Achtergrond
Life is Strange

Voorspel: Top queer gamepersonages van 2017

Hier ging het wel goed

Geschreven door Erwin Vogelaar op
In Voorspel hebben we afgelopen anderhalf jaar regelmatig geschreven over seksuele diversiteit in games. Vaak zijn we kritisch, omdat gamemakers op dit vlak nog veel fouten maken. Daarom is het nu, in de laatste dagen van 2017, goed om terug te kijken naar waar het wel goed ging.

Als we schrijven over seksuele diversiteit in games, dan gaat dat vaak om gamepersonages die lesbisch, homo- of biseksueel zijn. Zo begonnen we dit jaar met de reacties op Tracer die eind 2016 uit de kast kwam. Ook schreven we over Jaal in Mass Effect: Andromeda, die later via een patch officieel biseksueel is geworden. In deze laatste Voorspel van het jaar focussen we ons daarom op de queer gamepersonages van 2017 waar we trots op zijn. Dit is een ode aan de personages die lhbtq-gamers iets geven om zichzelf in te herkennen en hopelijk een positieve invloed hebben op gamers die zich niet zo identificeren.

Chloe Price en Rachel Amber- Life is Strange: Before the Storm

Chloe kenden we al uit Life is Strange. Daar was het aan de speler of hoofdpersonage Max wellicht iets voor haar voelde. Prequel Before the Storm is een stuk minder subtiel op dit vlak. De game draait om Chloe en de mysterieuze Rachel en deze meiden zijn dol op elkaar. Niet alleen hebben de tieners een goede klik, maar ze helpen elkaar ook om betere mensen te worden. We voegen deze personages voor dit artikel even samen, want dit is zonder enige twijfel het beste videogamekoppel van 2017.

Chloe

Damien Bloodmarch - Dream Daddy

Datinggame Dream Daddy is niet besproken in Voorspel, maar we hebben wel een review geschreven. Hoewel de game gaat over een vader die met andere vaders datet, blijft het verhaal qua lhbtq-thema's opvallend op de oppervlakte. De personages in de game zijn wel dik in orde en verdienen allemaal een plekje in deze lijst.

Toch was Damien Bloodmarch duidelijk de beste daddy. Aanvankelijk wisten we niet zo goed wat we met deze goth dad moesten. Hij kleedde zich als een vampier en stuurde geschreven brieven in plaats van e-mails of tekstberichtjes. Bij het daten werd echter al snel duidelijk dat Damien iemand is die veel liefde te geven heeft en stiekem al zijn vrije tijd steekt in het verzorgen van honden in het asiel. Wie smelt daar nou niet van? Bovendien is Damien een van de weinige transgender personages in een prominente rol dit jaar.

Varus - League of Legends

Het blijft ongelooflijk hoe populair League of Legends is. Met meer dan honderd miljoen spelers per maand is dit een ongekende hit. In de game kunnen spelers uit maar liefst 138 verschillende helden kiezen, maar vooralsnog was er geen enkele seksuele diversiteit tussen deze personages te vinden. Tot nu. In een serie comics en een clip is het achtergrondverhaal van Varus verteld. Dit personage is al jaren onderdeel van de game, maar nu blijkt dat deze demoon bestaat uit de liefde van twee mannen. Check vooral de toffe video hieronder.

Devrim Kay - Destiny 2

Terwijl het universum beetje bij beetje naar de klote gaat, staat er op aarde een kerk die hoop biedt. In de kerktoren vind je een stoere man met een sniper rifle. Deze extreem Britse kerel geeft je tips, opdrachten en beloningen. Blijf je echter wat langer staan, dan begint hij in zichzelf te praten. Dan mompelt hij niet enkel dat hij snakt naar een kopje thee, maar ook naar zijn geliefde Mark. Hoewel Devrim verstopt zit, is dit toch het eerste openlijk homoseksuele personage in de wereld van Destiny.

Destiny 2 geeft spelers daarnaast veel ruimte om zichzelf te uiten. Via de te verzamelen shaders kun je al je bezittingen een ander kleurtje geven. Wil je een Guardian met roze haar en een compleet roze pantser? Prima! Hierdoor zijn de hubs kleurrijke en diverse plekken.

Devrim Kay

Reyes Vidal - Mass Effect: Andromeda

Zoals gezegd hebben we in Voorspel al over het dramatische Mass Effect: Andromeda geschreven, maar het was niet allemaal kommer en kwel. Een lichtpuntje in de ellende was Reyes. Aanvankelijk had het mannelijk hoofdpersonage namelijk maar twee mannelijke romance opties: de wat saaie Gil op het schip en de spannende Reyes Vidal. Deze smokkelaar doet goed werk, heeft een soepele babbel en kan ook nog eens dansen. Wat wil een ruimtesoldaat nog meer?

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe vrienden in Persona 5 De top 100 van 2018 - Deel 3: 40 t/m 26
4

Reacties op: Voorspel: Top queer gamepersonages van 2017

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Niempie

  • 29 december 2017 15:57
  Damien is mijn spiritanimal! Werken in een dierenasiel en romantische brieven schrijven. Leuk artikel Erwin!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shriko

  • 29 december 2017 16:07
  @Niempie Dank je wel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cjn2

  • 29 december 2017 21:03
  Okee sorry, voorspel *gniffel*

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Swieb

  • 29 december 2017 23:43
  @Cjn2

  You see what he did there. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.