Marcel Vroegrijk

Ik sta voor een raadsel. Ik heb vorige week intensief verslag gedaan van de E3 en toch is vrijwel niets blijven hangen. De aankondigingen moesten nog doordringen of de volgende trailer stond alweer klaar, en omgekeerd. Vandaar dat ik de afgelopen dagen gebruikt heb om alles nog eens rustig na te lezen en op mijn gemak te bekijken. Maar eigenlijk wil ik bij mijn punt blijven: niets heeft echt een indruk achtergelaten. De game-industrie is volwassen geworden en dat betekent weloverwogen keuzes van uitgevers, en hun onderdanige ontwikkelaars. Wat we te zien krijgen is daarom perfect gedoseerd, en laat me nauwelijks naar meer snakken. Pas wanneer ik de beurs beschouw als een moment om gewoon eens wat meer te zien van titels die ik later hoop te gaan spelen, wordt het weer leuk. En dan zijn er ineens een hoop vette trailers getoond, van onder meer Dark Souls, Tomb Raider en Rage, games waar ik toch al naar uitkeek. Maar ook verrassingen als Rayman: Origins, waarvan ik me nu pas realiseer hoezeer ik het moet hebben. Geen Resident Evil 6 zoals gehoopt helaas, wel gewoon een waslijst aan zekerheidjes. Wie heeft er dan nog een onthulling nodig die alles wegblaast?

Tobias Mauel

Ik ben bekeerd. Waar ik een tijdje geleden nog riep dat ik geen zin meer had in het zoveelste vervolg, daar ben ik nu juist laaiend enthousiast over Battlefield 3, The Elder Scrolls V: Skyrim en Uncharted 3. Het zijn van die titels waar je je om de zoveel jaar op kunt verheugen en, zo blijkt, gegarandeerd een goede tijd mee gaat hebben . Natuurlijk is het jammer dat er weinig écht nieuwe IP’s zijn aangekondigd, maar ik kan goed leven met het idee dat ook een vervolg iets verfrissends kan hebben. Soms is het dan toch beter om in het bekende te geloven, dan een nieuw geloof te zoeken of creëren. Mijn gamerhart sloeg echter helemaal op hol bij de vertoning van de nieuwe Tomb Raider, omdat ik het geweldig vind als de nadruk op emoties ligt. De échte Lara Croft is een diamant binnen de game-industrie, zowel qua schoonheid als hardheid, en ik ben enorm nieuwsgierig hoe zij wordt geslepen. Ik ga in elk geval elke avond mijn gebedje doen, in de hoop dat ik snel hand mag leggen op deze nieuwe Lara.


Tomb Raider

Matthijs Hannink

Wellicht heeft een zekere apathie zich van mij meester gemaakt, maar ik voelde al niet zoveel vóór de E3 en erna overheerst hetzelfde gevoel. Leuk en aardig allemaal die vette spelletjes. Ik kijk er naar uit, maar dat is het wel. Ik heb met plezier alle persconferenties gevolgd, maar echt weggeblazen werd ik niet. Bij Microsoft was het lachen geblazen met alle Kinect-troep, Sony bewijst al jaren dat het een aardige line-up moeiteloos kan verpesten met een doodsaaie presentatie en de nieuwe console van Nintendo overtuigt me net zo min. Maar enig enthousiasme heb ik wel voor de zacht geprijsde PlayStation Vita en de games Uncharted 3, Assassin's Creed: Revelations, Far Cry 3, Battlefield 3, Skyrim en Bioshock Infinite. De gemene deler: het zijn allemaal vervolgen. Graag had ik ook wel wat origineels en verrassends gezien. En graag had ik ook gezien dat wat minder titels af gaan wijken van hun sterke punten ten koste van toegankelijkheid, zoals Hitman, Brothers in Arms, Ghost Recon en talloze Kinect-ondersteunende spellen. Het einde van het jaar wordt qua games fantastisch, maar deze E3 wist het enthousiasme daarvoor nog niet op te voeren.

Wesley Akkerman

De grootste waas van deze E3 is ongetwijfeld de aangekondiging van de Wii U geweest. Her en der lees je comments, blogs en columns over het apparaat. Vooral de eerste avond was leuk: wat heeft Nintendo ons nu laten zien? 'The New Controller' preikte heel groot op het geniale decorscherm van de grote N. Een nieuwe controller voor de Wii? En een extra handheld? Of een nPad? Gelukkig kwam diezelfde avond nog duidelijkheid over de opvolger van de Wii. HD-graphics met een beeldsignaal van 1080p en de roemruchtige streaming-mogelijkheden: het zit er allemaal in. Het is ergens een merkwaardige maar toch weer logische stap voor Nintendo. Innovatie staat nog steeds voorop - hetzelfde riedeltje dat we hoorden na de onthulling van de Wii-afstandsbediening. Daardoor heeft het een minder bijzondere nasmaak gekregen. De Wii U lijkt wat dat betreft rechtstreeks in de voetsporen van de Wii te stappen, op één ding na: Nintendo heeft eindelijk toegegeven dat graphics wel degelijk de game-ervaring verbeteren. Ik haal het bordje met daarop het credo 'gameplay boven graphics' alvast boven mijn bed vandaan.


Wii U

Jochem Nauta

Op het gebied van games hebben we zowel dit als komend jaar weinig te klagen, maar die aandacht raakt een beetje ondergesneeuwd op een E3 zodra er nieuwe hardware verschijnt. Toch klopte mijn hartje een stukje sneller bij het zien van Ninja Gaiden 3 en lijkt het nu al heiligschennis om Battlefield 3 op iets anders dan een PC te spelen. Het grappige was wel dat de hardware-presentaties een tegengestelde uitwerking op mij hadden. Ik keek uit naar de opvolger van de Wii, maar dankzij een teleurstellende presentatie met slechts wat techdemo's, beelden van Xbox 360- en PS3-spellen en het weigeren over specificaties te praten, zie ik nu nog geen heldere toekomst voor het apparaat. De presentatie van de PlayStation Vita daarentegen heeft me nu al over de streep getrokken om volgend jaar de portemonee weer te trekken. Sony toonde al een aantal sterke titels, die naast grafisch indrukwekkend ook al leuke mogelijkheden op het gebied van gameplay toonden. Het is alleen nog afwachten hoe lang de accu het gaat volhouden natuurlijk. En die naam, PSV, dat is ook een beetje jammer...

Frank Meijer

Het was allemaal weer leuk en aardig dit jaar, met een hoop mooie trailers van mooie games, maar wat hebben we weer weinig echt originele dingen gezien. Bijna elke grote uitgever speelt het op safe met vervolg nummer zoveel van een bekende franchise. Logisch uiteraard, zeker gezien de huidige marktsituatie, maar een beetje risico op zijn tijd kan ook geen kwaad. Voor de meer creatievere titels gaat mijn aandacht sinds een tijdje steeds meer uit naar de kleinere, downloadbare spellen op platformen als Xbox Live Arcade, PlayStation Network en Steam. Het meest enthousiast werd ik van de onthulling van de Summer of Arcade-line-up, met parels als Insanely Twisted Shadow Planet, Toy Soldiers: Cold War en From Dust. De aankondiging van een nieuwe Trials kon ook op luid applaus rekenen van mijn kant. PayDay: The Heist staat ook wat prominenter op mijn radar, maar de grootste verrassing was toch een game die door bijna geen enkele website is opgepakt: Papo & Yo, een project van een paar mensen die het zat waren om nog langer inspiratieloze spellen te maken voor grote ontwikkelaars. Gelukkig heeft het Sony Pub Fund de titel opgepakt en kunnen we volgend jaar genieten van weer een sterk staaltje creativiteit.


BioShock Infinite

Michel Musters

Zelf aanwezig zijn op de E3 levert altijd een gemengd gevoel op. Ja, je mag alle nieuwe games met eigen ogen zien en met eigen handen spelen, maar je krijgt lang niet al het nieuws en alle nieuwe trailers mee. Toen ik begin deze week weer thuis arriveerde moest ik dus, naast tien uur in mijn bed liggen om bij te komen, snel even de schade inhalen op Gamer.nl. Wat dat betreft denk ik dat we op deze site het meest complete plaatje hebben geboden van de E3: video's waarin je veel van de sfeer en de eerste reacties op aankondigingen en persconferenties meekreeg, uitgebreide impressies van nieuwe games én nieuwe hardware, en bovendien al het nieuws. Ik ben best een beetje trots, dat geef ik eerlijk toe, maar het is ook een reden om het volgend jaar nog beter aan te pakken. En mijn favorieten van de E3? BioShock Infinite, Tomb Raider en de Wii U.

Ron Vorstermans

De E3 is ieder jaar weer een spektakel, en ook dit jaar kon ik de aankondigingen en het vele beeldmateriaal prima waarderen. Ik ging er ook vanuit niet dat ik verrast zou worden, dus zo teleurgesteld als sommige redactieleden zijn, ben ik absoluut niet. Zo vind ik het oprecht tof dat DICE een game speciaal voor mij heeft gemaakt. Nu Ubisoft de nieuwste telg in de Brothers in Arms-serie gaat verpesten en een nieuwe Rainbow Six uitblijft, kan ik dit najaar gelukkig nog aan de slag met 'mijn' Battlefield 3. Tel daar Skyrim, Batman: Arkham City, Uncharted 3 en Modern Warfare 3 bij op, en deze E3 zou zomaar eens de inleiding van een van de beste gamejaren tot dusver kunnen worden. Is dat reden tot klagen? Dat lijkt mij niet. Ik wil alleen dat de persconferenties van Nintendo, Sony en Microsoft volgend jaar sneller, bondiger en vooral beter zijn. Dat scheelt mij weer typ- en zeurwerk in de conferentieverslagen.


Battlefield 3

Laura Kempenaar

Voor mij was deze E3 absoluut magisch. Met name vanwege de paar seconden LocoRoco die tijdens de presentatie van de PS Vita voorbij kwamen, maar ook Disneyland Adventures, Sesame Street: Once Upon a Monster en Dance Central 2 (samen dansen!) voor Kinect lijken me fantastisch. Ik ben erg blij verrast door Sony, dat met verschillende titels op de PS Vita (waaronder Modnation Racers en LittleBigPlanet) ervoor heeft gezorgd dat ik vast wat geld opzij leg voor de nieuwe handheld. Nintendo bracht leuke dingen, maar het was te onduidelijk om echt enthousiast van te worden. Als handheldfan kreeg ik wel de kriebels van de beelden van Super Mario en Mario Kart voor de 3DS, maar ik had meer verwacht van de onthulling van de Wii U.

Kevin Shuttleworth

Elke E3 zit vol mooie momenten die ik nooit zal vergeten. Dit jaar staan vooral de vele games in het geheugen gegrift. De beelden van Tomb Raider geven mij nieuwe hoop voor de franchise en de aankondiging van een nieuwe Halo-trilogie doet mijn fanboy-hart sneller kloppen. Dat wil niet zeggen dat ik Battlefield 3, Batman: Arkham City, Skyrim, Rage, Uncharted 3, Dark souls en al die andere veelbelovende titels over het hoofd heb gezien, maar het zijn er nu eenmaal te veel om allemaal op te noemen. Ook de Xbox Live Arcade- en PlayStation Network-line-up ziet er weer erg goed uit; een nieuwe Trials is altijd welkom. Waar Nintendo en Microsoft steekjes lieten vallen op hardwaregebied (Kinect en de Wii U weten me nog niet te boeien), daar wist Sony mij volledig in te palmen met de PS Vita. De naam staat me niet aan, maar de milde prijs en vele functies lokken me toch naar binnen. Daarnaast was het een E3 die veelal zorgde voor hilariteit, mede dankzij ‘Mr. Caffeine’, die niet doorhad dat niemand hem toelachte tijdens Ubisofts persconferentie. Eén van de mooiste momenten vond ik echter de figuurlijke oorlog die EA ontketende door Activision-baas Bobby Kotick af te wijzen voor een Battlefield 3-speelsessie. Ow E3…