Als eerste land ter wereld beweerde Microsoft Nederland vandaag, hun nieuwste operatingsystem 'Windows Millennium' op de markt te hebben gezet. En dat daar een gepaste perspresentatie bij hoort bleek vandaag in het Amsterdam Hilton waar de landelijke pers zich had verzameld. Net zoals de presentatie van Windows 2000 waren er weer lichte ongeregeldheden toen Windows ME een lichte crash kreeg. Maar gelukkig waren de nieuwe features van zo'n hoge kwaliteit dat dit al snel vergeven was.

Voor de mensen die zich nu vol hoop afvragen of Microsoft nu wat speciaals voor gamers (en dan bedoelen we niet de site) heeft gedaan, dan kunnen we hier kort in zijn: heel weinig. Terwijl de grijze Linux-lovers in pak zich namens de verschillende magazines druk maakten of Win ME wel bestand was tegen het 'I love you-virus', vroeg ik me af of de performance van games nu ook vooruit was gegaan en of hardware nog beter zou worden ondersteund. De hardware-database heeft natuurlijk een flinke uitbreiding gekregen, maar qua performance hoeven we geen verbetering te verwachten (en misschien wel het omgekeerde). Hoe Win98 en WinMe zich verhouden qua snelheid zullen we trouwens later bekijken in een ander artikel.

Voor games dus weinig nieuws onder de zon, maar op andere gebieden zijn er zeker wat interessante ontwikkelingen geweest. Zo is de compatibiliteit met draagbare apparatuur enorm verbeterd en kun je nu met gemak mp3'tjes uitwisselen tussen pc en handheld alsook plaatjes en video. Vooral de uitwisseling met de Ipaq 3600 (van Compaq) dat draaide op Windows CE zag er erg indrukwekkend uit.

Windows ME heeft natuurlijk ook behoorlijk wat nieuwe versies van bekende software zoals Internet Explorer (5.5) en Mediaplayer (7) in zich, met daarnaast wat nieuwe programma's. Zo is er nu een Moviemaker bijgesloten waarmee je lichte montages kan maken van video en directe filmbeelden uit een digitale camera. Voor beveiliging is er nu een system-restore waardoor je jouw systeem ook terug kan zetten in de tijd en zo eventuele problemen kan terugdraaien. Dit werkt trouwens niet helemaal perfect, zo bleek bij de installatie van de nieuwe Detonator 3 drivers voor mijn GeForce2.

Ook het delen van internet is nu een stuk gebruiksvriendelijker geworden zodat ook WIJ nu eindelijk eens begrijpen hoe dat werkt . Daarnaast nog een hoop kleine wijzigingen zoals een verbeterde help en update-functie. Kortom: al is de prijs behoorlijk hoog voor de update (f299,- normaal en tot het einde van dit jaar f149,-) er zijn toch een aantal serieuze verbeteringen aangebracht. Als je allergisch bent voor crashen dan raadt ik je nog steeds Windows 2000 aan.