Achtergrond
freelance

Wat moet je weten als zzp'er binnen de game-industrie?

Een aantal tips voor toekomstige ondernemers

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Je hebt niet altijd een vaste baan nodig om binnen de game-industrie te werken. Ben je een beetje goed in je werk? Dan kun je er ook voor kiezen om je eigen bedrijfje op te zetten en als ondernemer aan de slag te gaan. Als zzp'er (zelfstandige zonder personeel) kun je bijvoorbeeld 3D-modellen maken voor meerdere studio's tegelijk.

Voordat je eenmanszaak van de grond is, moet je de nodige stappen ondernemen en informatie opzoeken. Het runnen van je eigen onderneming is nu eenmaal iets lastiger dan een handtekening op een arbeidscontract zetten. Geen nood, wij helpen je graag op weg met een paar tips.

Op naar de Kamer van Koophandel

Voordat je van start gaat, is het nodig om een bezoekje aan de Kamer van Koophandel te maken. Daar moet je jouw kersverse eenmanszaak registreren, zodat je de nodige informatie krijgt om aan de slag te gaan. Zo geeft de Kamer van Koophandel je een BTW-nummer en KVK-nummer, die je allebei op een factuur moet zetten. Wel zo handig, want anders krijg je niet betaald. 

Gamer Jobs

De Kamer van Koophandel zal vragen naar de nodige basisinformatie, zoals hoeveel opdrachtgevers en inkomsten je in het eerste jaar verwacht. Dat zijn voornamelijk schattingen - en iets waar ze je bij de Kamer van Koophandel mee op weg helpen. Je moet namelijk verplicht langs op kantoor om je aanmelding te verwerken. Online je bedrijf registreren is niet genoeg.

Beginnen voordat je bent geregistreerd? Dat kan. Je kunt dan gewoon aangeven dat je al eerder dan je aanmelding bent gaan werken. Je hebt alleen wel de KVK- en BTW-nummers nodig als je betaald wilt worden.

Houd bij hoeveel je werkt

Zzp'ers moeten voldoen aan een urencriterium om in aanmerking te komen voor speciale zelfstandigenaftrek. Werk je veel vanuit je bedrijf, dan hoef je minder aan bijvoorbeeld belasting te betalen. Je moet ieder jaar minstens 1.225 uren binnen je bedrijf hebben gedraaid om hier recht op te hebben. Dat komt neer op iets minder dan 24 uur per week.

Die uren moet je zelf bijhouden in bijvoorbeeld een spreadsheet. Het is daarom handig om eens per week de administratie van je bedrijfje even te regelen. Schrijf op waar je bent geweest, waar je uren aan hebt besteedt en bij welke opdrachtgever dat was.

Bewaar je bonnetjes

Aankopen die je maakt voor je bedrijf zijn vaak aftrekbaar van je belasting - waardoor je dus minder aan het einde van het jaar hoeft te betalen. Het is daarom handig om je bonnetjes ergens te bewaren, bijvoorbeeld in een oude schoenendoos. Geen zin in een papierzooi op je bureau? Dan kun je een app zoals Evernote Scannable of Scanner Pro op je telefoon installeren, zodat je de bonnetjes digitaal kunt opslaan. Een simpele scan in bijvoorbeeld een Dropbox-map voldoet ook, zolang de bon in zijn volledigheid wordt opgeslagen. 

Je bent als ondernemer verplicht om je verzonden en ontvangen facturen te bewaren. Deze moet je zeven jaar ergens opslaan. Geen zin om je eigen boekhouding al te complex te maken? Dan zijn er online diensten zoals Moneybird, die automatisch facturen voor je genereren en online bewaren.

Zet belasting opzij

Het geld dat je binnenkrijgt van facturen is een brutobedrag. Je zult eens per jaar inkomstenbelasting moeten betalen - een bedrag dat vrij hoog kan komen te liggen als je veel verdient. Probeer daarom op zijn minst 30 procent van wat je ontvangt op bijvoorbeeld een zakelijke spaarrekening te zetten. Dan heb je dit bedrag bij de hand zodra je aan het einde van het jaar moet betalen. Boek alles dat je aan het einde van de maand overhoudt ook naar deze rekening, zodat je altijd een buffer hebt voor zowel je belasting als mogelijke noodgevallen.

Heb je zorgen over hoe je die belasting het beste kunt regelen en die bonnetjes kunt claimen? Het is dan handig om een boekhouder in de arm te nemen. Je betaalt daar wel voor (vaak zo rond de 50 euro per maand), maar een slimme boekhouder verdient zichzelf al snel terug door je administratie zo efficiënt mogelijk op orde te krijgen. Die weet immers perfect wat je kunt claimen en op wat voor speciale kortingen je recht hebt als zzp'er of starter.

Maak je eigen modelovereenkomst

Een jaar geleden had je nog een VAR nodig - een papiertje waarop stond dat je niet in dienst bent bij een opdrachtgever, maar enkel betaalde klussen uitvoert. Hierin verklaarde je als zpp'er dat je niet afhankelijk bent van een enkele werkgever en dat je dus ook niet je opdrachtgevers als volwaardige werkgevers behandelde.

In 2016 is dat veranderd. Je sluit voortaan een modelovereenkomst af met een opdrachtgever. Zo’n overeenkomst is in feite een contract waarin een enkele activiteit staat vastgelegd. In veel gevallen komt de opdrachtgever met zo'n papiertje, al zul je er soms zelf ook eentje moeten opstellen. Dat lijkt knap lastig - zo'n contract staat immers vol met juridische praat. Op de website van de Belastingdienst staan gelukkig de nodige voorbeelden die je kunt gebruiken.

Kijk uit voor verkapt dienstverband

Al die papiertjes zijn niet voor niks: je mag als zelfstandig ondernemer namelijk niet in een verkapt dienstverband terechtkomen. Hierbij ben je op papier een eenmanszaak, maar eigenlijk ben je gewoon in dienst bij een enkele werkgever. Een knap vervelende situatie: als freelancer heb je immers niet dezelfde rechten binnen een bedrijf als iemand die een vast contract heeft getekend.

Daarnaast mag het ook niet van de Belastingdienst. Ontdekt deze instantie dat je in een verkapt dienstverband terecht bent gekomen? Dan moet je wellicht alsnog een hoop belasting betalen. Je betaalt dan ineens loonbelasting en je kunt zelfs een boete van de Belastingdienst opgelegd te krijgen.

Probeer daarom niet van een enkele opdrachtgever afhankelijk te zijn. Probeer in een enkel jaar minstens twee of drie werkgevers te vinden, zodat meteen duidelijk wordt dat je niet door een enkele partij wordt betaald. Dan blijkt al snel dat je eigen baas bent - zoals bij het zzp-schap gewoon de bedoeling is.

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen op Gamer.nl die gaan over werken in de game-industrie. Elke donderdag is er een nieuw artikel over dit onderwerp op Gamer.nl te vinden. Daarnaast is jobs.gamer.nl gelanceerd, waarop je kunt speuren naar vacatures uit de game-industrie. 

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Lego Star Wars: The Force Awakens laat van zich zien Nieuwe details over aankomende Destiny-update
7

Reacties op: Wat moet je weten als zzp'er binnen de game-industrie?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  LordLuc

  • 24 maart 2016 11:01
  Moet je ook een soort basisdiploma of iets dergelijks hebben?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 24 maart 2016 11:13
  @LordLuc Je bent in feite je eigen baas, dus zolang je jezelf niet weigert om gebrek van een diploma zou het niet uitmaken. In de praktijk heb je echter wel een hoop aan een diploma: dat geeft opdrachtgevers immers aan hoe vaardig je bent. Je diploma is een manier om je talent aan te tonen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  3djester

  • 24 maart 2016 13:25
  @BasVroegop Meestal is een portfolio en werkervaring voldoende; bedrijven kijken niet zo veel naar diploma's.

  Verder interessante artikelen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rez

  • 24 maart 2016 11:19
  Leuk deze artikeltjes, maar ze mogen wel een stuk minder oppervlakkig, deze info is uitgebreid te googlen en slaat op iedere vorm van zzpen, niet alleen in de game industrie.

  Zou het niet leuker zijn om in het vervolg wat mensen uit de industrie zelf te interviewen en wat meer in depth op de stof in te gaan, dan krijgen mensen een veel beter beeld hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat in de industrie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 24 maart 2016 12:26
  @Rez Dank! Interviews hebben we ook al een paar keer gedaan, zoals met Martijn van der Meulen eerder deze maand en het interview met Capstone, over recruitment in Nederland.

  Ik wil er alleen voor waken dat het niet een pure interviewreeks is - en dat we ook de absolute beginners op weg helpen. Studeer je nog en denk je na over ZZP'en, dan is deze informatie best belangrijk. Dat is zoeken naar een balans - en dan komen er soms dingen ter sprake die veteranen wel al weten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghotirey

  • 24 maart 2016 20:14
  @BasVroegop Ik denk dat hij meer bedoeld dat er wat meer info kon worden gegeven over de situatie voor ZZPers binnen de branche, zijn er veel kansen, is er verschil bij grote en kleine game bedrijven, thuiswerk mogelijkheden noem maar op, gemiddelde uurloon, niet alleen vanuit een ontwerper maar ook voor coders, hoe je in aanraking komt, hoe groot is de zzp markt, kortom een beetje journalistiek onderzoek naar het onderwerp ;-)

  Het bovenstaande artikel heeft zelfs weinig tot geen waarde voor echte beginners binnen of buiten de branche, het is te vaag en incompleet, en als je iets niet wil als ZZPer dan is het vaag en incompleet, daar is de belastingdienst al voor…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 27 maart 2016 13:10
  Alleen al na het lezen word ik moedeloos, zoveel bureaucratische geneuzel. En Nederlandse bureaucratie kennende zullen er weer regels op regels op regels, etc. zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.