Achtergrond
World of Tanks

World of Tanks 1.0: De langverwachte nieuwe engine

Nieuw gezicht voor een oude game

Geschreven door Floris de Bijl op
World of Tanks is inmiddels een acht jaar oude game, gebaseerd op een engine die zestien jaar oud is. Dat maakt het niet alleen moeilijk om de game te onderhouden, ook het niveau van de graphics is merkbaar verouderd. Om World of Tanks weer bij de tijd te brengen heeft de ontwikkelaar Wargaming een grote update uitgebracht met een nieuwe engine en verbeterde graphics: World of Tanks 1.0.

De afgelopen twee jaar zijn ze bij Wargaming al bezig geweest om de vijfhonderd tanks in de game te voorzien van HD-textures, zodat het belangrijkste onderwerp van de game in ieder geval al wat moderner oogt. Nu komen daar ook dertig maps bij die allemaal een HD make-over krijgen, met daarnaast significante wijzigingen en verbeteringen voor bijna alle grafische onderdelen.

Oude engine

World of Tanks is al sinds 2008 in ontwikkeling. Tot nu toe altijd op basis van de BigWorld engine, een softwarepakket dat in het bijzonder is gericht op het ontwikkelen van mmo’s. In 2012 nam Wargaming het bedrijf achter BigWorld over om te zorgen dat ze de engine voor onbepaalde tijd kunnen blijven gebruiken. Daar komt nu echter een einde aan: World of Tanks stapt over op een nieuwe engine die volledig door Wargaming is ontwikkeld, de Core engine. World of Warships en World of Warplanes blijven voorlopig wel de BigWorld-engine gebruiken, als is het niet ondenkbaar dat ook deze binnenkort overschakelen naar Core. De belangrijkste reden voor Wargaming om de nieuwe engine te ontwikkelen was de mogelijkheid om alle maps die nu in de game zitten te reviseren in HD. BigWorld heeft niet de juiste techniek en mogelijkheden in huis om meer detail toe te voegen aan de maps of ze groter te maken, iets wat met Core wel mogelijk gaat zijn. Volgens Wargaming opent het bovendien de deuren voor latere upgrades en aanpassingen, iets wat met de verouderde BigWorld engine steeds lastiger werd.

World of Tanks

Wat gameplay betreft verandert er niet zo heel veel met de nieuwe engine, met uitzondering van een markante en lang beloofde toevoeging: de mogelijkheid om terrein en (delen van) objecten te verwoesten. De Core engine bevat namelijk ondersteuning voor Havok Destruction, een softwarepakket dat het mogelijk maakt om objecten realistisch in real-time te vernietigen. Onder andere watertorens, huizen, vaten en bomen bewegen nu realistisch mee als je ze omverrijdt of erop schiet. Er zijn echter nog wel huizen, stenen en andere objecten in de levels aanwezig die niet onderhevig zijn aan de nieuwe vernietigingsmogelijkheden, omdat er anders te weinig dekking zou overblijven.

Grenzeloos plezier

Het pronkstuk van update 1.0 is de HD make-over van de dertig maps die in deze versie van de game zijn verwerkt. Wat gelijk opvalt is niet per se het detail in de verbeterde maps, maar de schaal van de maps. Het speelveld waarbinnen het gevecht plaatsvindt is op geen enkele map groter geworden: het is nog steeds een kilometer breed en lang. Wat wél anders is met update 1.0 is het gebied buiten die kilometer.

Waar maps voorheen namelijk grensde in mist, een dik bos, bergen of zelfs een onverklaarbare afgrond, is er nu een hele omgeving rond het speelveld gebouwd die een maximale omvang heeft van maar liefst 32km aan alle kanten. Hierdoor voelt het niet meer alsof je in een kunstmatige arena een gevecht aan het voeren bent, maar dat je in een onderdeel van een groter landschap de strijd aanbindt met de tegenstander. In de instellingen kun je tevens aangeven of je de ‘rand’ van het speelveld wil markeren met een dikke rode muur, een fijne stippellijn of deze helemaal niet wil weergeven tijdens het gevecht. Die laatste optie is flink desoriënterend als je onbewust tegen de grens aanrijdt, maar maakt de maps des te mooier om naar te kijken.

World of Tanks

Binnen het speelveld zelf is ook goed te zien dat tweehonderdvijftig ontwikkelaars drie jaar lang aan de maps hebben gewerkt. Dankzij drastische veranderingen in de belichting en textures ziet alles er mooier uit, hebben oppervlaktes meer detail en diepte en hebben zo goed als alle objecten een realistische schaduw. Het zijn zaken die grotendeels ontbraken in voorgaande versies van World of Tanks.

Subtiele verbetering

Behalve de HD-maps zijn er met update 1.0 ook subtielere cosmetische veranderingen aan de game toegevoegd. Zo worden tanks nu nat wanneer je door water rijdt en drogen ze langzaam op wanneer je in de zon staat. In levels waar het sneeuwtplakt gedurende het gevecht steeds meer sneeuw aan je tank en laat je bovendien een spoor achter in de sneeuw dat afhankelijk is van de dikte en positie van je rupsbanden.

World of Tanks

Hetzelfde oog voor detail vinden we in de opbouw van de begroeiing. Gras, bomen en struiken waren net als de rest van de graphics niet bijzonder indrukwekkend in voorgaande versies van World of Tanks. Met name de weergave van gras betrof op veel plekken niet meer dan een groen likje verf op de ondergrond en het gebruik van een bump map om enige illusie van diepte te creëren. Dat is in update 1.0 gelukkig anders: gras en grote delen van de begroeiing worden procedureel geplaatst, hebben realistische belichting en zijn grotendeels gebaseerd op scans van echte planten. Als je het kanon op je tank afschiet boven een grasveld of naast een bosje worden deze omver geblazen door de overdruk van je schot. Details zoals deze zien er niet alleen mooi uit, het geeft ook een extra gevoel van impact aan elk schot.

Optimalisatie

Bovenstaande subtiliteiten zijn echter niet voor iedereen zichtbaar. Bijna alle grafische toevoegingen die in update 1.0 aan de game zijn toegevoegd zijn alleen ingeschakeld op de ‘Ultra’-voorinstelling. Op lagere voorinstellingen zijn het zaken zoals dynamisch gras en de natheid van je tank die als eerste worden uitgeschakeld om de game speelbaar te houden op minder krachtige machines. Op deze manier blijven de minimale systeemeisen van World of Tanks behouden, maar ziet de game er op bijna elke configuratie wel beter uit.

Het behoud van de minimale systeemeisen was voor Wargaming met name belangrijk bij update 1.0. Omdat verreweg de meeste spelers van de game zich in Oost-Europa bevinden, Rusland in het bijzonder, moeten ze rekening houden met computers die vaak aan de oudere en zwakkere kant zijn. Bovendien wordt World of Tanks veel gespeeld door mensen die geen of weinig andere games spelen en derhalve geen krachtige game-pc hebben. Om die mensen tegemoet te komen zijn de minimale systeemeisen van World of Tanks behouden: een GeForce 6800GT (een videokaart uit 2004) en 2 GB intern geheugen.

Frustraties

Update 1.0 is wat de grafische ervaring betreft bijna alleen maar goed nieuws, maar dat betekent niet dat de update ontheven is van kritiek. De nieuwe versie bevat namelijk nog steeds de zogenaamde premium munitie, dat het makkelijker maakt om het pantser van vijandelijke tanks te doorboren. Deze betere granaten kunnen met in-game geld worden gekocht, maar dit maakt het moeilijker om winst te maken in een gevecht, omdat deze granaten vele malen duurder zijn dan de standaard munitie. Zodoende kiezen spelers die een voordeel willen verkrijgen over hun gratis spelende tegenstanders er regelmatig voor om deze munitie te kopen met echt geld: een belangrijk onderdeel van Wargamings verdienmodel.

Omdat veel zware tanks, met name in tier 8-10, afhankelijk zijn van dikke pantserplaten om een voordeel te verkrijgen over hun tegenstanders, is de mogelijkheid om betere munitie te kopen, die dit pantser feitelijk overbodig maakt, extra wrang. De toevoeging van een vrij sterke premium tank in update 1.0 draagt alleen maar bij aan de frustraties onder de spelers, omdat deze betaalde tanks (alleen verkrijgbaar met echt geld) vaak beter zijn dan hun gratis tegenhangers. Er zijn dus zeker nog problemen die Wargaming uiteindelijk moet aanpakken, maar als je een tijdje niet hebt gespeeld kan het geen kwaad om te kijken wat er nieuw is in versie 1.0. World of Tanks is immers gratis.

Dit artikel delen:

Lees meer

Is Rami het perfecte uithangbord? - Gamer.nl Podcast 166 Reload: Doom (1993)
11

Reacties op: World of Tanks 1.0: De langverwachte nieuwe engine

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Battlestar28

  • 1 april 2018 11:22
  Ik wilde het weer gaan proberen totdat ik weer het stukje over pay2win las. Next!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 1 april 2018 11:27
  @Battlestar28 daarom warthunder!
  veel meer plezier aan gehad, ben b;ij dat ik over ben gestapt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 1 april 2018 11:31
  @Floks
  Warthunder speel ik ondertussen al langer dan WoT, maar voelt ook niet fantastisch aan. Vooral het gemis van de artillerie wat je in WoT wel hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ODF

  • 1 april 2018 11:45
  Het overduidelijke pay2win vanaf tier 6 is de rede dat ik vaak maar tot tier 6 speel en daarna met een nieuwe tank begin. Ook vanaf tier 6 zijn de mede- en tegenspelers niet leuk meer, veel gevloek en medespelers drukken je weg van posities. Gevloek vaak met een slavische tongval.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 1 april 2018 12:27
  Komt deze engine update ook naar ps4?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FlorisdeBijl

  • 1 april 2018 14:04
  @CroniC Voorlopig niet, de console-versie wordt namelijk gemaakt door een ander team dan de pc-versie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 2 april 2018 13:19
  @FlorisdeBijl
  K thank you

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TaskPlays

  • 1 april 2018 13:30
  Mooi artikel! Maar ik zie geen pay2win in World of Tanks. Ik heb nog geen cent uitgegeven aan het spel vanwege het aantal goud dat je verdient met clan wars, waar je ook gewoon premium tanks mee kan kopen. Het schieten met premium munitie is naar mijn mening totaal onnodig, want ervaren spelers weten na enige tijd wel de zwakke plekken van de tanks die prima te penetreren zijn met de normale munitie. Natuurlijk zijn er momenten in de game waar ik wel een keer premium munitie laad om de vijand te penetreren, maar dat wordt gecompenseerd door het aantal credits dat ik weer ontvang vanwege de damage dat ik met dat schot heb verricht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inflatable

  • 1 april 2018 13:43
  @TaskPlays Het hele verdienmodel van de game is gebaseerd op allerlei pay2win elementen, zoals het kunnen schieten met dure premium ammo, het met premium account of tanks sneller kunnen unlocken van betere tanks en upgrades zodat je niet zo lang met slechtere standaard tanks hoeft te spelen etc.. Als je dat allemaal niet ziet begrijp je weinig van dit soort games denk ik.. En natuurlijk kan je altijd het allemaal negeren en gratis blijven spelen, maar dat zal voor heel veel mensen (vooral als je vrij competitief ingesteld bent) lastig zijn.. Ze verdienen niet voor niks enorm veel geld aan deze "gratis" game..

  En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle manipulatie die in de game zit met de matchmaking en RNG die bepaalt of je raak schiet en hoeveel schade je doet.. Voor mezelf is het beter als ik dit soort games niet speel en dat ga ik dus ook niet meer doen, ik werd er echt heel gefrustreerd van op een gegeven moment, ondanks dat ik er best goed in was (WR van ruim 58%)..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FlorisdeBijl

  • 1 april 2018 14:12
  @TaskPlays Pay2Win is inderdaad een iets te heftige classificering voor World of Tanks, omdat de meeste betaalde elementen bedoeld zijn om tijd te besparen (free experience, gold naar credits omzetten, 100% crew kopen, etc.). Dat neemt niet weg dat een speler die bijvoorbeeld in een Somua SM gaat zitten en alleen maar premium munitie laadt een ontegenzeggelijk voordeel heeft over een speler die in een AMX 50 100 zit en alleen normale munitie heeft. Laat staan dat iemand zijn handen weet te leggen op een Pz. II J of een BT-SV, tanks die zo notoir overpowered zijn dat spelers honderden euro's neerleggen voor deze voertuigen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • webdesign17

  • 4 april 2018 09:28
  egwgwgwgwgwgwg

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.