Nu de gamewereld steeds inclusiever wordt, valt het op hoe giftig de meeste online ruimtes zijn. Zo worden vrouwen die online gamen nog steeds lastig gevallen en slingeren racistische en homofobe uitspraken rond alsof het niets is. Als iets verkeerd gaat is het al snel 'gay' en als iemand iets fout doet is het een 'homo'.
Veel spelers staan er waarschijnlijk niet bij stil hoe schadelijk het negatieve gebruik van deze termen kan zijn, omdat ze er zelf niet door getroffen worden. Het hoort het toch eenmaal bij? Zo bedoel ik het toch niet? En het gebeurt elders toch ook? Maar dat is natuurlijk onzin. Daarom nemen gamebedrijven nu eindelijk hun verantwoordelijkheid om er wat aan te doen. Met name Ubisoft zet een belangrijke stap.
Rainbow Six: Siege-spelers krijgen sinds kort automatisch een tijdelijke ban als ze een racistische, seksistische of homofobe opmerking maken. De eerste keer krijgen spelers een korte ban van een half uur. Als ze zich vervolgens nog niet aan de regels houden, dan krijgen ze een langere ban van twee uur. Bij de volgende fout kijkt een persoon naar wat er gebeurt en kan er eventueel een permanente ban worden ingezet.

Twitch-ban
Rainbow Six: Siege was afgelopen maand niet als enige in het nieuws over homofoob gedrag in online games. Twitch-streamer Mohamad 'm0E' Assad kreeg een ban van dertig dagen voor het gebruik van het woord 'faggot' in de tekstchat van CS:GO. Later deed hij een poging zichzelf te verdedigen, door te stellen dat hij dat woord gebruikte in plaats van 'retarded', om aan te geven dat iets slecht was. Later voegde hij er nog aan toe: "I’m going to try and stop using the word ‘faggot’, but it’s one of my favorite words. It’s not offensive. It has a lot of different meanings.”
Assad werd aan verschillende kanten bijgestaan. Zo stelde gerespecteerde e-sports-journalist Thorin op Twitter dat de 'SJW-types' de etymologische geschiedenis van 'faggots' niet meenemen, omdat het woord vroeger onder andere werd gebruikt voor een 'bundle of sticks'.
Gamers die dergelijke termen gebruiken zijn niet allemaal bewust homofoob, maar het effect van hun woorden is hetzelfde. Het zorgt er onder andere voor dat gamers die niet hetero zijn zich niet welkom voelen en leren om hun seksualiteit met negativiteit te associëren.
E-sports
E-sports-presentator Frankie Ward ontving eerder deze maand een prijs voor ’Presentator van het jaar’ van de UK Esports Awards. Haar speech gebruikte ze om tegen dergelijk homofoob gedrag uit te spreken. "In de e-sports-industrie is er geen ruimte voor homofobe of racistische of vrouwenhatende taal", zei Ward in haar video. "Het Verenigd Koninkrijk is een proeftuin voor top e-sports-talent en ik denk dat we daarom een voorbeeld moeten zijn, het voortouw moeten nemen en op gedrag moeten wijzen als we het zien. Als ik iets verkeerds zeg, mag je mij er gerust op wijzen. Laten we dat gesprek hebben en e-sports voor iedereen inclusief maken."
De presentatoren van de awards-show echoden de woorden van Ward na haar speech. Zo stelde Ellie Osili-Wood: "Als je homofobie of racisme steunt, of excuses maakt voor slecht gedrag in e-sports, dan ben je onderdeel van het probleem en ben je hier niet welkom. We zijn een inclusieve industrie en ik ben enorm trots om daar een onderdeel van te zijn.”
Fair Play Alliance
Iets tegen dit gedrag doen is moeilijk, omdat spelers via voicechat of gewone chat geen barrière hebben. Zodra specifieke woorden worden geblokkeerd, worden er creatieve variaties bedacht. Daarnaast willen bedrijven natuurlijk niet teveel betalende spelers blokkeren. Het is daarom bemoedigend om te zien dat Ubisoft nu een streep trekt en dat bekenden zich uitspreken, maar er is meer nodig.
Een hoopvolle ontwikkeling is de Fair Play Alliance. Bedrijven zoals Blizzard, Riot, Epic en Twitch werken sinds kort onder deze naam samen om de strijd aan te gaan tegen giftig gedrag in online games. Het idee is dat onderzoek en succesvolle middelen met elkaar worden gedeeld. "We stellen ons een wereld voor waarin games vrij zijn van intimidatie, discriminatie en misbruik, en waar spelers zichzelf kunnen uiten via games." Inmiddels hebben al meer dan zeventig gamebedrijven zich bij deze Fair Play Alliance aangesloten, met onder andere Wargaming, Supercell, Oculus, Discord en Electronic Arts.
Het idee dat homofobe uitspraken nou eenmaal onderdeel zijn van online gaming, is niet meer van deze tijd. Daarom moeten niet alleen bedrijven, maar ook gamers actief aan de slag. Niet alleen door zelf op je woorden te letten, maar ook door anderen op hun gedrag te wijzen. Hopelijk zijn deze eerste concrete stappen een begin van echte verandering en kan de volgende generatie online games voor iedereen leuk zijn.
In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:
Reacties op: Voorspel: Concrete stappen tegen homofoob gedrag in online games
rpenning
Ik speel veel rocket leugue en die comunity is so god dam toxic, speel je een potje verlies je 4-5 echt een spannend potje hoor je daarna ez loser denk je echt wtf.
Maar ik zit nu een beetje in de no many sky community die is fucking goed en aardig was echt verrast XD
wootism
Ik heb jammergenoeg de chat in Rocket League uitgezet.
Laatst ook een super spannend potje gewonnen met 4-2. Vervolgens verscheen er razendsnel op mijn scherm dat hij hoopte dat mijn moeder kanker kreeg en mijn familie zelfmoord moest plegen.
wtf….. en ze lijken er ook geen reet aan te doen.
Shriko
mcbrew
Nu is No man`s Sky ook niet echt de game die zich leent voor een toxic community. Er zit geen competitief element in, dus er is ook niet veel reden om direct te gaan schelden als je team verliest ofzo.
Tudoh
Aghris
inactiefglaned
En wat dan nog? Jij pleit wel voor censuur, omdat je een zwarte lesbiene bent?
Aghris
inactiefglaned
Wie bepaalt wat racsime is en wat discriminerend is? Want zoals Tudoh ook al terecht opmerkt, lijken deze regels niet op te gaan voor minderheden. En als je dit werkelijk wilt, dan is het meten met 2 maten verdomd gevaarlijk.
Tudoh
inactiefglaned
Precies dit!
Vooral deze alinea:
"Veel spelers staan er waarschijnlijk niet bij stil hoe schadelijk het negatieve gebruik van deze termen kan zijn, omdat ze er zelf niet door getroffen worden. Het hoort het toch eenmaal bij? Zo bedoel ik het toch niet? En het gebeurt elders toch ook? Maar dat is natuurlijk onzin. Daarom nemen gamebedrijven nu eindelijk hun verantwoordelijkheid om er wat aan te doen. Met name Ubisoft zet een belangrijke stap."
Wie ben jij om te bepalen wat onzin is en wat niet. Hebben homoseksuele mensen en minderheden hierom gevraagd? De intentie bij het gebruik van dit soort woorden is verschrikkelijk belangrijk. Ik maak weleens racistische grappen, zegt niet dat ik er daadwerkelijk zo over denk. Ook noem ik mensen weleens gekscherend homo, betekent niet dat ik homo's haat. De evolutie van taal moet geleidelijk gaan, dit soort dingen kosten tijd om te veranderen. Geen enkele zin om dit door mensen hun strot te douwen, bereik je alleen maar een averechts effect mee.
Vind het vermoeiend om in cliches te moeten vallen, maar het SJW gehalte is weer erg hoog.
Hier nog een mooi stuk van Louis C.K. waarin de subtiliteit van taal briljant wordt vertolkt.
https://www.youtube.com/watch?v=zuLrBLxbLxw
HarryHol
Dit is wel de crux hier. Op het moment dat een groep mensen zich structureel gekwetst voelt omdat hun geaardheid als scheldwoord wordt gebruikt, is het niet aan jou om te zeggen dat ze zich niet gekwetst mogen voelen.
Het gaat hier overigens niet alleen om 'gekwetst voelen' in de betekenis van 'vervelend dat iemand dat zegt' maar om het aanvallen van mensen op hun diepste wezen, en dat structureel en continu.
Als je constant hoort dat homo zijn iets negatiefs is, dan gaat dat echt een stuk verder dan een keer horen dat je een sukkel bent.
Dat jij het woord homo 'gekscherend' negatief gebruikt maakt voor degene die dat hoort niet uit. Je bevestigt keer op keer dat homo iets is dat afwijkend en vreemd is.
Dat doet niet alleen individuele mensen zeer, maar draagt bij aan een cultuur waarin alles wat niet-hetero is straffeloos belachelijk gemaakt mag worden.
Om een lang verhaal kort te maken: jouw woorden hebben consequenties. Hoe je ze ook denkt te bedoelen.
Tudoh
HarryHol
Tudoh
Er zijn grenzen, maar om iedereen aan te pakken die scheld met bijv. het woord faggot gaat veelste ver. Bijna niemand gebruikt dat woord nog voor homo's, maar gewoon als algemeen scheldwoord.
Maar om je extreme vraag een extreem antwoord te geven: Ja, ik zou dat liever willen dan dat we allemaal alleen nog ja en amen mogen zeggen.
HarryHol
Tudoh
Je bent wederom in extremen aan het praten, dus ik zal met je mee doen.
Ik verkies absoluut een wereld met jodenhaat, racisme boven een wereld waar je alleen mag zeggen wat de staat je oplecht. Religieuze vervolging is een absolute nogo natuurlijk, omdat dit een vorm van censuur is (vervolging voor iets wat je denkt/vind).
Het probleem in jou argument is dat je het nu nog eens bent met de dingen die gecensureerd worden. Op het moment dat het niet meer toegestaan is om dingen uit de Tenach te zeggen omdat je daar mensen mee kwetst, kom je vanzelf weer uit bij religie vervolging. In een extreme vorm van jou favourite beleid kom je dus uiteindelijk uit bij waar jezelf tegen bent.
Conclusie: Censuur & extremisme is slecht. Praat met elkaar en accepteer dat er mensen zijn die anders over dingen denken.
HarryHol
Het voordeel hiervan is dat mensen hopelijk eindelijk bewust worden van het feit dat hun uitingen bijdragen aan de onderdrukking van een grote groep mensen.
Er is hier ook totaal geen sprake van censuur. Censuur is dat de overheid bepaalt wat wel of niet vertoond of gedrukt mag worden.
Als ik een feestje geef en iemand zegt dat ie iets ‘gay’ vindt en dat negatief bedoelt, sta ik volledig in mijn recht die persoon de deur te wijzen.
Dat is wat hier gebeurt.
Als jij vindt dat je iedereen mag beledigen met wat voor uiting dan ook, dan klopt dat tot op zekere hoogte, maar de gevolgen zijn dat je dan dus niet welkom bent op het feestje dat gaming heet.
Je woorden hebben gevolgen. Je hebt dan dus de volledig vrije keuze:
Ofwel je gedraagt je volgens de normen van het feest ofwel je doet niet mee.
Jij bepaalt niet wat de organisator van het feest acceptabel vindt.
denver
Als jij een privé feestje geeft, mag je iedereen de deur wijzen. Het is immers jouw feestje: jij bepaalt wie je uitnodigt.
Op het moment dat het feest publiekelijk toegankelijk is, kun je niemand de deur wijzen als diegene zegt dat hij of zij iets 'gay' vindt. Dan heb je je aan regels te houden en een regel kan en mag niet zijn dat iemand iets niet 'gay' mag vinden; dat is namelijk vrijheid van meningsuiting.
Probeer het eens opnieuw, jongen. En dan met argumenten die kloppen.
HarryHol
Vrijheid van meningsuiting betekent alleen maar dat de overheid je niet mag straffen voor je mening. Niets meer dan dat. Bedrijven mogen binnen hun eigen muren of servers wel degelijk bepalen wat iemand niet mag zeggen.
Denk jij dat je bijvoorbeeld niet uit een kroeg gezet mag worden als je je homofoob gedraagt? Think again.