Achtergrond
half life alyx

Vr Vrijdag: Wat heb je nodig voor Half-Life: Alyx?

Wat kost een beetje vr tegenwoordig?

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: een heus koopadvies voor vr-hardware.

Aan de vooravond van de release van Half-Life: Alyx is het tijd om te inventariseren wat je precies nodig hebt voor deze game, en wat de beste en meest betaalbare opties zijn. Daarmee kijken we meteen naar dat aloude argument dat vr te duur is voor reguliere gebruikers.

Laten we beginnen met de specificaties die Valve opgeeft om Half-Life: Alyx goed te kunnen draaien:

Processor: Core i5-7500 / Ryzen 5 1600.

Geheugen: 12 GB RAM.

Grafische kaart: GTX 1060 / RX 580 - 6GB VRAM.

En uiteraard een vr-headset.

Dit zijn de zogenaamde ‘minimale specs’, dus dit heb je absoluut nodig om het spel comfortabel te spelen. Comfort is van levensbelang bij een virtual reality-ervaring, en die wordt voor het grootste deel bepaald door de framerate. Daar heb je dus een goede grafische kaart voor nodig.

half life alyx

Grafische kaart

De benodigde kaart voor Alyx is krachtiger dan het oorspronkelijke minimum vereiste voor het gebruiken van een Vive of Rift. Daar stond toen een GTX 970 of R9 290 en 8 GB geheugen voor. Toch is een GTX 1060 of RX 580 verre van een buitengewone kaart. Als je moet upgraden, ben je tussen de €170,- en €200,- kwijt. Veel pc-gamers hebben overigens vast al iets vergelijkbaars of beters in hun kast zitten.

Processor

De eisen voor de processor zijn ook zeker niet exotisch. De kans is groot dat als je de afgelopen vijf jaar een game-pc hebt gekocht, je je daar niet teveel zorgen over hoeft te maken. Check het voor de zekerheid, maar als je ‘gewone’ pc-games kunt spelen, is je processor voor Half-Life: Alyx zeer waarschijnlijk geschikt.

Geheugen

De minimale eis is 12 GB. Ook hiervoor hoeven de meeste pc-gamers geen grote investeringen te doen. Voor zo’n 80 euro koop je 16 GB aan DDR4 ram. Meer ram is altijd prettiger, maar je hoeft dus geen achterlijk grote hoeveelheid geheugen in je pc te steken. Met 8 GB ram kun je de game overigens waarschijnlijk nog steeds spelen, maar het zal vaker haperen en de laadtijden worden langer. Als je nu nog 8 GB in je game-pc hebt zitten, is het waarschijnlijk sowieso goed om hier eens wat aan te doen.

Vr-headset

En dan het meest essentiële onderdeel voor het spelen van een vr-game: de vr-headset. Hier heb je tegenwoordig een boel keus in. Je hoeft zeker niet de allerduurste headset aan te schaffen om van Alyx (en vele andere games) te kunnen genieten. Bij deze een overzicht van de mogelijkheden, van duurst naar goedkoopst. Tot slot krijg je nog gratis een aankoopadvies, mocht je niet zeker weten wat het beste bij je past.

Vive Index

Valve Index

Veruit de de duurste optie is de Valve Index, het apparaat dat Valve heeft ontwikkeld en waar je Half-Life: Alyx ‘gratis’ bijkrijgt. Gratis staat tussen aanhalingstekens, omdat je voor dit privilege €1079,-,- moet neertellen. Dat is dan inclusief de nieuw Valve-bewegingscontrollers, de headset en twee ‘basisstations’. Die basisstations – die noodzakelijk zijn om de positie van de headset in de ruimte te volgen - zijn volgens de Valve-site niet nodig als je al een HTC Vive in huis hebt. Die van de Vive zijn namelijk compatibel. Stap je dus over van een Vive, dan is het mogelijk om voor ‘slechts’ €799,- een Valve Index te gebruiken met de moderne controllers, of je telt €539,- neer voor een Index zonder controllers. Dan moet je wel de minder geavanceerde Vive Wands gebruiken. Voor die nog altijd forse prijs krijg je wel een hele goede vr-headset met een resolutie van 1440x1600 pixels per oog en een ingebouwde koptelefoon.

Oculus Rift S

Oculus Rift S

Voor €449,- heb je een complete Oculus Rift S-headset met Oculus Touch-controllers. De S heeft geen externe sensors of basisstation nodig, omdat deze headset gebruikmaakt van ingebouwde van-binnen-naar-buiten-tracking. Er zitten een aantal sensoren op de headset die je bewegingen en die van je controllers volgen. Dit werkt in de praktijk zo goed dat je daar bijna niets van merkt. Alleen wanneer je de controllers achter je rug houdt, werken ze niet goed. Maar er zijn slechts weinig games die daar problemen mee hebben. De verwachting is dat Alyx ook hier geen obstakel in vormt.

De Rift S heeft een iets lagere resolutie dan de Index, namelijk 1280x1440 pixels per oog. Dat verschil is klein genoeg om niet te merken, tenzij je echt heel veel moeite doet en de headsets snel na elkaar opzet. Dit zijn geen verschillen die de ervaring van het spel beïnvloeden.

Wel missen we bij de Rift S de ingebouwde koptelefoon, die de Index (en de vorige versie van de Rift) wel hebben. De ingebouwde audio is acceptabel, maar is voor de omgeving ook hoorbaar, omdat de speakers in de hoofdband zijn ingebouwd. Voor meer privacy en een beduidend beter geluid raden we je bij de Rift S aan een eigen koptelefoon of in-ear headphones te gebruiken.

Ook ontbreekt bij de S een schuifje om de pupil-afstand af te stellen. Als je ogen ver uit elkaar staan of juist heel dicht bij elkaar, dan zou het kunnen dat de Rift S voor jou oncomfortabel is.

Oculus Quest

Oculus Quest

De Oculus Quest kost net als de Rift S €449,-. Net als de S werkt de Quest met ingebouwde sensoren om de beweging van jou en de (bijgeleverde) controllers te volgen. Het grote verschil is dat de Quest een standalone headset is, waar je speciaal voor de Quest ontwikkelde games op kan spelen, zonder dat je met een pc verbonden bent.

Voor je te hard juicht: Half-Life: Alyx is niet op deze manier speelbaar. Voor die game moet de Quest met je pc verbonden worden. Hiervoor heb je een USB3 naar USB C-kabel nodig die lang genoeg is om vrij door de ruimte te lopen. Denk aan minimaal een meter of drie. Meer is beter. De bijgeleverde kabel die bij de Quest in de doos zit, is overigens niet geschikt, omdat dit geen USB3-kabel is. Voor de verbinding met de pc is de hogere bandbreedte van USB3 noodzakelijk.

Voor zo’n €40,- kun je een kabel vinden van drie meter die aan alle eisen voldoet. Daarmee kun je dus Half-Life: Alyx spelen op je pc (mits deze aan de specs voldoet). De Quest is iets minder comfortabel dan de andere opties, maar biedt op lange termijn wel meer mogelijkheden dankzij de standalone functie. De resolutie van 1440x1600 is identiek aan de Index.

Koopadvies

Voor de meeste pc-gamers die de meest comfortabele vr-ervaring willen is de Rift S de beste aankoop. Niet alleen is deze headset helemaal compatibel met Half-Life: Alyx, maar heb je met de S naast de optie om op Steam te kopen ook toegang tot de Oculus Home-winkel, waar doorgaans betere vr-games te vinden zijn dan op Steam. Hetzelfde geldt voor de Oculus Quest, die we vooral aanraden als je ook echt geïnteresseerd bent in de standalone functies. Die maken het mogelijk om games zonder kabel waar je maar wil te spelen. Je levert echter wel iets in op comfort.

De complete Valve Index-set met de nieuwe controllers is vooral een luxe-optie. Ja, het is allemaal net een beetje beter dan de Rift S, en als je er het geld voor hebt, haal je een top-headset in huis. Maar wel een waar minder software geschikt voor is, want je hebt geen toegang tot Oculus Home en de superieure Oculus beeldtechnieken die de framerate verbeteren.

Nogmaals: de Index is een heel goed apparaat, maar eigenlijk veel te duur om de kleine verbeteringen over de concurrentie te verantwoorden.

Ons advies voor de beste en meest betaalbare Half-Life: Alyx headset is: De Oculus Rift S.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX biedt vooral nostalgie Overwatch-helden gaan tijdelijk in de ban voor competities
21

Reacties op: Vr Vrijdag: Wat heb je nodig voor Half-Life: Alyx?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • fonsrutte

  • 6 maart 2020 12:36
  Zeer fijn dit artikel, bedankt! Vooral door deze game interesse in VR, maar het moet me geen rib uit mijn lijf gaan kosten.

  Is het trouwens niet Valve Index ipv Vive Index?

  @Harry: Ik zou een VR-set op een laptop willen aansluiten, is dat handig of maakt dat totaal niet uit?
  Weet je toevallig hoe lang de kabel is die erbij geleverd wordt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 6 maart 2020 13:53
  @fonsrutte Het is inderdaad Valve Index. Brainfart. Ik heb het doorgegeven aan de redactie, die gaan dit fixen.

  Je kan een tool downloaden op Steam en bij Oculus om te kijken of je laptop vr-ready is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 6 maart 2020 17:32
  @HarryHol "The Oculus Compatibility Tool is no longer supported and will not be receiving future updates."

  De Steam tool net gedraaid, laptop kan het aan maar niet op de recommended specs. Ik denk dat het dan toch de Quest wordt.
  Ben ook wel benieuwd wat Sony en MS gaan doen met VR met de nieuwe generatie.

  Bedankt voor je tips in ieder geval!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 6 maart 2020 12:50
  Ik ben persoonlijk verbaasd dat de Rift S wordt aangeraden hier, ik was juist voor de Quest gegaan.

  Een standalone ervaring is onbeschrijfelijk bijzonder. Geen draden, bijna geen limitaties qua loop ruimte, heel tof. Daarnaast heb je een (iets) hogere resolutie dan de Rift S.

  Verder, zou het artikel nog verder geüpdate kunnen worden naar framerate en FoV?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 6 maart 2020 13:55
  @Quintex Fov is ongeveer hetzelfde bij alle headsets, Index is een fractie groter, maar dat maakt voor de beleving weinig uit.

  Framerate is standaard 80 of 90 FPS, en dat verschil is ook verwaarloosbaar.

  Ik raad de Rift S aan vanwege het grotere comfort. Als je langer PC vr games speelt is dat de beste optie, vooral omdat je meteen aan de slag kan.

  De quest is in mijn ogen een geweldig product, maar doordat je apart een link kabel moet kopen, ben je dan net wat duurder uit en moet je toch iets meer hannesen om het te laten werken.

  Het was een close call.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 6 maart 2020 17:28
  @HarryHol Maar qua performance kan de Quest deze game gewoon draaien?
  Dan maakt het dus ook niet uit of je PC het allemaal wel aankan, ook wel een groot voordeel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 6 maart 2020 18:16
  @fonsrutte

  "Voor je te hard juicht: Half-Life: Alyx is niet op deze manier speelbaar. Voor die game moet de Quest met je pc verbonden worden"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 7 maart 2020 00:35
  @Excalibur82 hmmm blijkbaar overheen gelezen, thanks

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mysticmaus

  • 6 maart 2020 12:57
  Uhm…. er klopt volgens mij iets niet.

  Er staat constant Vive Index….. , dit is natuurlijk de Valve Index..
  En de Vive VR headsets worden totaal niet genoemd in dit artikel….

  Kan dit worden gecorrigeerd?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 6 maart 2020 13:55
  @Mysticmaus Yup. Klopt. My bad. En wat betreft de HTC Vive: alles wat voor de Index geldt (te duur) geldt ook voor de Vive, maar dan is de gewone Vive ook nog eens beduidend minder goed, en de Vive Pro nog eens veel duurder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 6 maart 2020 13:13
  Ik mis nog wat opties: koop een 2e hands VR headset: voor onder de 300 je een prima Oculus Rift CV1 . En voor nog minder kun je een Samsung Odyssey (+) kopen. En als je wat avontuurlijker bent ingesteld en je hebt meer te spenderen dan zou je ook voor een Pimax kunnen gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 6 maart 2020 13:57
  @pfipf0 Je hebt helemaal gelijk over de opties, waar het mij om ging in dit artikel is om de 'doorsnee pc gamer' te informeren over hoe ze snel en goedkoop deze nieuwe game (en alle andere vr) kunnen ervaren. Daarmee wilde ik ook de mythe ontkrachten dat vr nog steeds onbetaalbaar is :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 6 maart 2020 15:23
  @HarryHol Snap ik. En inderdaad, VR kost tegenwoordig niet zoveel meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 6 maart 2020 13:21
  Dit lijkt me wel vet bij zo`n VR Arcade. (Zo iets als die in rdam; met groot loopopervlak en force feedback gun en haptische vest enz.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheDeeGee

  • 6 maart 2020 13:51
  Andere optie is een jaar of 10 wachten tot modders een versie zonder VR klaar hebben. Tegen die tijd is de game tijdens een sale wel te koop voor 5 euro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 6 maart 2020 13:58
  @TheDeeGee Waarom zou je een vr game zonder vr willen spelen? Dat is net zo logisch als PS4 spel te willen spelen met een oude Atari joystick.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheDeeGee

  • 7 maart 2020 16:30
  @HarryHol

  Als jij 1000 Euro over hebt voor een game, prima ^^

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • domineur

  • 6 maart 2020 21:09
  Een mooi verhelderend artikel.

  Alleen een kleine toevoeging. Instappen op minimale specs betekent een grotere kans op spelen met 'Reprojection' bij bepaalde titels. Dit kan er voor zorgen dat jouw VR ervaring niet erg comfortabel is. Jouw headset draait dan bijvoorbeeld op 90hz, terwijl de framerate wordt begrenst op 45fps omdat je bijvoorbeeld maar gemiddeld 85fps haalt ingame. Dit is niet de ideale ervaring die je wilt hebben, zeker niet als nieuwkomer in VR en kan misselijkheid veroorzaken en dubbele beelden. Het is nog niet bekend gemaakt vanaf welke videokaart Half-Life Alyx stabiel 90fps kan halen, persoonlijk zou ik het meeste budget in de videokaart duwen als je echt de comfortabelste VR ervaring wilt hebben, maar ik begrijp dat niet iedereen zoveel geld wilt uitgeven. . Maar instappen op minimale specificaties heeft mogelijk dit als nadeel bij zware of slecht geoptimaliseerde VR titels. Ook de lighthouse tracking en index finger tracking bieden zoveel meer immersie als je budget dat toestaat, maar dan zit je wel met de asociale pay-wall die Facebook hanteert. Je vraagt je af waarom Valve wel coulant moet zijn om hun gebruikers toe te laten op de eigen store, terwijl facebook het hele ecosysteem verpest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 7 maart 2020 08:52
  Kan de Quest headset zijn eigen processor en dat van een laptop/pc combineren om zo betere performance te krijgen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 7 maart 2020 11:49
  @Mmo-veteran
  Nee, je kan de quest aan een gaming PC verbinden om als headset te gebruiken. Net als de Rift. De CPU van de Quest wordt alleen gebruikt om de beelden te decomprimeren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.