ls je Warcraft 1 t/m 3 hebt gespeeld zal je aardig bekend zijn met de steden en locaties maar zal je nog niet alles weten over de diverse groeperingen die in de wereld leven. Als je de World of Warcraft betreedt zal je te maken krijgen met een aantal nieuwe organisaties die in enkele boeken over dit fantasy universum al wel zijn onthuld. Deze organisaties zijn over het algemeen niet vriendelijk en staan vaak los van een bepaalde stroming. Maar net als bijvoorbeeld de Royal Apthecary Society, kan het ook zijn dat ze deel uit maken van een bepaald speelbaar ras binnen World of Warcraft. Een aantal van de meest voorkomende organisaties waar je veel mee te maken zal krijgen zijn hier voor je beschreven. The Scarlet Crusade

eze organisatie bestaat voor het grootste deel uit gestoorde fanatiekelingen die zich het uitroeien van de undead als levensdoel hebben toegeëigend. Het probleem bij deze fanatiekelingen ligt niet zo zeer in dat ze hun werk niet goed doen, maar juist het tegenovergestelde; ze doen hun werk te grondig. Zieke mensen, overlevende van gevechten en kreupele veteranen worden door de Scarlet Crusade aangezien als undead en zonder pardon afgemaakt. De levende worden soms even hard en meedogenloos neergesabeld als de Undead.

e priester Isillien was voorheen een priester van de orde van The Holy Light die zich in Lordaeron had gevestigd. Daar diende hij als schakel tussen de priester orde en de Knights of the Silver Hand. Het was via zijn werk dat hij veel in contact stond met High General Abbendis en zijn volgelingen en leerde hij de jonge paladins de principes van de zoektocht naar het heilige licht. De paladins en de priesters vochten zij aan zij toen het leger van de Scourge Lordaeron aanviel, maar toen het duidelijk werd dat de stad het niet zou redden vluchtte ze naar veiligere oorden. Er wordt gefluisterd dat de wonden die Isillien en Abbendis opliepen tijdens deze gevechten ze gek maakte, andere zeggen weer dat de onvermijdelijke val van Lordaeron ze tot waanzin dreven, maar sinds die befaamde dag zijn beide in ieder geval goed gek.

u houden ze zich op in het kasteel van de jonge Taelan Fording, een van Isilliens volgelingen, waar ze hun plannen om de undead te verdrijven smeden. Vele overlevenden van de vreselijke gevechten met de legers van de Scourge sluiten zich aan bij de Scarlet Crusade. Veel van de volgelingen hebben een familielid of kennis verloren aan de undead en zinnen nu op wraak. De werkwijzen van de Scarlet Crusade worden oogluikend toegestaan door de leiding van de Alliance, gezien ze de undead uit de haren van de mensen houden. Ter ere van Isillien en Abbendis' werk hebben de leden van de Scarlet Crusade een groot klooster gebouwd nabij de kust van Lordaeron onder de naam The Scarlet Monastary.