Achtergrond
The Legend of Zelda Wii U

Welke Nintendo NX-games verwachten we?

Een lijstje met (on)zekerheden

Geschreven door Michel Musters op

Gamers kijken al geruime tijd reikhalzend uit naar de Nintendo NX, de nieuwe spelcomputer van Nintendo die vooralsnog in mysterie gehuld is. Krijgen we op E3 in juni pas de eerste details of krijgen we woensdagnacht tijdens Nintendo’s vergadering met aandeelhouders al iets te horen? Wat er ook gebeurt, Gamer.nl heeft al een lijstje met games die we op de lancering of in het eerste levensjaar van de NX verwachten. 

Daarbij willen we wel benadrukken dat onderstaande lijst speculatie is. We hebben geen extra informatie die jullie niet hebben. Onze verwachtingen voor onderstaande games zijn gebaseerd op informatie en/of geruchten die eerder naar buiten zijn gebracht.

Mario Kart 8

Super Smash Bros. en Mario Kart 8 voor NX

De Wii U had genoeg toffe Nintendo-games, maar het is geen geheim dat de console minder verkoopt dan verwacht. Het is niet voor niets dat we al zo snel een nieuwe Nintendo-console hopen te krijgen. We denken dat het bedrijf met een compleet nieuwe architectuur voor de NX aan komt zetten en dat backwards compatability geen optie is. Nintendo zou gek zijn als ze niet een aantal van de grootste Wii U-games zouden overzetten naar de NX.

Om Nintendo’s interne teams aan andere games te kunnen laten werken, zouden ‘complete editions’ van Super Smash Bros. en Mario Kart 8 niet misstaan. Het levert twee uitgebreide klassiekers op rond de lancering van de NX en geeft spelers die de Wii U hebben overgeslagen de kans deze topgames alsnog uit te proberen. Smash Bros. is dankzij alle dlc behoorlijk uitgebreid en hetzelfde kan gezegd worden van de vele extra tracks (16 in totaal) in Mario Kart 8. Misschien maakt Nintendo zelfs wat nieuwe content voor deze titels.

Pikmin 3

Pikmin 4

Nintendo kondigde vorig jaar aan dat Pikmin 4 in ontwikkeling was. Sterker nog: Shigeru Miyamoto liet weten dat de game bijna klaar was. Een game die bijna klaar is, had die niet al lang uit moeten komen? We verwachten dus dat de game is overgezet naar de NX. De graphics moesten dan natuurlijk ook een update krijgen en wellicht moest de besturing voor de nieuwe controller flink aangepast worden, dus de extra ontwikkeltijd is vast goed besteed. Een Pikmin rond de lancering van de NX lijkt een slimme zet.

Dragon Quest 11 (en Final Fantasy-games)

Square Enix lijkt al geruime tijd bezig te zijn met NX-games. In de zomer van 2015 onthulde het bedrijf Dragon Quest 11, dat naar PlayStation 4 en 3DS komt. Het bedrijf noemde tijdens de persconferentie tussen neus en lippen door ook nog een NX-versie. Ook zou Dragon Quest 10, dat niet buiten Japan is uitgekomen, naar de NX komen. Kort na de persconferentie trok Square Enix de aankondiging terug, waarschijnlijk omdat Nintendo het niet zo fijn vond dat het bedrijf al NX-titels aankondigde terwijl Nintendo dat zelf nog niet heeft gedaan. En aangezien Square Enix toch al bezig is met NX-games en de relatie tussen de twee Japanse bedrijven de laatste jaren stabiel lijkt, zou het ons niets verbazen als Final Fantasy-games als de Final Fantasy 7-remake ook naar Nintendo’s nieuwe console komen.

Beyond Good Evil 2

Beyond Good & Evil 2

Toegegeven, dat Beyond Good & Evil 2 in deze lijst staat komt door niets anders dan een gerucht dat eerder dit jaar op Destructoid verscheen. De site claimde meer over de game gehoord te hebben van twee verschillende bronnen. Feit is dat het ons helemaal niet zo’n absurd scenario lijkt. Volgens de geruchten had Ubisoft er geen geld voor over om het langverwachte vervolg op de culthit te ontwikkelen, maar zou Nintendo er een zak geld tegenaan hebben gegooid om het toch mogelijk te maken. In ruil voor exclusiviteit natuurlijk. Dat is echt geen long shot: het bedrijf deed dit al eerder met PlatinumGames’ Bayonetta 2 en Itagaki’s Devil’s Third. Nintendo lijkt niet geïnteresseerd in het ‘jatten’ van third party-games om ze exclusief te maken, maar als toch niemand anders ze ontwikkelt, lijkt Nintendo wel zijn portemonnee te willen trekken. En daar profiteren gamers alleen maar van. Beyond Good & Evil 2 is niet per se een gigantische system seller, maar net als Bayonetta 2 wel een manier om op te vallen bij hardcore gamers. 

Zelda

The Legend of Zelda

We hebben al meer dan een jaar geen nieuwe beelden van de Zelda-game voor Wii U te zien. Een versie voor de NX lijkt er echter ook aan te komen. Nintendo heeft meerdere malen beloofd dat de game echt uit zou komen op de Wii U, dus een lancering vergelijkbaar met Zelda: Twilight Princess is logisch. Twilight Princess kwam op zowel de GameCube als de Wii uit. En wat bleek? Twilight Princess verkocht vele malen beter op de Wii dan op de Cube. Een soortgelijke constructie voor de nieuwe Zelda-game lijkt dus een bewezen strategie. En zeg nou zelf: hoe tof zou het zijn om een nieuwe Zelda-game op de NX-lancering te spelen? Van alle games op deze lijst zijn we het meest zeker van deze, dus verwacht een heronthulling van de game tijdens of rond E3.

Puzzle Box

Puzzle Box

Oké, dit is niet de meest spannende game op de lijst, maar Puzzle Box is wel een van de weinige NX-games die officieel is aangekondigd. Begin dit jaar liet indie-ontwikkelaar Bernd Geiblinger weten te werken aan een puzzelgame voor NX en Steam. Op Steam is inmiddels de Early Acces-versie beschikbaar. Bernd zegt meer informatie te delen nadat Nintendo de NX officieel heeft onthuld.

En verder

Het is moeilijk in te schatten wat we verder op de NX kunnen verwachten. Ja, veel Nintendo-games, mogelijk meer dan ooit tevoren als we geruchten mogen geloven. Het is niet voor niets dat Nintendo intern flink wat wijzigingen heeft doorgebracht binnen zijn ontwikkelstudio’s en veel mensen heeft aangenomen. Een nieuwe driedimensionale Mario-platformer lijkt een inkoppertje, Retro Studios werkt hopelijk aan een nieuwe Metroid en we zouden ook graag wat ‘vergeten’ franchises als F-Zero en Wave Race willen terugzien. Wat third parties gaan brengen blijft gissen. De Wii U blonk niet bepaald uit in third party-support en we vragen ons af wat Nintendo kan doen om al die grote uitgevers weer terug te krijgen naar hun platform. Waarschijnlijk hoeven we in ieder geval niet lang meer te wachten op deze antwoorden. Laat de NX maar komen!

Dit artikel delen:

Lees meer

Succesvolle audiotechnicus van Double Fine en LucasArts overleden Teaser nieuwe Five Nights at Freddy’s online verschenen
17

Reacties op: Welke Nintendo NX-games verwachten we?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ShadowX

  • 25 april 2016 15:46
  Alleen voor Beyond Good and Evil 2 zou ik al een NX aanschaffen, dus mocht het zo zijn dat de NX dit jaar komt met als Luanch titel BGaY2 of een nieuwe Donkey Kong dan staat op release dag hier een NX.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 25 april 2016 19:29
  Het verbaast me een beetje hoe stil Nintendo is betreffende de NX. Schijnbaar is het de bedoeling dat dit ding eind van het jaar uitkomt, maar je hoort er he-le-maal niks over. Geen previews, geen trailers, geen foto's van hoe de console er uit komt te zien….

  Nintendo is altijd al slecht geweest met hun artikelen adverteren (meeste consumenten dachten dat de Wii U een uitbreiding in de vorm van een tablet was voor de Wii), en als dit apparaat echt binnen nu en een jaar gaat verschijnen, dan mogen ze wel wat reuring er aan geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 26 april 2016 12:13
  @Qinneth Binnen een paar weken laat Nintendo er echt wel wat van zien. E3 is natuurlijk de perfecte show daarvoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 25 april 2016 20:13
  Mod: Klaar met dit gespam. Kritiek op Gamer.nl mag altijd, maar niet constant in herhaling vallen, geen flamewars ontketenen en niet reacties die verwijderd zijn opnieuw plaatsen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian

  • 25 april 2016 22:28
  @Hellraidermike Yep. Bedankt Mod! Ik zag de comment ook al staan, en zag dat het enkel was om te provoceren, en wou er ook op reageren maar hield me in. Nadat de kinderachtige comment verwijderd werd ging men schijnheilig doen alsof ie wou aangeven "dat ie Nintendo juist fijn vond zodat ie er veilig met zijn kinderen mee kon spelen". Pluim voor de mod, die door heeft dat dit soort comment niets toevoegen, en daarentegen is die hele "kiddy" comment inmiddels zooooooo oud.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 25 april 2016 22:39
  @Moderator_GNL,

  excuus als ik te fel ging. Ik wou alleen een wezenlijk punt aanstippen. Maarja, iedereen heeft zijn zegje kunnen doen nu.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Moderator_GNL

  • 26 april 2016 06:56
  @Hellraidermike Het is onze site, dus wij bepalen de regels.
  We verwijderen eigenlijk alleen scheldpartijen en uitlokkerige berichten die hier al maanden de boel verstieren. Ik geef toe, we zien ook niet alles, maar waar ik het zie verwijder ik.

  Elke keer dezelfde mening hebben is trouwens niet tegen de regels. Daar zuur op reageren dan weer wel. En tegen een mod ingaan die je duidelijk waarschuwt eigenlijk ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  inactiefglaned

  • 26 april 2016 07:51
  @Hellraidermike

  Eerlijk gezegd vind ik niet dat gamer.nl achteruit is gegaan, maar de kwaliteit van de comments. Heb het gevoel dat je dingen enorm aan het opblazen bent om je argument kracht bij te zetten. Er is ooit 1 comment van mij verwijderd en dit was alleen omdat het een reactie op Grohe was, die enigzins provocerend was, daar had ik dan ook vrede mee. Je argument 'waar een iemand schreeuwt zijn er meerdere die het niet doen', werkt ook de andere kant op. Denk daar maar eens over na! Ga lekker zo door mensen bij gamer.nl.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 26 april 2016 09:55
  @glaned Hier sluit ik me helemaal bij aan. Sommige comments hebben maar een doel en dat is provoceren om een reactie te ontlokken. Op veel andere websites, waaronder tweakers.net, staat dergelijk gedrag na herhaling gelijk aan een ban. Ik laat me ook weleens tegen beter weten in meeslepen en reageer dan op zo'n comment, terwijl ik weet waar die persoon op uit is: Trollen en aandacht. Als mijn comment dan wordt verwijderd dan heb ik daar ook vrede mee en ik sta ook volledig achter de mod-acties van GamerNL.
  Je kan er natuurlijk kritiek op hebben en dat moet ook zeker kunnen, al is dit denk ik niet de plek om dat te doen, maar mensen zouden ook voor de grap eens hun eigen reacties na kunnen lezen en daar kritisch naar kunnen kijken ipv de splinter in andermans ogen zien.
  Ik zie vaak genoeg mensen klagen over persoonlijke aanvallen, en die kunnen ook echt niet door de beugel, maar let wel op dat je zelf ook niet datzelfde gedrag vertoont wat je zelf veroordeeld.
  Ook de kritiek op andere gameplatforms moet kunnen, maar probeer dat voor de grap eens objectief te doen en niet alleen puur om het feit dat het platform Y betreft, want dat is best wel een beetje zielig vind ik en heeft ook maar 1 doel, namelijk trollen. Als je echt zo kinderachtig wil zijn best, maar dan wordt je gemod, jr hebt het vooral zelf in de hand.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Taken NL

  • 25 april 2016 20:21
  Als er naast The Legend of Zelda niets boeiends uit komt bij de release, en de NX versie niks meer te bieden heeft dan de Wii U versie dan wacht ik toch wel even met de aankoop van de NX.

  Heb ik na Zelda gelijk een 3D Mario zoals Mario 64, of een vette blockbuster van een Metroid, Beyond Good and Evil 2, of één of meerdere exclusieve games voor mijn kinderen 2 dan koop ik de NX gelijk bij release.

  Ik ga er wel van uit dat Nintendo dit goed aan pakt, en ons genoeg redenen geeft om de NX aan te schaffen, misschien dan de Playstation NEO de verrassing strategie van Nintendo nog roet in het eten kan gooien, zelf ga ik er van uit dat de NX ongeveer 30% krachtiger is dan de PS4.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 25 april 2016 22:12
  @Taken NL

  Nou volgens inside-gerucht moet de NX beter worden dan de ps4 en xbox one bij elkaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian

  • 25 april 2016 22:47
  @Taken NL Van mij had Nintendo nog wel even met de WiiU mogen door gaan, maar begrijp voor hun dat ze het niet gaan redden in hun eentje met het software aanbod(zonder thirdparty aanvullingen was de line-up helaas niet genoeg voor sommigen).
  De WiiU is voor mij één van de beste consoles die Nintendo heeft gemaakt. De Gamepad vond ik geweldig, op één ding na: geen analoge R en L knoppen (rottig voor race games!). Anders was het voor mij de beste controller ooit geweest qua functionaliteiten.
  De software die Nintendo zelf heeft uitgebracht waren echt geweldig en vaak de beste uit de series, oa: Mariokart, Bayonetta, Pikmin. Ook een paar goede thirdparty games zoals DeusEx, CoD (Wiimote controls all the way, baby!), Wonderfull101. En ook genoeg goede indies! Echt jammer dat de mainstream de console niet zag zitten, en dat vele mensen ook niet wisten dat de WiiU een nieuwe console was. Dit is ook echt Nintendo's eigen schuld!
  Ik hoop dat Nintendo geleerd heeft van de WiiU, en dat de NX weer een console wordt die volop support wordt door andere partijen. Ik hoop dat voor de thirdparty developers de spec genoeg zijn om weer onboard te komen. Over de games van Nintendo zelf maak ik me geen zorgen, want die zien er altijd geweldig uit en spelen heerlijk op hun eigen console. En nu maar hopen dat de geruchten waar zijn dat door herconstructie van hun hoofdkantoor (samenbrengen van handheld en console software development) er meer software vanuit hun zelf komt. Een gerucht over een launch game zoals een LuigiMansion3 lijkt me geweldig!
  Ik ben benieuwd!! :) Eind April is hun Investor Meeting, dus hoop dat ze daar wat uit de doeken gaan doen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 25 april 2016 23:07
  Ik ga er van uit dat die Wii U titels flink moeten aangepast om op de NX te kunnen draaien.

  Het lijkt er sterk op dat de NX x86 hardware gaat krijgen en waarschijnlijk net zo krachtig wordt als de PS4 Neo. Als dat zo is, dan kunnen we directe backwards compatibiliteit van Wii/U games wel vergeten, maar het voordeel is wel dat de 3rd party uitgevers deze keer wel van de partij zullen zijn.

  Ik reken er op dat er tijdens de lancering van de NX een aantal populaire spellen direct beschikbaar zullen zijn. Te denken aan The Witcher 3, MSG 5, Fallout 4 etc. Ook nog te verschijnen titles als Mirror's Edge 2, Doom, Deus Ex: Mankind devided etc. Van Nintendo zelf verwacht ik alleen Zelda U, Pikmin 4 en misschien Luigi's Mansion 3. Daarna reken ik wel op alle multi-platform titels die volgend jaar ook de andere consoles verschijnen. Dus Mass Effect Andromeda, Assassins Creed, Shenmue 3 etc.

  EDIT: Woensdag 27 April. Vers van de pers.
  Nintendo heeft net getweet dat de NX een wereldwijde release krijgt in maart 2017. Tegen die tijd zijn AMD's Polaris/Vega GPU's en Zen CPU's uit. Ik verwacht hardware zal bestaan uit een Zen APU met een aangepaste Polaris 10 GPU en 8GB+ GDDR5X

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 26 april 2016 00:54
  @Vriess

  Luigi's Mansion zou verdomd vet zijn als ze die uitbrengen op de Wii-U of NX, heb enorm genoten van de 3DS versie maar zie graag die game uit komen op de grotere broertjes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tektwo

  • 26 april 2016 08:10
  Of gewoon een hoop nieuwe games in plaats van al die vervolgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cyandog

  • 26 april 2016 14:44
  @Tektwo Nou volgens Dr cupcakes (de unseen 64 dude) dat Retro studios eind 2014 een eigen idee had gepitched naar nintendo en die het hebben goed gekeurd, dus ik verwacht wel een nieuw IP van Retro

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tektwo

  • 27 april 2016 09:01
  @Cyandog, nice. Daar ben ik wel benieuwd naar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.