Tv kijken

Een van de mogelijkheden waar het meest op gehamerd wordt door Microsoft is tv kijken via je Xbox One. De console kan HDMI-signalen doorgeven, waardoor je je favoriete programma kunt kijken binnen de omgeving van de Xbox One. Dat zorgt ervoor dat je niet met kabels hoeft te hannesen of constant naar afstandsbedieningen zoekt: alles gaat via je console. Sterker nog, je hebt helemaal geen afstandsbediening meer nodig, aangezien je de One via de nieuwe Kinect kunt besturen met je stem. Een simpel commando is genoeg om de console razendsnel naar de tv te laten schakelen.

Het televisie-aanbod is overigens niet beperkt tot wat er op de Nederlandse tv verschijnt. Zoals we gewend zijn van de 360 komt er weer een stroom aan apps waarmee je bijvoorbeeld on demand films kan kijken. Het meest opvallend zijn wel de plannen van Microsoft om zelf series te maken die via de One bekeken kunnen worden. Daarmee pakken ze flink uit: de legendarische Steven Spielberg is als producer betrokken bij een serie over Halo waarvoor hij samenwerkt met ontwikkelaar 343 Industries. Ook zou er gewerkt worden aan een serie over straatvoetbal, genaamd Every Street United. Het programma zou op zoek gaan naar de beste onbekende straatvoetballers, waarbij in elke aflevering een ander land centraal staat.

Quantum Break Quantum Break

Verder is er nog het bijzondere project Quantum Break, wat de werelden van games en televisie met elkaar verbindt. Wie Quantum Break koopt, krijgt in feite de game en het eerste seizoen van de serie. Je speelt een stuk van de game, maakt bepaalde keuzes en aan het eind van dat stuk speel je een aflevering van de serie vrij. Daarin krijg je dan weer de consequenties van jouw keuzes te zien. Een zeer ambitieus project dat tv-kijken een heel nieuwe betekenis kan geven.

Verbinden en delen

Een andere grote pijler van de Xbox One is de mogelijkheid om alles wat je doet te delen met je vrienden. Natuurlijk zijn er de social-media applicaties, zoals Facebook. Nieuw is echter de toevoeging van Skype, waardoor je gemakkelijk via je tv en Kinect kunt videochatten. Het is zelfs mogelijk om tijdens het gamen of tv-kijken een Skype-gesprek te houden, zodat je niet hoeft te stoppen met het afschieten van vijanden als je oma vanuit het buitenland belt.

Ook de mogelijkheid om gameplay op te nemen en te delen is een welkome aanvulling in de Microsoft-familie. Gamers kunnen tijdens het spelen de beelden opslaan, inclusief commentaar dat ze geven via de microfoon van de Kinect. Bovendien zijn er aardig wat opties beschikbaar om de video na afloop te bewerken voordat je ze uploadt. De opnames zijn echter niet altijd zo mooi als je ze op je tv ziet, maar met 720p en 30 frames per seconde zal de video er nog altijd kraakhelder uit zien. De console neemt automatisch de laatste vijf minuten aan gameplay op, en staat ook op record als je een achievement haalt. De beelden worden direct in de cloud opgeslagen.

Twitch voor Xbox One

Het delen houdt daar niet op. Via Twitch TV is het zelfs mogelijk om je gameplaybeelden te livestreamen naar iedereen die het wil zien. Zo kun je een bepaalde game uitlichten of je tips en tricks voor een specifiek spel met de wereld delen. Wederom kun je commentaar geven via de Kinect. Een uitkomst voor internetpersoonlijkheden die bijvoorbeeld met Let's Play-video's een aardig publiek weten te bereiken. Voor al deze functies heb je trouwens wel een Gold-abonnement nodig.

Alles tegelijk

De Xbox One kan dus een hoop meer dan alleen gamen, en doet dat ook nog eens allemaal tegelijkertijd. Met de Snap-modus deel je je beeld op in meerdere vlakken, zodat je verschillende dingen tegelijk kunt doen. Je hebt bijvoorbeeld aan de linkerkant een groot vlak waarop je Call of Duty speelt, terwijl je in een klein hokje rechts met een vriend aan het Skypen bent. Of je kijkt nog even die voetbalwedstrijd af tijdens een intens potje Battlefield. Het is een mooi idee voor een generatie dat altijd op meerdere schermen tegelijk bezig is. Met de Snap-modus maak je van je tv effectief gezien meerdere schermen in één, zodat je straks misschien niet meer steeds je tablet naast je op de bank hoeft te leggen.

Al kan het in combinatie met Smartglass toch wel een goed idee zijn om die tablet bij de hand te houden. Volgens Microsoft is de One ontworpen met Smartglass in het achterhoofd. Je kunt het gebruiken om makkelijk te browsen op je console, muziek en films te bedienen of games te selecteren. Ook kun je het gebruiken voor matchmaking, zonder dat je je huidige spel hoeft te onderbreken. Verder kan de app je helpen in een game: het weet precies waar je bent in het spel en kan je tips geven als je vast zit. Tenminste, als ontwikkelaars dat ondersteunen.

Xbox One Smartglass

Het moge duidelijk zijn: het meest enthousiast zijn wij over de functies die het gamen een extra dimensie geven. Ook het makkelijk delen van gameplay is een interessante optie. We halen de console natuurlijk in huis om de nieuwste games te kunnen spelen. Als we echter even geen zin hebben in een spelletje, is het goed om te weten dat er genoeg andere dingen te doen zijn op de One.