Achtergrond
Uncharted

Voorspel: Iedereen mag zoenen

Ook in games?

Geschreven door Erwin Vogelaar op
In Voorspel schrijven we elke maand over seks en seksualiteit, twee onderwerpen die behoorlijk wat stof op laten waaien. Toch kan zoiets onschuldigs als een zoen ook al voor heftige reacties zorgen. Na afgeplakte en bespoten reclameposters ontstond afgelopen maand de actie 'iedereen mag zoenen' op sociale media en op straat. Maar hoe zit het in games?

Je hebt ongetwijfeld wel iets over de reclameposters van Suit Supply meegekregen. Na lange tijd pakken te verkopen via seksistische afbeeldingen, zette het bedrijf in de nieuwste campagne liefde tussen mannen centraal. Het resultaat was dat onder andere in Nederland overal zoenende mannen in het straatbeeld te zien waren en dat roept reacties op. Bushokjes werden vernield, met tape afgeplakt en bespoten met hakenkruizen.

Er ontstond een leuke tegenreactie. Onder de hashtag #iedereenmagzoenen werden Nederlanders opgeroepen om zoenfoto's te delen. Ook zijn er Facebook-evenementen opgericht om op straat te laten zien van wie je houdt. Er werd dus wat afgezoend de afgelopen weken, maar (daar komt eindelijk het bruggetje) hoe zit dat in games? Wordt daar nog een beetje gezoend?

Last of Us

We hebben al eerder geschreven over waarom seksscènes in games door technische limieten er zo intens ongemakkelijk uit zien. Zoenen is het lastigst, waardoor personages meer in elkaars mond lijken te ademen met als dieptepunt de ‘mond op mond reclame’ in Heavy Rain. Gamemakers weten creatief met deze limieten om te gaan, door voornamelijk via camerastandpunten de lippen net niet in beeld te brengen. Dat is echt geen kuisheid, maar pure noodzaak.

Toch wordt er wat afgekust in tussenfilmpjes. Wie kan bijvoorbeeld de aandoenlijke cgi-scène tussen Tidus en Yuna in Final Fantasy 10 vergeten, romantisch in het water? Vaak wordt zo'n moment gebruikt om aan te geven dat er daarna meer gebeurt zonder dat de makers dat hoeven te laten zien. De seks wordt met een zoen en eventueel een wegdraaiende camera geïmpliceerd. Een sterk voorbeeld hiervan is de zoen tussen Drake en Chloe in Uncharted 2.

Heavy Rain

Vaarwel

Een zoen kan op verschillende manieren worden ingezet. Bijvoorbeeld als een vaarwel, zoals tussen Leon en de stervende Ada in Resident Evil: The Dark Chronicles. Dit moment is bijzonder, omdat de speler tijdens de zoen heel eventjes vanuit de ogen van Leon kijkt. De kus heeft hierdoor iets intiems, maar is ook een voorbeeld van een creatief camerastandpunt om de lippen niet te laten zien. Meestal wordt een zoen ingezet als beloning, zoals tussen Drake en Elena aan het einde van Uncharted 2. Tja, Drake heeft het maar druk in die game.

Omdat zoenen animeren zo moeilijk is, valt het op wanneer het wel goed gaat. Assassin's Creed: Unity gaat er met de hoofdprijs vandoor. De intieme momenten in die game zien er namelijk verbazingwekkend realistisch uit. Het is niet verwonderlijk dat het juist in Assassin's Creed goed gaat, want er werken gigantische teams aan deze games. Waarschijnlijk hebben meerdere mensen weken of zelfs maanden gezwoegd om deze zoenen te perfectioneren. Het resultaat mag er zijn, want het lijkt daadwerkelijk alsof de lippen van de personages contact maken.

AC

Bully

Hoewel kwaliteitszoenen in games dus zeldzaam zijn, zijn zoenen tussen mensen van hetzelfde geslacht dat al helemaal. In 2006 kwam Bully uit. In de game van Rockstar kon je enkele jongens zoenen, mits je ze eerst bloemen gaf. Er ontstond een rel, want dat kan toch niet zomaar in een game met een 'Teen'-rating? Onder andere Jack Thompson probeerde de verkoop van de game daarom tegen te houden. Blijkbaar zijn al die gevechten tussen tieners prima, maar twee jongens die elkaar zoenen gaat echt te ver.

Inmiddels leven we in een andere tijd dan in 2006. Eentje waarin Ellie en Riley een zoen hebben gedeeld in The Last of Us: Left Behind en een tijd waarin Life is Strange bestaat. Maar er ook verschillende Mass Effect-, Dragon Age- en The Sims- games zijn verschenen. In deze games volgt zo'n zoen echter bijna altijd na een serie specifieke keuze die je als speler moet maken. Wat voor reacties zou het opleveren als het gebeurt op plekken waar men er niet omheen kan, zoals met de posters van Suit Supply?

Bully

Ook in 2018 belangrijk

Dat representatie in populaire media belangrijk is voor mensen om zichzelf te accepteren is inmiddels wel bekend, maar daarnaast kan het ook helpen om seksuele diversiteit te normaliseren voor mensen die er anders niet vaak mee in contact komen. Ook in 2018 worden daar nog grote stappen in gemaakt. Bijvoorbeeld hoe Star Trek Discovery pas na vijftig jaar Star Trek voor het eerst een openlijk homoseksueel personage introduceerde.

Het is natuurlijk niet nodig dat in de volgende Call of Duty alle soldaten elkaar gaan aflebberen na een missie. Maar het zou ook in 2018 nog veel betekenen om zo'n zoen in een mainstream game te zien. Wellicht draagt het een heel klein steentje bij aan minder hatelijke en gewelddadige reacties op straat.

Wat er ook gebeurt, laten we elkaar één ding beloven: zullen we het nooit meer hebben over de kus tussen Sonic en Elise in Sonic the Hedgehog?

Sonic

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks enseksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Dit artikel delen:

Lees meer

De mensen achter de androids in Detroit: Become Human Jurassic World Evolution verschijnt op 12 juni
0

Reacties op: Voorspel: Iedereen mag zoenen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.