Achtergrond
Pokemon tcg

Wat kun je met je Pokémon-kaarten? – De Trading Card Game uitgelegd

Breng je verzameling tot leven

Geschreven door Eline Oosterloo op
Pokémon-kaarten worden door jong en oud verzameld al vanaf dat ze voor het eerst verschenen in 1996. Veel fans houden het bij het verzamelen van hun favoriete Pokémon-kaarten of proberen zeldzame kaarten te bemachtigen. Echter is het ook een ontzettend gaaf spel te spelen met deze kaarten.

Jaarlijks worden bijvoorbeeld de officiële Pokémon World Championships georganiseerd, waar alleen de beste spelers worden uitgenodigd om tegen elkaar te strijden voor een prijzenpot van meer dan 50.000 dollar (ongeveer 41.738 euro). In dit artikel lees je hoe het spel werkt en wat je nodig hebt om aan dit populaire kaartspel te beginnen.

Hoe het werkt - het spel opzetten

Het Pokémon-kaartspel is relatief makkelijk te begrijpen. Het spel wordt gespeeld door twee spelers die het tegen elkaar opnemen met hun eigen deck. Een deck is een verzameling van zestig kaarten en is opgebouwd uit drie verschillende soorten, namelijk: Pokémon-kaarten, trainer-kaarten en energiekaarten. Elk van deze kaarten hebben zo hun specifieke eigenschappen. Uitgezonderd van basisenergiekaarten mogen maar vier van dezelfde exemplaren van een kaart in een deck zitten.

Pokemon Trading Card game

De spelers gaan tegenover elkaar zitten en schudden hun decks, waarna het spel voorbereid kan worden. Ten eerste wordt een munt opgegooid, die bepaald welke speler er mag beginnen. Vervolgens trekken spelers zeven kaarten van hun deck en bekijken zij hun hand. De hand van elke speler moet tenminste een basispokémon bevatten, anders kan het spel niet beginnen. Of een kaart een basispokémon is, staat linksboven op de kaart vermeld.

Spelers leggen nu, met de afbeelding naar beneden, een basispokémon naar keuze uit hun hand neer op het veld. Dit noemen we de actieve pokémon; de beestjes die met elkaar in gevecht zijn. Als je nog meer basispokémon in je hand hebt, dan kun je tot vijf van deze kaarten op de bank leggen, hoewel dat niet verplicht is. Pokémon-kaarten die op de bank liggen, kunnen de rol van actieve pokémon overnemen wanneer deze verslagen wordt. Tot slot halen beide spelers zes kaarten van hun deck en leggen zij deze naast het speelveld neer. Deze kaarten dienen als prijskaarten.

Spelen maar!

Nu alle voorbereidingen zijn getroffen, laten spelers hun actieve pokémon zien en begint het spel. De eerste speler trekt een kaart van zijn deck en voegt deze toe aan zijn hand. Elke pokémon kaart heeft een aantal aanvallen, die onder de afbeelding vermeld staan. De kaart hieronder kent twee aanvallen: Scratch en Pika Bolt. Voordat Pikachu kan aanvallen, heeft hij energie nodig. Hoeveel en welke energie nodig is om aanvallen uit te voeren wordt aangegeven met symbolen voor de aanvallen. De Pikachu-kaart van dit voorbeeld heeft een kleurloze energiekaart nodig, wat betekent dat elke energiekaart voldoet om de aanval Scratch uit te voeren. Spelers kunnen per beurt één energiekaart onder een pokémon leggen. Om de aanval Pika Bolt te gebruiken heeft de pokémon een elektrische energie- en twee kleurloze energiekaarten nodig.

Wanneer de speler ervoor kiest om aan te vallen met de actieve pokémon, wordt de aanval uitgevoerd en geeft de speler de beurt door. In dit geval doet Pikachu tien punten schade aan de actieve pokémon van de tegenstander. Gewoonlijk wordt dit bijgehouden met zogenaamde damage counters. Wanneer een pokémon evenveel of meer schade heeft ontvangen dan dat het HP heeft, is deze uitgeschakeld. De pokémon-kaart moet nu vervangen worden door een van de extra pokémon-kaarten op de bank en de speler die de pokémon heeft verslagen mag een prijs pakken en in zijn hand stoppen. Het spel is voorbij wanneer een speler alle prijzen heeft bemachtigd, iemand geen actieve pokémon en pokémon op de bank heeft liggen of als het deck op is.

Pikachu

Om strategie toe te voegen aan het spel heeft elke pokémon een unieke combinatie van eigenschappen en speciale effecten. Ook kunnen basispokémon evolueren, kunnen trainerkaarten ingezet worden en kunnen spelers Pokémon-kaarten, die op de bank liggen, klaarmaken voor het gevecht. Daarnaast kunnen spelers voor de aangegeven terugtrekkingskosten van de actieve pokémon-kaart een wissel maken met een van hun andere pokémon wanneer deze dreigt te verliezen. Op deze manier wordt van speler gevraagd met enige tactiek hun deck te bouwen en te gebruiken. Dit maakt het verschil tussen winnen en verliezen.

Het prijskaartje

Het spel uitproberen hoeft niet lastig of duur te zijn. Er zijn complete thema-decks te koop die ongeveer 16,99 euro kosten per stuk. Aan deze kant en klare decks van zestig kaarten hoeft niets toegevoegd te worden; de decks worden volledig speelbaar geleverd. Ook bevatten deze pakketten over het algemeen een aantal damage counters en een munt om te gebruiken tijdens het spel. Tevens zijn kleine boekjes inbegrepen die uitleg van het spel bevatten.

Pokemon Decks

Hoe meer kaarten je hebt, hoe meer je decks kunt aanpassen en verbeteren. Als je genoeg kaarten in je bezit hebt, kun je zelfs je eigen decks bouwen. Op deze manier is het altijd nuttig nieuwe Pokémon-kaarten te verzamelen; het zou immers saai zijn om altijd maar met hetzelfde deck te blijven spelen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Meer YouTube-kanalen voor volwassen gamers Nieuws van de week: Call of Duty krijgt in 2018 wellicht weer moderne setting
1

Reacties op: Wat kun je met je Pokémon-kaarten? – De Trading Card Game uitgelegd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    pokemonkaarten.nl

    • 25 november 2017 11:53
    Goed artikel over de basis van het de Pokemon TCG. Naast Thema decks zijn er ook starters deck , deze zijn echter niet zo goed als de Thema Decks (qua deck sterkte) en bestaan maar uit 30 kaarten, maar wel ideaal om het spel te leren. Wat ook een goede manier is om het Pokemon Kaarten spel te leren is via Online Pokemon TGC , daarbij word het spel vanaf het begin stap voor stap uitgelegd. Wanneer je alles snapt kun je tegen de computer duels gaans spelen. Vervolgens kun je tegen andere trainers gaan speler zowel online als in reall live.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.