De onafhankelijke Britse ontwikkelaar Climax staat vooral bekend om Silent Hill: Shattered Memories, een verrassend goede game voor Wii, PS2 en PSP. Daarnaast zet het ook regelmatig games over naar andere platformen, waaronder delen uit de Serious Sam- en Viva Pinata-serie. Niet meteen een studio die je associeert met een erg bekende reeks als Prince of Persia.

Toch kunnen we niet anders dan de Prins uit Perzië herkennen in de screenshots op zijn website. Screenshots die inmiddels overigens offline zijn gehaald. 'Character action platformer' omschrijft inderdaad het genre waarin we Prince of Persia zouden plaatsen. En de omgevingen in de screenshots hebben absoluut veel weg van het Midden-Oosten.

De grootste hint ligt wat ons betreft bij het uiterlijk van het hoofdpersonage, en dan met name de rode sjaal die de prins om zijn middel heeft. De vorige week aangekondigde remake van Prince of Persia: The Shadow and the Flame heeft namelijk een prins met diezelfde sjaal, zoals je in onderstaand screenshot kunt zien.


Prince of Persia: The Shadow and the Flame

Toeval? Of zou Ubisoft een uniform uiterlijk willen voor de toekomstige prins? Het lijks ons sowieso de hoogste tijd dat hij zijn comeback maakt. The Forgotten Sands uit 2010 was het nét niet, het cel-shaded Prince of Persia uit 2008 was stijlvol maar alles behalve uitdagend.... Daarmee was de Sands of Time-trilogie de laatste keer dat de prins echt schitterde, via de perfecte combinatie tussen uitdagende gameplay, een sympathieke prins en een authentieke sfeer. 

Het valt echter nog te betwijfelen of dit echt de volgende 'main' Prince of Persia-game is. De serie staat wat dat betreft waarschijnlijk in de ijskast. Ubisoft bevestigde dit eerder, maar heeft sindsdien wel de iOS-remake van Shadow and the Flame aangekondigd. Het zou dus goed kunnen dat de uitgever het water wil testen met kleinere games. Wellicht dat Climax dus een behapbare 2D-platformer maakt. De prins lijkt zich in de screenshots namelijk op een vrij strict pad te bevinden, in 2D maar dan wel in een driedimensionale spelwereld. Ubisoft houdt overigens zijn lippen stijf op elkaar en meldt aan Game Informer dat het nog geen informatie kan of wil delen.

Daarbij vragen we ons af of Climax überhaubt wel de mankracht heeft om een Prince of Persia-game voor Ubisoft te ontwikkelen. De studio werkt namelijk aan twee onaangekondigde titels voor Konami. De relatie tussen de ontwikkelaar en uitgever is sowieso uitstekend: naast Silent Hill heeft Climax ook de HD-remake van Rocket Knight ontwikkeld. Maar Prince of Persia is natuurlijk niet van Konami, wat het verhaal een stuk gecompliceerder maakt. Als het namelijk geen PoP-game betreft, is het een regelrechte rip-off. 

Horrorgame

Overigens zijn bovenstaande screenshots niet de enige schatten die op de website van Climax te delven zijn. Zo staan er ook een zestal screenshots van een 'onaangekondigde titel (2013)'. Die hinten sterk naar een nieuwe horrorgame. Climax heeft zich natuurlijk al ruimschoots bewezen met Silent Hill: Shattered Memories en gezien de goede relatie die de studio met Konami heeft, werkt het wellicht aan een nieuw deel of zelfs een reboot van de serie.