Natuurlijk bestaat onze redactie uit een diverse groep gamers met allemaal hun eigen smaak. Het spreekt dan ook voor zich dat iedere redacteur naar iets anders uitkijkt. We vroegen iedereen dan ook een kort vragenlijstje uit te werken. Wat blijkt? Aankomende E3 lijkt voor ieder wat wils te hebben.

Hier kun je het tweede deel van deze vooruitblik lezen, met andere redacteuren die hun mening geven.

Michel Musters

Kijkt het meeste uit naar: The Legend of Zelda Wii. Nintendo kan het niet maken om deze game niet te tonen, zoveel is duidelijk. Vorig jaar liet het bedrijf namelijk al weten dat de onthulling op E3 2010 zou plaatsvinden. Je hoeft alleen maar te kijken naar de reactie op de onthulling van Zelda: Twilight Princess tijdens Nintendo’s persconferentie op E3 2004 om te zien wat deze serie bij mensen los maakt. De eerste Zelda die specifiek voor de Wii is gemaakt, zou echt alle kanten op kunnen gaan. De toevoeging Wii MotionPlus doet mij vermoeden dat het zwaardvechten in deze Zelda een compleet nieuwe dimensie krijgt.

De uitgever die echt gaat knallen is: Sony. Het bedrijf lijkt sowieso al jaren heer en meester in het lanceren van nieuwe IP’s en volgens mij gaat dat ook dit jaar weer gebeuren. Nog voor de E3 heeft het bedrijf al een sloot aan vervolgen aangekondigd: LittleBigPlanet 2, Killzone 3, InFamous 2… dan blijft er tijdens de persconferentie lekker veel tijd over voor een originele nieuwe franchise. Alsof de net genoemde vervolgen al niet spectaculair genoeg zijn.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: Rayman 4. En dan terug naar twee dimensies, net als de eerste Rayman. Naar mijn mening is dat namelijk één van de beste platformers ooit gemaakt. Bedenker Michel Ancel heeft pas nog een nieuwe (kleine) ontwikkelstudio opgericht, 2D-platformers zijn dankzij digitale distributie weer helemaal in en het wordt gewoon tijd dat vrolijke held zonder ledematen terugkeert. Wel dezelfde componist als die van de eerste Rayman aannemen alsjeblieft, want de muziek in die game was net zo legendarisch als de gameplay!


Erwin Bergervoet

Kijkt het meeste uit naar: Portal 2. Of eigenlijk: naar alles wat Valve gaat aankondigen of laten zien. Maar Portal 2 heeft toch vooral mijn interesse. Het eerste deel was een geniale puzzelgame die binnen de beperkte speelduur een geweldige ervaring wist neer te zetten. Het innoveerde niet alleen in de gameplay, het wist ook de abstractie van het puzzelspel te doorbreken, je het gevoel te geven dat er meer zat achter de steriele muren. Portal 2 bouwt daarop verder en zal een volledige game worden. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken en hoe de Portal-formule verder wordt uitgebouwd. En ik hoop daarnaast natuurlijk op Half-Life (Episode) 3.

De uitgever die echt gaat knallen is: Electronic Arts. EA is zonder twijfel de uitgever met de meest uitgebreide en interessante line-up. Uiteraard zijn er de vervolgtitels waar we veel van verwachten, zoals Crysis 2, Medal of Honor en Dead Space 2. Maar EA zal ongetwijfeld ook wat verrassingen in petto hebben. Gaan we eindelijk wat zien van de nieuwe Alice-game, of de singleplayer-RPG Project Mercury? Met het EA Partners-programma heeft EA sowieso een aantal grote namen aan zich weten te binden en het zou mij niets verbazen als daar tijdens de E3 nog wat nieuwe namen bij komen. In ieder geval zien we binnen dit programma Epic's Bulletstorm, een actierijke shooter waarin je ordinair punten mag scoren met brute executies. Voor de nieuwe game van Insomniac zal deze E3 misschien te vroeg zijn.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: The Outsider. Deze game werd volgens mij al voor de huidige generatie consoles op de markt was aangekondigd en klonk van het begin af aan interessant. Een politieke intrige waarin je als speler zelf het verdere verloop kon bepalen. Naar verluidt bevindt het spel zich inmiddels in de laatste fase van ontwikkeling en is er een uitgever gestrikt. Het zou mij niet verbazen als het spel op de E3 voor het eerst sinds tijden weer wat van zich laat zien. Als console-exclusive misschien, bij Microsoft of Sony. Op E3 komen we er achter.

Jochem Nauta

Kijkt het meeste uit naar: Metal Gear Solid: Rising. Er is nog weinig bekend over Metal Gear Solid: Rising, en daarom kijk ik er eigenlijk gelijk ook het meeste naar uit. Deze game werd een jaar geleden aangekondigd, maar sindsdien hebben we er weinig meer van vernomen. Het enige zekere is dat Raiden een hoofdrol speelt en dat er waarschijnlijk afstand gedaan wordt van de bekende stealth-gameplay uit Metal Gear Solid. Ik hoop dan ook dat we dit jaar minstens de eerste bewegende beelden te zien krijgen. Raiden heeft als robot-ninja in de filmpjes van Metal Gear Solid 4 al laten zien wat hij in zijn mars heeft, en dat smaakte naar meer!

De uitgever die echt gaat knallen is: Microsoft. Het aantal bevestigde titels dat Microsoft tijdens de E3 gaat tonen is niet erg groot, dus ik verwacht dat het bedrijf nog een paar verrassingen voor ons in petto heeft. Fable III, Halo: Reach, Gears of War 3 en Natal zijn natuurlijk (potentiële) toppers, maar met de aankondiging van een nieuw Xbox 360-model of een compleet nieuwe console zouden ze echt de show stelen. Daarnaast kan de aankondiging van Forza 4 de spotlight stelen van Gran Turismo 5, wat een klap in het gezicht van Sony zou zijn. Het is pure speculatie, maar het zou mij niks verbazen als Microsoft wat achter de hand heeft gehouden om te knallen in Los Angeles.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: Halo 4. Als Microsoft daadwerkelijk een opvolger van de Xbox 360 gaat onthullen, hoort daar natuurlijk een nieuwe Halo bij voor bij de lancering. De gedachte aan meer Master Chief, meer Spartans (het is mogelijk), grotere gebieden met meer vrijheid en gevechten op epische schaal doen mijn hartje in ieder geval al sneller kloppen. Gebeurt dit niet, dan zou ik graag een nieuwe Ninja Gaiden zien, daar word ik ook meer dan gelukkig van.

Gijs van Veen

Kijkt het meeste uit naar: Deus Ex Human Revolution. Naar mijn mening is Deus Ex nog altijd een van de meest briljante games ooit gemaakt. De briljante combinatie van shooter en RPG gaf enorm veel diepgang aan een post-apocalyptische wereld. Dat maakt het des te vreemder dat eigenlijk geen enkele ontwikkelaar tot nu toe een game als Deus Ex heeft durven maken. Square Enix en Eidos durven het echter aan en gezien de onlangs verschenen trailer lijkt deze titel de toon van Deus Ex helemaal te zetten. Sommige gameplay-beslissingen zijn nog wat dubieus, maar hopelijk weten de eerste ingame beelden op de E3 definitief te overtuigen.

De uitgever die echt gaat knallen is: Bethesda. Bethesda is nog maar twee jaar actief als uitgever, maar heeft als ontwikkelaar dankzij de Elder Scrolls-serie en Fallout 3 al zijn sporen verdiend. Vorig jaar was voor de uitgever geen topjaar, getuige het slechte Rogue Warrior, maar dit jaar gaat dat alles onmiddellijk vergeven worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Fallout: New Vegas, Brink en natuurlijk de nieuwste id Software-shooter Rage? Over Hunted: The Demon's Forge ben ik vooralsnog wat minder enthousiast, maar de eerder genoemde games hebben allemaal de potentie om ‘game van de show’ te worden. En dan houden we de mogelijke aankondiging van Elder Scrolls 5 nog even buiten beschouwing.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: Pokémon Wii. Vooruit, we weten allemaal dat deze game er nooit zal komen. Maar waarom eigenlijk niet? De Pokémon-licentie is tot nu toe nog nooit goed gebruikt voor een console, maar bevat genoeg potentie. Een RPG zoals de handheld-reeks zou natuurlijk super zijn, maar eigenlijk zie ik liever dat de gevechten minder turn-based worden. Nintendo kan met gemak een Pokémon-titel maken die sterk lijkt op de tv-serie en ik weet zeker dat het miljoenen zou verkopen. Waar wachten ze eigenlijk nog op? Dit hadden ze jaren geleden al moeten aankondigen.

Matthijs Hannink

Kijkt het meeste uit naar: Dead Space 2. De eerste Dead Space mocht zich in 2008 volgens velen direct de beste survival-horror game ooit noemen. Als geen andere game wist Dead Space een enorm vervelend gevoel bij de gamer te creëren: het idee volledig alleen te zijn in een gigantisch, onbereikbaar ruimteschip zonder enige kans op hulp van buitenaf en vol met meedogenloze vijanden. Het tweede deel zal sowieso de uitmuntende graphics, afwerking en geluidsdesign van het eerste deel evenaren, dan wel overtreffen. Bovendien weet ontwikkelaar Visceral Games verdomd goed waar de kracht van de franchise ligt: niet in het snelle knalwerk dat een Gears of War optimaal heeft uitgebuit, maar juist in een benadering die veel onderhuidse spanning weet te bewerkstelligen: langzaam en met op elk moment de mogelijkheid om aan stukken gehakt te worden door een meedogenloze mutant.

De uitgever die echt gaat knallen is: Sony. Het verhaal van Sony is op deze E3 een beetje hetzelfde als vorig jaar: de grote najaarsknallers zijn al aangekondigd en daarom zullen er waarschijnlijk niet heel erg grote verrassingen op de persconferentie uit de doeken worden gegaan. Maar de titels zijn nu al om je vingers bij af te likken: Killzone 3, inFamous 2, The Last Guardian en LittleBigPlanet 2 springen er met name uit. Laten we hopen dat er tenminste nog één verrassing gepresenteerd wordt. Overigens is Electronic Arts een zeer goede tweede, dat bedrijf heeft de afgelopen tijd een fantastische visie getoond en gaat daar hopelijk eindelijk de vruchten van plukken.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: Beyond Good & Evil 2. Het eerste deel was het schoolvoorbeeld van een fantastische game die schandalig slecht verkocht. Iedereen die het spel heeft gespeeld raakte betoverd, maar helaas waren dat er niet zoveel. Een vervolg met de grafische motor van Assassin's Creed 2 zou voor de pure liefhebber een godsgeschenk zijn. Uitgever Ubisoft moet lef tonen en geloven in kwaliteit.

Peter Zeilstra

Kijkt het meeste uit naar: Killzone 3. Er zijn natuurlijk genoeg games om naar uit te kijken deze E3, maar de recent naar buiten gebrachte informatie heeft mij echt enthousiast gekregen over Killzone 3. Ik heb de hoop dat de getoonde beelden nog niets voorstellen vergeleken met wat we te zien krijgen tijdens de E3. Stiekem hoop ik er achter te komen dat er meer aandacht is besteed aan het verhaal, iets dat in deel twee niet echt goed naar voren kwam. Deze hoop is niet zo vergezocht, want Guerrilla Games is onlangs bijzonder open geweest over de imperfecties aan het tweede deel en ze hebben beloofd Killzone 3 in alle opzichten te verbeteren.

De uitgever die echt gaat knallen is: Sony. Zoals wel meer redacteuren denk ik dat Sony er het beste voor staat deze E3. Er staat ons een legio aan potentiële 9+ games te wachten waar we onze vingers bij af kunnen likken. Ik word nu al vrolijk van het vooruitzicht van de compilatie aan games die tijdens de persconferentie langskomt. Waar ik ook naar uitkijk is hoe Sony de bewegingscontroller Move aan de man wil brengen. Ook zal er zwaar worden ingezet op 3D-games. Over beide dingen heb ik mijn gezonde dosis twijfel, maar het zal zeker interessant zijn om te zien welke richting Sony met deze innovaties wil opgaan.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: MechWarrior. Ontwikkelaar Piranha Games heeft zich nog niet echt kunnen bewijzen, maar onder het wakende oog van Jordan Weisman, de bedenker van de MechWarrior-franchise, hoop ik dat de serie zijn oude elan terug krijgt. Dit houdt in dat we wederom op realistische wijze mechs te besturen krijgen in een game met een episch verhaal. Eerst moet er nog een uitgever worden geregeld voor de game. Als deze wordt aangekondigd tijdens de E3, ben ik al gelukkig.

Frank Meijer

Kijkt het meeste uit naar: Batman: Arkham Asylum 2. Het eerste deel was voor mij dé game van 2009. Terwijl spellen waar je al lange tijd naar uitkijkt, veel beelden van gezien hebt en veel over gelezen hebt uiteindelijk niet aan je droombeelden kunnen voldoen, maakte Batman: Arkham Asylum alles waar. De game had een goed verhaal, een sterke cast en zag er ongelooflijk spectaculair uit. Tot nu toe is er nog weinig bekend over Arkham Asylum 2, maar mijn verwachting is dat ook deze game ons weg zal blazen. Batman heeft één van de sterkste line-ups van slechteriken, dus ondanks dat een aantal publiekslievelingen al voor het eerste deel gebruikt zijn, is het bestand groot genoeg om ook deze keer de meest interessante personages te gebruiken.

De uitgever die echt gaat knallen is: THQ. Deze uitgever is de laatste jaren uitgegroeid tot één van mijn meest favorieten. Ze hebben een portefeuille vol met spellen voor grote jongens. Games als Red Faction, Saints Row en Darksiders laten de speler knallen, beuken, slopen en bovenal genieten. Red Faction: Armageddon en Saints Row 3 zullen getoond worden tijdens de E3 en ik hoop ook stiekem op meer nieuws omtrent Darksiders 2. Erg nieuwsgierig ben ik naar de nieuwe vechtgame waar THQ mee bezig is. Details zijn nog niet vrijgegeven, dus veel meer dan gissen is het niet, maar gezien het huidige type vechtspellen in hun line-up verwacht ik wel iets in de lijn van MMA en worstelen. Het recent aangekondigde THQ Partners-programma biedt ook genoeg perspectief voor interessante samenwerkingen waarover we wellicht meer gaan horen deze E3.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: The Elder Scrolls V. Het is nog steeds speculeren of deze game nou wel of niet aangekondigd gaat worden tijdens de E3. The Elder Scrolls IV: Oblivion heeft me, tegen al mijn verwachtingen in, ruim honderd uur beziggehouden. Niet eens met het hoofdverhaal, maar meer met alle randactiviteiten. Een beetje rondrijden op je paard, grotten onderzoeken op zeldzame items en voornamelijk het leegroven van elk huis dat op mijn pad kwam. Kleptomanie kreeg een hele nieuwe betekenis. Eigenlijk heb ik helemaal niets met RPG’s, maar toch wist deze game me te betoveren en ik hoop dat The Elder Scrolls V hetzelfde gaat doen.

Hier kun je het tweede deel van deze vooruitblik lezen, met andere redacteuren die hun mening geven.