Achtergrond

Wat biedt de Freemode Events-update voor GTA Online?

En waarom Rockstar niet snel met singleplayer-dlc zal komen

Geschreven door Joe van Burik op
Twee jaar na de release van Grand Theft Auto 5 staat de game nog steeds volop in de belangstelling. Niet zozeer vanwege het indrukwekkende singleplayeravontuur, maar vooral dankzij de nog altijd voortkabbelende stroom gratis downloadbare content voor Grand Theft Auto Online. Met de onlangs uitgebrachte Freemode Events-update biedt deze 'gratis multiplayerstand' een hoop nieuwe uitdagingen.

Freemode Events vormt effectief de veertiende contentuitbreiding voor GTA Online. Dat is op zichzelf al een indrukwekkend aantal voor een spel dat twee jaar geleden verscheen als 'bonus' bij GTA 5 en uitgroeide tot één van de populairste games van het moment – kijk alleen al naar de activiteit rond het spel op YouTube. Des te opmerkelijker is het feit dat alle upgrades gratis zijn. Van betaalde downloadbare content of een bijbehorende seizoenspas is geen enkele sprake, ondanks het feit dat andere grootheden in de game-industrie daar de laatste jaren in toenemende mate gebruik van maken.

Free-to-play

De reden daarvoor is simpel: Rockstar verdient een hoop geld met de aanschaf van in-game dollars. Het feit dat er blijkbaar een hoop mensen bereid zijn om te kiezen voor microtransacties levert een nog veel grotere groep spelers dus gratis uitbreidingen op, zoals de betere free-to-play-games van deze wereld. En dat terwijl GTA Online je nauwelijks echt verleidt tot het uitgeven van echt geld: de optie duikt alleen op wanneer je geld tekort komt voor een (dure) aanschaf, terwijl je met het spelen van genoeg missies en andere activiteiten eigenlijk al genoeg poen verdient om te kopen wat je daadwerkelijk nodig hebt. Straaljagers en getunede supercars zijn 'logischerwijs' alleen weggelegd voor ervaren meestercriminelen.

Je hoeft daarom ook niet te verwachten dat Rockstar downloadbare content voor het singleplayeravontuur GTA 5 zal uitbrengen, zoals de ontwikkelaar ook heeft aangegeven. Hoe graag we het ook zouden willen, Rockstar verdient simpelweg meer geld aan de multiplayer.

Uitdagingen

Wat voor nieuws biedt de Freemode Events-update dan? Zoals de naam van de update doet vermoeden, draait deze voornamelijk om activiteiten in de open spelwereld. Op het gebied van gameplay voegden eerdere uitbreidingen overwegend nieuwe 'jobs' toe, die plaatsvinden in aparte sessies. In dit geval is dat omgedraaid: er zijn maar liefst 29 nieuwe uitdagingen die op verschillende momenten in de open spelwereld kunnen plaatsvinden.

Zo zie je in bovenstaande video King of the Castle, waarin de speler die het langst op een bepaalde (hooggelegen) plek blijft zitten, wint. In een ander scenario, Penned In, probeert iedereen achter het stuur van een voertuig zo lang mogelijk binnen een bewegende en steeds kleiner wordende cirkel te blijven. In Hunt the Beast is het zaak voor een speler om als weerwolf met superkrachten te ontkomen aan alle anderen, terwijl in Checkpoint Challenge iedereen probeert om zo snel mogelijk zoveel mogelijk iconen te verzamelen.

Niet alle nieuwe Freemode Events zijn even leuk om te spelen, al is dit vooral afhankelijk van je medespelers. De uitdagingen lijken vaker plaats te vinden in publieke open sessies met veel spelers, maar daarbij neemt ook de kans toe op overdreven gewelddadige spelers die niets liever doen dan iedereen zonder pardon afmaken. Soms is dat niet erg of is het juist de bedoeling, maar het frustreert nogal wanneer je bijvoorbeeld in een gezamenlijke klopjacht op de weerwolf wordt afgeschoten door een medestander.

Speed

Gelukkig zijn er ook nieuwe mogelijkheden waarin je minder overgeleverd hoeft te zijn aan de grillen van hordes bloeddorstige spelers . Zo zijn we erg gecharmeerd van de nieuwe spelstand Hunting Pack, wat feitelijk een variant is op het scenario van de film Speed, waarin een voertuig boven een bepaalde snelheid moet blijven rijden om te voorkomen dat er een bom ontploft. De twist: naast een team dat het voertuig beschermt terwijl het op constant tempo van A naar B sjeest, is er ook een vijandige groep die koste wat kost de ontploffing wil veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld door het betreffende voertuig van de weg te rammen of klem te rijden.

Verder is er Cross the Line, een fijne en snelle variant op het bekende principe van vijandig terrein veroveren. Het team dat als eerste met alle spelers de vastgestelde linie van de andere partij doorbreekt, wint. Zo simpel als het principe klinkt, zo moeilijk is het in de praktijk. Door de vele obstakels in het speelveld verandert menig potje in een wedstrijd schieten vanuit dekking, wat met de onvoorspelbaarheid van andere menselijke spelers behoorlijk spannende taferelen kan opleveren.

Bovendien voegt de update voor PlayStation 4- en Xbox One-gebruikers de inmiddels befaamde Rockstar Editor toe, een uitgebreide tool waarmee spelers videoproducties kunnen opnemen met alle denkbare elementen in de spelwereld. Dit is een begrijpelijke toevoeging als je ziet hoe de resultaten van deze feature in de pc-versie al regelmatig de aandacht hebben getrokken op YouTube. En zolang Rockstar gratis elementen blijft toevoegen aan GTA Online zien we daar voorlopig weinig verandering in komen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Systeemeisen Street Fighter 5 bekendgemaakt Naughty Dog heeft ideeën voor The Last of Us 2
1

Reacties op: Wat biedt de Freemode Events-update voor GTA Online?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • BeastFOOD

    • 23 september 2015 14:00
    Shit boy, gelukkig was ik er vroeg bij. Iets van 85 miljoen bij elkaar gecheat. feelsgoodman.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.