Achtergrond
Voorspel

Voorspel: Concrete stappen tegen homofoob gedrag in online games

Tijd voor verandering

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Sinds het moment dat we in online games met elkaar kunnen communiceren, worden mensen uitgescholden. De meeste gamers liggen daar niet wakker van, maar voor anderen zijn online gameruimtes hierdoor onnodig giftig. Dat moet veranderen. In deze editie van Voorspel: klaar met homofoob gedrag in online games.

Nu de gamewereld steeds inclusiever wordt, valt het op hoe giftig de meeste online ruimtes zijn. Zo worden vrouwen die online gamen nog steeds lastig gevallen en slingeren racistische en homofobe uitspraken rond alsof het niets is. Als iets verkeerd gaat is het al snel 'gay' en als iemand iets fout doet is het een 'homo'.

Veel spelers staan er waarschijnlijk niet bij stil hoe schadelijk het negatieve gebruik van deze termen kan zijn, omdat ze er zelf niet door getroffen worden. Het hoort het toch eenmaal bij? Zo bedoel ik het toch niet? En het gebeurt elders toch ook? Maar dat is natuurlijk onzin. Daarom nemen gamebedrijven nu eindelijk hun verantwoordelijkheid om er wat aan te doen. Met name Ubisoft zet een belangrijke stap.

Rainbow Six: Siege-spelers krijgen sinds kort automatisch een tijdelijke ban als ze een racistische, seksistische of homofobe opmerking maken. De eerste keer krijgen spelers een korte ban van een half uur. Als ze zich vervolgens nog niet aan de regels houden, dan krijgen ze een langere ban van twee uur. Bij de volgende fout kijkt een persoon naar wat er gebeurt en kan er eventueel een permanente ban worden ingezet.

Rainbow Six Siege

Twitch-ban

Rainbow Six: Siege was afgelopen maand niet als enige in het nieuws over homofoob gedrag in online games. Twitch-streamer Mohamad 'm0E' Assad kreeg een ban van dertig dagen voor het gebruik van het woord 'faggot' in de tekstchat van CS:GO. Later deed hij een poging zichzelf te verdedigen, door te stellen dat hij dat woord gebruikte in plaats van 'retarded', om aan te geven dat iets slecht was. Later voegde hij er nog aan toe: "I’m going to try and stop using the word ‘faggot’, but it’s one of my favorite words. It’s not offensive. It has a lot of different meanings.”

Assad werd aan verschillende kanten bijgestaan. Zo stelde gerespecteerde e-sports-journalist Thorin op Twitter dat de 'SJW-types' de etymologische geschiedenis van 'faggots' niet meenemen, omdat het woord vroeger onder andere werd gebruikt voor een 'bundle of sticks'.

Gamers die dergelijke termen gebruiken zijn niet allemaal bewust homofoob, maar het effect van hun woorden is hetzelfde. Het zorgt er onder andere voor dat gamers die niet hetero zijn zich niet welkom voelen en leren om hun seksualiteit met negativiteit te associëren.

E-sports

E-sports-presentator Frankie Ward ontving eerder deze maand een prijs voor ’Presentator van het jaar’ van de UK Esports Awards. Haar speech gebruikte ze om tegen dergelijk homofoob gedrag uit te spreken. "In de e-sports-industrie is er geen ruimte voor homofobe of racistische of vrouwenhatende taal", zei Ward in haar video. "Het Verenigd Koninkrijk is een proeftuin voor top e-sports-talent en ik denk dat we daarom een voorbeeld moeten zijn, het voortouw moeten nemen en op gedrag moeten wijzen als we het zien. Als ik iets verkeerds zeg, mag je mij er gerust op wijzen. Laten we dat gesprek hebben en e-sports voor iedereen inclusief maken."

De presentatoren van de awards-show echoden de woorden van Ward na haar speech. Zo stelde Ellie Osili-Wood: "Als je homofobie of racisme steunt, of excuses maakt voor slecht gedrag in e-sports, dan ben je onderdeel van het probleem en ben je hier niet welkom. We zijn een inclusieve industrie en ik ben enorm trots om daar een onderdeel van te zijn.”

Fair Play Alliance

Iets tegen dit gedrag doen is moeilijk, omdat spelers via voicechat of gewone chat geen barrière hebben. Zodra specifieke woorden worden geblokkeerd, worden er creatieve variaties bedacht. Daarnaast willen bedrijven natuurlijk niet teveel betalende spelers blokkeren. Het is daarom bemoedigend om te zien dat Ubisoft nu een streep trekt en dat bekenden zich uitspreken, maar er is meer nodig.

Een hoopvolle ontwikkeling is de Fair Play Alliance. Bedrijven zoals Blizzard, Riot, Epic en Twitch werken sinds kort onder deze naam samen om de strijd aan te gaan tegen giftig gedrag in online games. Het idee is dat onderzoek en succesvolle middelen met elkaar worden gedeeld. "We stellen ons een wereld voor waarin games vrij zijn van intimidatie, discriminatie en misbruik, en waar spelers zichzelf kunnen uiten via games." Inmiddels hebben al meer dan zeventig gamebedrijven zich bij deze Fair Play Alliance aangesloten, met onder andere Wargaming, Supercell, Oculus, Discord en Electronic Arts.

Fair Play Alliance

Het idee dat homofobe uitspraken nou eenmaal onderdeel zijn van online gaming, is niet meer van deze tijd. Daarom moeten niet alleen bedrijven, maar ook gamers actief aan de slag. Niet alleen door zelf op je woorden te letten, maar ook door anderen op hun gedrag te wijzen. Hopelijk zijn deze eerste concrete stappen een begin van echte verandering en kan de volgende generatie online games voor iedereen leuk zijn.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: De winnaar van de reis naar Gamescom in de Asus ROG VIP-bus The World Ends With You: Final Remix verschijnt op 12 oktober
183

Reacties op: Voorspel: Concrete stappen tegen homofoob gedrag in online games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • rpenning

  • 8 augustus 2018 10:10
  Al die lui bannen.
  Ik speel veel rocket leugue en die comunity is so god dam toxic, speel je een potje verlies je 4-5 echt een spannend potje hoor je daarna ez loser denk je echt wtf.

  Maar ik zit nu een beetje in de no many sky community die is fucking goed en aardig was echt verrast XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wootism

  • 8 augustus 2018 13:07
  @rpenning
  Ik heb jammergenoeg de chat in Rocket League uitgezet.
  Laatst ook een super spannend potje gewonnen met 4-2. Vervolgens verscheen er razendsnel op mijn scherm dat hij hoopte dat mijn moeder kanker kreeg en mijn familie zelfmoord moest plegen.

  wtf….. en ze lijken er ook geen reet aan te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Shriko

  • 8 augustus 2018 16:04
  @rpenning Leuk om te horen dat de No Man's Sky community zo aardig is!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 9 augustus 2018 09:59
  @rpenning
  Nu is No man`s Sky ook niet echt de game die zich leent voor een toxic community. Er zit geen competitief element in, dus er is ook niet veel reden om direct te gaan schelden als je team verliest ofzo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tudoh

  • 8 augustus 2018 10:15
  Ik heb een hekel aan bijna alle vormen van censuur. Enge bedoeling dit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aghris

  • 8 augustus 2018 10:49
  @Tudoh Ik neem met de opmerking aan dat je een witte, heterosexuele man bent. Dat is dan een makkelijk mening om te hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  inactiefglaned

  • 8 augustus 2018 10:59
  @Aghris
  En wat dan nog? Jij pleit wel voor censuur, omdat je een zwarte lesbiene bent?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aghris

  • 8 augustus 2018 11:03
  @glaned Wat ik zeg is dat sommige censuur inderdaad noodzakelijk is. In Nederland hebben we een beperking op de vrijheid van meningsuiting in geval van racisme en andere discriminerende uitingen. Ik ben daar groot voorstander van. Wat mij betreft wordt dat ook in games toegepast.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  inactiefglaned

  • 8 augustus 2018 11:23
  @Aghris
  Wie bepaalt wat racsime is en wat discriminerend is? Want zoals Tudoh ook al terecht opmerkt, lijken deze regels niet op te gaan voor minderheden. En als je dit werkelijk wilt, dan is het meten met 2 maten verdomd gevaarlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tudoh

  • 8 augustus 2018 11:05
  @Aghris Check #VerifiedHate op twitter momenteel. "Blanke hetero mannen" krijgen momenteel gigantisch veel shit over hen heen. En dat moet kunnen, ik haat censuur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  inactiefglaned

  • 8 augustus 2018 10:56
  @Tudoh

  Precies dit!

  Vooral deze alinea:

  "Veel spelers staan er waarschijnlijk niet bij stil hoe schadelijk het negatieve gebruik van deze termen kan zijn, omdat ze er zelf niet door getroffen worden. Het hoort het toch eenmaal bij? Zo bedoel ik het toch niet? En het gebeurt elders toch ook? Maar dat is natuurlijk onzin. Daarom nemen gamebedrijven nu eindelijk hun verantwoordelijkheid om er wat aan te doen. Met name Ubisoft zet een belangrijke stap."

  Wie ben jij om te bepalen wat onzin is en wat niet. Hebben homoseksuele mensen en minderheden hierom gevraagd? De intentie bij het gebruik van dit soort woorden is verschrikkelijk belangrijk. Ik maak weleens racistische grappen, zegt niet dat ik er daadwerkelijk zo over denk. Ook noem ik mensen weleens gekscherend homo, betekent niet dat ik homo's haat. De evolutie van taal moet geleidelijk gaan, dit soort dingen kosten tijd om te veranderen. Geen enkele zin om dit door mensen hun strot te douwen, bereik je alleen maar een averechts effect mee.

  Vind het vermoeiend om in cliches te moeten vallen, maar het SJW gehalte is weer erg hoog.

  Hier nog een mooi stuk van Louis C.K. waarin de subtiliteit van taal briljant wordt vertolkt.
  https://www.youtube.com/watch?v=zuLrBLxbLxw

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 8 augustus 2018 11:03
  @glaned "Wie ben jij om te bepalen wat onzin is en wat niet."

  Dit is wel de crux hier. Op het moment dat een groep mensen zich structureel gekwetst voelt omdat hun geaardheid als scheldwoord wordt gebruikt, is het niet aan jou om te zeggen dat ze zich niet gekwetst mogen voelen.

  Het gaat hier overigens niet alleen om 'gekwetst voelen' in de betekenis van 'vervelend dat iemand dat zegt' maar om het aanvallen van mensen op hun diepste wezen, en dat structureel en continu.

  Als je constant hoort dat homo zijn iets negatiefs is, dan gaat dat echt een stuk verder dan een keer horen dat je een sukkel bent.

  Dat jij het woord homo 'gekscherend' negatief gebruikt maakt voor degene die dat hoort niet uit. Je bevestigt keer op keer dat homo iets is dat afwijkend en vreemd is.

  Dat doet niet alleen individuele mensen zeer, maar draagt bij aan een cultuur waarin alles wat niet-hetero is straffeloos belachelijk gemaakt mag worden.

  Om een lang verhaal kort te maken: jouw woorden hebben consequenties. Hoe je ze ook denkt te bedoelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tudoh

  • 8 augustus 2018 11:06
  @HarryHol Ik ben van mening dat een dikke huid creeëren een betere oplossing is dan alles verbannen. Als je naar de "gekwetsten" gaat luisteren is er geen einde meer aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 8 augustus 2018 11:08
  @Tudoh Jij vindt dus dat, om een voorbeeld te noemen, racisme, jodenhaat en religieuze vervolging gewoon maar moeten mogen. 'Ze' moeten maar een dikke huid ontwikkelen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tudoh

  • 8 augustus 2018 11:15
  @HarryHol Hier doe jij hetzelfde als waar Aghris Glaned net van betichte; een stroman argument. In mijn eerste reactie heb ik expliciet gezegd "Ik heb een hekel aan BIJNA alle vormen van censuur."

  Er zijn grenzen, maar om iedereen aan te pakken die scheld met bijv. het woord faggot gaat veelste ver. Bijna niemand gebruikt dat woord nog voor homo's, maar gewoon als algemeen scheldwoord.

  Maar om je extreme vraag een extreem antwoord te geven: Ja, ik zou dat liever willen dan dat we allemaal alleen nog ja en amen mogen zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 8 augustus 2018 11:29
  @Tudoh Jij zegt dus dat de grens ligt bij homoseksualiteit. Jodenhaat, racisme, religieuze vervolging is allemaal te erg. Maar homofobie mag wel?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tudoh

  • 8 augustus 2018 11:38
  @HarryHol
  Je bent wederom in extremen aan het praten, dus ik zal met je mee doen.

  Ik verkies absoluut een wereld met jodenhaat, racisme boven een wereld waar je alleen mag zeggen wat de staat je oplecht. Religieuze vervolging is een absolute nogo natuurlijk, omdat dit een vorm van censuur is (vervolging voor iets wat je denkt/vind).

  Het probleem in jou argument is dat je het nu nog eens bent met de dingen die gecensureerd worden. Op het moment dat het niet meer toegestaan is om dingen uit de Tenach te zeggen omdat je daar mensen mee kwetst, kom je vanzelf weer uit bij religie vervolging. In een extreme vorm van jou favourite beleid kom je dus uiteindelijk uit bij waar jezelf tegen bent.

  Conclusie: Censuur & extremisme is slecht. Praat met elkaar en accepteer dat er mensen zijn die anders over dingen denken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 8 augustus 2018 12:05
  @Tudoh ‘de staat’ legt hier niets op. Het zijn bedrijven die terecht vinden dat iedereen welkom is om hun spellen te spelen, en negatief gedrag afstraffen.

  Het voordeel hiervan is dat mensen hopelijk eindelijk bewust worden van het feit dat hun uitingen bijdragen aan de onderdrukking van een grote groep mensen.

  Er is hier ook totaal geen sprake van censuur. Censuur is dat de overheid bepaalt wat wel of niet vertoond of gedrukt mag worden.

  Als ik een feestje geef en iemand zegt dat ie iets ‘gay’ vindt en dat negatief bedoelt, sta ik volledig in mijn recht die persoon de deur te wijzen.

  Dat is wat hier gebeurt.

  Als jij vindt dat je iedereen mag beledigen met wat voor uiting dan ook, dan klopt dat tot op zekere hoogte, maar de gevolgen zijn dat je dan dus niet welkom bent op het feestje dat gaming heet.

  Je woorden hebben gevolgen. Je hebt dan dus de volledig vrije keuze:

  Ofwel je gedraagt je volgens de normen van het feest ofwel je doet niet mee.

  Jij bepaalt niet wat de organisator van het feest acceptabel vindt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 8 augustus 2018 17:53
  Dit is het kwalijke van keyboardwarriors zoals jij, HarryHol. Je denkt dat je gelijk hebt, maar je hebt het niet.

  Als jij een privé feestje geeft, mag je iedereen de deur wijzen. Het is immers jouw feestje: jij bepaalt wie je uitnodigt.

  Op het moment dat het feest publiekelijk toegankelijk is, kun je niemand de deur wijzen als diegene zegt dat hij of zij iets 'gay' vindt. Dan heb je je aan regels te houden en een regel kan en mag niet zijn dat iemand iets niet 'gay' mag vinden; dat is namelijk vrijheid van meningsuiting.

  Probeer het eens opnieuw, jongen. En dan met argumenten die kloppen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 8 augustus 2018 19:03
  @denver natuurlijk mag de organisator van een feest mensen die zich niet gedragen er uit gooien. En natuurlijk mag een gamebedrijf gedrag binnen hun spel bestraffen dat het ontoelaatbaar vindt. Hoe kom je er bij dat dat niet zo is?

  Vrijheid van meningsuiting betekent alleen maar dat de overheid je niet mag straffen voor je mening. Niets meer dan dat. Bedrijven mogen binnen hun eigen muren of servers wel degelijk bepalen wat iemand niet mag zeggen.

  Denk jij dat je bijvoorbeeld niet uit een kroeg gezet mag worden als je je homofoob gedraagt? Think again.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.