De Xperia Play draait op een één gigahertz Snapdragon-processor. Voor het opslaan van de games vertrouwt de Xperia Play op de meegeleverde microSD-kaart van acht gigabyte, die tevens te vervangen is door een geheugenkaart met 32 gigabyte. De Sony Xperia Play combineert het design van de Sony Xperia 10 en de PSP Go. De telefoon is uitgerust met een vier inch touchscreen. Daaronder zit een uitschuifbaar controlpad, met een richtingsknop en de vier bekende PlayStation-knoppen. Opvallend zijn de touchpads in het midden, die ter vervanging dienen voor de analoge sticks. Die heeft Sony achterwege gelaten om de telefoon compact te houden. Het biedt waarschijnlijk niet de controle die we van analoge sticks gewend zijn, maar de bedieningsmogelijkheden zijn een stuk uitgebreider dan die van andere smartphones. Uiteraard kan een handheld tegenwoordig ook niet zonder schouderknoppen. Wanneer je de telefoon horizontaal houdt, zitten die aan de bovenkant.

De telefoon zal ook PlayStation Suite ondersteunen. Deze software maakt het mogelijk om PlayStation-content te downloaden en af te spelen. Dat zullen voornamelijk games zijn, maar in de toekomst kan dat verder uitgebreid worden naar andere applicaties. De interface van de telefoon verandert bij het gebruik van de PlayStation Suite naar de interface die we kennen van de PlayStation 3 en PSP.

Android

De gametelefoon draait op Android 2.3, de nieuwste versie van het besturingssysteem met onder andere een betere interface, ingebouwde VoIP en verbeterd downloadmanagement. Het besturingssysteem van Google biedt gamers toegang tot de inmiddels bekende Android Market. Dat is de online winkel waar gebruikers software voor hun telefoon vandaan kunnen halen, vergelijkbaar met de App Store van Apple en Ovi Store van Nokia. In december 2010 waren er al meer dan tweehonderdduizend applicaties beschikbaar voor toestellen waar Android op draait, dus de Sony Xperia Play wordt gelanceerd met een gigantische softwarebibliotheek.

Wanneer je alleen met de telefoon gamet, dan gaat de batterij vijf uur en 35 minuten mee, beweert Sony Ericsson. Bellen kan de telefoon acht uur en 25 minuten aaneengesloten. In de standby-modus gaat hij 425 uur mee. Met vijf tot zes uur gametijd is de Play vergelijkbaar met de 3DS en de NGP. Nintendo's nieuwste gaat gemiddeld drie tot vijf uur mee en de NGP naar verwachting ook vijf.

Games

Wanneer de Sony Xperia Play begin april uitkomt, kan het dus rekenen op een flinke softwarebibliotheek. Vergeleken met iPhone zijn er niet veel games beschikbaar voor Android, maar hier wil Sony verandering in brengen. Er zullen vanaf lancering vijftig games beschikbaar zijn, heeft Sony Ericsson bekendgemaakt. Hieronder bevinden zich onder andere een aantal PSOne-games, Assassin's Creed, Guitar Hero, Battlefield, Dead Space, Dungeon Defenders, De Sims en Fifa 10. Het apparaat zal bovendien geleverd wordt met de originele Crash Bandicoot. Niet onbelangrijk is dat wanneer je een game afsluit om even iets anders op je telefoon te doen, vorderingen automatisch worden opgeslagen. Wanneer je klaar bent met smsen of bellen, kun je dus weer verder spelen waar je was gebleven.

Vodafone Nederland heeft aangegeven per 1 april een abonnementsbundel aan te bieden. Maar we dan weten nog niet alles. Hoe duur wordt het toestel? Telefoons worden meestal gratis bij abonnementen aangeboden. De Xperia Play ook? En zo ja, hoe duur worden die abonnementen dan? Nemen andere aanbieders in Nederland de Xperia op hun assortiment? En wat te denken van de prijzen voor de games? Het zijn allemaal zaken die cruciaal kunnen zijn voor het succes van de telefoon en het blijft dan ook afwachten voordat de Xperia Play een succesverhaal genoemd kan worden.