Zou er ooit een spel gemaakt kunnen worden waarin bekende gamehelden samenwerken in één verhaal? Een lastige uitdaging, omdat games qua design veel verder uit elkaar liggen dan stripboeken. Maar als Marvel de magie van Thor weet te verenigen met de technische babbel van Iron Man, dan moet het kunnen. We kijken vooral naar de mogelijkheden binnen de verschillende uitgevers, zodat het met betrekking tot eigendomsrechten realistisch blijft en echt uitgevoerd kan worden. Een ideaal team van Mario, Master Chief en Kratos vinden we dus iets te ver gezocht. Discussieer vooral mee in de comments en laat het weten als je nog toffere ideeën hebt voor andere teams!

Team Square Enix Europe: The Infiltrators

Square Enix heeft al ervaring met superheldenteams. Kingdom Hearts is een team-up tussen Disney en Final Fantasy, wat nog maar eens onderstreept dat zulke spellen echt mogelijk zijn. Final Fantasy is al gebruikt, maar gelukkig heeft Squenix nog een hele interessante westerse afdeling: het voormalige Eidos. Daardoor we kunnen o.a. de helden van Tomb Raider, Hitman, Deus Ex, Thief, Just Cause en Sleeping Dogs (True Crime) gebruiken. Een overeenkomst hebben ze al: ze zijn allemaal gespecialiseerd in infiltratie.

Just Cause geeft ons de leukste invalshoek: er moet een dictatuur op een eiland omvergeworpen worden. De International Contract Agency (Hitman) huurt Agent 47 in voor deze actie. De opdracht is echter te groot voor één man, dus er wordt een team samengesteld van experts. Detective Wei Shen (Sleeping Dogs) zit al maanden undercover bij de bad guys en Rico Rodriguez (Just Cause) zorgt voor explosies op de minder subtiele momenten.

Survivalspecialist Lara Croft wordt naar het eiland gelokt met het idee dat er een artefact te vinden is. Met een good guy, sniper, demolition en babe in het team, mis je eigenlijk alleen nog een hacker. Daarvoor hebben we niemand minder in gedachten dan Jean-Claude Jensen, vader van Deus Ex Human Revolution's Adam. Maar wie oh wie worden onze dictators? Max Damage en Dia Anna natuurlijk, de mensenplettende coureurs van Carmageddon! De meest evil game allertijden en tevens een voormalige Eidos-serie.

Gelijkenis met The Avengers: Beter kan bijna niet. Het zijn allemaal hoofdrolspelers met hun eigen franchise, maar als deze eenlingen weten samen te werken, complementeren ze elkaar perfect. We hoeven niet eens de wereld te vervormen om het mogelijk te maken.

Team Take-Two Interactive: The Gunslingers

De line-up van Take-Two staat vooral bekend om kerels met flinke pistolen en werelden met een maffiatintje. Grand Theft Auto, Max Payne, Mafia, The Darkness, L.A. Noire, Red Dead Redemption, et cetera. Wat betreft actie liggen de titels vrijwel in dezelfde lijn. Maar hoe krijg je deze wapenfanaten bij elkaar? Wellicht moeten we daarvoor in het verleden beginnen, net als Captain America in de chronologie van de Marvel-films. Wat als de zoon van John Marston uit Red Dead Redemption zich aansluit bij de politie van Los Angeles?

Dertig jaar later onderzoekt hij een reeks bizarre moorden, met hulp van zijn collega Cole Phelps (L.A. Noire). De agenten verhoren maffiosi Vito Scaletta en Joe Barbaro (Mafia II), maar zij blijken onschuldig te zijn. Bij het onderzoeken van een lijk, vindt Marston een vreemd object en plots wordt hij opgestraald door een alienschip. Hij wordt in een stasis cell gedumpt. Anno 2012 wordt hij bevrijd door indiaan Tommy Tawodi, die op het punt staat het schip te vernietigen (zie Prey).

De meeste aliens ontsnappen echter via portals naar de Aarde, waar ze de steden overspoelen. Marston achtervolgt ze en sluit zich aan bij maffiabazen Niko Bellic (GTA IV), Jackie Estacado (The Darkness) en Max Payne, die samen het verzet vormen tegen de aliens. Verwacht ook optredens van alien-asskickers Serious Sam en Duke Nukem.

Gelijkenis met The Avengers: De leiding ligt bij Marston, die net als Captain America naar een toekomst wordt geslingerd te midden van een alieninvasie. Dan opent zich het free-roaming gedeelte (GTA met aliens) en verzamel je teammaten om je heen. Allen anti-helden met botsende ego's. Niko en Jackie scheppen op wie de grootste baas is, spierbundel Duke brult dat Sam zijn imago jat en Max Payne zit aan de drugs.

Team Capcom: The Survivors

We moeten ze een keer gebruiken: zombies. Capcom heeft twee van de grootste zombiefranchise, dus dat worden onvermijdelijk onze vijanden. Stel je voor dat het zombievirus uitbreekt ten tijde van een Street Fighter-toernooi. Ryu en (verrassend genoeg) Dan slaan de zombies van zich af, maar de rest wordt overweldigd. Frank West (Dead Rising) was op het toernooi aanwezig als fotojournalist en red het duo uit de arena. Hij wijst erop dat ze niet hun handen moeten gebruiken, maar objecten uit de omgeving. Samen banen ze zich een weg naar het dak.

Daar worden ze opgepikt door een helikopter en ontmoeten ze STARS-agent Jill Valentine (Resident Evil). Valentine is onderweg naar een Umbrella-basis in de buurt, waar ze meent dat de zombieplaag vandaan komt. Het viertal ontdekt echter dat deze zombies niet door het T-virus zijn ontstaan, zij zijn van demonische origine. Frank West stelt voor om een occulte zaak genaamd ''Devil May Cry'' te bezoeken. Eigenaar Dante hoort hun verhaal aan, pakt zuchtend zijn pistolen en zwaard op en loopt de deur uit: ''Komen jullie nog...?''

Gelijkenis met The Avengers: Weer een team dat zowel bij elkaar aansluit als botst. Jill snapt niet hoe Ryu een hadouken maakt. Frank vraagt telkens of Jill wil poseren voor een 'erotica'. En Dan maakt Dante belachelijk om zijn enorme zwaard. Maar samen kunnen ze ver komen tegen de demonische zombies.

Team Valve: The Silent

Valve brengt haar spellen zelf uit via Steam, dus technisch gezien is het een uitgever (EA regelt de retailexemplaren). Zijn belangrijkste spellen lopen ook nog eens op dezelfde engine, wat het ontwerp al een stuk makkelijker maakt. Het leukste is nog dat het Portal- en Half-Life universum echt bij elkaar kunnen horen. Dus hoe krijg je Gordon Freeman, Alyx Vance, D0g, Chell en de Companion Cube in één game? Nou, door middel van Half-Life 3 natuurlijk!

Op het einde van Half-Life 2: Episode 2 besloten Gordon en Alyx om naar de Borealis af te reizen, een verloren Aperture Science-schip. Wanneer ze het schip onderzoeken, ontmoeten ze de sociaal gestoorde Chell en haar Companion Cube. Chell bezit nog steeds de Portal-gun, dus Alyx vraagt om haar hulp tegen de Combine. Omdat ze geen afscheid wil nemen van haar kubus, fuseert deze samen met D0g tot Companion Dog. Je krijgt in het spel nu de beschikking over zowel de Gravity-gun als de Portal-gun, waarmee de puzzels nog gestoorder worden.

Gelijkenis met The Avengers: Chell en Gordon Freeman werken hilarisch als duo, want ze zeggen beide geen woord. Alyx kan ze hier de rest van de game mee pesten. Wie weet valt verzetsleider Barney Calhoun wel voor de zwijgzame Chell. En Companion Dog is bij voorbaat al een held!

Wie wil?

Dit zijn maar een paar voorbeelden die we zelf hebben bedacht. Uiteraard zijn er nog veel meer combinaties en superteams te bedenken. Kun jij een team bedenken voor Ubisoft? Of wil je een aantal personages van Electronic Arts bij elkaar zien? Wat dacht je van een epische serie voor Sony, waarin Nathan Drake de tombe ontdekt van Kratos? Laat maar horen!