Achtergrond
Dark Souls 3

Waar gaat Dark Souls eigenlijk over?

Een gids voor iedereen die Dark Souls 3 wil spelen

Geschreven door Guan van Zoggel op

Het meest besproken aspect van Dark Souls is de gameplay; de hoge moeilijkheidsgraad is ieders favoriete onderwerp. Het verhaal en de wereld waarin Dark Souls zich afspeelt passeren daarentegen zelden de revue. Dat is ook niet zo gek: het geschiedenisboek van Lordran in elkaar zetten, waarvan de bladzijden zijn opgenomen in beschrijvingen van voorwerpen, is minstens net zo moeilijk als de game zelf. Dit artikel helpt je een eind op weg in voorbereiding op Dark Souls 3.

Vanzelfsprekend is dit artikel rijk aan spoilers voor zowel Dark Souls als Dark Souls 2 en bijbehorende dlc-pakketten. Ook worden verwante games van From Software, Demon’s Souls en Bloodborne, buiten beschouwing gelaten omdat deze plaatsvinden in een eigen wereld.

Dark Souls

Waar vindt Dark Souls plaats?

Dark Souls speelt zich af in Lordran. Inmiddels wordt het beschouwd als het land van de goden, maar in een ver verleden was het een onderontwikkeld en mistig land geregeerd door eeuwenoude draken. Aan die hegemonie kwam een eind toen vuur ontdekt werd. In dat vuur vonden vier individuen de uiterst krachtige Lord Souls, wat hen voldoende vuurkracht gaf om een einde te maken aan de heerschappij van de draken. Daarmee begon de Age of Fire.

Die vier individuen spelen nog steeds een belangrijke rol. Lord Gwyn, vinder van de Soul of Light, zwaait sindsdien de scepter in land van Lordran. Zijn Lord Soul geeft hem controle over mirakels, licht en bliksem. Als dank voor hun hulp in de strijd tegen de draken, gaf Gwyn fragmenten van zijn Soul aan drakenverader Seath the Scaleless en vooruitziende Four Kings. Gravelord Nito stuitte op de Soul of Death, waarmee hij de dood in al zijn facetten dirigeert. De Soul of Life werd gevonden door Witch of Izalith, wiens krachten corrupt zijn geraakt door experimenten om het eerste vuur na te maken en daarmee allerlei lugubure demonen de wereld in bracht.

Dark Souls

De Dark Soul waarnaar de game verwijst, is de vierde Lord Soul en werd gevonden door de Furtive Pygmy, de heimelijke dwerg. Hij brak zijn Soul in een ontelbaar aantal stukken, waarmee hij wordt beschouwd als de oervader van het mensenras. In tegenstelling tot bovengenoemde Lords, was de Furtive Pygmy niet van plan om te helpen in de strijd tegen de draken. Hij hoopte namelijk dat een van zijn nakomelingen de Dark Lord zou worden, die het eerste vuur dooft om een einde te maken aan de Age of Fire en de Age of Darkness te starten.

Zelfs zonder de komst van een Dark Lord begon het eerste vuur en daarmee al het licht in Lordran zwakker te worden. Lord Gwyn greep in. Hij gaf zijn krachten aan dochter Gwynevere, Princess of Sunlight, en als dochter opgevoede zoon Gwyndolin, de Dark Sun. Niet voornemens om terug te keren en gewapend met alleen een zwaard trok Gwyn naar de Kiln of the First Flame. Hij slaagde erin om het vuur in volle glorie te herstellen, maar verbrandde tijdens het proces zo hevig dat hij verviel van Lord of Sunlight tot Lord of Cinder.

Dark Souls

Op het moment dat Dark Souls begint, is er alweer een decennium verstreken in Lordran en is opnieuw de toekomst van het eerste vuur in twijfel. Volgens de legende wordt de toekomst van de Age of Fire bepaald door de Chosen Undead, de rol die jij als speler aanneemt. Door het overwinnen van een aantal proeven belandt de Chosen Undead in Anor Londo, waar deze de Lordvessel in ontvangst neemt. Hoe jij jezelf ziet en wat je vervolgens doet met de Lordvessel is bepalend voor de toekomst van Lordran.

Enerzijds kun je je aansluiten bij de ideeën van Gwynevere en de oerslang Kingseeker Frampt. Zij zijn van mening dat het de taak van de Chosen Undead is om Gwyn op te volgen als aansteker van het eerste vuur. De andere oerslang, Darkstalker Kaathe, vertegenwoordigt de oppositie. Hij vertelt dat jij als Chosen Undead een nakomeling bent van de Furtive Pygmy. Om de komst van de Dark Lord te realiseren, vraagt Kaathe je om Gwyn uit te schakelen en het vuur te laten doven zodat de Age of Fire plaatsmaakt voor de Age of Dark. 

Dark Souls

Hoe verhoudt dit zich ten opzichte van Dark Souls 2?

De sleutel tussen beide games is het verloren land van Oolacile, dat eeuwen voor aanvang van Dark Souls in rook opging. In het dlc-pakket Artorias of the Abyss reist de Chosen Undead naar Oolacile in het verleden. Daarbij stuit deze op een van Gwyns vier trouwe ridders, Artorias the Abysswalker. Hij is samen met zijn wolfcompagnon Sif naar Oolacile getrokken om prinses Dusk te redden uit de klauwen van de Abyss.

Oorzaak daarvan is Manus, the Father of the Abyss. Een van eerdergenoemde oerslangen trok naar Oolacile om de mensen te informeren over het graf van Manus. De inwoners hebben vervolgens dat graf geplunderd en daarmee Manus en zijn om zich heen grijpende Abyss ontwaakt. Het is Artorias niet gelukt om Manus te verslaan; hij beschermde Sif maar raakte zelf corrupt door de duisternis. Als de Chosen Undead het opneemt tegen Manus, is Sif bereid om wraak te nemen op het verlies van zijn oude baasje.

Dark Souls

Het verslaan van Manus leidt ertoe dat zijn Soul versplintert in duizenden stukken, waarvan er een zich uiteindelijk manifesteert als Nashandra. Doordat Nashandra het kleinste fragment van de Soul was en over geen enkele krachten beschikte, was kracht hetgeen waarnaar ze op zoek ging. Die vond ze in Drangleic, waar ze met haar ongeëvenaarde schoonheid koning Vendrick verleidde en hem vanaf de zijlijn manipuleerde.

Nashandra waarschuwde Vendrick voor de Giants, een overzees ras dat beschikte over een zeldzaam artifact en daarmee gemakkelijk Drangleic zou kunnen aanvallen. Vendrick gaf zijn leger het bevel om het land te plunderen en nam enkele Giants gevangen om mee te experimenteren, wat uiteindelijk resulteerde in Golems. Het kasteel dat zij voor Vendrick bouwde, werd eeuwenlang op de proef gesteld door hevige aanvallen van Giants. Uiteindelijk werd de Giant Lord verslagen door een onbezongen held, maar het eens zo trotse rijk van Drangleic lag volledig in puin.

Dark Souls

Terwijl hij neerkeek op de ruïnes van Drangleic, besefte Vendrick dat zijn vrouw Nashandra al die tijd uit was op de troon, de Throne of Want. Hij deed er alles aan om haar doel te belemmeren, maar verloor zijn geestelijke gezondheid en sloot zichzelf op in zijn graftombe. Vanaf dat moment staat Nashandra aan het roer van Drangleic en leidt ze de Bearer of the Curse, het hoofdpersonage van Dark Souls II, naar de Throne of Want. Zodra deze binnen handbereik is, duikt Nashandra op om het stokje van de Bearer of the Curse over te nemen.

Nashandra is echter niet het enige fragment van Manus’ versplinterde Soul die je tegenkomt in Dark Souls II. In het dlc-pakket van de drie Crowns bevecht je drie anderen. Op elk hun eigen manier haken deze verhaallijnen in op de eerste Dark Souls-game, waarvan Crown of the Ivory King die koppeling het meest duidelijk maakt door het hergebruiken van locaties uit de eerste Dark Souls.

Dark Souls

Hoe past Dark Souls 3 in dit plaatje?

Dark Souls 3 speelt zich af in Lothric, een koninkrijk dat gebukt gaat onder de eeuwenlange spanning tussen licht en duisternis. Die oorlog komt nu tot een climax, waarbij het hoofdpersonage de strijd aan gaat met de Lords of Cinder, helden die in het verleden het eerste vuur opnieuw aangestoken hebben. Momenteel zijn er drie Lords of Cinder bekend: Aldrich Saint of the Deep, Farron’s Undead Legion en Yhorm the Giant. Of een weer tot leven gewekte Gwyn ook tot Dark Souls 3’s Lords of Cinder wordt gerekend, zullen we volgende maand ontdekken.

Dark Souls 3 is vanaf 12 april verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Experimentele vr-bril Samsung laat drager bewegingen voelen Quantum Break speelbaar op Dutch Comic Con '16
10

Reacties op: Waar gaat Dark Souls eigenlijk over?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  GoRightAhead

  • 14 maart 2016 17:16
  Leuk dat jullie dit doen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 14 maart 2016 17:52
  Nadat ik de eerste Dark Souls heb uitgespeeld heb ik niet normaal veel lore video's gekeken en suf gezocht naar meer info. Fijn om dit weer even te lezen want het was zoveel dat ik een hoop alweer vergeten was en dit is nog niet eens een kwart denk ik hahaha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bombtrack

  • 14 maart 2016 20:05
  Leuk inderdaad om weer ff op te frissen. Hoe de Crown of the ivory tower inspeelt op Dark Souls 1 is me echter helemaal ontgaan. Wat moest het dan voorstellen? Verder vond ik het erg toffe DLC, maar die link heb ik niet gelegd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 14 maart 2016 20:18
  @Bombtrack Heb ook geen idee, herkende geen locaties uit DS1.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GuanvanZoggel

  • 15 maart 2016 09:31
  @Bombtrack Het laatste gebied van Crown of the Ivory King heet The Old Chaos, waar je oog in oog komt met het mislukte experiment van Witch of Izalith – het namaken van het eerste vuur – de Flames of Chaos.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bombtrack

  • 15 maart 2016 23:28
  @GuanvanZoggel Ah ja, dat het Chaos was, was inderdaad duidelijk en dat is inderdaad afstammelijk van de experimenten van de Witch of Izalith, maar het artikel hierboven heeft het over dezelfde locaties. Dat klopt volgens mij gewoon niet.

  Volgens de wiki: Eventually, the Bed of Chaos was destroyed by the Chosen Undead, but the flames of Chaos lived on. At an unknown point, the flames of Chaos were discovered deep below the kingdom of Eleum Loyce. In an attempt to appease the raging flame, the Ivory King built a great cathedral at its mouth and the oracle of Eleum Loyce, Alsanna, prayed in silent vigilance. The attempt was unsuccessful and the flames still raged.

  Lijkt me niet perse dezelfde locatie, al is het mogelijk als Eleum Loyce op Lordran gebouwd is. Ach ja…het is hoe dan ook niet ' hergebruiken van locaties uit de eerste Dark Souls' zoals het artikel beweert.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 14 maart 2016 20:35
  Gravelord Nito, dikke held!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • kassieking

  • 14 maart 2016 23:48
  ik raad iedereen hier aan die het verhaal van Dark Souls interessant vindt om de filmpjes van Vaatividya te kijken. Echt een topyoutuber is dat die het verhaal met alle takken daarvan uitlegt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 15 maart 2016 06:24
  Kunnen jullie gelijk al het lore van de bazen opschrijven haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cornish

  • 15 maart 2016 09:58
  Top zo'n opfris cursus vlak voor de release van Dark Souls 3! Dank.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.