Achtergrond
Voorspel

Voorspel: Persona 5 Royal en de missende homofobie

Verbetering in de vertaling

Geschreven door Erwin Vogelaar op
In de vertaling van Persona 5 Royal krijgen een paar homofobe scènes uit de originele game een andere verwoording. Menig fan is woedend, omdat aan de originele visie van de makers wordt gezeten.

Op 24 april verschijnt er een nieuwe versie van Persona 5 in de winkels. Persona 5 Royal moet gezien worden als de definitieve versie van de game met een hoop veranderingen.

Zo wordt er een nieuw personage geïntroduceerd dat essentieel is voor het hoofdverhaal. De baasgevechten werken tevens anders en Joker krijgt een grappling hook voor de kerkers. Daarnaast zijn er waarschijnlijk talloze kleine aanpassingen. Een van de deze aanpassingen betreft twee korte homofobe scènes.

persona 5

Beefy Trendsetter

In de game komt scholier Ryuji op een gegeven moment twee volwassen mannen tegen die hem lastig vallen. Eentje met de naam Scruffy Romantic start door Ryuji een 'cutie' te noemen en hem 85 punten van de 100 te geven. Beefy Trendsetter, zoals de andere man heet, stelt vervolgens een 'naughty troll' te zijn die Ryuji op gaat eten.

Het duo heeft strakke, kleurrijke kleding aan, terwijl iedereen in de omgeving loszittende, grijze kleren draagt. Met slappe pols en een vrouwelijke houding staan ze dichtbij Ryuji. Wanneer de scholier moppert en duidelijk weg wil, blijven de heren lachen. Beefy Trendsetter noemt Ryuji een 'studmuffin', waarna hij door de mannen het donker in wordt gesleept. In de animeversie wordt de nadruk extra gelegd op het idee dat de homoseksuele mannen monsters zijn:

Later in de game zijn de personages in Hawaii op het strand te vinden en daar komt Ryuji de mannen weer tegen. "We zijn de modepolitie", grappen de heren. "Als je onze vragen niet beantwoordt nemen we je mee. Wie van ons vind je mannelijker?" Als Ryuji niet direct antwoord geeft, vinden de mannen dat hij zijn zwembroek uit moet trekken. Een van de mannen stelt voor het voor hem te doen. Ryuji rent weg.

Stereotype

Er zijn verschillende problemen met deze scènes. Allereerst zijn ze bizar stereotype. Natuurlijk kunnen homoseksuele personages slechteriken zijn of zwaktes hebben, maar als de enige openlijke homoseksuele personages in je game zo vol clichés zitten, puur als grap voor de speler, dan doe je daar meer kwaad mee dan goed. Het meest kwalijk is hoe deze personages worden gepresenteerd als aanranders. Het zijn twee volwassen mannen die een scholier naakt willen krijgen en hinten naar seksueel geweld.

Atlus kreeg aardig wat kritiek over zich heen vanwege deze scènes. Voor Persona 5 Royal worden de dialogen aangepast zodat de mannen niet meer zo negatief worden neergezet. Tijdens een Persona 5 Royal-evenement vertelt Atlus Communications Manager Ari Advincula tegenover IGN: "We hebben gekeken naar de feedback en hebben het geüpdatet voor de huidige generatie."

Advincula legt in het gesprek uit dat het 'internal content review team' de aanpassing ziet als een manier om nu het juiste te doen. Het lijkt er wel op dat de aanpassingen alleen gelden voor de vertaalde versie en niet de originele Japanse editie. Hoe de tekst exact is aangepast moet ook nog blijken.

persona 5

Gevaarlijk

Er zijn gamers die hun woede op sociale media spuwen. Mensen die daadwerkelijk boos zijn dat er homofobie uit twee korte scènes wordt gehaald in een game van meer dan honderd uur. Tussen de voorspelbare boze reacties klinken echter ook meer redelijke argumenten. Namelijk dat we met een westerse bril kijken naar Japans. Persona is een weerspiegeling van de Japanse cultuur en als je dat in de vertaling gaat veranderen, doe je daar aan af.

Het probleem is echter niet alleen dat westerse spelers zich storen aan deze scènes, maar dat er in Japan ook talloze queer gamers zijn die in dat land heel veel moeite hebben om als normaal gezien te worden. Als zo'n extreem populaire game over jongeren die worstelen met problemen als enige lhbtq+-representatie zulke stereotypes neerzet en zelfs homo's als monsters presenteert, is dat niet alleen kwalijk, maar ook gevaarlijk.

Sommigen noemen de actie censuur, maar met deze aanpassing geeft het lokalisatieteam het goede voorbeeld. Atlus heeft in het verleden laten zien bijzonder slecht te zijn in het behandelen van queerness (bijvoorbeeld Persona 4 en Catherine), dus hopelijk is dit een eerste stap om het onderwerp in komende games met de gevoeligheid te behandelen die het verdient.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Dit artikel delen:

Lees meer

Half-Life-remake Black Mesa verlaat Steam Early Access Kijk mee naar de speciale 12 uur-stream op de PU-camping!
18

Reacties op: Voorspel: Persona 5 Royal en de missende homofobie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Exalian-1

  • 26 februari 2020 10:06
  Sorry hoor, maar ik snap dit niet echt. Als iemand die ook wel eens ben gaan feesten met vrienden die homo en lesbies zijn in gay clubs, kan ik zeggen dat dit soort types echt bestaan. En dat zijn er dan ook niet maar 1 of 2 in een hele club. Wat ik vervelend vindt is dat elke keer als een lgbtq+ persoon niet als "perfect persoon" wordt neergezet, dat het meteen een homofobie label krijgt. Waarom is dat?!
  Ik heb dit soort acties vaker meegemaakt in die clubs. Dat ik dat soort opmerkingen kreeg, en als ik mijn vriendin er bij haalde om te zeggen "sorry jongens, maar ik val op vrouwen" dan kreeg ik ook te horen "nou, je weet gewoon nog niet wat lekker is". En dat was dan met een lach en ik kon ook wel weten dat het niet serieus was en konden gewoon prettig met elkaar blijven omgaan. Leven en laten leven heet dat. Niet bij elk dingen er van uit gaan dat men het slechtste met je voor heeft.

  En dan wordt er dus gezegd dat het de enige personages zijn die gay zijn. Owja, is dat zo? Al die mensen op de achtergrond, er zitten vast ook gays tussen. En ik weet niet of elke personage in de game laten weten wat hun seksuele voorkeur heeft, maar het kan zo zijn dat er andere homo/lesbo's zijn, echter wordt dit niet naar boven gebracht.
  Ik wordt steeds meer moe van deze discussies en labels die geplakt worden aan mensen.
  En het lijkt wel of het tegenwoordig het meest belangrijk is wat voor seksuele voorkeur je hebt, dan wat je gedachtegoed zijn en hoe je anderen behandeld.
  Wat was het fijn die dagen dat iemand gewoon een persoon was, en wat ze in de slaapkamer deden er niet toe deed.

  Maargoed, ik zal ook wel gelabeld worden als homofoob omdat ik deze gedachtegoed heb…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fuchs

  • 26 februari 2020 10:21
  @Exalian-1 "Maargoed, ik zal ook wel gelabeld worden als homofoob omdat ik deze gedachtegoed heb…"

  Homofoob én fantast

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 26 februari 2020 10:48
  @Fuchs "Homofoob én fantast".

  Oke labelprinter, ligt dit eens toe. Je bent net als alle anderen: labelen en niets toevoegen aan de discussie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 26 februari 2020 15:42
  @Exalian-1
  Wat was het fijn die dagen dat iemand gewoon een persoon was, en wat ze in de slaapkamer deden er niet toe deed.

  Je bedoelt de tijd dat mensen die homoseksueel waren niet zichzelf konden zijn maar de schijn moesten ophouden "gelukkig getrouwd te zijn"?

  Homohaat etc aankaarten betekent niet meteen dat je de gay cultuur moet doodknuffelen. Maar net doen alsof problemen qua discriminatie etc niet bestaan is ook niet de oplossing.

  Taboes doorbreken en dingen bespreekbaar maken is altijd van toegevoegde waarde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 26 februari 2020 16:14
  @TheChief Nee, die tijd bedoel ik niet. En het is ook grappig om te zien dat er meteen wordt gedacht dat ik daarmee doel op een tijd waarin homo's niet uit de kast konden komen en alles geheim moest houden.
  Er was gewoon een tijd waarin het allemaal niet zo uit maakte wat je seksuele voorkeur was, maar nu lijkt het bijna het eerste te zijn waar men naar vraagt en belang voor heeft. Elke keer als er nu een nieuw gamekarakter wordt geïntroduceert wilt men weten wat hun seksuele voorkeur is. Waarom is dat van belang bij en spel waarin sex geen rol speelt?

  Verder helemaal met de resst van je bericht eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 26 februari 2020 18:43
  @Exalian-1 Zo`n tijd was er helemaal niet en die zal er (jammer genoeg) waarschijnlijk ook nooit komen.

  We leven op een wereldbol met landen waar deze schijn ophouden nog een realiteit is. Ook in Nederland zijn er nog plekken waar binnen bepaalde groepen deze schijn moet worden opgehouden of sociaal te worden afgestoten of erger. Dit geldt niet alleen voor de LHBTI sector maar voor alle minderheids groepen en zelfs voor de niet minderheidsgroepen.

  Als we opgroeien is de wereld complex en het liefst gaan we een biertje drinken of een game spelen oid. We delen mensen (en dingen) in vakjes omdat onze hersenen zo werken om de wereld om ons heen te herkennen en te begrijpen en een wereldbeeld te vormen. Zwart en wit is het makkelijkst alleen dat is het nooit. Het is altijd grijs, en binnen dat grijs zitten nog meer tinten van grijs.

  Ik ben het met je eens dat het belangrijker is wie je bent als individu die veel meer is dan seksuele voorkeur en het is jammer dat de nadruk hier zo op ligt. Het is ook jammer dat veel mensen nog onderdrukt worden voor hoe mensen hun leven willen leven mits andere mensen er niet onder leiden. We zitten in een opgroei fase van het menselijk ras wat hopelijk goed zal uitwerken waarbij meer gelijkheid en kansen zullen zorgen dat er minder verdeeldheid en meer begrip voor elkaar kan ontstaan door persoonlijke ontwikkeling en educatie.

  Ik wil niet zeggen dat dit bericht erom is gemaakt maar dit is onderdeel van de media en geld verdienen waarbij ook mensen en hopelijk begrip wordt gekweekt en helaas ook weerstand.

  Ik begrijp niet waarom mensen er zich zo aan ergeren en problemen mee hebben. Je kunt het gewoon negeren. Ik vind het soms ook moeilijk alle problemen op het nieuws te bekijken en heb de optie om tijdelijk als ik er even geen zin in heb dit te negeren tot ik wel weer behoefte eraan heb. Als je het echter een fundamenteel probleem voor je is is het goed om je je uit te spreken en een goed gesprek erover te hebben waar je op het internet waarschijnlijk de nodige weerstand te wachten staat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 26 februari 2020 19:23
  @004 Helemaal met je eens. Zo zie ik het ook. Vaak negeer ik het, maar wou toch even laten weten, uit persoonlijke ervaring, dat ik dat soort types vaak genoeg heb meegemaakt, en niet zo zeer de reden zag om het gelijk als homofobie te bestempelen.
  Mooi geschreven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 26 februari 2020 10:21
  Ik word moe van dat het gezeik zich nu ook in games voordoet. Persoonlijk game ik om juist alle hedendaagse rompslomp te vergeten. Lekker met Mario rond springen zonder af te vragen of hij ook op mannen zal vallen. En lekker mensen afknallen zonder mezelf af te vragen welke religieuze achtergrond deze “soldaten” bezitten. We zijn met zijn alle zo kleinzerig geworden. Elke uiting wordt onder een vergrootglas gelegd en niks mag je meer zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • KingKamekTheGreat

  • 26 februari 2020 11:21
  @Roy36NL Precies dit! Can't agree more. Gamen is voor mij inderdaad juist bedoeld om even aan de waan van alledag te ontsnappen. Tegenwoordig moet iedereen overal maar wat van vinden en er is altijd wel iemand die zich door welke uitspraak dan ook gekrenkt voelt. Bij gamen vind ik het juist zo mooi dat hoe links of rechts je ook bent, iedereen wil Bowser verslaan of de vijandelijke basis in Command & Conquer met de grond gelijk maken, ongeacht politieke of religieuze voorkeur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 26 februari 2020 11:28
  Wilde nog popcorn pakken maar zie dat de show al begonnen is.
  Zet em op jongens!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 26 februari 2020 11:39
  Zouden deze scènes dan wél acceptabel zijn geweest als de lastigvallende tot aanrandende personen heteroseksuele dames waren? Of als de aanvallers hetero waren en de protagonist een vrouw?
  Opvallend is het namelijk wel dat men meer boos is over dat de aanvallers homo zijn, dan dat ze überhaupt de protagonist seksueel zo bejegenen. Terwijl ongewenste intimiteiten mijns inziens een veel groter, maatschappelijk probleem vormen.

  Ook homo's kunnen anderen lastigvallen en aan seksueel overschrijdend gedrag doen. Als dat nooit getoond mag worden, of als er geen grappen zouden mogen worden gemaakt over lhbti-ers, dan zet je ze eigenlijk wel apart van de samenleving.
  Lijkt mij ook weer niet de bedoeling.
  Natuurlijk moet je een gebalanceerd beeld weergeven van die gemeenschap en haar ideologieën, maar mijns inziens niet door te censureren wat je niet aanstaat. Stel er dan gewoon eigen voorbeelden en verhalen tegenover.

  Ook doe je dat mijns inziens niet door hun ideeën en ideologieën als enige toe te willen staan in cultuur en media, zeker niet als die ideeën lang niet door iedereen zo gedeeld worden. Je mag ze propageren natuurlijk, maar nooit ten koste van de vrijheid van anderen om daar hún ideeën en gevoelens tegenover te stellen en te propageren.
  Want dat we normaal en respectvol moeten omgaan met deze mensen, betekent niet dat we daarom al hun ideeën over huwelijk, seksualiteit en vaak ook 'genderneutraliteit' zouden moeten overnemen.
  Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn om elkaar als gelijkwaardig te zien en dat wordt helaas nog weleens vergeten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fuchs

  • 26 februari 2020 11:57
  @Robert-Frans. Deze scene's zijn acceptabel met/over homo's. Alleen niet wanneer je speciaal 2 homo karakters laat opdraven enkel voor dit doel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 26 februari 2020 16:28
  @Fuchs Er worden wel vaker speciaal personages geschreven in spellen met een heel specifiek doel. Bijvoorbeeld om als eindbaas te dienen, of om het je op andersoortige wijze lastig te maken.
  In dit geval gaat het dus om twee homo's die een andere man seksueel lastig vallen. Ik vraag me dan dus af waarom dat erger zou zijn, dan wanneer het twee dames of twee heteromannen jegens een vrouw zou zijn.
  In beide gevallen hebben we dan immers met een gelijkwaardige situatie te maken: twee mensen gedragen zich seksueel ongepast jegens een ander.

  Natuurlijk moeten we vooroordelen bestrijden jegens mindergroeperingen en normaal en respectvol met ieder mens omgaan, ongeacht geaardheid en verschil van meningen.
  En natuurlijk moeten we elkaar niet moedwillig kwetsen en beledigen.
  Maar het lijkt me niet juist om daar zodanig scrupuleus in te zijn, dat er geen ruimte meer kan zijn voor stereotiepe humor, voor zelfrelativering en in dit geval ook voor het tonen van kwalijkheden die nu eenmaal ook door minderheidsgroeperingen (kunnen) worden gepleegd.

  Anders zou het zijn als in alle spellen met homo's zij altijd zo worden gekarakteriseerd. Maar daar is volgens mij heel weinig sprake van, ook omdat in de meeste spellen seksualiteit of vastgestelde seksuele geaardheden helemaal niet voorkomen of simpelweg irrelevant zijn.
  Ook in andere media wordt over het algemeen vaak een wat stereotiep, maar vrij gevarieerd beeld geschetst van onder meer lhbti-ers, zowel positief als negatief. Beelden die zijzelf overigens soms ook bewust oproepen.
  In die zin zie ik deze scènes dus ook niet als in het bijzonder bezwaarlijk. Natuurlijk, toon ze niet als je weet dat je naaste ze vervelend vindt, maar waak wel voor algemene, te scrupuleuze censuur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 26 februari 2020 12:23
  @Robert-Frans Mee eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heer Mida

  • 27 februari 2020 11:37
  'Er zijn gamers die hun woede op sociale media spuwen. Mensen die daadwerkelijk boos zijn dat er homofobie uit twee korte scènes wordt gehaald in een game van meer dan honderd uur.'

  Hoe makkelijk is dit om te draaien?

  'Er zijn gamers die hun woede op sociale media spuwen. Mensen die daadwerkelijk boos zijn dat er homofobie zit in twee korte scènes in een game van meer dan honderd uur.'

  En deze zin vind ik ook interessant:
  'Sommigen noemen de actie censuur, maar met deze aanpassing geeft het lokalisatieteam het goede voorbeeld.'

  Vogelaar ontwijkt de vraag of we het hier hebben over censuur. Dus is het censuur of niet? En als het censuur is, kunnen we dan stellen dat Vogelaar pro-censuur is (als het zijn agenda dient)?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 27 februari 2020 18:49
  Zolang er geen spoilers in de titel staan vind ik het allemaal mooi.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HeroPoetin

  • 28 februari 2020 00:36
  Gelukkig blijven de scenes ook bestaan in de Russische versie. Kan ik lekker die versie spelen. Ik ben niet voor niks geëmigreerd naar Rusland.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • n1els

  • 28 februari 2020 09:44
  Grappig dat niemand het heeft over de leeftijdverschillen, dat 2 oudere mannen een scholier lastigvallen en de minderjarige scholier wil weg, wordt het bestempelt als homofoob. Misschien rent hij wel weg van 2 pedofielen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.