Achtergrond
fifa 20

Wordt 2020 door corona een jaar zonder Fifa en PES?

De bal ligt mogelijk bij de voetbalbonden

Geschreven door Lars Cornelis op
Lang leken er drie zekerheden in de game-industrie: Bethesda rust niet voordat Skyrim op ieder elektronisch apparaat speelbaar is, Valve maakt nooit een derde deel in een serie en ieder najaar spelen we de nieuwe PES en Fifa. Nu echter alle voetbalcompetities van Europa voor onbepaalde tijd stilliggen vanwege het coronavirus, is dat laatste misschien wel net zo onzeker als wie er kampioen van Nederland wordt.

Vanwege het coronavirus zijn in korte tijd één voor één alle Europese voetbalcompetities stilgevallen. Eerst werd er nog doorgespeeld zonder publiek, maar inmiddels rolt bijna nergens meer een bal over het veld. In de meeste landen gelden de genomen maatregelen – waaronder het opschorten van voetbalwedstrijden – vooralsnog tot begin april. Maar er is natuurlijk nog helemaal niet gezegd dat we begin april het openbare leven weer vrolijk op kunnen pakken. Het EK is uit voorzorg alvast naar de zomer van 2021 geschoven. Voor de reguliere voetbalcompetities gonzen er nu een aantal scenario’s door de wandelgangen.

Boze Liverpool-fans óf boze AZ-fans?

Eén scenario is dat competities nietig worden verklaard. Dat levert echter problemen op bij het verdelen van de tickets voor de Champions League en Europa League van volgend jaar – want wie mag er dan deelnemen aan die toernooien? Dit scenario zou ook resulteren in een heleboel boze Liverpool-fans, die dan hun eerste (heel dik verdiende) kampioenschap in dertig jaar door de neus geboord zien worden. Die problemen worden deels opgelost door de huidige ranglijsten dan maar als eindstand te gebruiken, maar daar zullen ze in Spanje (waar Barcelona slechts 2 punten voor staat op Madrid), Italië (een verschil van slechts één punt) en hier in Nederland (enkel het doelsaldo is nog in het voordeel van Ajax) absoluut niet op zitten te wachten.

FIFA 20

Bovendien blijf je zitten met de verdeling van de overige tickets voor de Champions- en Europa League, en met degradatie/promotie. Niemand zal tegenstribbelen als Liverpool tot kampioen wordt gekroond, maar de verschillen tussen wel of geen Champions League, of wel of geen degradatie, zijn in vrijwel elke competitie minimaal, terwijl de financiële gevolgen voor een club gigantisch kunnen zijn. Door de Europese bekertoernooien lijkt het ook op dat de competities één lijn moeten trekken, om hele scheve situaties bij de ticketverdeling te voorkomen.

Dat brengt ons bij een andere interessante oplossing: de competities verlengen. De huidige competities worden dan gedurende de rest van 2020 uitgespeeld. Hoewel niet alle problemen daarmee meteen opgelost zijn (zoals aflopende contracten van spelers, en wat doe je dan vanaf 2021?), geeft dit scenario de bonden wel meer dan genoeg ruimte om de competities en bekertoernooien gewoon tot een goed einde te brengen – ook als alle getroffen maatregelen langer duren dan vooralsnog voorzien.

Fifa en PES op de volgende generatie consoles

En dan nu de voetbalgames. EA en Konami brengen traditiegetrouw hun nieuwste voetbalspel uit wanneer de competities in Europa net zijn begonnen. Ons werelddeel is daarin leidend, want veel andere competities over de wereld, waaronder de MLS (Amerika), vrijwel alle Zuid-Amerikaanse toernooien en de J1 League (Japan) worden binnen een kalenderjaar gespeeld (en liggen nu trouwens ook stil vanwege corona, maar dat terzijde). Als in Europa dit najaar nog de competities van 2019/2020 worden afgemaakt, is er dus eigenlijk helemaal geen reden om Fifa 21 en PES 2021 in september al in de winkels te leggen.

Er zijn wél redenen te bedenken om Fifa 21 en PES 2021 pas begin 2021 uit te brengen – los van dat het jaartal in de titel dan eindelijk eens echt klopt. De nieuwe voetbalgames zouden dan namelijk ook meteen gelijktijdig op zowel de huidige, als de volgende generatie consoles kunnen verschijnen. Op dit moment weten we nog niet wanneer de PlayStation 5 en Xbox Series X exact in de winkels liggen, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat zij al in september te koop zijn.

PES 2020

Hoewel Microsoft de mogelijkheid heeft aangekondigd om cross-gen games kosteloos te upgraden, is het nog de vraag wat Sony op dat vlak doet én of EA en Konami wel gebruik maken van deze optie op de nieuwe Xbox. Bij een gelijktijdige release maakt dat niet meer uit: early adopters kunnen gelijk op de PS5 of Xbox Series X spelen, en wie het nog even bij de huidige generatie consoles houdt, speelt gewoon op de Xbox One of PS4.

Al sinds 1996 brengt Konami ieder jaar een voetbalgame uit. Fifa is zelfs sinds 1993 zelfs al een jaarlijks nummertje. Een kalenderjaar zonder Fifa en PES lijkt dan ook ondenkbaar. Maar ja, dat hadden we kort geleden over wel meer gevolgen van het coronavirus kunnen zeggen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Amazon Mexico meldt releasedatum voor Xenoblade Chronicles Definitive Edition Hearthstone-uitbreiding Ashes of Outland onthuld
6

Reacties op: Wordt 2020 door corona een jaar zonder Fifa en PES?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  smaakmaker

  • 18 maart 2020 10:40
  Laat EA maar eens zorgen dat fifa echt weer eens goed wordt. Dus sla een jaar over. De laatste fifa delen waar zo slecht qua gameplay dat het niet meer leuk is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 18 maart 2020 10:42
  Er is nooit geen reden tot een nieuwe FIFA omdat alles prima met een update bestand kan.

  De enige reden is geld. En dus komt die er wel omdat EA een inhalige geldwolf is die zich niet laat stoppen door een Cov-19 virus.

  Echt niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 18 maart 2020 10:45
  Of juist wel. Als ze goodwill willen kweken zetten ze de huidige ontwikkeling op 2021 en brengen ze een speciale (goedkope) versie voor 2020 uit. Waar we een Ek2020 eSports mee gaan doen. Een goed alternatief voor het afgelaste voetbal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 18 maart 2020 10:51
  @mhnl1979 de rechten van het EK 2020 (of 2021 nu dan I guess) liggen iig al bij Konami, ben wel benieuwd hoe zij er nu mee omgaan. Digitale toernooien faciliteren zou een leuk initiatief zijn!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 18 maart 2020 12:24
  PES zou met EK update komen. Dus daar kunnen we sowieso wel even zoet mee zijn.
  Het volgende deel koop ik direct voor de nieuwe gen Xbox.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Darkness2K7

  • 21 maart 2020 13:28
  tot het eind 2020 uitspelen is wel een mooie gedachte..
  is iedereen fit voor het EK2021
  alleen wat gebeurd er met de nations league,die zou eind 2020 starten met de finale zomer 2021 om de winnaars naar het WK 2022 te krijgen..

  andere optie zou zijn:
  Alle competities worden ongeldig verklaard en 2018-2019 winnaars gaan automatisch in de pot van seizoen 2020-2021

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.