Achtergrond
Assassin's Creed Odyssey

Voorspel: Vrije seks in Assassin's Creed Odyssey

Alexios, Kassandra en hun Griekse hook-ups

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Voor het eerst geeft Assassin's Creed je de hele game de keuze om als vrouwelijke of mannelijke held te spelen. Daarnaast heeft de Odyssey voor het eerst ook dialogen waarin jij de keuzes maakt en daar vloeien soms romances uit voort. Maar wat is de rol van seks daarbij?

(Waarschuwing: in dit artikel behandelen we kleine spoilers over enkele side quests in Assassin's Creed Odyssey)

Lees ook onze review: Assassin’s Creed Odyssey is een smörgåsbord aan bezigheden

Het is niet te missen dat men in het oude Griekenland van Ubisoft niet preuts is. Op elke hoek staat een enorm beeld waar het mannelijk of vrouwelijk lichaam in alle glorie wordt getoond. Struinend door deze bizar uitgebreide wereld struikel je nog net niet over de marmeren piemels. Daarnaast denken veel personages die je tegenkomt aan seks en daar kunnen Alexios en Kassandra, mits de speler dat wil, gretig gebruik van maken.

Personages waarmee een romance mogelijk is worden duidelijk aangegeven. In de dialogen krijg je dan gespreksopties met een klein hartje ernaast. Je moet elke keer die optie kiezen als je met diegene naar bed wil. Meestal moet je wel eerst een serie quests afronden voordat het personage in de stemming is. Voor niets gaat de zon op, maar de broek niet uit.

Als eindresultaat kun je nog net een zoen zien voordat het beeld op zwart gaat of de camera wegdraait. In de volgende scène lopen de personages tevreden uit een woning. Alexios en Kassandra weten niet alleen in de schaduw, maar ook in het duister van de slaapkamer waar ze mee bezig zijn.

Assassin's Creed Odyssey

Stierenballen

Er zijn gelukkig wel momenten in de game dat de romances uitgebreider zijn dan dit. Een van de hoogtepunten van onze seksuele ontdekkingstocht in het oude Griekenland was een oudere vrouw wiens man het niet meer kon opbrengen om haar lusten te bevredigen. Ze vraagt de speler voor wat ingrediënten om een drankje te maken voor meer seksuele energie.

Wanneer je eenmaal de stierenballen hebt verzameld, ga je terug naar het huis van de vrouw waar haar man al trillend op zijn benen staat te wachten. Hij kan het niet meer aan en wil het drankje echt niet drinken. Wat voor held ben jij dan als je dit stel niet even helpt? Terwijl jij met de vrouw naar binnen loopt, neemt de oude man eindelijk zijn rust. Hij pakt er een gitaartje bij en praat met wat mensen, terwijl de zon onder, weer op, weer onder en weer op gaat.

Of neem de knappe plattelandsdokter die zijn best doet om alle mensen in zijn gemeenschap beter te maken. Hierbij zet hij zijn eigen leven opzij, totdat de speler hem eraan herinnert dat hij ook voor zichzelf moet zorgen. En seks is een heel goed medicijn.

Assassin's Creed Odyssey

Hook-ups

Wat opvalt bij dergelijke side quests, is dat het meestal eenmalig is. Alexios en Kassandra hebben echt geen tijd voor relaties, want ze hebben het te druk met het uitmoorden van half Griekenland. Je zegt en doet de juiste dingen voor een bedsessie, waarna je de meeste personages nooit meer spreekt. Echte romances zijn dit dus niet, maar meer hook-ups.

Dat is wel anders met het terugkerende personage Alkibiades. Wanneer je hem voor het eerst spreekt kom je terecht in een orgie met meerdere mannen, vrouwen en zelfs een toekijkende geit. Maar daar houdt het niet op, want deze man met een enorme seksdrive blijft je achtervolgen en regelmatig krijg je de optie om het bed in te duiken. Ze doen het zelfs een keer op de vloer van een tempel zodat de goden toe kunnen kijken.

Assassin's Creed Odyssey

Toch verborgen

En dat is nog maar een selectie van de mogelijkheden. Toch is het opvallend hoe verborgen de seks blijft. Hoewel de naakte lichamen op elke straathoek te bewonderen zijn, je aan de piemels van de enorme steenreuzen kunt hangen, talloze personages over seks praten en je met jan en allemaal in een hooiberg kunt duiken, zie je uiteindelijk helemaal niets. Zelfs niet met de kleren aan, zoals in Assassin's Creed Origins het geval was. Echter is Odyssey nog groter dan Origins en in die game moesten we uiteindelijk bij specifieke huizen naar binnen gluren om wat te zien. Dus wie weet wat er in het virtuele Griekenland nog wordt gevonden.

Toch is het mooi en vernieuwend dat men zo vrij met seks omgaat in deze game. In Origins vond seks voornamelijk plaats in de mooie relatie tussen Bayek en zijn vrouw. Alexios en Kassandra zijn mensen die op dit moment in hun leven geen relatie nodig hebben, maar wel genieten van seks. Ze zoenen en vermoorden wie ze willen, zonder bang te hoeven zijn voor de gevolgen.

Assassin's Creed Odyssey
Assassin's Creed Odyssey

Gender en seksualiteit

Die bevrijding is ook terug te vinden in de rol van seksuele identiteit, want gender speelt geen enkele rol in de keuze voor hook-ups. Alexios en Kassandra kunnen biseksuele krijgers zijn die genieten van mannen en vrouwen. Zeker in het geval van Alexios is het goed om te zien dat hij met mannen zoent en openlijk met ze praat over seks. Dat gebeurt namelijk zelden in de game-industrie.

Gamers kunnen prima met Alexios of Kassandra als heteroseksueel spelen. Toch kom je hoe dan ook personages tegen die vertellen over hun liefdes, waaronder vrouwen die smachten naar vrouwen en mannen die houden van mannen. Dat is mooi, want LHBTQ-representatie is niet alleen belangrijk voor queer mensen om zichzelf terug te zien op het scherm, maar juist ook voor hetero gamers om personages te zien die anders zijn dan henzelf.

Assassin's Creed Odyssey biedt naast een enorme wereld en talloze mensen om te vermoorden dus ook de mogelijkheid voor een seksuele reis vol diverse opties. Op dit vlak heeft Ubisoft duidelijk het stokje overgenomen van BioWare en dat maakt de gamemaker een voorbeeld voor anderen.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo vraagt patent aan voor Game Boy smartphone-case Assassin’s Creed Odyssey is een smörgåsbord aan bezigheden
16

Reacties op: Voorspel: Vrije seks in Assassin's Creed Odyssey

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Robert-Frans

  • 5 oktober 2018 12:12
  Nu had ik begrepen dat Assasin's Creed (enigszins) historisch verantwoorde samenlevingen wilde neerzetten. Vroeg me dus af of Griekenland destijds echt zo promisque was en überhaupt van LHBTetc. gehoord had. Maar goed, ieder zijn verhaal natuurlijk. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • chefry

  • 5 oktober 2018 13:23
  @Robert-Frans

  Lhbtetc is iets van de 20e eeuw. Vroeger bestond het niet

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Robert-Frans

  • 5 oktober 2018 17:59
  @chefry Nou ja, deze lieden (homo's, lesbiënnes, etc.) zullen vroeger natuurlijk ook er zijn geweest, alleen veel vaker in het verborgene, met veel minder kennis daarover en zeker niet zo openlijk verenigd onder de regenboogvlag. In Griekenland bestonden bijvoorbeeld wel degelijk relaties tussen jongens en oudere mannen, maar dat had wel andere status dan een homorelatie nu.

  Deze column doet echter voorkomen dat in het spel men openlijk een nog liberalere kijk op seksualiteit praktiseert dan wij zelf in het westen doen en ik denk dat dat dus erg onrealistisch is. Toch relevant als je die tijdsperiode op reële wijze wil neerzetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheTreasurerKing

  • 6 oktober 2018 05:07
  @Robert-Frans In de tijd waarin het spel zich afspeelt waren ze zeker promiscue en hingen ze behoorlijk ruime waarden aan wat betreft sex. Ik citeer even van Wikipedia;

  "Erotiek en beleving van de seksualiteit waren bij de Grieken aan geheel andere normen onderhevig dan die waaraan wij in de laatste eeuwen in West-Europa gewend waren en tot op zekere hoogte nog zijn." Huwelijksontrouw was voor mannen gewoon. Bij vrouwen echter was het verboden. Seksualiteit was in de Griekse oudheid niet gebonden aan algemene normen maar gestoeld op de erkenning van de seksuele behoeften van de man. Naast strenge zedigheid (vooral een eis voor vrouwen) was er sprake van de grofste uitspattingen. Prostitutie was een algemeen verbreid en getolereerd verschijnsel. De prostituees waren meestal slavinnen of vreemdelingen. Ook kende men de zogenoemde pederastie, een liefdesrelatie, inclusief lichamelijke intimiteiten, tussen een oudere man en een jongen. Vermoedelijk heeft deze vorm van seksualiteit zijn oorsprong in het soldatenleven. Pederastie werd veelal gesublimeerd tot een pedagogische relatie, waarbij de oudere man voorgaf zijn pupil te vormen tot een ideale man.''

  Volgende keer zou ik even googlen voordat je je mening geeft over iets waar je dus klaarblijkelijk vrij weinig vanaf weet.

  Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Seksualiteit_in_de_oudheid

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coola

  • 6 oktober 2018 12:46
  Oude Griekenland en dan zeggen homo's waren toendertijd bezig in de schaduw lmao. In het oude Griekenland was homoseksualiteit bijna de norm.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • oropher

  • 7 oktober 2018 22:37
  @TheTreasurerKing
  Precies, mensen denken serieus dat seksualiteit aan een tijdsgeest gebonden is.
  De acceptatie er van is dat wel ja.
  Maar de enige vaste regels is eigenlijk als volgt.
  Des te meer welvaart en geluk, leidt dit tot zelfgenoegzaamheid en acceptatie van alle soorten seksualiteit, puur omdat dat deze geen functie heeft bij het overlevingsinstinct.
  Indien een cultuur/beschaving in verval raakt, kan men niet anders dan zich tegen minderheden afzetten en deze eventueel doden of vervolgen, gezien zij in contradictie zijn met het overleven van de natie.
  Sorry voor het laten ontploffen van de utopische droom van sommigen hier.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 5 oktober 2018 12:28
  Accuraat is de game op veel punten zeker niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 5 oktober 2018 12:48
  Kiek ik hoor het al dat word some girl on girl action XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • HunterSeeker

  • 5 oktober 2018 13:56
  Sex hoeft van mij niet in games, ook al vind ik het bij tetris wel goed passen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • armilo-theus

  • 5 oktober 2018 14:57
  @HunterSeeker Ja maar tetris is wel de goortste sex game allertijden, als het niet past ben je game over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Qinneth

  • 5 oktober 2018 20:27
  De toespeling naar sex in Assassin's Creed Odyssey is ontzettend creepy en ongepast, een vrouw (die je net pas ontmoet hebt) kan vertellen hoe ze denkt dat mensen achter haar aan zitten om haar te vermoorden, en hoe ziek haar vader is, en jij kan daarna gewoon droog reageren met sexueel getinte toespelingen en twee zinnen later haar in bed nemen, omdat dat zo in het echt ook werkt.

  Leuk dat het allemaal geen klap uitmaakt of je hetero, homo of lesbienne wilt zijn, maar dit heeft op deze manier geen zin en is alleen maar ongepast. Ik ben absoluut niet preuts, maar dit is gewoon de AAA industrie die niet weet hoe ze normale romantiek of one night stands kunnen schrijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • armilo-theus

  • 5 oktober 2018 20:31
  @Qinneth Daarom vind ik Ubisoft op het moment meh ze proberen alleen maar andere games nu na te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Qinneth

  • 5 oktober 2018 21:54
  @armilo-theus Dat is de Ubisoft formule, het zijn prima games, maar daar is ook alles mee gezegd: 'prima'. Net zoals al die superhelden films van tegenwoordig, ze zijn 'prima', ze doen niks nieuws of indrukwekkends…gewoon…prima. Elementen overnemen van andere games en dan jaarlijks uitgeven met een verse lik verf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Barton

  • 5 oktober 2018 21:34
  @Qinneth

  Ubisoft is sowieso waardeloos in het neerzetten van sterke personages, emoties en diepgaande gesprekken. Conversaties zijn gewoonweg lachwekkend slecht en dat een potentiële partner op welk moment dan ook met twee zinnen in bed te krijgen is, verbaasd me dan ook niks.

  Jammer dat in dit artikel wordt gesuggereerd dat Ubisoft het stokje heeft overgenomen van Bioware, want hoezee, je kunt met ieder geslacht het stro - eh de koffer induiken, maakt het uit dat het dan maar platte relaties zijn?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Qinneth

  • 5 oktober 2018 21:54
  @Barton Je kan niet verwachten van traditionele games-media dat ze kritisch zijn over uitgevers en hun games, want dan vallen ze uit gratie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coola

  • 6 oktober 2018 13:22
  Ik vind dit onderwerp best goed gedaan bij AC Odyssey. Komt mede door dat Ubisoft sterke personages weet te creëren. Toch kan dit onderwerp veel beter gedaan worden in games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.