Achtergrond

Vrijmimod: Portal Stories: Mel

Mel.nl

Geschreven door Thijs Arnoldus op
Waar een portal sluit, gaat een ander open. Eerder vandaag kon je op Gamer.nl al lezen dat een nieuwe mod voor Portal 2 aan Steam is toegevoegd. De mod met de naam Portal Stories: Mel werd in vier jaar tijd ontwikkeld door een groep enthousiaste gamers, onder Nederlandse leiding. De mod voegt vijf hoofdstukken, puzzels en een nieuw hoofdpersonage toe.

Portal 2 was direct bij zijn release in 2011 een grote hit bij fans van Portal en Half-Life. De levels in de sci-fi-puzzelgame zijn uitdagend, groots opgezet en bieden uren vermaak. Naast de geweldige singleplayerverhaallijn kun je in Portal 2 in co-op modus spelen. En wat is er nou leuker dan je partner in crime op een zo’n ingenieuze of verraderlijk mogelijke manier om zeep te helpen?

Still Alive

Portal 2 leeft nog steeds. Zelfs na vier jaar worden er nog dagelijks nieuwe levels en mods voor de game ontwikkeld. Zo zijn er mods die het spel makkelijker of moeilijker maken, mods die bovengrondse levels toevoegen en zelfs mods die van Portal 2 een racegame maken. Allemaal heel vermakelijk, maar wat Portal-fans nog missen is een verhalend vervolg op het avontuur van Chell. 

Het antwoord komt uit Nederlandse hoek, met Portal Stories: Mel. De mod is vier jaar in ontwikkeling door een team van toegewijde mod-fanaten. Portal Stories: Mel brengt een compleet nieuw verhaal, gear en missies. Met 22 volledig nieuwe maps en 350 toegevoegde zinnen dialoog voelt de mod aan als een volledig nieuwe Portal-game. En het mooie van dit alles, je hoeft er niet eens voor te betalen. Het enige wat je nodig hebt is de pc-versie van het spel. De mod is vervolgens gemakkelijk te downloaden via Steam. De speelduur is tussen de zes en tien uur.

De uitbreiding focust zich op testpersoon Mel, die oorspronkelijk het hoofdpersonage van Portal 2 zou worden. Terug van de tekentafel brengt Mel een nieuw perspectief op de gebeurtenissen die zich diep in de testruimtes van Apeture Science afspeelden. 

Positieve reacties

Het team dat Portal Stories: Mel ontwikkelde bestaat uit zo’n twintig enthousiaste gamers van verschillende nationaliteiten. Aan het hoofd staat de Nederlandse Annemieke, in de community bekend als Lpfreaky90, die in het prille begin van de ontwikkeling gescout werd omdat ze schitterende level-mods ontwierp. In MissStabby had het team een tweede ontwikkelaar van eigen bodem.

Het team werd ondersteund door een vijftig man sterke playtest-groep die maar liefs vierhonderd bugs uit de game wisten te halen. De mod ontvangt veel lof sinds zijn release op Steam. De reacties zijn grotendeels positief; zo krijgt de ontwikkelaar onder andere te horen dat de nieuwe levels als verdraaid lastig worden ondervonden. Op het moment van schrijven wordt de game op Steam beoordeeld als ‘Erg positief’, op basis van 232 reviews.

Dit artikel delen:

Lees meer

Computer leert levels bouwen op basis van gameplayvideo's Zombiemodus Black Ops 3 onthuld tijdens Comic-Con
3

Reacties op: Vrijmimod: Portal Stories: Mel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Arcanum.

  • 29 juni 2015 01:04
  Echt extreem vet dat ze dit doen! Hoewel ik de co-op van Portal vetter vind dan de single-player, ga ik deze zeker proberen deze vakantie. Gruwelijk spel.

  Mooi artikel trouwens, leuk om te lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DvdE

  • 29 juni 2015 12:17
  Portal 2 is echt een prachtig spel, helaas ligt die nu stof te happen samen met de 360.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arcanum.

  • 29 juni 2015 13:13
  De PC versie is mijns inziens een stuk langer houdbaar omdat je daar ook de test-chambers hebt die door gebruikers worden gemaakt. Zijn vaak nog een stuk moeilijker en origineler dan die van Valve zelf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.