Vorig jaar publiceerden we al een artikel waarin we uiteenzetten of het nu wel of niet slim is om alvast een Xbox One te importeren. Redacteur Erik concludeerde dat eigenlijk niets je in de weg staat wil je de console in het buitenland bestellen. Tegenwoordig is het zelfs zo dat de Xbox One-consoles in Nederlandse winkels aan te schaffen zijn. Destijds lag de vraag echter iets anders, gezien we nog geen enkel concreet uitzicht hadden op een releasedatum. Nu staat er wel een datum gemarkeerd in onze agenda, en daarom duiken we opnieuw de discussie in.

Xbox One

Dit mis je vijf maanden lang

We pakken willekeurig enkele reacties op Gamer.nl. “Afgelopen kerst heb ik hem ook gehaald uit Keulen. Geweldig ding! Ik heb er erg veel lol met vrienden op. Bijvoorbeeld met Forza Motorsport 5 en Battlefield 4. Kinect werkt geweldig en  door de updates zijn ook een aantal dingen makkelijker en beter geworden. Kortom, ik heb totaal geen spijt dat ik hem heb gehaald,” zegt Akram Lechheb bijvoorbeeld. En ShadowX, een andere Xbox One-bezitter, illustreert: “Heb tot op heden maar twee games voor de One: Ryse (ja, de gameplay is veel van hetzelfde maar ik vind het een geweldige game) en Dead Rising 3, wat een toppertje.”

Het is een kleine bloemlezing van het plezier dat de Xbox One biedt. Naast exclusieve launch-spellen als Forza Motorsport 5, Ryse: Son of Rome en Dead Rising 3, is het creatieve Project Spark ook in aantocht. Multiplatform-games als Titanfall, Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts en, over een dik maandje, Watch Dogs, staan eveneens hun mannetje op de Xbox One.

Als je topper Titanfall bijvoorbeeld in zijn ultieme vorm op een console wilt spelen moet je volgens collega-redacteur Ron toch echt een Xbox One hebben. De “witte apachehelikopter” (lees: Xbox 360) haalt het simpelweg niet bij de kracht van het zwarte vlaggenschip. En wie een glimp wil opvangen van de kracht van stemcommando’s en uiterst nauwkeurige registratie van bewegingen moet Kinect op Xbox One uitproberen. Met het pas uitgekomen Kinect Sports Rivals kun je dit apparaatje flink aan het werk zetten, terwijl Kinect jou tegelijkertijd ook laat zweten.

Dead Rising 3

Verder begrijpen we het maar al te goed als je al die met een PlayStation 4 patsende vrienden eens flink een hak wil zetten. De ultieme comeback is natuurlijk om ruim voor de Nederlandse release een gloednieuwe Xbox One onder je flatscreen te hebben staan: “Xbox On”. Neefjes en nichtjes die nog niet zo diep in de games zitten, zullen helemaal versteld staan. Een Xbox One? En je kan er tegen praten?

Redenen om toch even te wachten

Toch zijn er wel degelijk redenen om de aanschaf van een Xbox One nog even uit te stellen. Zo proeven wij bijvoorbeeld in de reacties vaak een afwachtende houding onder de bezoekers. Vragen als ‘is de Xbox One wel echt een verbetering ten opzichte van de huidige consoles?’, ‘zijn die games nu echt wel zo leuk?’ en ‘is de PlayStation 4 geen betere keus?’ vinden wij zeker niet onterecht. Twijfelaars doen er dan ook zeker goed aan om nog even vijf maandjes achterover te leunen en te zien hoe de Xbox One zich langzaam gereedmaakt voor een Benelux-lancering.

Ook krijgen we over een dikke maand nog de E3 voor onze kiezen. Dit jaarlijkse evenement staat garant voor interessante aankondigingen en hoogstwaarschijnlijk hebben we in juni dan ook pas een goed beeld van wat er dit jaar nog aan games gaat uitkomen voor de Xbox One en belangrijker, wat er in de toekomst nog aan exclusives op stapel staat voor Microsofts console. Het zou immers eeuwig zonde zijn wanneer jouw favoriete franchise exclusief naar de PlayStation 4 gaat, terwijl je net een dag geleden een Xbox One hebt aangeschaft.

Watch Dogs

Bovendien, helemaal klaar zijn de meesten nog lang niet met de huidige generatie consoles. Ook wij hebben nog een backlog om ‘U’ tegen te zeggen. En zolang veel grote games (Wolfenstein: The New Order, Watch Dogs, Destiny, Grid Autosport) ook nog (of zelfs alleen maar) op de Xbox 360 en PlayStation 3 uitkomen, is er niet bijster veel reden om halsoverkop een Xbox One aan te schaffen. Zorg overigens wel dat je niet bij een vriend op zijn fancy next-gen console games gaat spelen, want bij thuiskomt zullen de graphics van je oude beestje wel vies tegenvallen. Aan de andere kant, laten we jullie ook niet voor de gek houden. Want ja, wie de graphics van een Xbox 360- en een One-versie van een game vergelijkt ziet een duidelijk verschil, maar die ene allesverpletterende topgame die al onze next-gen-fantasieën waarmaakt… die zijn wij ook nog niet tegengekomen.

Als laatste is er nog de simpele wijsheid ‘geduld is een schone zaak’. Niet alleen krijg je in september een console die veel van zijn kinderziektes kwijt is dankzij de vele systeemupdates die inmiddels zijn doorgevoerd, ook heeft Microsoft ongetwijfeld een paar bundels en cadeautjes voor ons in petto. Dat de consolemaker wat goed te maken heeft tegenover een deel van zijn Europese fans is duidelijk. Zoals bekend krijgen de mensen met een tijdige pre-order zeer waarschijnlijk twee gratis AAA-titels, maar ook de mensen zonder vroege bestelling zullen ongetwijfeld een goede deal kunnen sluiten in september. Met de concurrentie van de PlayStation 4 en de enorme hoeveelheid goodwill die Microsoft over de laatste maanden verspild heeft, moet de Xbox One natuurlijk wel met een knaller binnenkomen. Denk hierbij aan een fijne bundel of een scherpe introductieprijs.

Kopen of wachten?

Er zijn over en weer argumenten te bedenken voor de beslissing wel of niet te wachten op de Nederlandse release van de Xbox One. Toch luidt ons advies om vooral nog even te wachten. Niet alleen geeft een Nederlandse Xbox One een geruststellend gevoel op het gebied van support, ook betekent een Nederlandse Xbox One dat je nog een aantal maanden hebt om geld op te sparen, te kijken of de line-up echt iets voor jou gaat zijn, en al die games die je op de Xbox 360 nog niet had uitgespeeld, toch nog uit te spelen. Ga je echter wel binnen nu en vijf maanden overstag, nemen we je dat heus niet kwalijk. Met de nieuwsgierige gamer die gewoon een nieuwe console wil en geen pepernoot geeft om lokalisaties kunnen wij ons even goed identificeren.

Ongetwijfeld zullen we tijdens de komende maanden een beter beeld krijgen. In ons Xbox One-lanceringsdossier houden we je dan ook netjes op de hoogte.