Achtergrond
Warcraft 3 Reforged

Warcraft 3: Reforged sloopt een klassieker

Nee Blizzard, dit is geen verbetering!

Geschreven door Harry Hol op
Blizzard, waar ben je toch mee bezig? Dat vragen veel Warcraft-fans van het eerste uur zich af sinds de release van Warcraft 3: Reforged. De klassieke rts kreeg zoals beloofd een remaster met verbeterde graphics en tussenfilmpjes, maar tegelijk verdwenen een heleboel features. Ook de oorspronkelijke versie van het spel verdween om plaats te maken voor Reforged. Is dat een eerlijke ruil?

We hebben de afgelopen dagen flink wat tijd in Warcraft 3: Reforged gestoken om opnieuw kennis te maken met deze klassieker. Op het eerste gezicht is dit een remaster zoals we ze vaker hebben gezien. Dat is eigenlijk al een eerste waarschuwing, want een ‘remaster zoals gebruikelijk’ wil meestal zeggen dat de graphics wat zijn opgewaardeerd, maar het oorspronkelijke spel niet is gewijzigd. Dat is voor Blizzard-begrippen al wat magertjes.

Er zijn helaas ook wat andere problemen met deze conservatieve upgrade: om te beginnen is Warcraft 3 een spel uit 2002, en de ontwikkeling van het real time strategy-genre heeft in de tussentijd niet stilgestaan. Het gaat hier niet om de gameplayloop van het spel zelf: het feit dat je flink moet micro-managen om je arbeiders grondstoffen te laten verzamelen terwijl je troepen ten strijden trekken, is alleen maar charmant. Net zoals het doorlopen van de diverse upgrades en de onderlinge afhankelijkheid van verschillende gebouwen om verschillende eenheden te kunnen produceren. Dat is de Warcraft 3 waar we allemaal verliefd op werden.

Maar was het nou echt teveel gevraagd om de besturing eens flink onder de loep te nemen? Blijkbaar, want Warcraft 3 speelt zoals het altijd al deed, met veel knoppen, menu’s en zonder gebruik te maken van WASD voor het scrollen van de kaart. Het voelt als een stap terug in de tijd. Dat levert geen warme nostalgie op, maar vooral kleine irritaties over het interface-ontwerp, waardoor je langer op zoek bent naar wat je nodig hebt dan strikt noodzakelijk.

Warcraft 3 Reforged

Crux

Het zijn kleinigheden en daar stappen we met gemak overheen. Vooral als de game zelf stappen voorwaarts maakt. Maar daar zit hem de crux. Hoewel het spel er inderdaad wat mooier uitziet dan voorheen, is de upgrade niet supergroot. Het ziet er in elk geval niet uit alsof het spel helemaal naar de moderne tijd is gehaald. Dit is eerder het soort remaster waardoor het spel eruitziet zoals je het je herinnert, zonder dat je ogen zeer gaan doen door de lage resolutie.

De campagne speelt best lekker weg, met hier en daar een glitch en een bug die waarschijnlijk met wat patches weggewerkt worden. Maar de campagne is maar een klein onderdeel van de Warcraft 3-ervaring, en dat totaalpakket is door Blizzard om onbegrijpelijke redenen gedecimeerd.

Zo is de ondersteuning van volledige campagnemods verdwenen. Er is een gigantische Warcraft 3-community die in de loop der jaren heel veel geweldige content heeft gecreëerd in de vorm van compleet nieuwe spellen. Total conversions dus, die je in staat stelden hele nieuwe verhalen te spelen. Dat kan niet meer. De game laat nog wel custom kaarten toen, dus een enkel level spelen gaat prima. Maar complete door fans gemaakte campagnes zijn niet meer speelbaar.

Hoewel het spel er inderdaad wat mooier uitziet dan voorheen, is de upgrade niet supergroot

Modder

Over custom content gesproken: er is veel woede op diverse fora over een wijziging in de gebruiksovereenkomst van Warcraft 3: Reforged. Blizzard stelt namelijk dat modders geen nieuwe kaarten mogen creëren die gebruikmaken van materiaal waar anderen copyright op hebben. Wil je bijvoorbeeld met de Warcraft-engine zelf een Lord of the Rings-kaart maken met bijbehorende eenheden, dan mag dat niet. Op zich is dat geen gekke regel, omdat je volgens de letter van de wet inderdaad inbreuk maakt op andermans rechten als je, bijvoorbeeld, Star Wars personages gebruikt in je mod.

Waar het echter vreemd wordt, is in deze vrij vertaalde paragraaf: “Custom Games zijn en blijven het volledige en exclusieve eigendom van Blizzard. Zonder enige beperkingen draag je alle rechten over aan Blizzard, inclusief het copyright.”

Dat wil zeggen dat elke nieuwe game die je maakt met Warcraft 3 onmiddellijk eigendom is van Blizzard. Als deze regel in 2002 had bestaan, zou Dota bijvoorbeeld nooit een op zichzelf staande game hebben kunnen worden. Defence of the Ancients, de populaire moba, is immers begonnen als Warcraft 3-mod. Valve heeft inmiddels de rechten op Dota 2 in handen, wat wellicht een doorn in Blizzard’s oog is.

Warcraft 3 Reforged

Regio

Deze toestand rondom de rechten daargelaten, is er nog veel meer aan te merken op het meest essentiële onderdeel van een rts: de multiplayermodus. Veel spelers melden verbindingsproblemen, maar vooral klagen ze over het verdwijnen van decennia-oude opties, zoals ladders, clans, persoonlijke profielen en de optie om wereldwijd naar games te zoeken, in plaats van gebonden te zijn aan je regio.

Je kan wel van regio wisselen, maar niet tegelijkertijd in alle regio’s naar spelers en spellen zoeken. Hiermee wordt matchmaking alleen maar lastiger. Tuurlijk, het is een voordeel voor mensen met een slechte internetverbinding, maar geef dan in elk geval de optie om wereldwijd te zoeken als je denkt dat jouw verbinding dat aankan.

En dan is er nog die laatste doodsteek: Blizzard heeft de oorspronkelijke versie van Warcraft 3 van de server gehaald. Wie Warcraft 3 (dus niet Reforged) speelde via de Blizzard-launcher, kreeg een update voorgeschoteld waarmee de de oude game werd verwijderd en die de Reforged-versie (zonder HD-graphics) ermee verving. Daarmee zijn dus alle mogelijkheden om de klassieke functies en oude mods te ervaren verdwenen.

Zuur

Het is nogal zuur dat een spel dat zo geliefd is als Warcraft 3 op deze manier wordt behandeld. Zelfs wanneer het spel in zijn meest eenvoudige vorm (als campagne) nog best lekker wegspeelt. Het voelt alsof een deel van de beslissingen over deze remaster niet genomen is door creatievelingen, maar door een leger aan advocaten die met terugwerkende kracht een hele gemeenschap de nek omdraaien.

Is Reforged nog te redden? Natuurlijk is het mogelijk dat Blizzard een aantal beslissingen herziet, of via patches features alsnog toevoegt. Het bedrijf staat er zelfs om bekend dat ze blijven sleutelen aan hun spellen. Bugs zijn dus op dit moment de minste zorg, maar fundamentelere zaken, zoals de copyrightregel en het ontbreken van de optie om total conversions te spelen, zouden op de lange termijn wel in stand kunnen blijven. Dat zijn namelijk geen technische problemen, maar juridische.

Wie zich afvraagt of het toch de moeite waard is om Warcraft 3: Reforged te spelen, zouden we normaal gesproken op dit moment adviseren om bij het origineel te blijven tot de rook is neergedaald. Maar ja, dat kan dus niet.

Wellicht is het tijd om toch die oude disks tevoorschijn te halen en om ergens een dvd-drive op de kop te tikken.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gelekte Xbox Series X-poort mogelijk voor externe opslag Sony sluit PSVR-studio in Manchester
14

Reacties op: Warcraft 3: Reforged sloopt een klassieker

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Wildstorm

  • 5 februari 2020 10:30
  Hier wordt alles samengevat: https://www.warcraft3refunded.com/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 5 februari 2020 10:32
  Het is wel jammer dat het zo gegaan is. En ze zijn er ook vrij lang mee bezig geweest. Ik had verwacht dat tie voor WoW Classic uit zou komen maar hij kwam een half jaar later pas uit.
  Hopelijk fixen ze het nog ;(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Iluyan

  • 5 februari 2020 10:43
  Deze review is nog vrij mild voor Blizzard, gezien hoe ze dit spel de grond in hebben geboord.

  De Build waarmee ze de game hebben gereleased is veruit onacceptabel.
  Dit is nog erger dan Assassin's Creed Unity Release of No Man's Sky.

  Dit is gewoon de beta maar dan met de campaign.
  Je gaat mij niet vertellen dat ze bij Blizzard niet wisten dat deze Build nog niet stable was voor release.

  -Vaak instant defeat schermen na starten campaign missies
  -Veel problemen met connecten bij multiplayer matches
  -Wordt random uit lobbies gegooid in custom games
  -Profielen werken nog niet…Geen ladder, Geen wins loss ratio.
  -Win je met UD krijg je soms random wins op NE of HU erbij….
  -Stemmen/voices vallen soms weg tijdens campaign.
  -FPS/Performance/optimalisatie is om te janken, en dat voor een spel wat een beperkte grafische update heeft gekregen en draait op een I7 2070RTX.
  -Menu Animaties/FPS komt al helemaal laggy over.
  -Het nieuwe hoofdmenu komt ongeïnspireerd en saai over, Oude menu's waren veel mooier.
  -De cinematic cutscenes die ons beloofd waren ontbreken.
  -Je kan nog steeds niet reconnecten naar multiplayer games, zei het ranked zei het custom. Als je Disconnect, Perongeluk of Express kan je hoe dan ook niet meer terug in de game en dat is een groot gemiss.
  -UI/interface is helemaal niet vernieuwd of aanpasbaar.
  +3 nieuwe (leuke) Orc missies in campaign Prologue

  Dit spel was en is gewoon nog niet af, hoe je het ook went of keert.
  Enkel de textures en models aanpassen is niet voldoende, als je zoveel andere punten overslaat of ineens wegneemt.
  Het spel werd 2 keer uitgesteld volgens mij, in December nog een maand naar januari. Maar ik kon met de Beta versie al zien dat een maand niet genoeg zou zijn om alle fouten eruit te krijgen en alle functies erin te gooien. Had gehoopt dat de open beta versie achter liep op hun eigen build, maar blijkbaar niet. Ze hadden eerlijk moeten zijn en meer tijd moeten nemen tot het spel echt af is. Nu heeft het spel een reputatie waar het nooit meer van af komt, het internet is vol met rage over blizzard nu. (en Terecht)

  Kijk naar AC Unity en No mans Sky, na de patches beiden prima speelbare en leuke games, Dat kan WC3 Reforged hopelijk ook nog worden want ik blijf het wel spelen, maar de reputatie draait om de release, en dat komt nooit meer goed.

  Als 1 laatste tip. Wanneer Diablo 4 uitkomt, PRE ORDER DIT NIET.
  Wacht tot hij uitkomt en wacht op de reviews. Het wordt een telleurstelling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 5 februari 2020 13:08
  @Iluyan Voor de duidelijkheid: dit is geen review. Reviews bij Gamer.nl geven het spel *altijd* een cijfer.

  Dit is een achtergrondartikel waarin ik probeer duidelijk te maken wat er mis is met de game.

  Ik ben het met je eens dat mijn lijst met klachten niet volledig was, maar dat zou mijns inziens niet zo veel toevoegen. Bovendien denk ik oprecht dat veel van de performance issues en bugs (zoals ik hierboven schreef) wel weg te patchen zijn. Is geen excuus, en als dit wel een review was geweest, was het cijfer dan ook zeker naar beneden gegaan alleen al door de wantoestand waarin dit spel nu wordt geleverd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rashura

  • 6 februari 2020 14:56
  @Iluyan Ik preorder lekker wel want ik wil de collector voor mijn verzameling :P ik wacht wel totdat ik het daadwerkelijk speel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jeroennn

  • 5 februari 2020 11:00
  Om eerlijk te zijn ben ik wel tevreden met de nieuwe update van Warcraft 3. Nee nu moet je niet denken dat ik denk dat Reforged een verbetering is geweest voor de game, maar wat wel een verbetering is, is het aantal spelers dat speelt. Ik heb Reforged niet besteld omdat ik eigenlijk de toegevoegde waarde van 30 euro niet zie voor een opgepoetste versie -> starcraft was bijvoorbeeld maar 10 euro.

  Ik speel enkel de custom maps en hoef de campaign en pvp niet te spelen. Zodra custom games je enige tijdsverdrijf is, is het echt wel de moeite waard om het spel te starten.

  De aangepaste UI zorgt ervoor dat het pvp gedeelte compleet veneukt is, dus ik snap de ophef wel. Zolang dit shit blijft, ga ik de pvp ook niet eens proberen. Voorlopig lekker custom games spelen met een gezellig grote userbase :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 5 februari 2020 11:22
  En classic eigenaren moeten ineens 30 GB inleveren en krijgen daar niets voor terug. Ja, nieuwe menu's zonder de mogelijkbeid terug te schakelen naar de oude.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fred6er

  • 5 februari 2020 11:36
  Blizzard is dood..
  Vergane glorie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 5 februari 2020 16:42
  @Fred6er Al een jaartje of vijf

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rashura

  • 6 februari 2020 15:01
  @Fred6er En toch hebben ze een perfecte Vanilla wow ervaring teruggebracht en zijn de nieuwe expansions gameplay-wise erg vermakelijk. Starcraft 2, overwatch en heartstone zijn nog steeds zeer goede spellen die het goed doen op de markt en ook in de e-sports. Diablo 3 was na de disaster release binnen een jaar "gefixed" en de expansion Reaper of souls was een enorme klap op de vuurpijl.
  Weet niet of je het echt dood kan noemen… volgens mij staan al hun andere games er best goed voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RedBiohazzerd87

  • 5 februari 2020 13:16
  Ik denk dat er nogal over het puntje ACTIVISION-Blizzard wordt gekeken, Blizzard is namelijk al jaren een vergane glorie aan het worden en ik denk nog altijd dat Activision hier een grote rol in speelt door Blizzard dood te wurgen. Net zolang totdat ze de hele tak uiteindelijk kunnen opdoeken, omdat de die hard fans (en dat zijn er flink wat) ook geen games van Blizzard meer kopen, omdat ze het zat zijn om alleen nog maar leugens te horen.
  Het zal ook niet de eerste keer zijn dat Activision een studio om zeep helpt en het is ook vrij bekend dat ze heel slecht met hun "personeel" om gaan… Zo eeuwig zonde want welke gamer heeft er nou nog nooit een Blizzard game gespeeld uit de hoogtij dagen, zeker als je ook maar een beetje op PC hebt gegamed.

  Een enige hoop die ik nog zie, is dat Blizzard zich weer van Activision gaat los koppelen, net zoals Bungie dat ook heeft gedaan met Destiny.

  Edit: oh en een tip aan alle Diablo fans…. wacht aub met pre orderen, voorkom opnieuw een grote teleurstelling en wacht desnoods eerst wat reviews af. Dat is ook één van de weinig oplossingen om je als gamer te laten horen, laat het ze maar een keer voelen en vecht terug. Het heeft bij Battlefront 2 van EA ook gewerkt!!!
  Ik en nog veel meer gamers, dat weet ik zeker, zijn het zat om niet serieus te worden genomen en vooral de publishers maar blijven doen wat ze willen om geld af te troggelen van ons met alleen maar leugens (en microtransactions). VECHT TERUG!!! voordat het echt te laat is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 6 februari 2020 01:45
  En hiermee is ook definitief mijn laatste oude geliefde studio overleden. Al mijn oude liefdes zijn niet meer. Bioware, Konami, maar ook het oude squaresoft uit de dagen van de ps1 en ps2 toen ze er de ene na de andere topper uitgooiden, en nu dan ook Blizzard die natuurlijk al een behoorlijke poos aan het infuus lag.

  Maar er is hoop, er zijn nieuwe studio's. De plek van bioware begint zo langzamerhand ingenomen te worden door Obsidian en Larian.
  Amplitude studio's maakt prachtige strategy games.
  En er gebeuren zo af en toe ook kleine wondertjes in de indie scene.
  En ik denk toch dat we daar tegenwoordig het meeste van kunnen verwachten qua echte vernieuwing. De kleine onafhankelijke studio's.
  De EA's en Activisions zullen de big budgets blijven maken, maar dat gaat een keer uitsterven. Helemaal als ze er zulke luie en graaierige producten van maken als de laatste jaren.
  Laat ze maar eens goed op hun donder krijgen. EA heeft nu al een paar keer er van langs gehad, oa met Battlefront 2 en Battlefield 5. En zowaar hebben ze eindelijk weer eens een fatsoenlijke game afgeleverd, maar ja 1 game is nog geen wederopstanding.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 6 februari 2020 10:23
  Opvallend punt dat ontbreekt: De graphics van de game zijn slechter dan de demo van 2018. Ook gaat dit artikel vooral over de multiplayer, maar de ingame filmpjes (niet die tussen de levels door) zouden een complete herziening krijgen en veel dynamischer worden. Ook zouden de maps kloppen met de WoW indeling van bepaalde plekken (zou bij 8 steden gebeuren, is maar bij 3 gebeurd) en zouden de stemmen overgenomen zijn van hun WoW counterparts. Nou ben ik persoonlijk blij dat de laatste 2 gecancelled zijn, maar het laat wel zien dat er van de originele ideeën niet veel meer over is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 11 februari 2020 18:00
  Hoogstwaarschijnlijk is de ontwikkeling gedaan door een sub-contractor. Tencent?
  En dan gewoon het Blizzard logo eroverheen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.