Achtergrond

Vrijmimod: Doom

Van Brutal Doom tot DoomZ

Geschreven door David Kers op
Twintig jaar na de originele release krijgt de Doom-serie nieuw leven ingeblazen. Volgend jaar brengt Bethesda het vierde deel in de first-person shooterreeks uit en één van de speerpunten tijdens de aankondiging was de uitgebreide editor, Doom SnapMap, waarmee deze gebundeld wordt. Het is een vanzelfsprekende stap wanneer we kijken naar de modcommunity van Doom. Deze is verassend groot en nog steeds erg actief.

Met de terugkomst van de serie in het vooruitzicht kijken we daarom naar enkele indrukwekkende en opvallende mods van het origineel.

Brutal Doom

Zonder twijfel de bekendste mod die zijn naam en faam dankt aan de extreme gewelddadigheid die het brengt. Brutal Doom voegt liters bloed toe, extra lichaamsdelen om af te schieten, nieuwe sterfanimaties, headshots en executies. Spelers kunnen afgeschoten hoofden en ledematen door levels schoppen en bijvoorbeeld gebruiken om vallen te activeren. De meeste voorwerpen in de mod, zoals bomen en lampen, zijn kapot te maken en de bloedvlekken kleuren zowel de vloer als de muren rood. Vijanden kruipen weg, schreeuwen het uit van pijn en zijn als menselijke schild te gebruiken. Het is met een speciale upgrade zelfs mogelijk om een vijand met blote handen aan stukken te scheuren. Een mod die zijn naam eer aan doet.

Pirate Doom

Combineer de klassieke point-and-click adventure The Secret of Monkey Island en Doom en zie daar de mod Pirate Doom. De mod speelt zich af in een olijke piratenwereld. Geheel in stijl hebben vijanden houten poten, baarden en ooglapjes. Rum, grog en bananen gaan hand in hand met de kenmerkende muziek uit de Monkey Island-reeks. De mod kent een tekenfilmachtige stijl en snelle actie die gepaard gaat met een luchtige ondertoon. De levels nemen spelers langs piratenschepen en naar Caribische eilanden barstensvol piraten en voodoo-magie.

Demonsteele

In Demonsteele stappen spelers in de schoenen van de Koreaanse soldaat Jung Hae-Lin. Zij komt terecht in een gevecht tussen hemel en hel. Als strijder van God laat de mod spelers vooral gebruik maken van een dodelijk zwaard. Andere wapens zijn schaars en bovendien heeft het zwaard de unieke eigenschap om zielen te verzamelen. Door vijanden te verslaan vullen spelers een combometer aan, waardoor sterkere en speciale aanvallen kunnen worden uitgevoerd. De gameplay verandert hierdoor behoorlijk en vechten gebeurt voornamelijk van dichtbij. De mod haalt zijn inspiratie uit heavy metal en animé.

The Adventures of Square

De wortels van deze mod liggen bij Doom, maar daar houden de vergelijkingen ook op. The Adventures of Square is een kleurrijke, bizarre tekenfilm-shooter. Spelers kruipen in de huid van het vierkantje Square die Shape Land moet redden van een kwaadaardige cult genaamd The Circle of Evil. De vijanden bestaan onder andere uit gigantische paarse rechthoeken en gele rondjes die laserstralen afvuren. De mod biedt naast de snelle schietactie van Doom ook de nodige platformelementen.

DoomZ

Het succes van DayZ heeft heeft ervoor gezorgd dat DoomZ is ontstaan. De mod zoekt de grenzen op van de mogelijkheden van de originele game en is nog in ontwikkeling. Het idee in de mod is hetzelfde als in DayZ: overleven na een zombie uitbraak. DoomZ bevat een dag- en nachtcyclus, de mogelijkheid om vuur te maken, te koken, voedsel en wapens te verzamelen en ook wilde dieren om op te jagen. Alleen de toevoeging van voertuigen overschrijdt de limiet van Doom en zijn dan ook niet in de mod te vinden.

Naast onze selectie van mods biedt de modcommunity van Doom nog duizenden andere mods. Van uitgebreide multiplayervarianten tot mods geïnspireerd op de Alien-franchise en zelfs een werkende Donkey Kong Country-mod. Er zijn tal van websites te vinden die toegewijd zijn aan mods van deze klassieker.

Dit artikel delen:

Lees meer

Modder krijgt Half-Life aan de praat op smartwatch Actie-rpg Bombshell uitgesteld naar herfst 2015
2

Reacties op: Vrijmimod: Doom

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  maartencartman

  • 25 juli 2015 23:14
  Wow die brutal doom lijkt me echt vet. Die ga ik proberen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • InsertCoins

  • 27 juli 2015 11:26
  "This is a a remake of DayZ but made in a superior engine in which zombies can't
  just walk through walls"

  Shots fired.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.