Achtergrond

Wat verwachten we op Computex?

Dit gaan de grote hardwarefabrikanten onthullen

Geschreven door Floris de Bijl op
Computex is voor hardware, gadgets en technologie wat E3 is voor games. Elk jaar gebruiken tientallen fabrikanten Computex om nieuwe producten te onthullen of aan te kondigen wat ze de rest van het jaar gaan doen. Gamer.nl is aanwezig op de beurs en vat alvast alle aankondigingen en geruchten samen.

AMD

Van alle bedrijven op Computex lijkt AMD het meeste te gaan vertellen. Het grootste nieuws voor gamers is de verwachte onthulling van de nieuwe Vega-architectuur voor videokaarten. AMD liet onlangs de eerste Vega-videokaart zien, met de aankondiging dat eind juni de consumentenkaarten beschikbaar zullen zijn. Op Computex gaan we ongetwijfeld horen welke kaarten dat precies zijn en hoeveel ze kosten.

De processordivisie van AMD heeft Threadripper op het programma staan, de naam voor het Ryzen High-End Desktop (HEDT)-platform. Met zestien cores en tweeëndertig threads zijn de Threadrippers gericht op consumenten die absolute topprestaties willen. Ter vergelijking: de duurste HEDT-chip van Intel, de i7 6950x, heeft tien cores en twintig threads en kost tweeduizend euro. Behalve de Threadripper-processoren komt AMD ook met EPYC-CPU’s, die expliciet gericht zijn op de servermarkt.

Intel

De afgelopen weken liet Intel, al dan niet onbedoeld, doorschemeren dat een nieuw HEDT op Computex gelanceerd gaat worden. Als de geruchten kloppen komen er twee nieuwe series CPU’s uit: Skylake-X en Kaby Lake-X, met een bijbehorende nieuwe chipset, X299. Het geheel krijgt de naam Basin Falls en lijkt vooralsnog acht nieuwe CPU’s te behelzen:

Over de prijzen van de nieuwe chips is voorlopig nog niks bekend. Intel heeft nog maar weinig prijsverlagingen doorgevoerd in reactie op de Ryzen-lancering. Of het bedrijf dat wel gaat doen voor Basin Falls is dus nog maar de vraag.

Nvidia


Door alle aandacht die AMD krijgt met Ryzen, Vega en Polaris Refresh staat Nvidia al een tijdje in de schaduw van zijn rode concurrent. De laatste lancering van een Pascal-kaart, de GTX Titan Xp, is inmiddels twee maanden geleden, de eerste Pascal-kaart kwam een jaar terug op de markt. Volgens verschillende geruchten gaat Nvidia daarom op Computex de Volta-architectuur onthullen, de opvolger van Pascal, samen met een serie Volta-videokaarten.

Eerder deze maand liet Nvidia de Tesla V100 zien, de eerste insteekkaart die met een Volta-chip is uitgerust. Die kaart is bedoeld voor onderzoekers en datacentra, maar heeft een kenmerk dat ook terug lijkt te keren op consumentenkaarten: NVLink. NVLink is de opvolger van de Scaling Link Interface (SLI), de technologie die al jaren wordt gebruikt om meerdere videokaarten in één systeem te draaien.

Deze week plaatste een stagiair bij Nvidia foto’s op zijn persoonlijke Facebookpagina met (wat lijkt op) een Titan Volta, zo ontdekte Videocardz.com. Ook die kaart is uitgerust met NVLink-connectoren, wat doet vermoeden dat het inderdaad gaat om een Volta-kaart. De Titan-kaarten zijn in het verleden de lanceerkaart geweest voor een nieuwe architectuur, de kans bestaat dat dit nu ook het geval is.

Al met al lijkt het waarschijnlijk dat Nvidia de consumentenkaarten van Volta voor het eerst laat zien op Computex, hopelijk met meer informatie over de prijs, specificaties en lanceerdatum.

ASUS

Gaminglaptops zijn vooralsnog (nagenoeg) alleen verkrijgbaar met recente Intel-chips, zoals de Skylake en Kaby Lake-processoren. Op Computex komt daar, in ieder geval aan de hand van ASUS, verandering in. In een teaserplaatje dat ASUS afgelopen week plaatste zien we het silhouet van een gaminglaptop met op de achtergrond het logo van Ryzen, de nieuwste CPU-architectuur van AMD.

De kans is dus bijzonder groot dat het een laptop betreft met een van de Ryzen-chips, maar een configuratie met een Ryzen-APU of zelfs een Vega-videokaart is niet ondenkbaar gezien de andere lanceringen op Computex.

MSI

Samen met ASUS is MSI de koning van de moederborden. De aankondiging dat MSI op Computex zijn X299-borden gaat onthullen is dan ook geen verrassing. Het ziet ernaar uit dat het geteasede moederbord volop gebruikt maakt van de extra PCIe-lanes van Basin Falls. Het bord is namelijk uitgerust met vier x16 PCIe 3.0 slots en drie NVME m.2 slots. Op een afbeelding van de I/O is te zien dat het bord is uitgerust met drie ethernetpoorten en één USB 3.1 Gen 2 type C-poort, een configuratie die tot nu toe nog niet gebruikt is.

Behalve de X299-moederborden komt MSI met nieuwe all-in-ones en laptops. Welke hardware we in de systemen mogen verwachten is voorlopig nog onbekend, maar ook hier zijn Vega, Ryzen en Polaris goede kandidaten.

Naast de bovenstaande fabrikanten zullen onder andere EVGA, Kingston, HyperX, Cooler Master en Corsair nieuwe producten tonen op Computex. Volgende week dinsdag is de eerste dag op de beurs, waar Gamer.nl natuurlijk uitgebreid verslag van doet.

Dit artikel delen:

Lees meer

Dreamfall Chapters Final Cut Nieuws van de week: Red Dead Redemption 2 uitgesteld en Far Cry 5 onthuld
6

Reacties op: Wat verwachten we op Computex?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  G.T

  • 28 mei 2017 11:03
  Holy crap 3x M.2 slots! En ja Vega.. te laat, te langzaam zeer waarschijnlijk. Ik had gehoopt op meer, en kwa prijs, lastig om laag te houden door de nieuwe geheugen die erop zit. En dan Volta .. maar weg aan het zien! Tis elk geval weer interessant !

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 28 mei 2017 18:46
  @gt-2 Te langzaam voor wie? 1080/1080TI zit ie volgens de indicaties wel in de buurt.
  Even overdreven maar hang er een $100 prijskaart aan en 'iedereen' koopt em. ;p

  Relatief weinig mensen kopen echt dure GPU's. Hebben ze een redelijke prijs met goede power dan is dat voor AMD meer dan goed genoeg.
  Of dat voor alle hardcore gamers genoeg is is een 2e.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  G.T

  • 28 mei 2017 19:21
  @the-chosen-one Mja maar 1080 en TI zijn voor 1440p atm, 1080p is het overkill, 4k is het net aan, dus de sweet spot is 1440p.

  Als de Vega net iets langzamer is is de 1440p mensen het al niet meer interessant, en crossfire is amper tot niet ondersteund dus dan is het voor 1080p, hoewel het een meerderheid is voor gamers die dat gebruiken, het moet dan echt een stuk goedkoper zijn dan de 1080 gtx.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 28 mei 2017 11:54
  Er is geen i6 6950x processor, er is geen i6 processor lijn. Effe iets beter op jullie typfouten letten jongens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 28 mei 2017 12:27
  @darkmanwls Bedankt voor het opmerken!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  tektwo

  • 29 mei 2017 08:03
  Dit zijn leuke momenten voor Hardware Journalisten. Taiwan lijkt mij een leuk reisje

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.