Regelmatig worden er gigantische veldslagen uitgevochten, waarbij steden worden veroverd en duizenden slachtoffers vallen. En dit gebeurt niet in Irak of Afghanistan, nee, dit gebeurt in Nederland. Het kan zelfs bij jouw in de straat plaatsvinden, misschien zelfs bij je buurman. We hebben het over het bordspel, Warhammer 40,000. Relic's nieuwste RTS Warhammer 40,000: Dawn of War baseert zich op het universum geschapen voor dit bordspel. Voor ons een reden om het van naderbij te bekijken.

Warhammer 40,000, meestal afgekort met Warhammer 40k, is een populair miniatuur oorlogsspel, wat al sinds 1987 op de markt is. Het spel wordt gemaakt door het Engelse bedrijf Games Workshop, dat een aantal van dergelijke games op de markt heeft gebracht. Warhammer 40k is een spin-off van het gewone Warhammer en kent geen Middeleeuwse, maar futuristische setting. Doordat Warhammer 40k is afgeleid van het orignele Warhammer, zijn een aantal spelelementen (bijvoorbeeld magie) en rassen overgenomen. Warhammer 40k is inmiddels aan zijn vierde editie toe, en het universum wordt nog steeds verder uitgebreid.

Warhammer 40k draait om oorlog, maar dan wel op huiskamerformaat. De basis van het spel draait om miniatuur figuurtjes die soldaten, beesten of voertuigen voorstellen. Alles is op een eenduidige schaal, ongeveer 1:65, gemaakt zodat een tank ook een stuk indrukwekkender en groter is dan een eenzame soldaat. De gebruikte figuren kunnen worden aangeschaft bij Games Workshop, maar moeten altijd zelf geschilderd worden. Een vaste hand en beetje creatief inzicht zijn geen overbodige luxe. De echte creatieveling kan zijn manschappen ook nog zelf aanpassen, al moet je wel rekening blijven houden met de spelregels.

Voordat je kan spelen moet je kiezen wat voor leger je wilt zijn. Warhammer 40k bevat een groot aantal rassen, waardoor iedereen wel een geschikte speelstijl kan vinden. Bekende rassen zijn de Orcs, de Chaos Space Marines, de Eldar, de Tau en de Necrons. Ieder ras heeft zijn eigen regels, vastgelegd in zogeheten “codecies”. Hierin staan de regels voor het ras, de bonussen en wat een bepaald ras wel en niet kan. De algemene regels, die voor elk ras hetzelfde zijn, staan beschreven in het Warhammer 40K rulebook, waarin bijvoorbeeld wordt uitgelegd hoe een leger gebouwd moet worden.

Warhammer 40k wordt, zoals bijna alle bordspellen, in beurten gespeeld. Vooraf bepalen de spelers wat voor potje ze gaan spelen. Meestal is dit een losstaand scenario, waarin een doel bereikt moet worden. De doelen kunnen verschillen, al is “vernietig je tegenstander en verover zoveel mogelijk gebied” het meest gangbaar. Leuker, maar ook tijdrovender, is het om een volledige campagne te spelen, waarin een aantal veldslagen elkaar opvolgen. Een campagne kan een eigen regelset hebben, die vaak te maken heeft met een verhaallijn.