Ron Vorstermans

Kijkt het meeste uit naar: Gears of War 3. Ik ben een groot MMA-fan, maar van EA’s MMA weten we inmiddels wat we kunnen verwachten. Misschien dat ik daarom maar beter voor het derde deel van één van de meeste brute franchise van de afgelopen jaren kan gaan: Gears of War. Ik bedoel; het spel heeft een kettingzaag. Een kettingzaag!

De uitgever die echt gaat knallen is: Electronic Arts. Deze uitgever heeft de afgelopen jaren een hoop nieuwe series opgebouwd waaruit ze nog wel eventjes kunnen putten. Met Mirror's Edge 2, Dead Space 2, MMA, Rock Band 3, de nieuwe Need for Speed-games en het nodige aantal aangekondigde verrassingen zullen ze ons vast niet teleurstellen. Het enige gevaar dat in de line-up van EA - en feitelijk alle grote uitgevers - schuilt, is dat deze mogelijk teveel commerciële uitstapjes en 3D-games voor de consoles bevat. Ik acht dat EA hier tijdens hun persconferentie ook wel een handje van zal gaan hebben.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: Een nieuwe Rainbow Six. Na tot nu toe lichtelijk teleurgesteld te zijn in Ghost Recon: Future Soldier (Ubisoft heeft overigens nog alle tijd hier iets aan te doen), heb ik al mijn zinnen gezet op de volgende Rainbow Six. Het liefst keert men terug naar het Rainbow Six 3-tijdperk. Man, wat was dat tof! Geweldige community, toffe wapens, tactische online gameplay en geen gekloot met perks en onzichtbaarheidmantels (pun intended)! En als Rainbow Six niet mogelijk is, verblijd me dan maar met Starbreeze's aankondiging van The Darkness 2.

Gijs Ettes

Kijkt het meeste uit naar: inFamous 2. Hij mag dan pas net zijn aangekondigd, maar de kans is klein dat we deze E3 niets zullen zien van inFamous 2. Ik heb vorig jaar met volle teugen genoten van de avonturen van antiheld Cole MacGrath en het rotzooien met het Karma-systeem en ben dan ook erg benieuwd wat ontwikkelaar Sucker Punch dit jaar voor ons in petto heeft. Het eerste deel ademde sfeer en liet ons achter met een geweldige cliffhanger. Wordt MacGrath in inFamous 2 de redder van Empire City of juist de verdere ondergang van de stad? En welke nieuwe superkrachten zal hij tot zijn beschikking hebben?

De uitgever die echt gaat knallen is: Sony. Met een sterke line-up van (voornamelijk) vervolgen lijkt het erop dat Sony dit jaar de show gaat stelen. Op 15 juni zul je niet om games heen kunnen als Killzone 3, God of War: Ghost of Sparta en LittleBigPlanet 2, die allemaal hopelijk uitbreiden op het succes van hun voorgangers. Met The Last Guardian, de adventuregame van de makers van Ico en Shadow of the Colossus, lijkt Sony ook een juweeltje in handen te hebben. Ik ben benieuwd hoe de adventure- en puzzelelementen uiteindelijk vertaald worden naar iets speelbaars en welke rol de griffioen hierin speelt. Uiteraard zal ook de PlayStation Move ruim vertegenwoordigd zijn gedurende Sony's presentatie, hoewel ik hoop op meer dan simpele minigames en tech-demo’s.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: Indiana Jones. Sinds de E3 van 2006 is nauwelijks meer wat vernomen van de 'next-gen' Indiana Jones en IGN hielp zelfs het gerucht in de wereld dat de game was geannuleerd. Toch hoop ik stiekem dat LucasArts Indy's avontuur nieuw leven in blaast. De laatste film, Kingdom of the Crystal Skull, werd door vrijwel alle critici afgeschoten, maar harkte wereldwijd ruim 780 miljoen dollar binnen en bewees dat de goedlachse archeoloog nog altijd populariteit geniet. Tip voor LucasArts: neem eens contact op met ontwikkelaar Naughty Dog en laat vooral die aliens achterwege.

Sander Hölsgens

Kijkt het meeste uit naar: de persconferentie van Sony. En dan met name het gedeelte over Sony's toekomst op de handheldmarkt. Waarom? Ondanks vele morrende berichten heeft de PSP het naar mijn mening uitstekend gedaan. Sony is erin geslaagd om de ervaring van spelconsoles over te hevelen naar een handheld. Maar in de afgelopen twee à drie jaar is gebleken dat deze benadering niet altijd de meest effectieve is. In deze periode is overduidelijk een verschuiving te zien in de richting van applicaties in spelvorm en onconventionele titels in plaats van consoleachtige games. Ik ben dan ook ontzettend benieuwd of Sony de trend van Nintendo en Apple volgt, voor een totaal andere benadering kiest of juist besluit voorlopig helemaal geen nieuwe handheld op de markt te brengen.

De uitgever die echt gaat knallen is: Microsoft. Sowieso krijgen we de 'grote drie' te zien: Fable III, Gears of War 3 en Halo Reach. Maar ik denk dat Microsoft nog meer troeven achter de hand heeft. Ik verwacht een spetterende Natal-presentatie, waarin de software centraal staat en er meer aangekondigd gaat worden dan wat Eye Toy-achtige applicaties. Ook is het op dit moment nog onduidelijk waar Rare precies mee bezig is, maar de kans is groot dat ze aan een spel voor Natal sleutelen. Gaat het om een nieuwe Banjo Kazooie of Perfect Dark met een totaal andere besturing? Of is Rare bezig met een totaal nieuwe franchise? Ik verwacht er in ieder geval veel van.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: Shenmue 3. Alleen al om erachter te komen hoe Ryu's zoektocht eindigt. De kans dat Shenmue 3 überhaupt het levenslicht gaat zien, is overigens zeer klein. Sega heeft met de Yakuza-franchise inmiddels een soortgelijke titel in hun portfolio en van Yu Suzuki hoor je ook niet meer al te veel. Maar als je al ziet dat de eerste twee delen hun tijd ver vooruit waren, dan vraag je je toch af waar de creatieve geesten achter de serie vandaag de dag toe in staat zouden zijn.

Marco Edelman

Kijkt het meeste uit naar: Deus Ex 3. Pal naast Half-Life 2, als niet net iets hoger op mijn lijstje van allerbeste games aller tijden, staat Deus Ex. Een geniale shooter, interessante RPG-elementen en een sfeertje waar je U tegen zegt. Het is de eerste game die ik zes keer uitgespeeld heb, en hoewel het vervolg mij ook zeker kon bekoren hoop ik stiekem toch dat dit derde deel meer op de allereerste lijkt.

De uitgever die echt gaat knallen is: Bethesda. Met games als Fallout: New Vegas, Brink en met name Rage heeft Bethesda een ontzettend sterke line-up. Natuurlijk hopen we allemaal op een nieuwe Elder Scrolls, maar met de huidige titels staan ze nu al erg sterk. Vooral Rage heeft de potentie om de nodige monden open te laten vallen, zelfs met de niet misselijke concurrentie van Killzone 3, Crysis 2 en Gears of War 3.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: Beyond Good & Evil 2. Beyond Good & Evil was een ondergewaardeerd pareltje op de vorige generatie consoles, en staat mij nog altijd bij als één van de meest bijzondere spelervaringen ooit. De combinatie van een prachtig vormgegeven wereld, zeer diverse spelelementen en een sterke soundtrack maakten samen een unieke ervaring, die ik niet snel zal vergeten. Het vervolg is nu al lang genoeg geteased, laat Ubisoft maar eens met iets tastbaars komen!

Marvin van Kempen

Kijkt het meeste uit naar: Final Fantasy Versus XIII. Een actie-RPG in het Final Fantasy XIII-universum met personages die ontworpen zijn door Tetsuya Nomura, die ook de personages uit Kingdom Hearts tot leven bracht. Vier jaar geleden werd deze game aangekondigd en sindsdien wacht ik wanhopig op gameplay-beelden. Ik denk dat een hoop mensen willen weten hoe ver Square Enix ondertussen is met de ontwikkeling van de game, vooral omdat er de laatste tijd zo weinig beeldmateriaal van vrijgegeven wordt. Onlangs kregen we te horen dat Versus XIII wellicht niet getoond wordt op de E3 van dit jaar, maar wat mij betreft is nieuwe beelden tonen of op zijn minst een releasedatum bekendmaken ondertussen wel gewenst. Laten we positief blijven: de game wordt gewoon getoond, al dan niet in speelbare vorm, en iedereen wordt gewoon positief verrast door de eerste beelden!

De uitgever die echt gaat knallen is: Sony. LittleBigPlanet 2, Killzone 3, Motorstorm 3, Uncharted 3, The Last Guardian… de kracht van Sony Computer Entertainment ligt in het uitbrengen van topgames in vrijwel ieder genre. Hier geldt: voor ieder wat wils. Ik kijk vooral uit naar LittleBigPlanet 2. De recentelijk vrijgegeven trailer met gameplay-beelden van LittleBigPlanet 2 maakt al duidelijk dat men hoog inzet op dit nieuwe deel. Het is dan ook aannemelijk dat er genoeg van deze titel getoond gaat worden op E3.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: Vagrant Story 2. Het lijkt er een beetje op dat Square Enix compleet vergeten is dat ze andere games hebben uitgebracht dan Final Fantasy, Dragon Quest en Kingdom Hearts. De klassieker Vagrant Story is echter door de fans niet vergeten, en er zijn forums vol gamers die smeken om een vervolg. Zou het niet mooi zijn om nog eenmaal in de huid te kruipen van Ashley Riot, de charismatische hoofdrolspeler in Vagrant Story. Zou het niet prachtig zijn om nog eenmaal enorme draken te lijf te gaan in de prachtige fictieve stad Leá Monde? Ik droom nog even verder.

Paul Mulders

Kijkt het meeste uit naar: The Last Guardian. Aangewakkerd door de geruchten dat we Ico en Shadow of the Colossus en Ico binnenkort wellicht in HD kunnen verwachten, kijk ik uit naar deze game van Fumito Ueda. De magie en emotie die deze man op het scherm kan toveren met zijn games is onvoorstelbaar. Het liefst horen we natuurlijk een releasedatum, maar misschien is het hier nog te vroeg voor. De kat met vleugels die de show steelt is zeer aandoenlijk in combinatie met het jongetje dat hij ten alle tijden wil helpen. En dan die prachtige wereld, wat een sfeer. Hoe speelt het spel precies, wat is het verhaal en wat is het uiteindelijke doel van het spel? Allemaal vragen die we beantwoord willen hebben voor het einde van de E3 2010.

De uitgever die echt gaat knallen is: Microsoft. Na de show van vorig jaar kan het alleen maar tegenvallen, zou je denken. Ik heb er vertrouwen in dat Microsoft ook dit jaar weer een dijk van een persconferentie neer gaat zetten. Vorig jaar was er een zeer gevarieerd en turbulent programma met de nog levende Beatles op het podium, Steven Spielberg, Kojima en Natal. Waar ik een beetje bang voor ben is dat Microsoft de nadruk misschien teveel op Natal gaat leggen. Maar de dag voor de E3 hebben ze een speciale Natal-persconferentie waar ze hun hart al kunnen luchten. Erg benieuwd ben ik natuurlijk naar de ‘echte’ naam van Natal.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: Lylat Wars 128. Wat een heerlijke filmische ervaring was Lylat Wars 64. De ingesproken stemmen van de andere piloten, de momenten waarop ze in de problemen komen en jij ze er uit moet redden, of dat zij je te hulp schieten geven mij nu nog kippenvel. Het richten op vijanden zou perfect kunnen met de Wii-controller. Na Starfox Adventures en de Star Fox-games op de DS en GameCube wordt het weer tijd voor een echt goede game in de serie. Het zou in ieder geval een mooie verrassing zijn op Nintendo’s conferentie. 

Toine Berbee

Kijk het meeste uit naar: De oorlog van de bewegingsgevoelige controllers. Zowel Sony als Microsoft zullen dit jaar alles uit de kast moeten halen om de consument te overtuigen dat hun bewegingsgevoelige besturing, Microsoft’s Natal en Sony’s Move, de juiste keuze is. Hoeveel verschillen ze van elkaar? En welke lanceringstitels kunnen we verwachten? In theorie kunnen deze controllers zorgen voor een ware revolutie en een echte toegevoegde waarde voor de consoles, maar de vraag is of de techniek en de consument hier al klaar voor zijn.

De uitgever die echt gaat knallen is: Electronic Arts. Hoewel de catalogus van EA niet altijd uitblinkt in originaliteit heb ik dit jaar alle vertrouwen in een denderende show van deze uitgever. Met titels als Medal Of Honor, Crysis 2, Dead Space 2 en een mysterieuze 3D-titel is mijn aandacht in ieder geval opgeëist. Gaat het nieuwe deel in de Medal of Honor-serie eindelijk weer een schot naar de top opleveren? De trailers zagen er alvast goed uit en met ontwikkelaar DICE aan het roer van de multiplayer is de kans alvast groot.

Onaangekondigde game die ik graag op de beurs zie: Half-Life 3, of iets anders in de Half-Life-serie. Onlangs heeft Valve laten weten dat ze, naast de presentatie van Portal 2, een verrassing voor ons in petto te hebben. De uitgever heeft al laten weten dat dit niet Episode 3 van Half-Life 2 is, maar dan neem ik wel genoegen met Half-Life 3 hoor. Ik zit sowieso tijdens de Valve-presentatie vastgekluisterd aan elk mogelijk medium tot mijn beschikking. Wee je gebeente als de verrassing slechts een stukje cake betreft voor de aanwezige journalisten…