Bij Gamer.nl gebruiken we onze Top 100 vaak om te bekijken welke games er belangrijk waren in een bepaald jaar. Vorig jaar stonden er maar liefst tien exclusieve 3DS-titels in onze lijst, vier daarvan stonden bovendien in de top 20. De uitstekende games zorgde er ook voor dat de draagbare console als een tierelier verkocht. De 3DS ging bijna 13 miljoen keer over de toonbank en bleef daarmee zelfs de PlayStation 3 (ruim acht miljoen) en de Xbox 360 (5,4 miljoen) voor. En ook Game Mania Nederland meldde dat de handheld de best verkochte console van het jaar was. Het zijn prima cijfers die Nintendo goed kan gebruiken. Met een zwalkende Wii U is het fijn om zo'n succes te hebben waar je op kunt terugvallen.

Nintendo’s iconen

Met zo'n goed jaar achter de rug vragen we ons af wat 2014 voor onze 3DS gaat brengen. Een eerste blik op de nieuwe Top 100, waarin we de meest veelbelovende games van dit jaar uit de doeken deden, brengt niet veel goed nieuws. De hoogst genoteerde game staat pas op nummer 31 en is niet eens exclusief voor de handheld. Toch is de volgende Super Smash Bros. van groot belang. De serie is een megasucces die op eerdere Nintendo-consoles massa's fans naar zich toe trok. Dit is de eerste keer dat de franchise ook als een draagbare versie verschijnt, naast de Wii U-editie, dus we zijn razend benieuwd hoe de vechtactie tot zijn recht komt op de twee schermen van de 3DS. Als de game net zo verslavend is als voorgaande delen, dan zou het spel wel eens het hele jaar in de handheld kunnen blijven zitten.

Dat is trouwens niet de enige game waarbij Nintendo zijn oude vertrouwde iconen inzet. Zowel Yoshi als Kirby krijgen dit jaar namelijk een nieuwe platformer. In Yoshi's New Island moet de groene draak weer voor de jengelende Baby Mario zorgen, al is het maar om hem stil te houden. We hopen weer op spannende platformactie en slimme puzzels, zoals Yoshi ons in eerdere games al bracht. Toch zitten we niet op het puntje van onze stoel, ook omdat een vroege preview ons niet van onze stoel blies. De nieuwe Kirby is nu zelfs even buiten onze Top 100 gevallen, na een 97e plek in januari. Wellicht kan de zuigende platformheld ons nog overtuigen als hij eenmaal uitkomt, maar voorlopig staan we niet te springen.

Puzzelgolf

Er staat ons dit jaar ook nog een bijzondere combinatie te wachten in Professor Layton vs Phoenix Wright. De puzzelprofessor en de gewiekste advocaat ontmoeten elkaar voor het eerst en werken samen om een jong meisje te helpen dat van hekserij wordt beschuldigd. Layton helpt haar om de heksen te verslaan, terwijl Phoenix haar verdedigt in de rechtszaal. Beide series staan bekend om hun consistente kwaliteit, dus wij kunnen niet wachten tot het 28 maart is.

Ook kunnen we onze 3DS dit jaar weer veranderen in een virtuele golfbaan met Mario Golf: World Tour. Naast de bekende werelden uit het Mario-universum kunnen we dit keer ook aan de slag in realistische golfbanen. Toegegeven, het is bij lange na niet onze favoriete Mario-serie, maar bij gebrek aan beter willen we best een rondje slaan.

Remakes en verrassingen

Als je de games uit de lijst zo bekijkt, lijkt het een stuk minder rooskleurig te worden dan vorig jaar. Geen uitgebreide RPG's waar je honderden uren mee zoet bent, zoals Fire Emblem of Bravely Default, en geen nieuw deel in een serie als The Legend of Zelda. Betekent dat dan ook gelijk dat 2014 een stuk treuriger wordt voor 3DS-bezitters? Nee, dat nog niet. Sowieso staan er een paar uitstekende remakes op het programma van games die je de eerste keer wellicht gemist hebt. De eerste Etrian Odyssey krijgt bijvoorbeeld een remake, net zoals de FPS Moon. En er gaan al langer geruchten over een Engelse versie van de heruitgave van Dragon Quest VII, die in Japan al lang en breed is uitgekomen. Remakes krijgen over het algemeen geen plek in onze Top 100, maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet van de games kunnen genieten.

Ook zijn er nog een paar nieuwe titels die we in het vizier hebben en zomaar onze lijst binnen zouden kunnen stormen. Bij gebrek aan Fire Emblem krijgen we onze turn-based RPG-actie deze lente van Squids Odyssey in de eShop, al ziet die titel er vooralsnog een beetje vreemd uit. Ook Treasurenauts, Shantae and the Pirate's Curse en Shovel Knight hebben onze interesse gewekt.

Als gezegd stonden er vorig jaar vier 3DS-titels in onze top 20. Dat was natuurlijk een prachtige score. In januari van 2013 stond er echter geen enkele van die titels zo hoog in de lijst: de hoogste was Luigi's Mansion 2 op nummer 37. Dat betekent dat de 3DS vaak weet te verrassen met uitstekende titels. Wie weet wat er dit jaar nog wordt aangekondigd? Wij hopen bijvoorbeeld op een nieuwe Advance Wars en een totaal nieuwe IP. We kunnen in ieder geval niet wachten om te zien waar Nintendo ons dit jaar mee verrast.