De Nintendo Wii ligt nu officieel in de winkel en in de komende weken en maanden zullen we gaan ervaren of de console al diens vernieuwende concepten waar kan maken. De meningen over de Wii zijn veelal positief, maar toch zijn er ook zat mensen die kritische noten bij de console weten te plaatsen. Wij vroegen aan onze eigen redactieleden wat ze nu van de Wii vinden. De antwoorden lopen uiteen van halleluja's tot ietwat scherpere verhalen.

Jaap:
Een witte, klinische beeldvorming. Gekke Japanners die met een controller in hun hand staan te zwaaien. Nog vreemdere bewegingen. Nee, ik was niet direct overtuigd van de nieuwe console van Nintendo. Echter, naarmate er meer informatie beschikbaar kwam en de filmpjes duidelijker werden, veranderde mijn visie radicaal. Niet alleen heb ik respect voor het lef dat Nintendo toont door zich zó te differentiëren (de rode oceaan wordt voor de blauwe oceaan verruild), het lijkt me ook hartstikke tof om straks rammend en zwiepend door m'n huiskamer te stuiteren. Allereerst met Zelda, later hopelijk met een voetbalgame. Ik ben namelijk nu zo'n maand of zes bezig met het versturen van liefdesbrieven aan Konami, of ze als-je-blieft een Wii-versie van Pro Evolution Soccer willen gaan maken.

Want, stel je nu toch eens voor dat je echt een voetbalgame deels met je voeten kunt besturen. Oooh! Maar goed, de techniek moet zich natuurlijk nog wel bewijzen, al ben ik niet zo'n doemdenker en gok ik dat Nintendo een regelrechte hit met de Wii in handen heeft. Ik ben dan ook net zo benieuwd als iedere andere gamer wat dit avontuur ons allemaal gaat brengen.

Matthijs: Eigenlijk heb ik helemaal nooit wat gehad met Nintendo. Toen de moderne jeugd al met allerlei game-apparaatjes in de weer was, zat ik nog aan de legosteentjes of trapte ik een balletje. En toen mijn game-periode begon moest ik niets hebben van al dat roze en die andere felle kleurtjes. Nee, alles waar Nintendo voor stond keek ik met een scheef oog aan. Maar de Wii is het allereerste Nintendo-apparaat waar ik écht enthousiast over ben. En dat heeft een aantal redenen.

Ten eerste is de Wii gewoon heel erg goedkoop. Tweehonderdvijftig euro voor een gloednieuwe console is erg weinig. Natuurlijk betaal je niet voor dikke hardware, maar je hebt een console waar gegarandeerd een aantal toppers op uitkomt en die bovendien alle eerdere Nintendo-titels afspeelt.

En dat brengt me gelijk bij het tweede punt: de volledige backwards compatability met GameCube-titels, en de Virtual Console voor alles ouder dan dat. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik nog nooit een Zelda-game heb gespeeld, en op dit apparaat zijn zowel The Twilight Princess, The Wind Waker en Ocarina of Time speelbaar. Ik sta nu al te popelen om de budgetbakken af te graaien voor alle GameCube-toppers. En ook de winkel van de Virtual Console zal menig bezoekje kunnen verwachten.

Ten derde is het honderd procent dikke fun. Hoewel het niet gegrond is om te zeggen dat de nieuwe besturing de minder goede graphics volledig compenseert, is het wel een leuk en gedurfd iets. Bovendien werkt het gewoon hartstikke goed. Hopelijk worden de FPS-games in de toekomst op een waardige manier overgezet, want met alleen maar lollige games zoal Wii Sports (hoewel absoluut zeer leuk) redt de Wii het niet.

Het enige waardoor de Wii kan falen, is doordat slechts de Nintendo-games het apparaat op de been houden. Dit gebeurde al bij de GameCube, waardoor dit apparaat een veel te vroege dood stierf en eenzelfde scenario is bij de Wii denkbaar. Maar al met al lijkt de Wii gewoon een geniaal apparaat te worden. Nintendo heeft de briljante stap genomen om zich niet te mengen tussen de titanen Microsoft en Sony, maar door hét ideale apparaat te creëren dat elke gamer naast één van deze twee consoles zal zetten. Wat betreft de oorlog tussen de next-gen consoles komt is het volgende spreekwoord misschien goed van toepassing: waar er twee honden vechten om een been, gaat de derde er mee heen.

Erwin Vogelaar: Ik had aanvankelijk wat bedenkingen over de Wii, vooral toen het ding nog Revolution genoemd werd. De Gamecube is voor mij ontzettend geflopt en het zijn alleen de goede first-party titels waarvoor ik het systeem gekocht heb. Naarmate er meer en meer bekend werd over de Wii en we uiteindelijk ook zelf met het apparaatje aan de slag mochten, werd ik echter toch weer helemaal enthousiast en oh wat heb ik toch een zin in Zelda!

Hulde aan Nintendo dat ze niet gewoon weer de zoveelste console met de betere graphics uitpoepen, maar echt met iets leuks en innovatiefs komen. De verkoopcijfers liegen er niet om. De console is al een onwijs succes en dat komt ook doordat het eindelijk een console is die ook niet-gamers aanspreekt. Ik ben zelf sowieso fan van alternatieve besturingen zoals Singstar, EyeToy, Guitar Hero, dansmatten en natuurlijk de Bongo's van Nintendo zelf, dus ik ben helemaal verkocht. Maar hoelang blijft de overdaad aan mini-games en Zelda, Metroid en Mario interessant? Als je nagaat dat je bij games die op alle drie de console uitkomen, je op de Wii altijd de slechte graphics hebt en geforceerde besturing. Ik heb geen twijfel over het feit dat de Wii het goed gaat doen, maar wel hoelang het voor gamers ook echt interessant blijft. In huize Vogelaar komt het ding in ieder geval te staan!

Guus: De overtuiging sloeg pas in mijn hoofd naar binnen toen ik het glimmend mooie witte ding met die overtuigend blauwe racestreep op de voorkant voor het eerst zag. De gevoeligheid van de sensoren die het apparaat rijk was, de kleurigheid van de eerste spellen. Het zag, voelde, speelde en rook zelfs als Nintendo. Vanaf die dag speelt het al niet meer in mijn hoofd dat het fout kan gaan met Nintendo en hun Wii. Het apparaat voelt goed, speelt goed, en de eerste lading spellen zien er gewoon goed uit en maken uitstekend gebruik van de console z'n krachten en mogelijkheden. Het is nog maar de vraag of dit niveau vol gehouden wordt, maar het kan haast niet mis gaan, daarvoor heeft Nintendo in mijn ogen te goed van hun fouten geleerd. Ik heb hem in ieder geval al in huis! Philip: Ik herinner me nog goed de dag waarop Nintendo liet weten dat de opvolger voor de Gamecube een erg speciale controller zou krijgen die de manier waarop we games spelen voorgoed zou veranderen. Als reactie op dat bericht stond het internet opeens vol met allerlei valse foto’s en filmpjes over hoe die controller eruit zou zien, de ene versie al absurder dan de andere. Ondertussen zijn we een heleboel maanden verder en weten we perfect wat we mogen verwachten: de Nintendo Wii met als controller een Wii-mote en nunchuck bijgestaan door een hoop leuke launchgames. Het mooiste van de zaak is trouwens dat Nintendo, nadat iedereen hun nieuwe console in huis heeft gehaald, nog heel wat dingen achter de hand heeft die pas later het licht zullen zien.

Wat dacht je bijvoorbeeld van meerdere Wii-channels, een soort van televisiekanalen waarop je binnenkort de actualiteit en het weerbericht zal kunnen bekijken? Of de mogelijkheid om in de toekomst via je Wii op het internet te surfen? De bezitters van een DS mogen zich ook trouwens klaarmaken voor enkele leuke mogelijkheden om hun handheld te koppelen aan de Wii, maar misschien heb je wel meer interesse in de games die op dit moment nog in ontwikkeling zijn voor het witte bakje met de blauwe gleuf? Laat ik eventjes de meest interessante toekomstige titels voor de Wii opsommen: Metroid Prime 3: Corruption, Super Mario Galaxy, Sadness, Dragon Quest, Final Fantasy: Crystal Cronicles – Crystal Bearers, Super Smash Bros. Brawl, Super Paper Mario, enz. Het mag duidelijk zijn dat je met een Wii in huis drukke tijden tegemoet gaat.

Peter: De Wii is een console die zeker gaat slagen. De manier waarop dit strakke apparaatje wordt gemarket duidt daar al sterk op. Nintendo zegt immers zelf dat ze naast de hardcore gamers ook de casual en vooral de non-gamers willen aantrekken. De reacties op games die ons inmiddels zijn getoond duiden inderdaad op zeer lage drempel om met gamen te beginnen. Dikke franchises zoals Zelda, Metroid Prime en Mario lijken ook nu weer de hardcore gamers te gaan bekoren.

Toch hoop ik dat ditmaal niet alleen Nintendo en een select aantal andere ontwikkelaars gaan komen met de hardcore games, want de genres die mij aantrekken moeten vooral niet laagdrempelig zijn. Vooralsnog ziet het er echter wel naar uit dat andere ontwikkelaars op dit gebied een beetje achter blijven. Gelukkig is Ubisoft bezig met het ontwikkelen van een paar games die het kunnen gaan maken bij het hardcore publiek. De recensies van Red Steel zijn echter niet echt lovend. Iets dat meer dan eens bevestigd dat het niet makkelijk is om gebruik te maken van de Wii-mote en nunchuck. Het zal interessant zijn wat men bedenkt om alle unieke aspecten van de Wii te gebruiken. En anders vermaak ik me wel gewoon met de talloze mini-games die zonder twijfel gaan uitkomen. Tegen een hopelijk niet al te hoge prijs natuurlijk.

Ronn: Als je het toekomstige succes van de Wii wilt peilen, dan moet je eigenlijk op geheel andere zaken letten dan je normaalgesproken bij een console zou doen. Niet voor niets is de console zelf op een compleet andere manier in de markt gezet. Daarom ben ik het ook niet helemaal eens met de mening van Matthijs dat de Wii alleen een succes kan zijn wanneer er ook veel third-party games voor verschijnen. Voor deze console gaat dat in mijn ogen veel minder op, omdat de rol van het apparaat in je huiskamer heel anders zal zijn. Althans, bij de meeste mensen. Dit is een console die grotendeels gebouwd is op fun voor de gehele familie of met je vrienden. Daar is waar het voornamelijk om draait. Een gezelschapsmachine die voor een flinke onderlinge socialiteit moet zorgen, of je nou fervent gamer bent of niet.

Het doel van de Wii is voor mij duidelijk. Dit moet de machine worden die het medium games definitief laat doorbreken in de mainstream. Veel gamers zullen bij hoog en laag beweren dat gaming al lang en breed mainstream is, maar dit is slechts ten dele waar. De algemene perceptie van games is nog steeds kleinerend en negatief. Het wordt gezien als nutteloos tijdverdrijf in plaats van een waardig entertainmentplatform, een bron van zinloos geweld, een medium wat riekt naar onvolwassenheid en dus alleen geschikt is voor kinderen en pubers. Peil het maar eens bij je eigen ouders of kennissen en vrienden die zelf niets met games hebben. Computerspelletjes worden het genoemd. Luister nou eens naar dat woord, klinkt dat niet vreselijk kleinerend?

De Wii kan dat beeld in de komende vijf jaar doorbreken door zich in vele huiskamers te nestelen en entertainment te bieden voor de gehele familie dankzij een zeer lage instapdrempel. Net zoals de televisie dat doet, of films, muziek en Internet. Gaming wordt zo een onderdeel van de maatschappij zoals het dat nu nog lang niet is. Gamers menen dat je dit alleen bereikt met zo mooi mogelijke graphics, een stoere presentatie en gameplay met veel diepgang. Maar serieus, daar zit de gemiddelde mens nou juist niet op te wachten. Vooral de presentatie van veel games is eigenlijk compleet verkeerd en te sterk gericht op de leeftijdsgroep van 12-16 jaar. Met name EA heeft daar een handje van tegenwoordig. Zo zal gaming nooit door iedereen serieus genomen worden en gelukkig lijkt een gigant als Nintendo dit ook in te zien en proberen ze er met de verscheidene innovaties van de Wii iets aan te doen.

Hetgeen ik als fervent gamer wel jammer vind, is dat Nintendo zoveel op rekenkracht heeft ingeleverd. Natuurlijk zeg ik net dat het belang van graphics zwaar overschat wordt waar het aankomt op het serieus aanspreken van de massamarkt, maar dit gebrek aan kracht zorgt er wel voor dat er op de Wii veel minder ruimte is voor gameplaytechnische en verhaaltechnische innovaties. De twee belangrijkste punten waarin games nog flink kunnen evolueren en waar uitgerekend Nintendo in het verleden enorm veel aan bijgedragen heeft.

Deze aspecten zijn voor die eerdergenoemde massamarkt niet onmiddellijk relevant, want die wil in de eerste plaats gewoon instant fun. Wij gamers willen echter ook wel eens meer dan dat, net zoals een echte filmliefhebber liever diepgaande films kijkt dan de zoveelste Hollywood blockbuster. Vooruitstrevende games als Alan Wake en Assassin’s Creed zul je dus niet zo snel zien op Nintendo’s nieuwe console. De Wii lijkt hierin toch beperkt te gaan worden. Gelukkig hebben we daar de Xbox 360 en PS3 nog voor. Kortom, voor de mainstream kan de Wii prima functioneren als het voornaamste entertainmentplatform in huis, maar voor ons gamers zal het waarschijnlijk meer een platform worden voor naast je Xbox 360 of PS3.

Uiteindelijk wil je gewoon de positieve kanten van de Xbox 360/PS3 en Nintendo Wii met elkaar combineren in één apparaat, maar daarvoor moeten we nog zeker een generatie wachten. Laat eerst de Wii de markt lekker uitbreiden, verbreden en meer geaccepteerd maken, dan kunnen de Xbox 360 en PS3 die markt verder uitdiepen. Zo wordt een gezonde toekomst van de markt gegarandeerd. Ik ben echt benieuwd waar we dan als industrie staan over vijf jaar.

Erwin Bergervoet: De Wii is typisch Nintendo. Waar de concurrentie zich focust op graphics, gooit Nintendo zijn kont tegen de krib met een geheel nieuwe besturingswijze maar verder nauwelijks technische innovatie. Eigenlijk precies datgene wat ze ook deden met de ‘opvolger’ van de GameBoy Advance, namelijk de Nintendo DS. De DS was technisch geen grote stap voorwaarts, maar wist door innovatie toch uit te groeien tot een gigantisch succes. Deze Sinterklaasperiode is Nintendo’s tweeschermige handheld gewoonweg niet aan te slepen. De vraag is alleen, gaat dat met de Wii ook lukken?

De besturing van de Wii is namelijk niet zo ‘natuurlijk’ als de touchscreen interface van de DS, zo lijkt het aanvankelijk. Het vergt veel gewenning, daar waar je met de touchscreen direct uit de voeten kon. Ook lijkt de controller meer een ‘verplichting’ te zijn dan het touchscreen voor de DS was, waardoor ook ongeschikte genres met de Wii-mote bestuurd moeten worden. Om de Wii te laten slagen, zullen de game-ontwikkelaars op zoek moeten naar echt innovatieve concepten die de Wii-mote volledig recht doen. De DS is zo’n succes vanwege Brain Training en Nintendogs en de enige manier waarop de Wii zijn beloftes waar zal kunnen maken en de ‘grote doelgroep’ binnen zal weten te halen, is een game die hetzelfde weet te bewerkstelligen als de twee genoemde DS-toppers. De tijd zal het leren, want vooralsnog is de Wii vooral een underdog die zichzelf eerst zal moeten bewijzen. Laten we hopen voor Nintendo dat de DS-PSP analogie ook opgaat tussen de Wii en de PS3/Xbox 360.

Yarno: Tsja, wat valt er te vertellen wat door mijn collega's niet al verteld is? De Wii wordt een vreemde eend in de bijt die next-gen heet. Hardcore gamers zullen moeten wennen aan de vreemde interface, maar dat is niet de markt waarop Nintendo zich richt. Ninty weet namelijk al dat het de steun heeft van de mensen die al langer gamen. Het gaat, zoals Ronn al treffend zegt, om de mainstream markt waar Nintendo zich op gestort heeft. Dat het bedrijf dit kan, bewees het al met de DS, die ook onder non-gamers een grote aanhang heeft. Ik twijfel er dan ook niet aan dat de Wii precies hetzelfde gaat doen. Dit merk ik ook aan de mensen die komen vragen om de Wii in de retailbusiness waar ik werk. De Wii gaat een groot succes worden, zonder twijfel.

Het is echter niet alleen maar goed nieuws. Ik ben een beetje bang. Ik ben bang voor de ontwikkelaars die voor de Wii gaan ontwikkelen. Al sinds mensenheugenis worden games met een controller, joystick of toetsenbord/muis-combinatie gespeeld. De nieuwe interface zorgt ervoor dat ontwikkelaars buiten hun oude vertrouwde doosje moeten gaan denken. Ze moeten gaan innoveren, en innovatie betekent risico. De grootste innovatie is al gedaan door Nintendo, maar de ontwikkelaars moeten dit een stapje verder nemen. Zij moeten ervoor zorgen dat er games komen die de Wii in al zijn mogelijkheden gebruikt wordt. Natuurlijk is Wii Sports geinig. Natuurlijk lach je je krom om WarioWare. Dit is echter niet wat ik wil gaan zien, maar waar ik wel bang voor ben. De nieuwigheid van dit apparaat is zo enorm groot, dat ontwikkelaars waarschijnlijk niet goed weten wat ze er mee aanmoeten, waardoor je simpele spelletjes krijgt die snel gaan vervelen. Dat is hetgene waar ik zo bang voor ben, een console die alleen gebruikt gaat worden voor geinige partygames.

Het is dus zo dat de console me volledig heeft weten te overtuigen. Degene die dat nu nog moeten gaan doen, zijn de ontwikkelaars. Gelukkig neemt Nintendo zelf het voortouw en vertrouw ik erop dat het dan ook helemaal goed gaat komen met Ninty's nieuwste telg.  

Gerjan: Nintendo heeft een lange geschiedenis als het gaat om het uitbrengen van nieuwe consoles. De laatste jaren, na het tijdperk Nintendo64, loopt Nintendo niet langer meer vooraan als het gaat om de technisch sterkste console. Wel is er nog steeds de zoektocht naar nieuwe ideeën en games en blijven de vertrouwde franchises zoveel mogelijk behouden om toch maar geen fans kwijt te raken. Desondanks voelt het toch een beetje dat de GameCube ondergesneeuwd is geraakt onder het PS2 en Xbox geweld, en dat terwijl de GameCube wereldwijd genomen misschien wel meer consoles heeft verkocht dan de eerste van de heer Gates.

Met de Wii laat Nintendo de technische kracht, en daarmee de grafische pracht voor een groot deel varen en stort zich volledig op een innoverende besturing. Naar mijn mening zijn ze daar met vlag en wimpel voor geslaagd. De besturing werkt erg makkelijk en is erg precies. De kans is dan ook groot dat Nintendo met hun nieuwe console mensen aan het gamen brengt die jaren geleden afgehaakt zijn. Naar het is natuurlijk niet alleen lofzang voor Nintendo. Ik vind de games die tijdens de launch worden uitgebracht, op enkele uitzonderingen na, voor een groot deel opgepompte techdemo’s van de Wii-mote. Neem een game als Call of Duty 3: het is erg leuk dat ze de besturing daar aardig voor elkaar hebben, maar in vergelijking met de andere consoles is deze versie wel dramatisch afgeslankt. Ook op grafisch niveau kan de Wii mij (nog) niet bekoren. De Wii mag dan wel minder krachtig zijn dat de PS3 en Xbox 360, de graphics hoeven dan nog niet op het niveau middelmatige PS2 game te liggen. Gelukkig ben ik wel hoopvol dat de games in de toekomst wel wat gelikter worden en dat de feeling van oversized techdemo’s langzamerhand ook wel wat minder zal worden.

Het is gewaagd wat Nintendo probeert met hun nieuwe console, zeker als je bedenkt dat veel games toch echt mainstream zijn en toch gauw kiezen voor mooiere graphics als ze een Wii en een Xbox 360 naast elkaar zien draaien. Ik hoop voor Nintendo dat ze de goede keus hebben gemaakt met de Wii, want we willen natuurlijk niet dat Nintendo, met haar kwaliteitsgames, van het toneel verdwijnt. De console heeft me nog niet helemaal overtuigd, maar als ze met veel goede games komen, ga ik ook overstag.

Frans: Een Wii voor mij? O, daar kan ik heel kort over zijn:  De Nintendo Wii is als een hartstochtelijke nacht met een Franstalige chick: Wii wii wii!