Kerstavond is wanneer je dit leest waarschijnlijk net achter de rug. Hopelijk heb je genoten van een lekker diner, wat tijd genomen om te reflecteren op het afgelopen jaar of gewoon gezellig rond de tafel gezeten. Dat houdt vanaf nu echter op: spelcomputers aan!

Eerste kerstdag

Een kerstochtend zonder cadeaus is natuurlijk geen echte kerstochtend. Racefanaten hebben ongetwijfeld de gratis update voor Gran Turismo 6 al binnengehaald, waarmee snelheidsduivels gratis auto’s krijgen en mee kunnen doen aan een mooi seizoensgebonden evenement. Maar Polyphony Digital is niet de enige ontwikkelaar die presentjes uitdeelt rond de kerstdagen. Wat te denken van Steam’s holiday sales? Vele topgames gaan voor een zacht prijsje over de toonbank en daarnaast zijn er ook nog allerlei ‘sneeuwbalkaarten’ te verzamelen die in te ruilen zijn voor extra items en skins. Een snelle zoektocht langs de digitale kanalen kan tijdens ‘de mooiste tijd van het jaar’ al snel veel voordeel opleveren.

Zo, nu de cadeaus binnen zijn wordt het tijd om ons eens even flink te gaan onderdompelen in kerstsferen. En wat is een betere manier om dit te doen dan lekker los te gaan tijdens een van de vele winterse feesten die plaatsvinden in de mmo’s. Gooi sneeuwballen in The Lord of the Rings Online, vier Wintersday in Guild Wars II of ga lekker los in een wereld vol imps en sneeuwmannen in Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. Maar als je al een afspraak hebt om de hele dag World of Warcraft’s jaarlijks terugkerende Feast of Winter Veil te vieren, dan nemen we je dat natuurlijk ook niet kwalijk.

En oja, voor we het vergeten, laten we ook nog snel even inchecken bij onze vrolijke (of als je een tijdje niet geweest bent, iets minder vrolijke) dorpsgenoten in Animal Crossing: New Leaf. Zoals onderstaande trailer laat zien, zijn de dorpelingen  hard bezig geweest om een mooi kerstfeestje op poten te krijgen en dat kunnen we natuurlijk niet overslaan!

Mobiel intermezzo

Niet iedereen heeft de luxe om de kerstdagen lekker languit op de bank door te brengen. Verplichte ritjes naar de familie in het noorden of in de file staan bij de parkeergarage van een winkelboulevard horen voor velen ook bij de kersttraditie. Voor die situaties zijn er gelukkig nog altijd mobiele games. Om kerstmis daar in-game voort te zetten hoef je gelukkig niet al te veel moeite te doen. Een kwestie van je games up-to-date houden is vaak al genoeg. Zo kun je met The Sims Freeplay gezellig bij de kerstman op schoot zitten, terwijl ontwikkelaar Nimblebit behalve een gulle gift van 20 Bux, ook zorgt dat je Tiny Tower een fijne kerstsfeer uitademt. Onder andere Plants vs. Zombies 2 en The Simpsons: Tapped Out zijn daarnaast ook al helemaal in de kerststemming.

Tweede kerstdag

En omdat ook in de digitale wereld feestjes tot in de vroege uurtjes door kunnen gaan, reserveren we de ochtend om de roes lekker uit te slapen, om vervolgens het kerstvuurtje weer flink op te stoken. En het meest effectieve middel hiervoor is nog altijd nostalgie. Trek de oude consoles dus maar uit de kast, want we gaan lekker terug in de tijd.

Secret of Mana (ook beschikbaar op de Virtual Console) heeft bijvoorbeeld een heuse kerstmissie inclusief red-nosed reindeer en impliciete boodschap dat het toch echt beter is om in de Kerstman te geloven. Wie iets minder met de beste man op heeft, kan ToeJam & Earl voor de Mega Drive opstarten. Als je geluk hebt loop je de bebaarde goedzak tegen het lijf en kun je via wat handig sluipwerk hem van zijn zak met cadeaus afhandig maken. Maar het kan natuurlijk nog veel intenser. Wat te denken van een game die volledig om kerst draait? Haal die oude PlayStation dus maar van zolder en zorg dat je “Santa Claus Saves the Earth” ergens op de kop weet te tikken. En als dat net iets te veel gevraagd is, kun je natuurlijk ook onderstaande video bekijken.

Wanneer de meligheid is toegeslagen, is het tijd om het tempo wat op te voeren. Laten we onze guns er dus maar bij pakken. En om toch een beetje het nostalgische gevoel te behouden starten we het nog altijd ijzersterke Quake Live op. De klassieke first person shooter is onlangs middels een stand-alone client door iD Software uitgebracht. Maar nog belangrijker, de ontwikkelaar brengt via de bekende Winter’s Edge-map het winterse gevoel weer ouderwets terug.

En om de collectieve gekheid van het kerstfeest in stijl af te sluiten pakken we de downloadbare content voor Saints Row 4 erbij. Het missiepack “How the Saints Save Christmas” heeft zo’n beetje alle ingrediënten in huis om zelfs de meest die-hard kerstmisfan weer een jaar te genezen van alles dat met rendieren, kerstballen en -bomen te maken heeft.  We laten de bewijsstukken graag voor zich spreken: Een ‘Christmas dubstep gun’, een ‘Red Rider BB gun’, ‘Santa’s Sleigh’ en een verhaallijn waarbij de Kerstman uit een Matrix-achtige simulatie gered moet worden. 

En de ‘grinches’ dan?

Voor de kersthaters onder ons zijn het twee lastige dagen. De enige tip die we kunnen geven is om vooral geen online games te spelen en elke update die je aangeboden wordt stelselmatig te weigeren totdat we goed en wel het nieuwe jaar in zijn.

Ongetwijfeld heb jij ook meer dan genoeg leuke kerstmomenten beleefd in games! We horen graag jullie ervaringen en tips voor een fijne in-game kerstmis in de comments!