Achtergrond
RDR2

Voorspel: Het niet zo Wilde Westen in Red Dead Redemption 2

Gavin? GAVIN?!

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Red Dead Redemption 2 is een van de grootste, mooiste en duurste entertainmentproducten van het jaar. In de game stap je via de cowboyboots van Arthur Morgan het Wilde Westen in en beleef je een avontuur dat tot in de kleinste details is uitgewerkt. Toch mist er iets, want deze man duikt nooit de huifkar in.

Een van de weinige seksmomenten in de game kun je makkelijk missen. Als je wat rondhangt in het basiskamp duikt een van de cowboys de tent in met een vrouw. Je kunt buiten blijven staan om te luisteren, maar de cowboy komt al sneller klaar dan dat Arthur zijn pistool kan trekken. De vrouw geeft het op en het duo stapt de tent weer uit.

Red Dead Redemption 2

Een handje helpen in bad

Arthur kan in de hotels van deze uitgebreide wereld wel een badsessie kopen. Voor wat extra geld komt er een vrouw helpen. Zij komt op de badrand zitten en duwt haar borsten nog net niet tegen Arthurs gezicht wanneer ze zijn ledematen boent. Dat is de meeste actie die hij in de game krijgt.

Jammer, want Red Dead Redemption 2 is een game waarin seks goed had gepast. Hoewel Rockstar niet bekend staat om zijn subtiliteit, weten de makers deze keer in de verhaalvertelling en het realisme van de wereld behoorlijk indruk te maken. Waarom dan ook niet op een volwassen manier met seks omgaan? Je kunt jezelf wassen, scheren, naar de kapper gaan, nieuwe kleren kopen, je paard aaien en borstelen, je wapens schoonmaken, enzovoort, maar niet met een vrouw naar bed.

Deels lijkt dat een bewuste keuze, omdat Arthur verliefd is en hij daardoor geen interesse toont in anderen. Toch blijkt dat niet altijd het geval. In een van de ontmoetingen met een sekswerker mag je haar volgen om verder kennis te maken en dat doet Arthur maar al te graag. Zodra je echter door de deur loopt, blijkt ze je in de val te hebben gelokt en word je overvallen door een stelletje dieven.

Red Dead Redemption 2

Meer Barry White

Wellicht is Rockstar bang voor negatieve reacties over hun game. Misschien zelfs met Hot Coffee nog in het achterhoofd. In Grand Theft Auto: San Andreas zat een seks-minigame verborgen die Rockstar niet in de uiteindelijke game had verwerkt. Nederlander Patrick Wildenborg vond dit onderdeel op de disk en via de Hot Coffee-mod maakte hij de minigame voor iedereen beschikbaar.

In een interview voor het boek All Your Base Are Belong to Us van Harold Goldberg, vertelde Sam Houser van Rockstar: "Dit is niet hoe CJ met een meisje zou zijn. Dit was een erg ruwe, vroege implementatie. Als we het ooit hadden voltooid, zou het stijlvoller zijn geweest, ik zou zelfs durven zeggen romantischer, chiquer, een beetje meer Barry White."

De gevolgen van de Hot Coffee-mod waren enorm. Take-Two wilde de e-mails van Houser lezen, senator Hillary Clinton wilde weten hoe de minigame op de disk van de game terecht was gekomen, er werden protesten voor het kantoor van Rockstar gehouden en natuurlijk kwam advocaat Jack Thompson uit zijn grot gekropen. Hierdoor kreeg San Andreas in de Verenigde Staten een nieuwe rating van 'Adults Only'. Pas toen Rockstar via een update de minigame volledig uit San Andreas had gesloopt, werd de originele rating weer hersteld.

Red Dead Redemption 2 is zo groot en duur, dat Rockstar en Take Two mogelijk geen enkel risico op negatieve publiciteit wilde lopen. Wellicht is er daarom besloten om seks niet toe te voegen, of waarschijnlijk zelfs tijdens de ontwikkeling te verwijderen. Waarom kun je anders sekswerkers afwijzen?

RDR2

Brokeback Mountain

Op Twitter ging er daarnaast een gerucht rond dat spelers hun eigen Brokeback Mountain konden beleven in Red Dead Redemption 2. Dat kwam door een screenshot van een niet bestaand Polygon-artikel, getiteld 'Rockstar Confirms That You Can Have Gay Cowboy Sex In Red Dead Redemption 2'. In plaats van een geplande kritiek op moderne gamewebsites, maakte de grap juist een groep gamers enthousiast. Zij werden helaas teleurgesteld toen bleek dat je als eenzame cowboy enkel met je lasso mag slingeren.

Spijtig, maar dat was minder erg geweest als de enige duidelijke verwijzing naar homoseksualiteit in Red Dead Redemption 2 niet extreem problematisch is. Arthur kan een hutje tegenkomen, waar een vreemdeling hem uitnodigt om wat te eten. Zodra je naar binnen stapt wordt Arthur tegen het hoofd geslagen, het scherm gaat op zwart en je hoort iets dat klinkt als een riem en een broek. Wanneer Arthur zijn ogen weer open doet zit de vreemdeling op hem en zegt: "Oh, you struggled.. and you lost. But it was quite a tussle, I tell you. Quite a tussle, my pet." Vervolgens word je buiten wakker, waarna Arthur langzaam "Oh my Lord" zegt en even moeilijk loopt.

Rockstar impliceert met deze scène duidelijk dat Arthur wordt verkracht. Als de enige verwijzing naar homoseksualiteit in je game een verkrachting is, dan geef je als gamemaker een hele nare boodschap.

Red Dead Redemption 2

Gavin

Toch is er nog hoop, al moet je wel goed opletten. In de game kun je een Brits personage vinden die 'Gavin!' roept. Op verschillende plekken kom je hem tegen en als je dichterbij komt vertelt deze Nigel dat hij op zoek is naar zijn maat. Er klinken overal theorieën over deze twee mannen. Zoek je op YouTube, dan kom je zelfs dingen over tijdreizen tegen. Mijn theorie is simpeler: Nigel en Gavin hadden een relatie, het is uit en Nigel kan daar niet mee omgaan.

Nigel zegt dit natuurlijk niet hardop, omdat hij bang is voor de gevolgen. Daarom noemt hij Gavin zijn "mate", daarna "friend" en dan "best friend". Maar Nigel is wanhopig en verspreekt zich: "He left me… I lost him, I mean." En wanneer heeft Gavin hem verlaten? "One morning, I just woke up and he just wasn't there.." Op een andere plek vertelt Nigel hoe "charming" en "lovely" Gavin is en als je hem na lange tijd weer tegenkomt stelt hij zelfs: "I love that boy."

Als je Nigel vastbindt met je lasso, vind je een brief van een vriend, die denkt dat het tweetal succesvol is geworden in Amerika. In een P.S. schrijft hij: "I saw that bloke Brian Gold the other day, in the market. He said some real odd things about you, which I said weren't true." Drie keer raden wat dat is? Yee-haw.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Dit artikel delen:

Lees meer

Switch-versie van Superbrothers: Sword and Sworcery EP komt deze week M. Bison krijgt vandaag zijn klassieke kostuum in Street Fighter 5
6

Reacties op: Voorspel: Het niet zo Wilde Westen in Red Dead Redemption 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Robert-Frans

  • 27 november 2018 11:43
  Een man die een man verkracht schijnt erg grappig te zijn in bepaalde films of games. Ze zouden de hier genoemde scene in het hutje echter eens moeten proberen met een cowgírl als slachtoffer. Eens zien hoe de reacties dán zouden zijn…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lord_Bono

  • 28 november 2018 12:28
  @Robert-Frans De game niet gespeeld zeker? Verkrachting van vrouwen komt meermaals aan bod. Daarnaast was homoseksualiteit uit den boze in die tijd, dus waarom zou het een gemis moeten zijn in deze game? Historisch gezien klopt het gewoon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 27 november 2018 15:40
  Blijft een game uit Amerika. Alles en iedereen kapot schieten is prima, maar een beetje virtueel naakt gaat echt te ver.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 27 november 2018 20:42
  Gelukkig komt Cyberpunk 2077 er ook aan. Daar zal vast wel een goeie dosis sex in komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 28 november 2018 10:55
  Goed artikel!
  Het is inderdaad erg raar dat ze het wel mogelijk maken om een sexwerker te kunnen huren, maar dat het daarna stopt. Het hoeft ook niet per se heel expliciete in beeld gebracht te worden, maar een hint dat het gebeurt zou al wat zijn. Dat maakt die verkrachtingsscene extra vreemd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kerrigan

  • 30 november 2018 03:25
  GAVIN!

  Have some god. damn. faith!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.