        60 Guild:                        N/A - viel uitelkaar Server:                    Alleria - US PVE/PVP/RP:          PVE 1) Wanneer ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Ik ben begonnen tijdens de Europese launch in februari 2005. Ben weer gestopt in juni dat jaar. Ben vervolgens weer gezamenlijk met wat vrienden uit de Verenigde staten opnieuw begonnen in oktober 2006, dat was op een Amerikaanse server. Uiteindelijk ben ik toch gestopt in mei 2006.

2) Waarom ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft? Ik vond de voorgaande delen uit de series erg leuk en World of Warcraft leek een nieuwe weg in het Massive Multiplayer Online-genre in te gaan. Dat de nadruk bij de promotie van het spel voornamelijk op casual spelers lag, was absoluut een belangrijk punt tijdens de keuze. 3) Indien je gestopt bent: Waarom ben je gestopt met het spelen van World of Warcraft? Welke oorzaak had dit?

Persoonlijke gebeurtenissen in het dagelijkse leven maakte het onmogelijk om tijd vrij te maken voor het spelen van een spel. Ook trad er een soort van vermoeidheid, als ik kijk naar de content in het spel. Er was vrij weinig te doen als je eenmaal level 60 hebt bereikt. Ja, voor een hardcore speler natuurlijk wel, maar dat ben ik niet.

4) Wat verwacht je van The Burning Crusade? Waar zie je het meest naar uit? En: Heb je de beta gespeeld? Ik verwacht in The Burning Crusade natuurlijk een hoop nieuwe content, maar ook een verandering in de eerdere content. De previews die ik heb gelezen suggereren dat Blizzard bijna alle content zo heeft gemaakt dat je er maximaal een uurtje of twee mee bezig bent. Dit komt perfect uit met mijn planning, want om bijvoorbeeld nou zes uur achter elkaar te gaan raiden, nee daar zie ik ook niets in. Ik kijk verder het meest uit naar de nieuwe omgevingen en instances.  De beta heb ik overigens niet gespeeld. 5) Wat ga je als eerste doen als je de aanvulling in je handen hebt?

Het eerste wat ik ga doen wanneer ik de expansie heb, is het installeren, haha! Nee, ik zal de game laden, bespreken op welke server mijn vrienden en ik gaan spelen en daarna vervolgens een character aanmaken. Daarna is het een kwestie van plezier hebben.

6) Ga je verder met je bestaande personages, of begin je opnieuw? En met welk personage en aan welke kant van het conflict (Horde of Alliance) ga je dan beginnen? Voor beide vragen geldt: Waarom is dit? I

Ik zal een nieuw Horde character aanmaken op één van de nieuwe servers, omdat mijn vrienden hebben aangegeven dit ook te willen doen. Omdat ik eerder al Horde heb gespeeld, ga ik nu voor een Blood Elf zodat ik nog wat nieuws te ontdekken heb. Mijn vorige character was een Shaman, fysiek een redelijk sterk personage, dus ik ga nu voor de wat kwetsbare maar minstens zo sterke mage. Is weer eens wat anders.

7) Al bang voor de overvolle servers met alleen maar Blood Elves en Draenei?

Nee, aangezien ik niet op de huidige servers zal gaan spelen

8) De huidige levelcap is 60, in de uitbreiding is dit 70. Wat vind je er van dat je weer 10 levels kan gaan questen, grinden of wat dan ook? Is dit een goed iets?

Persoonlijk denk ik van niet. De quests waren naar mijn mening juist hetgene wat de game zo leuk maakte, dus hoe meer hoe beter. Ik denk dat het belangrijk is om plezier te hebben, in plaats van geobsedeerd te zijn over het nummertje achter de naam van je personage.

9) Denk je dat er meer spelers World of Warcraft zullen gaan spelen als de uitbreiding gelanceerd is? Ik denk het wel, daar het meeste van de nieuwe content is gemaakt voor diegenen die niet 'hardcore' zijn en misschien hooguit een paar uur per dag, of een paar dagen per week, kunnen spelen. Het is goed om te weten dat je niets meer hoeft te doen nadat je het hoogst level hebt bereikt en alleen maar opnieuw kan beginnen met een nieuw character. 10) Tot slot, de ultieme vraag die gesteld moét worden: Ninja’s of Pirates?

Pirates!

De eerste vrouw in het rijtje, Lunariel, had alles wat ze zich maar kon wensen in World of Warcraft. Echter was dat ook precies hetgene waardoor ze was gestopt. Reden genoeg om ook opnieuw te beginnen, op een andere server, als... Blood Elf! Als we dit artikel mogen geloven zullen er straks alleen maar rooie elfjes rondlopen, maar Lunariel denkt daar zelf anders over. Overigens speelt ze Blood Elf omdat ze niet als een lijk of als dikke koe over straat wil lopen. Vrouwen! Ingame name:        Lunariel Race:                        Night Elf Class:                       Druid Level:                        60 Guild:                         Descendants of Yggdrasil (inmiddels opgeheven) Server:                     Draenor PVE/PVP/RP:           PVE 1) Wanneer ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Zaterdag 12 februari 2005, een dag nadat de game in de winkels lag. Het duurde een dagje langer omdat ik niet over een credit card beschik, en er op dat moment nog geen game cards te koop waren. Uiteindelijk het probleem opgelost door iemand (red: de mijne...) anders zijn credit card te lenen.

2) Waarom ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

De interesse was gewekt na intensief spelen van Warcraft 3 / TFT. In Warcraft 3 heb je zogenaamde Hero units die sterker zijn dan normale units plus bepaalde unieke aanvallen hebben. Ik stelde me World of Warcraft zo voor dat je als mens dan een Hero unit kon spelen. Plus het universum van Warcraft trekt me erg aan, het is ten eerste niet zwart wit (geen kwaad vs goed, maar verschillende rassen die hun plek proberen te vinden in de wereld), ten tweede heeft alles en iedereen wel een (goed uitgedachte) geschiedenis en ten derde betreft het een fantasie setting.

3) Indien je gestopt bent: Waarom ben je gestopt met het spelen van World of Warcraft? Welke oorzaak had dit?

De game had me niets nieuws meer te bieden. Ik heb vele maanden op level 60 gehuisd, intensief PVP gespeeld, na het behalen van de gewenste rank intensief geraid, alles van Zul’Gurub tot Molten Core tot Ahn'Qiraj. Mijn character had alles wat ik me wensen kon, volledig uitgedost in de beste, op dat moment, healing gear en tanking gear en zelfs PVP gear. Ik had iedere talent spec uitgeprobeerd die ik me bedenken kon. Iedere taak (tanken, healen, dps-en) succesvol uitgevoerd. Er was gewoon niets meer te doen, het was gewoon op.

Net toen we met de guild de Twin Emperors, de een na laaste boss in Ahn’Qiraj, verslagen hadden, kwam Blizzard met de melding dat ze een nieuwe instance zouden openen: Naxxramas. Ik werd er spontaan buikziek van, het idee om me nogmaals helemaal dood te grinden om de benodigde frost resistance items bij elkaar te rapen stond me helemaal niet aan. Dus ik ben per direct gestopt. Rond die tijd ging ook m’n guild na twee jaar te gronde, helaas.

4) Wat verwacht je van The Burning Crusade? Waar zie je het meest naar uit? En: Heb je de beta gespeeld?

Ik verwacht van de Burning Crusade dezelfde verslavende gameplay die World of Warcraft zelf ook te bieden had. Questen, levelen, PVP, gezelligheid met vrienden, de wereld opnieuw ontdekken. Na zolang op level 60 gebivakkeerd te hebben vergeet je gewoon de pracht waarmee de World gecreëerd is. Serieus, ze is een pareltje. Verder hoop ik op betere class balans, meer eigen keuzes om je eigen character te maken zoals jij het wilt, daar hoort bij meer support voor ongebruikelijke talent specs en natuurlijk meer verschillende items. Ik kijk het meeste uit naar de ‘back to basic’, de lange leve de lol, de niets moet, alles mag.

Ik heb overigens inderdaad de Beta gespeeld, een Blood Elf Hunter (nee, geen Legolas), maar ik heb deze maar tot begin level 20 gespeeld, omdat het spel gewoon niet zo interessant is zonder het sociale aspect. De begin omgevingen van de Blood Elven is erg mooi, leuk details zijn de zelfvegende bezems (waarover iedereen de zelfde grap maakte dat ze er zo een ook wel thuis zouden willen hebben). De quests zijn ook vernieuwend, vooral die ene quest waarbij je moet springen en op een onzichtbare rand moet gaan staan om een bepaalde scroll te lezen was erg amusant. Ja, de bugs zijn dus ook nog als vanouds ;-).

 

5) Wat ga je als eerste doen als je de aanvulling in je handen hebt?

Hem kopen natuurlijk. Wat doe jij als je in een winkel staat met een game in je handen die je graag wilt hebben?

6) Ga je verder met je bestaande personages, of begin je opnieuw? En met welk personage en aan welke kant van het conflict (Horde of Alliance) ga je dan beginnen? Voor beide vragen geldt: Waarom is dit?

Ik begin een nieuw personage, om precies te zijn een vrouwelijke BloodElf (shadow) Priest. Horde dus. De reden is eigenlijk simpel, toen World of Warcraft zelf voor het eerst uitkwam wilde ik een personage spelen die op de Priestess of the Moon leek. Daarom koos ik een Druid. Maar ervaring leert dat de Priest veel meer op deze Hero lijkt. De keuze viel op de Blood Elf omdat ik hun geschiedenis kan waarderen, hun racial abilities goed kan gebruiken en ik niet wil dat mijn personage eruit ziet als een vervallen lijk of een dikke koe. Als vrouw let je nu eenmaal op je uiterlijk.

7) Al bang voor de overvolle servers met alleen maar Blood Elves en Draenei?

Nee, eigenlijk niet. Omdat ik op een compleet nieuwe server ga spelen, begint iedereen opnieuw. Iedereen speelt dus het race en class waar hij of zij zich het meest mee identificeert. Op bestaande servers zal er inderdaad waarschijnlijk een grote golf aan Blood Elf en Draenei alts komen, maar die zullen hooguit level 20 halen en dan afsterven. Echt druk maak ik me hier dus niet om.

8) De huidige levelcap is 60, in de uitbreiding is dit 70. Wat vind je er van dat je weer 10 levels kan gaan questen, grinden of wat dan ook? Is dit een goed iets?

Ja, dit is wel degelijk een goed iets. Het brengt het spel weer in balans. Back to basics. 5 tot 10 man instances (met 25% extra experience, dank u Blizzard) waar iemands persoonlijke vaardigheden belangrijker zijn dan de hoeveelheid Epics die je aan je lijf hebt. Nieuwe plaatsen, quests, instances en battlegrounds te ontdekken. En 10 nieuwe talent punten om te spenderen.

9) Denk je dat er meer spelers World of Warcraft zullen gaan spelen als de uitbreiding gelanceerd is?

Nee, nieuw volk zullen ze niet trekken. Maar ik denk wel dat veel spelers die gestopt zijn het spel opnieuw zullen oppakken.

10) Tot slot, de ultieme vraag die gesteld moét worden: Ninja’s of Pirates? Ja, Pirates dus! *Eet Savory Deviate Delight* Poef! Genoeg te vertellen heeft Gurdjieff, iemand die al een hoop World of Warcraft-ervaring heeft. Eerder iemand die haast dag en nacht op de servers te vinden was, maar uiteindelijk toch even gestopt is in verband met de studie. Maar zoals elke speler kriebelt het bij Gurdjieff ook, wat resulteert in een het spelen van The Burning Crusade. Mag jij raden welk ras hij zal nemen! Ingame name:    Gurdjieff Race:                     Human Class:                    Paladin Level:                    60 Guild:                     Union Server:                 Outland PVE/PVP/RP:       PVP 1) Wanneer ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Direct bij de launch op 11 februari 2005. Daarvoor heb ik meegedaan in de US Open Beta, de Korean Beta en de European Open Beta.

2) Waarom ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Ik speelde voorheen Warcraft 3: The Frozen Throne, waar een aantal clangenoten aangaven World of Warcraft te gaan spelen. In eerste instantie had ik daar geen trek in, maar na het proberen van de Beta toch helemaal hooked geworden. Vervolgens met wat vrienden een guild gestart op de server Bladefist (red: wegens enorme drukte in tweeën gesplitst, nu Outland).

3) Indien je gestopt bent: Waarom ben je gestopt met het spelen van World of Warcraft? Welke oorzaak had dit?

Ik ben gestopt, maar nooit helemaal ‘gestopt’. Tegen de zomer van 2006 begon ik de lol van het raiden te missen, wat ik toen toch voornamelijk deed. Ik heb een paar pogingen gedaan om minder te gaan spelen, maar viel toch iedere keer weer terug in de ‘verplichting’ van het raiden, en om iedere week zes of zeven dagen online te spenderen werd me toch allemaal iets teveel van het goede, en al helemaal niet goed te combineren met studeren. Tegen september 2006 besloten om helemaal eruit te stappen, en recentelijk weer wat speeltijd op mijn account gegooid om rustig naar The Burning Crusade toe te werken.

4) Wat verwacht je van The Burning Crusade? Waar zie je het meest naar uit? En: Heb je de beta gespeeld?

Ik heb de Beta niet gespeeld, dus wat er precies in de uitbreiding te vinden is, is voor mij nog een raadsel. Wat er wel in zit, en wat ik veruit het leukste vond aan World of Warcraft, waren de kleinschalige dungeons. Met 5 tot 10 personen een grot ingaan en daar even flink huishouden. In The Burning Crusade zullen deze instances dan ook meer terug te vinden zijn, en de grootste instances hebben een playercap van 25 man, wat allemaal beter te regelen is. Er zullen geen dungeons met een vereiste van 40 spelers meer komen, wat ik alleen maar op prijs stel.

Vervolgens natuurlijk de nieuwe content. Na twee jaar World of Warcraft heb je toch wel heel veel hoekjes en gaatjes gezien van de bestaande wereld, en met de uitbreiding worden een hele hoop nieuwe hoekjes en gaatjes geopend en toegevoegd.

Tot slot is er de lore. Na het spelen van de Warcraft RTS-reeks heb ik toch een bepaald gevoel gekregen bij de lore van het spel, en een hele hoop quests vullen deze lore op een unieke manier in. De verhaallijn is soms een beetje vergezocht, maar al met al voegt het net iets extra’s toe aan het universum waarin je rondloopt.

5) Wat ga je als eerste doen als je de aanvulling in je handen hebt?

Installeren natuurlijk! En een Blood Elf Paladin aanmaken op een van de nieuwe servers.

6) Ga je verder met je bestaande personages, of begin je opnieuw? En met welk personage en aan welke kant van het conflict (Horde of Alliance) ga je dan beginnen? Voor beide vragen geldt: Waarom is dit?

Ik begin opnieuw, met een groep vrienden die ondertussen ook gestopt zijn met WoW. Bij vele van ons begint het toch weer allemaal te kriebelen met de uitbreiding op komst, dus we hebben afgesproken vanaf begin af aan weer alles te ontdekken. Omdat we voorheen (voornamelijk) alliance gespeeld hebben, gaan we nu voor de Horde kant.

7) Al bang voor de overvolle servers met alleen maar Blood Elves en Draenei?

Nee, eigenlijk niet. Tussen level 1 en level 70 zit een lange weg. In het begin zullen er vast wel veel nieuwe characters aangemaakt worden om deze rassen in actie te zien, maar uiteindelijk zullen een hoop mensen toch kijken naar de class restrictions (Blood Elves kunnen geen warrior worden, bijvoorbeeld), naar racial traits en naar animaties. De nieuwigheid zal er snel afgaan en dan zullen veel mensen waarschijnlijk besluiten om toch een ander ras te kiezen.

8) De huidige levelcap is 60, in de uitbreiding is dit 70. Wat vind je er van dat je weer 10 levels kan gaan questen, grinden of wat dan ook? Is dit een goed iets?

Persoonlijk vind ik dit geweldig, omdat voor mij de grootste lol in World of Warcraft de weg van level 1 naar 60 was, en daarna toewerken naar de eerste grote raidinstance (toen de Molten Core) en de raidboss (Onyxia). Met The Burning Crusade zijn er weer 10 levels om doorheen te ploeteren, met nieuwe quests, verhaallijnen en instances. Uiteindelijk is de expansion gewoon een contentpatch die te groot is om te downloaden. Dat daar dan een prijskaartje aan hangt is een beetje jammer.

9) Denk je dat er meer spelers World of Warcraft zullen gaan spelen als de uitbreiding gelanceerd is?

Ja, ik denk dat de expansion meer spelers aantrekt dan dat er al spelen. Ik denk dat er veel spelers zijn die gestopt waren na een tijdje die de game nog een keer gaan proberen. Een groot struikelblok in het originele World of Warcraft was dat er op level 60 niet veel te doen was naast de 40-man raids. Doordat deze zoveel organisatie en devotie vereiste zijn er veel spelers gestopt. The Burning Crusade legt de nadruk meer op ‘casual’ content, waardoor vrijwel alles te bereiken is voor mensen die niet (veel) spelen. De enige uitzondering hierop blijven de 25-man instances, die nog altijd planning vereisen en daardoor niet voor iedereen toegankelijk zullen zijn.

Ik zie dus wel een toename in het aantal spelers, zeker in het begin. Of de content op level 70 nu wel boeiend blijft voor de mensen die eerder gestopt zijn, is nog afwachten.

10) Tot slot, de ultieme vraag die gesteld moét worden: Ninja’s of Pirates?

Arr, Pirates we be, ye landlubber!

De tweede buitenlander van dit artikel is Older, afkomstig uit Engeland. Deze jeugdige speler houdt er van om gezamenlijk met vrienden te spelen, te levelen, te questen en gewoon sociaal bezig te zijn tijdens het spelen van World of Warcraft. Helaas houdt dat op wanneer er steeds meer mensen stoppen, maar Older hoopt dat hij al zijn oude maatjes weer terug kan vinden, om zo net als 'vroeger' weer lol te hebben, gezamenlijk met vrienden kan spelen, te levelen, te questen en weer lekker sociaal kan doen. We hopen het voor hem! Ingame name:    Older Race:                    Night Elf Class:                   Hunter Level:                   60 Guild:                   Zelandonii Server:                Dreanor PVE/PVP/RP:      PVE 1) Wanneer ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Ik ben begonnen op de dag van de release.

2) Waarom ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Ik heb besloten om World of Warcraft te gaan spelen nadat ik het spel eventejs heb gespeeld op een show in Londen. Het RPG-genre is bovendien mijn favoriete genre.

3) Indien je gestopt bent: Waarom ben je gestopt met het spelen van World of Warcraft? Welke oorzaak had dit?

Ik heb ongeveer na anderhalf jaar besloten om te stoppen met World of Warcraft. Uiteindelijk waren de meeste ingame vrienden gestopt met spelen. Ook had ik het gevoel dat ik het onderste uit de kan had gehaald.

4) Wat verwacht je van The Burning Crusade? Waar zie je het meest naar uit? En: Heb je de beta gespeeld?

Ik kijk het meeste uit naar de nieuwe omgevingen, aangezien deze een nieuwe ervaring brengen die ik nog niet eerder heb gehad. Ik heb de beta niet gespeeld. Ik kijk ook uit naar de nieuwe instances aangezien deze altijd een van mijn favoriete onderdelen zijn van het spel, zeker gezamenelijk met mijn vrienden.

5) Wat ga je als eerste doen als je de aanvulling in je handen hebt?

Ik zal zo snel mogelijk beginnen met het opzoeken van oude vrienden die ook weer zijn gestart met spelen, zodat ik weer met hen samen kan spelen.

6) Ga je verder met je bestaande personages, of begin je opnieuw? En met welk personage en aan welke kant van het conflict (Horde of Alliance) ga je dan beginnen? Voor beide vragen geldt: Waarom is dit?

Hah! Ik begin met een nieuw character aan de Horde kant omdat ik nog niet verder dan level 20 ben geweest aan deze kant van het verhaal. Ik denk dat het een Blood Elf wordt, waarschijnlijk een mage maar ik twijfel nog. Ik doe dit omdat de meeste van mijn vrienden als Horde opnieuw starten (red: ik zie een trend hier...).

7) Al bang voor de overvolle servers met alleen maar Blood Elves en Draenei?

Niet echt. Ik denk dat het grootste publiek voor de uitbreiding toch de oudere spelers zijn, wat dus betekent dat ze hun eerdere characters verder zullen levelen.

8) De huidige levelcap is 60, in de uitbreiding is dit 70. Wat vind je er van dat je weer 10 levels kan gaan questen, grinden of wat dan ook? Is dit een goed iets?

Hier ben ik juist blij mee. Ik vind het goed dat ze de levelcap hebben verhoogd, aangezien ik levelen en questen in nieuwe omgevingen leuk vind.

9) Denk je dat er meer spelers World of Warcraft zullen gaan spelen als de uitbreiding gelanceerd is?

Ik denk dat er een kleine vermeerdering van spelers komt, maar het zullen hoogstwaarschijnlijk de oudere spelers zijn die gewoon terugkomen.

10) Tot slot, de ultieme vraag die gesteld moét worden: Ninja’s of Pirates?

Hmmm. Pirate-ninja. Deze zeldzame soort is beter dan beide. Hoe deze ontstaan? Zolang een mannelijke piraat en een vrouwelijke ninja maar bij elkaar zijn voor een lange tijd - en het goed met elkaar kunnen vinden om een kind te krijgen - is dit gewoon mogelijk! (red: die World of Warcraft-spelers toch, genoeg fantasie...)

De tweede Deen uit het artikel is Maxtor (ja, die van de harde schijven). Ook hij heeft vele stops meegemaakt, maar gaat uiteindelijk toch weer spelen, want ja, het is kennelijk toch World of Warcraft en dat is leuk met vrienden! Wel is Maxtor enigszins huiverig voor het feit dat wanneer de uitbreiding tegen zou vallen of te weinig gaat bieden, velen weer zullen stoppen. Nou, Maxtor, we zullen zien! Ingame name:        Maxtor Race:                        Gnome Class:                       Mage     Level:                        60     Guild:                        The Legionaires (inmiddels opgeheven) Server:                     Dreanor PVE/PVP/RP:           Pve   1) Wanneer ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Nou, ik ben begonnen op 16 februari 2005, een paar dagen nadat de game in Europa werd gelanceerd.

2) Waarom ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Nou, ik denk vanwege een aantal mensen uit mijn vriendenkring. Zij gingen de game allemaal spelen en ik hoorde dat het wel een toffe game zou worden. Zodoende.

3) Indien je gestopt bent: Waarom ben je gestopt met het spelen van World of Warcraft? Welke oorzaak had dit?

Ja, ik heb wat breaks gehad, maar dat was voornamelijk omdat ik een rumoerige tijd had toen. Veel werk, persoonlijke problemen en dergelijke. Vanaf de zomer van 2006 ben ik écht gestopt, dit omdat heel veel van mijn vrienden ook gestopt waren en mijn dagelijkse werkzaamheden geen ruimte meer bood voor World of Warcraft. 

4) Wat verwacht je van The Burning Crusade? Waar zie je het meest naar uit? En: Heb je de beta gespeeld?

Nou, eerlijk gezegd heb ik geen idee wat ik er eigenlijk van kan verwachten.

5) Wat ga je als eerste doen als je de aanvulling in je handen hebt?

Nou, ik ga helemaal uit mijn dak en ga schreeuwen "Wooooooo!" met mijn handen in de lucht, om daarna cirkeltjes te maken.... Ehhhh, niet echt natuurlijk. Ik gok dat ik dan gewoon de game installeer en zeker ben van welke server ik ga kiezen. Mja, dat is het.

6) Ga je verder met je bestaande personages, of begin je opnieuw? En met welk personage en aan welke kant van het conflict (Horde of Alliance) ga je dan beginnen? Voor beide vragen geldt: Waarom is dit?   Nou, we gaan gezamenlijk opnieuw beginnen. We kijken nog wat we gaan doen en wie we gaan spelen, haha. Ik denk wel dat ik voor het nieuwe ras ga, de Draenei. Ik heb de voorkeur voor de Alliance. 7) Al bang voor de overvolle servers met alleen maar Blood Elves en Draenei?

Nou, ik heb gemengde gevoelens bij deze vraag. De oudere klassen zijn behoorlijk veranderd natuurlijk. Toch denk ik dat heel veel mensen voor de nieuwe rassen (red: rassen en klassen zijn verschillend)

8) De huidige levelcap is 60, in de uitbreiding is dit 70. Wat vind je er van dat je weer 10 levels kan gaan questen, grinden of wat dan ook? Is dit een goed iets? Ja, ik ben blij met die tien extra levels. Dit maakt het allemaal een stuk interessanter en de huidige personages ook een stuk sterker. Eigenlijk had ik gehoopt voor meer dan tien levels maar tien is opzich ook wel okee. 9) Denk je dat er meer spelers World of Warcraft zullen gaan spelen als de uitbreiding gelanceerd is?

Nou, ja! Ik denk dat veel van die mensen die gestopt zijn nu de aanvulling zullen gaan spelen. Toch ben ik bang dat wanneer de aanvulling te weinig nieuws biedt, veel mensen alsnog weer stoppen.  

10) Tot slot, de ultieme vraag die gesteld moét worden: Ninja’s of Pirates?

Ik ga zóóó voor de piraten! ;-)

De laatste speler uit ons artikel is opnieuw een vrouwelijke speler die (naast dat ze enorm kort van stof is) zó casual speelde, dat ze eigenlijk alles al weer vergeten is. De naam van haar personage is ze zelfs kwijt nota bene! Level 60 heeft ze overigens nooit gered, want daar heeft ze de motivatie niet voor (gehad). Waarom ze dan ook de Burning Crusade gaat spelen is ons een raadsel, maar wij gokken maar op één ding: de Blood Elf. En jawel hoor...!

Ingame name:        Woops... vergeten! Race:                        Night Elf Class:                       Warrior Level:                       48 Guild:                        Geen Server:                    Dreanor PVE/PVP/RP:          PVE 1) Wanneer ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Februari 2005.

2) Waarom ben je begonnen met het spelen van World of Warcraft?

Ik hou wel van een MMORPG.

3) Indien je gestopt bent: Waarom ben je gestopt met het spelen van World of Warcraft? Welke oorzaak had dit?

Ik wacht op The Burning Crusade.

4) Wat verwacht je van The Burning Crusade? Waar zie je het meest naar uit? En: Heb je de beta gespeeld?

Minder gezeur om epics, ik kijk wel uit naar de nieuwe rassen en wapens en al die shizzle. Ik heb de beta niet gespeeld.

5) Wat ga je als eerste doen als je de aanvulling in je handen hebt?

Een Bloodelf maken. ;-)

6) Ga je verder met je bestaande personages, of begin je opnieuw? En met welk personage en aan welke kant van het conflict (Horde of Alliance) ga je dan beginnen? Voor beide vragen geldt: Waarom is dit?

Ik ga misschien verder met bestaande personages, maar als ik een nieuwe maak dan wordt het Horde.

7) Al bang voor de overvolle servers met alleen maar Blood Elves en Draenei?

Ach, maar een klein beetje.

8) De huidige levelcap is 60, in de uitbreiding is dit 70. Wat vind je er van dat je weer 10 levels kan gaan questen, grinden of wat dan ook? Is dit een goed iets?

Ja, voor andere mensen wel, maar ik kom toch nooit bij de level 60 haha, heb ik de motivatie niet voor. (red: en de kracht ervoor zeker ook niet?...)

9) Denk je dat er meer spelers World of Warcraft zullen gaan spelen als de uitbreiding gelanceerd is?

Denk dat het wel aantrekkelijker door is geworden.

10) Tot slot, de ultieme vraag die gesteld moét worden: Ninja’s of Pirates?

Beide. (red: Wat?!)

Zo, dat waren ze dan. Negen uiteenlopende meningen van negen verschillende personen. Het behoeft geen verduidelijking dat de Blood Elf ongelofelijk populair is onder de World of Warcraft-spelers. Vrijwel iedereen is hier unaniem over eens: de Blood Elf gaat het helemaal worden in 2007. Dat de servers overvol zullen raken met de rooie elfjes zien de meesten niets in.

Sorry jongens, jullie worden het niet dit jaar!

Ook naar de nieuwe omgevingen en instances wordt flink naar uitgekeken. Men hoopt op een hoop nieuwe avonturen en ervaringen, het liefst mét vrienden. Dat World of Warcraft een sociaal spel blijft, blijkt wel uit de antwoorden. Iedereen speelt gezamenlijk en mocht de rest stoppen, dan overweegt vrijwel iedereen om ook maar hun biezen te pakken. Of The Burning Crusade de aandacht van de vele gamers weet te grijpen, zullen we spoedig te weten komen. Wel is alvast duidelijk dat World of Warcraft, ondanks dat een hoop gestopt zijn, op een hoop terugkerende mensen kan rekenen. De gebruikers zijn loyaal aan Blizzard, hopelijk worden zij dan ook niet teleurgesteld....

O, en driewerf hoera voor de Pirates trouwens! Op een enkeling na kiest iedereen nadrukkelijk op de arrrgende schavuiten, wat hen een verpletterende overwinning oplevert. De score is namelijk 9 tegen 2 geworden, een pijnlijke nederlaag voor de ninja's dus. Het is dat je het maar weet!