Achtergrond

Voorspel: Sexy Fire Emblem

Nintendo’s meest volwassen serie

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Nintendo-games zijn seksloos. Tenminste, als je niet tussen de regels door leest. Sta je er voor open, dan is er van alles te vinden. Fire Emblem is duidelijk de minst subtiele Nintendo-serie op dit vlak en Fire Emblem Heroes zet deze traditie voort.

Fire Emblem Heroes is een sexy game. De game bevat geen optie voor relaties, zoals in de algemene Fire Emblem-games wel het geval is. Maar zoals Nintendo tegenover website The Verge zegt: “Er vinden speelse gesprekken tussen mannen en vrouwen plaats.” Dit is nette taal om te zeggen dat de geilheid van Fire Emblem Heroes druipt.

Neem de manier waarop bepaalde personages op je opdrachten reageren (we kijken naar jou, Niles) en hoe de toch al weinig verhullende kleding van alle personages in fladderen wordt geslagen tijdens gevechten. Als je de vorige Fire Emblem-games niet gespeeld hebt, kan dit even schrikken zijn. Zo kennen we Nintendo toch niet? Nintendo is van die besnorde loodgieter wiens hoogste relatiegoal het eten van een stukje taart is.

Volwassen

Fire Emblem is duidelijk de meest volwassen serie van Nintendo. Zowel qua moeilijkheidsgraad als de erkenning van seksualiteit en in mindere mate seks. Dit is echter niet altijd even handig geïmplementeerd. Het bekendste voorbeeld is Fire Emblem Fates. In de game wordt er ongemerkt een magisch poeder in het drankje van het personage Soleil gegoten. Dit is al problematisch op zichzelf. Na het drinken van dit drankje ziet Soleil vrouwen plots als mannen en andersom. Ze wordt verliefd op de vrouwelijke versie van het hoofdpersonage, maar zodra de magie voorbij is valt ze alsnog op de mannelijke versie. Deze scène wordt door critici geïnterpreteerd als een vorm van gay conversietherapie, een walgelijke praktijk die nog steeds plaatsvindt.

Nintendo heeft sowieso moeite om relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht in zijn games te verwerken. Dat werd goed zichtbaar tijdens de rel rond Tomodachi Life in 2014. In deze Mii-simgame draait alles om het echte leven en het opbouwen van relaties, maar een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen is uitgesloten. Er werd op social media een Miiquality-campagne opgericht en dit had succes. Hoewel een update voor Tomodachi Life er niet in zat, heeft Nintendo wel bevestigd dat een volgend deel dit beter zal aanpakken.

Het is niet voor niets dat Nintendo moeite heeft met dit onderwerp. Homoseksualiteit is in Japanse cultuur nog steeds grotendeels een taboe. We kunnen de eerste aflevering van de televisieserie Gaycation aanraden om een beeld te krijgen van lgbtq-ervaringen in het land. Gaycation is onder onder andere via Viceland bij Ziggo te zien.

Fire Emblem geschiedenis

Wel probeert Nintendo voorzichtig seksuele diversiteit in de serie te betrekken en dat is lovenswaardig. In Fire Emblem Conquest en Fire Emblem Birthright kunnen de hoofdpersonages bijvoorbeeld in een homohuwelijk stappen. Het mooie is dat de personages zo net als in een huwelijk tussen twee verschillende geslachten, een boost in hun stats krijgen. Als ze samen vechten zijn ze sterker. Ook bestaat het personage Heather in Fire Emblem Path of Radiance en Radiant Dawn, die niets van mannen wil weten en al de ‘pretty girls’ wil ontmoeten. In een Q&A op de Akatsuki no Megami-pagina, werd het team achter de game gevraagd of Heather mogelijk mannen haatte door een soort trauma in haar verleden. Die vraag werd simpel beantwoord met: “Misschien is ze gewoon zo geboren”.

Dat de personages in Fire Emblem ook met elkaar naar bed gaan is duidelijk, want ze kunnen kinderen krijgen. Nintendo doet wel zijn best om de daad niet te benoemen. De baby's groeien in de ene game op in een aparte dimensie, terwijl in een ander deel de volwassen versie van het kind uit de toekomst komt. Met beide oplossingen hoeft niemand na te denken over de bloemetjes en bijtjes.

Fanfic

Het zal niemand verbazen dat dit fans niet tegenhoudt om er toch over na te denken. Wat Nintendo niet duidelijk maakt, doen creatieve schrijvers zelf wel. Door de uitgesproken personages in de Fire Emblem-reeks is er namelijk een overdaad aan fanfic te lezen. “Fire Emblem is een soort familievriendelijke versie van Game of Thrones”, legt fanficschrijver Albedo238 uit. “Aangezien Fire Emblem wat meer volwassen is dan andere Nintendo-games, is het logisch dat ze over seks en seksualiteit praten, of er in ieder geval naar hinten.” Vanuit die hints groeien waanzinnig uitgebreide verhalen, over nieuwe avonturen of nachtelijke avontuurtjes.

Dat fans een hoop emoties bij deze personages voelen weet Ricky van de Tumblr-blog Fire Emblem Confessions als geen ander. Op deze blog plaats hij elke dag een bekentenis van een speler over deze gameserie. “Het is moeilijk om in Fire Emblem geen personage te vinden waar je jezelf mee verwant voelt”, verklaart Ricky. Maar de emoties zijn niet enkel positief: “Wat mij het meest heeft verrast over deze bekentenissen, is hoeveel iemand een personage kan haten. Ik heb talloze bekentenissen van mensen ontvangen over hoe ze een personage hebben vermoord.”

De passie die fans voelen voor deze personages buit Nintendo nu uit in Fire Emblem Heroes. Het hele verdienmodel achter deze game is dat spelers moeten betalen voor een kans op hun favoriete helden. Meer daarover lees je in onze Fire Emblem Heroes review. In 2018 komt er een nieuwe Fire Emblem uit voor Nintendo Switch. “Als Fire Emblem de huwelijks-mechaniek voortzet (en zelfs als dat niet gebeurt), zou ik graag meer personages met verschillende seksuele oriëntaties zien”, stelt Ricky. “Dat zou het alleen maar realistischer maken.”

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Voorspel: Reacties op Tracer
Voorspel: Ongemakkelijke seks met David Cage
Voorspel: De seksloze gamepenis

Dit artikel delen:

Lees meer

Zelda: Breath of the Wild guide – Rupees verdienen, draken jagen en een dorp bouwen Overklokken voor Dummies: de GPU
0

Reacties op: Voorspel: Sexy Fire Emblem

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.