1. iPod touch

Het is niet voor niets dat Nintendo en Sony zich zorgen maken over de markt voor draagbare spelcomputers. Een iPod touch manifesteert zich steeds sterker als een favoriet apparaat van de games spelende jeugd. Games als Dragonvale, Tiny Tower en Pocket Frogs kunnen ze spelen totdat ze baardgroei krijgen en het kost geen cent. Wat besturingssysteem betreft kunnen de techfreaks nog zo’n verhitte discussie voeren over functionaliteit en vrijheid, maar op het gebied van mobiele games is er weinig discussie mogelijk: het aanbod van Apple is veel groter. De allernieuwste iPod touch, met dat grote iPhone 5-scherm, is daarom een geweldig cadeau als je geen zin hebt om spellen van 40 euro in de winkel te kopen.

Alternatief: Oudere iPod touch of oude iPhone 3GS. De vierde generatie iPod touch is onder de 200 euro verkrijgbaar.

2. Nintendo 3DS

De derde dimensie van de Nintendo 3DS blijft uniek en leuk om mensen die nog nooit een spelcomputer hebben gezien mee te imponeren, maar het is zeker geen system seller. Het is voor een kind al een schier onmogelijke opdracht om het hoofd stil te houden, laat staan dat ze de hotspot van de Nintendo weten te vinden. En als ze het 3D eenmaal zien, doet het ze weinig. Het is vooral de verzameling software die jonge kinderen tot tranen beroert. Titels als Super Mario Bros 2, Mario Kart 7, Super Mario 3D Land en Kingdom Hearts 3D kom je nergens anders tegen. Ook het enorme aanbod DS-spellen als Inazuma 1 en 2 en de Pokémon-games speelt mee. En geloof me, als kinderen specifiek Mario willen en de Sint met een alternatief als Sonic of Rayman aankomt, ontvlammen die makkers spontaan in wild geraas.

Alternatief: Nintendo DS. De hoeveelheid geweldige spellen voor lage prijzen is nog steeds een reden om toch een ‘gewone’ DS te vragen.

3. Wii U

Op 30 november komt de nieuwste spelcomputer van Nintendo uit, inclusief hippe tabletcontroller. Wacht even… Ja, dat klopt. Misschien is het een vreemde samenloop van omstandigheden, of zijn er te veel grote titels die de aandacht voor zich opeisen, maar er is veel te weinig ophef over deze release. Er waren tijden dat volwassen mannen in hun broek plasten van de spanning als de grote N met een nieuw stuk plastic kwam. Wat de precieze reden voor deze vooralsnog lauwe ontvangst van Nintendo’s nieuwste ook moge zijn, feit blijft dat kinderen straks het apparaat volledig zullen omarmen omdat Nintendo weer met herkenbare titels komt. De meeste kinderen kunnen overweg met een touchscreen, en het feit dat je er naast Mario ook Skylanders en FIFA op kunt spelen is genoeg reden om er een te willen.

Alternatief: Xbox 360. De Xbox 360 kost 100 euro minder dan de Wii U.

4. Goedkope iPad

De iPad heeft een duur imago, al lijkt de verkoop daar weinig last van te ondervinden. Vaak hoor je “wat moet je met zo’n duur ding”, terwijl veel consumenten niet doorhebben dat een iPhone 5 of Samsung Galaxy S III een stuk duurder is dan een iPad. Zomaar even een iPad kopen voor de kinderen is voor veel mensen toch wat overdreven. Maar als cadeau voor de hele familie vragen, klinkt al wat redelijker. En zo’n cadeau waar ieders naam op staat, is dat niet de klefheid die we allemaal verlangen van dit oubollige familiefeest? Er zijn goedkope alternatieven voor zo’n dure nieuwe iPad. De eerste iPad draait bijvoorbeeld de meeste iPad-games nog af en is voor relatief weinig verkrijgbaar op Marktplaats.

Alternatief: een iPad mini, een Nexus 7 of een ultragoedkope Android van de speelgoedhandel.

5. Fisher Price iPad-houder

Onze kleinste Roan is nu zes maanden. Officieel een leeftijd waarop je vooral kwijlend op je rug moet liggen blèren, maar Roan heeft iets minder geduld en staat, springt en kruipt als een Epke Zonderland met peper in z’n reet. De aantrekkingskracht van gadgets is onwaarschijnlijk sterk op de kleintjes. De eerste keer dat Roan in de box ging staan, presteerde hij het om de Xbox 360 vast te grijpen, die toch echt op veilige babyafstand stond. Op de bank maakt hij snoekduiken naar iPads, iPhones en iPods. Het eerste wat we dus aan de Sint vragen voor dit lieve monstertje is de iPad-houder van Fisher Price.

Alternatief: de iPad op bed leggen of interne kwijlschade riskeren.