Had nou maar iemand geroepen dat het een 1-aprilgrap was! E-sport-gerelateerde websites en -fora liepen over met discussies over de bekendmaking. Het was WCG gelukt om alle aandacht op zich te vestigen en iedereen lachte ietwat nerveus om het bericht, want dit kon immers niet serieus bedoeld zijn. Toch? De Australische vertegenwoordiger van de organisatie, Chris Hailes, heeft inmiddels tegenover website GameArena bevestigd dat de bekendmaking legitiem is, maar weigerde verdere uitleg te geven over de situatie van het bedrijf. De grijnzen zijn inmiddels bijgedraaid tot fronsende gezichten en de eerste mensen leggen al bloemen neer bij het volgens hen aanstaande graf van de organisatie.

Samsung

WCG keert met deze beslissing alle technologische vooruitgangen en de immense groei aan populariteit van bepaalde console- en pc-spellen de rug toe. De streamingtechnologie van onder andere bedrijven als Twitch TV maken het mogelijk om met weinig moeite en in hoge kwaliteit veel toeschouwers tegelijkertijd te bereiken. Daarnaast heeft de elektronische sport met alle DOTA-spellen en StarCraft II ambassadeurs die niet meer alleen de hardcore spelers weet te bekoren, zoals Counter-Strike een paar jaar terug deed. Ook de amateur of zelfs gamerleek voelt zich steeds meer aangesproken. GameArena's e-sportjournalist Junglist is eveneens verrast van de overstap: "Het is zo raar dat ze een zo lange geschiedenis, met trouwe volgers, zomaar weggooien terwijl goedkoop streamen de scene een enorme groei heeft bezorgd."

Ondanks alles lijkt WCG steevast achter zijn beslissing te staan, waarschijnlijk grotendeels vanwege de druk die hoofdsponsor Samsung legt op het evenement. Het zou niet de eerste keer zijn dat Samsung voor negatieve publiciteit zorgt binnen de elektronische sport. Doordat Samsung in veel markten aanwezig is, was het voor de WCG-organisatie haast onmogelijk om andere sponsors aan te trekken. Ze concurreerden allemaal wel met Samsung. Dat, terwijl Samsung binnen een nauw budget lijkt te werken. De sponsor heeft onder andere bij het organiseren van toernooien in Nederland steken laten vallen: veel verwachten, weinig geven en vooral altijd dwarsliggen wanneer (mede door eigen toedoen) sponsoring van andere partijen werd gezocht. Het eerste teken dat het een moord uit hebzucht, en niet liefde is.

Eigen profijt

Volledig onverwacht komt deze volledige overstap naar mobiel echter ook niet. Tijdens de WCG-finale van vorig jaar werden populaire spellen als League of Legends, StarCraft II en Counter-Strike gespeeld. Desondanks was het mobiele spel Asphalt 6 de financiële lokker: de Asphalt 6-winnaar kreeg maar liefst 15.000 dollar méér aan prijzengeld dan winnaars van eerdergenoemde titels . WCG probeert deze overstap te onderbouwen door recente trends aan te kaarten. "Hoe meer mobiele apparaten werden verkocht, hoe meer mobiele gamers er waren. We zijn nu zelfs zo ver dat we kunnen constateren dat ontwikkelaars en uitgevers die zich van origine volledig op de PC toespitsten, hun aandacht nu ook naar mobiele platforms verleggen", legt Lee uit.

"Deze informatie was vrij pijnlijk voor ons, aangezien wij ons jaren geleden hebben toegewijd aan de PC-cultuur. We hebben moeten toezien hoe veel bedrijven, die weigerden te veranderen, failliet gingen. Vandaar dat wij de conclusie hebben getrokken WCG een nieuwe identiteit te geven." Deze ontwikkelingen binnen de WCG lijken meer in voordeel te werken van Samsung dan van de elektronische sport zelf. Wanneer er één ding is waar de community allergisch op reageert, is het als de liefde en passie voor de elektronische sport niet centraal staat. Junglist onderkent dit: "De overstap naar mobiel lijkt tegenstrijdig met de grote vooruitgangen binnen de sport (…). Een serieus toernooi zonder de grote namen die diepgaande gameplay centraal hebben staan, is tegenstrijdig met de definitie van de elektronische sport."

Degeneratie

Al was de bekendmaking in eerste instantie niet bedoeld als grap, niettemin had de organisatie lering moeten trekken uit de reactie van de scene en alsnog zijn plannen moeten bijstellen. Dat bijna drie weken na bekendmaking nog steeds geen verdere informatie is verstrekt, betekent dat de organisatie van de World Cyber Games ofwel naïef is of volledig in de ban is van Samsungs centen. Maar misschien pakt het wel totaal anders uit dan verwacht wordt en betekent dit zelfs het begin van het einde. De eerste tekenen van degeneratie dienen zich in ieder geval al aan.