Als fanatiek Command & Conquer speler ben ik misschien niet de logische persoon om de nieuwe Warcraft 3 te waarderen op multiplayer. Toch dook ik afgelopen week de wereld in die Blizzard heet en kreeg een volledig nieuwe waardering voor deze nieuwe generatie (als je het zo mag noemen) strategie-games. Lees meer over de nieuwe belevenissen die Battle.net te bieden heeft.

Net als bij eerdere Blizzard-games als StarCraft en Diablo 2 is ook Battle.net de enige optie om online een potje Warcraft 3 te spelen. Het voordeel hieraan is dat je niet (via irritante programma's zoals GameSpy) op zoek hoeft naar een geschikte server, maar met een behoorlijke snelheid kan spelen op de Europese, Aziatische of één van de twee aanwezige Amerikaanse servers.

Zodra je inlogt op één van de Battle.net servers, maak je als nieuwe speler een gebruikersnaam en wachtwoord aan. Omdat deze (onzichtbaar) zijn gekoppeld aan je cd-key is het niet mogelijk om met meerdere computers met dezelfde Warcraft 3 online te spelen. Natuurlijk helpt dat Blizzard met het tegen gaan van illegale versies, maar het is ook nog eens een uitstekend middel tegen cheaten, iets waar Blizzard ook in de rest van het spel al veel aandacht heeft besteed.

Nadat je in het hoofdmenu komt van de multiplayer, kies je om direct te spelen, een custom game aan te maken, de ladder rankings te bekijken of een willekeurig war3-chatkanaal te joinen. Bij deze laatste zit dan ook direct één van de nieuwste en coolste features van Warcraft 3 multiplayer, namelijk de buddylist.

De buddylist

In plaats dat je nu steeds tussen je game en programma's als ICQ, MSN of irc tabt, kan je met behulp van de buddylist direct zien of je vrienden online zijn en in welke room ze gamen. Heb je zin om een spel te spelen, dan nodig je je buddies uit of stuur je ze een private message die ze ook ingame zullen zien.

Het toevoegen van nieuwe buddy's kan je doen door handmatig een naam in te tikken of door één van de mensen in een chatlobby te selecteren. Om echt buddy te zijn, moet een ander jou ook zijn zijn lijst toevoegen. Play game

Deze mode is de snelste en meest gemakkelijke om een potje multiplayer te spelen. Je selecteert een kaart, de hoeveelheid tegenstanders en het ras waarmee je speelt. Vervolgens zoek de server een tegenstander voor je op die op dat moment beschikbaar is en op hetzelfde niveau speelt. Dit 'niveau/level' wordt bepaald aan de hand van het aantal gewonnen en verloren potjes in de zogenaamde 'rated' games.

Een 'rated game' is een spel dat volgens de officiele Blizzard regels wordt gespeeld. Hier zijn dus geen custom maps toegestaan en is de tegenstand altijd random (om cheaten te voorkomen). Je verlies en winst wordt op Battle.net bijgehouden en is zowel online en ingame te bekijken.