Achtergrond
Football Manager 2018

Voorspel: Uit de kast in Football Manager

Geeft het goede voorbeeld

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Bij het maken van een artikelenserie over seks en seksualiteit in videogames verwacht je niet ooit over het seksloze Football Manager te schrijven. Toch lees je dit nu. In de nieuwste editie wordt een grote stap in diversiteit gezet waar andere gamemakers en zelfs de echte voetbalwereld wat van kunnen leren.

In Football Manager 2018 is er een kans dat virtuele voetballers uit de kast komen. Gebeurt dat, dan krijg je daar een berichtje over in je inbox. In dat bericht staat dat een fictieve voetballer zich in een interview heeft geuit over zijn seksuele identiteit en hij ernaar uitkijkt om zijn voetbalteam naar de overwinning te helpen. Komt er iemand in je team uit de kast, dan is het enige effect dat je wat extra geld krijgt. De lhbtq-gemeenschap koopt namelijk meer merchandise.

Voorspel

Iets positiefs

Tegenover de BBC stelt Miles Jacobson, regisseur van de game, dat die functie is toegevoegd omdat er nou eenmaal homoseksuele voetballers zijn, onder wie spelers die niet uit de kast durven te komen. "Ik vind het vreemd dat dat nog steeds zo'n probleem is in de voetbalwereld. We proberen daarom te laten zien dat het niet zo'n big deal is en een positief ding kan zijn."

Jacobson denkt dat we in de toekomst vaker gaan zien dat voetballers uit de kast komen, dus daarom is het juist om het nu in de game te stoppen. Daar zijn niet alle gamers het mee eens. Op social media klinkt bijvoorbeeld kritiek dat het niet nodig en niet realistisch is. Maar is dat zo?

"Wij verwachten ook dat in de toekomst spelers uit de kast zullen komen", vertelt Karin Blankenstein ons. Als voorzitter van de John Blankenstein Foundation zet zij zich in om de lhbtq-acceptatie in de Nederlandse georganiseerde sport te verbeteren. "In het amateurvoetbal zie je het nu al meer gebeuren. Het besef is er inmiddels dat je als vereniging en team alleen maar sterker en beter wordt als iedereen zichzelf kan en durft te zijn."

Mannelijkheid

De enkele boze reacties van gamers op dit nieuws zijn kenmerkend voor de reden waarom voetballers zelf niet uit de kast durven te komen. Het is geen geheim dat er een bepaalde visie op mannelijkheid heerst in de mannenvoetbalwereld. Eentje die niet openstaat voor mannen die op mannen vallen.

Als een buurtgenoot van mij bijvoorbeeld zijn vrienden uitnodigt voor een avondje bier en Ajax, dan hoor ik vanuit het open raam niet alleen gejuich en ijzersterk commentaar als 'schiet 'm er dan in?!'. Dan hoor ik ze ook "homo" roepen als iemand iets verkeerd doet. Daar zijn ze niet uniek in. Spreekkoren roepen ongestraft homofobe teksten in voetbalstadions en commentatoren als René van der Gijp stellen dat voetbal geen sport voor homo's is. Dat juist een game als Football Manager dit onderwerp oppakt terwijl de makers weten dat een deel van de fans daar moeite mee heeft, is te prijzen.

Football Manager 2018

Normaliseren

"Het is goed dat via een populaire game dit onderwerp wordt meegenomen", beaamt Blankenstein. Omdat homoseksuele of biseksuele voetballers nu niet zichtbaar zijn, wordt er vaak gezegd dat ze niet bestaan. Een game als Football Manager heeft wellicht geen enorm effect op de zichtbaarheid, maar alles is meegenomen. "De game wordt ook gespeeld door jongeren die nog in de kast zitten, wellicht kan dit hen helpen."

Voordat de echte voetbalwereld zover is als de game, moet er nog wel het een en ander gebeuren, stelt Blankenstein: "Belangrijk is dat we allemaal inzien dat er in de verenigingen leden zijn die homoseksueel of biseksueel zijn. Als we dat feit nou eens accepteren. Het schelden met het woord ‘homo’ moet ook niet meer. Je zal maar in de kast zitten en bij alles wat fout gaat hoor je mensen om je heen dat zeggen. Laten we met die dingen beginnen, dan komt het vanzelf goed."

De functie in Football Manager 2018 is uitgeschakeld in landen waar het nog altijd illegaal is om homoseksueel te zijn.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Dit artikel delen:

Lees meer

Black Friday-aanbiedingen – De allergoedkoopste games Nintendo excuseert voor serverproblemen mobiele Animal Crossing
1

Reacties op: Voorspel: Uit de kast in Football Manager

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • TheChief

  • 24 november 2017 12:58
  Tsk Rene van der Gijp, neemt iemand die gnoom met een breinkronkel nog serieus?

  Geweldig initiatief van de makers en het feit dat er mensen zijn die vervolgens negatieve reacties laten horen toont helaas nog maar eens aan dat, hoewel we progressie boeken als het gaat om acceptatie, we helaas nog niet zijn waar we zouden moeten zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.