Als je wat kilo’s kwijt wilt, dan zul je ook moeten aankomen. Niet in de vorm van vadsige vetrollen, maar sterke spieren. De meeste games in deze top vijf zijn in eerste instantie gericht op sporten, omdat je lichaam nu eenmaal door bewegen vet verbrandt.

1. EA Sports Active 2 (Wii, PS3 en Xbox360)

EA Sports Active 2 staat op de eerste plaats omdat je in deze game simpelweg het meeste moet bewegen. Er worden twee bandjes bijgeleverd die je bewegingen en je hartslag registeren. De ene schuif je om je rechterbovenbeen en de ander om je linkeronderarm. Ze werken erg goed, maar je kunt smokkelen met de ledematen die niet geregistreerd worden. De meeste sportactiviteiten vinden plaats in een basisomgeving, maar er zijn ook dynamischere gebieden zoals die van het hardlopen en skateboarden.

Je kiest zelf hoelang je wilt trainen. Je trainer stippelt dan een schema voor je uit voor meerdere weken, inclusief rustdagen. De reden dat veel mensen stoppen met sporten is omdat de motivatie snel zoek is. De coaches van EA Sports Active roepen inspirerende woorden en zorgen dat je gedreven blijft. Soms moet je net even dat tandje bijzetten om je coach met bijvoorbeeld rennen in te halen, maar moe en voldaan zul je uiteindelijk neerploffen na je training. En na twee weken ploeteren zie je het ook aan je buikje.

2. Wii Fit (Wii)

Schaam je niet om in de winkel het wat vrouwelijk ogende Wii Fit af te rekenen en met een Balance Board onder je arm het pand te verlaten. Omdat het Balance Board ook als weegschaal fungeert, kun je jezelf een doel stellen en elke keer dat je inlogt zien of en wat je al bent afgevallen. In Wii Fit doe je net als in EA Sports Active trainingen onder leiding van je persoonlijke coach. Wii Fit doet het een stuk rustiger aan dan z'n EA-tegenhanger, maar dat betekent niet dat je de volgende dag geen spierpijn hebt. Bij Wii Fit ligt de focus op het Balance Board, waarop met name de yoga-oefeningen goed tot hun recht komen.

De trainer is saai en bij lange na niet zo motiverend als die in EA Active, maar de oefeningen zijn intenser. Zeker yoga vereist alles van je spieren en laat je lang dezelfde houding aannemen. Dat is zo vermoeiend dat je regelmatig de seconden tot het einde aftelt. Voordeel is dat je van Wii Fit een stuk leniger wordt. Daarnaast val je natuurlijk ook nog een beetje af, dus kom je een stuk soepeler in je vel te zitten.

Het leuke aan Wii Fit is dat je jezelf kunt 'belonen' na een paar bijna niet vol te houden oefeningen. Naast yoga en aerobics is er een hele afdeling aan speelse sport-opdrachten als schansspringen en fietsen, maar ook in een pinquinpak vissen vangen en voetbal koppen behoren tot de mogelijkheden. Het grappige is dat de Mii'tjes hierin een rol spelen, zodat je toch wat bekende gezichten aan de zijlijn van je afvalrace hebt staan.

3. Wii Sports (Wii)

Wii Sports is inmiddels bijna een retrogame, maar daarom niet minder effectief. Het voordeel aan Wii Sports is dat het erg geschikt is om met vrienden te spelen. Je hebt behalve de controller geen extra attributen nodig en vrienden geven je altijd een goede motivatie om door te gaan. Vooral degenen die niet tegen hun verlies kunnen, want er is niets leukers dan zulke mensen te plagen door het beter te doen dan zij.

Je wordt in Sports nauwelijks gestimuleerd om in je eentje door te spelen, behalve door het vlaggetje dat verschijnt als je een persoonlijk record hebt neergezet. Ook lichamelijk vraagt Sports een stuk minder van je uithoudingsvermogen, maar als je een feestje heb en je wil stiekem toch met afvallen bezig zijn, dan is dit spel een goede optie.

4. Dance Dance Revolution (Wii, PS3 en Xbox360)

In de kroeg lekker een biertje drinken is in principe geen probleem, als je er maar lekker bij beweegt. Dansen is een goede manier om af te vallen, hoewel het meestal niet heel snel gaat. Dus als jij geen ‘hackuh!’fan bent, dan moet je hier net wat meer tijd in steken. Dance Dance Revolution-games beginnen vaak heel rustig aan, maar hoe vaker je speelt hoe meer vlug voetenwerk er van je gevraagd wordt.

Van alle games uit deze top 5 is Dance Dance Revolution de game waarin je de minste bewegingsvrijheid hebt. Op de dansmat gebeurt het allemaal. Vooral de benen zijn in dit Japanse dansspel belangrijk. Het gaat er soms snel aan toe. Dance Dance Revolution Hottest Dance Party 3 op de Wii ziet er eigenlijk niet uit en biedt weinig stimulans om door te gaan door de onpersoonlijke benadering, maar na tien minuten ben je al kapot omdat het spel zoveel van je vraagt.
Het focussen op de pijlen, het daarop meebewegen van je voeten en de veelal j-pop-achtige muziekjes die sneller gaan dan je lief is, kunnen dit spel nogal frustrerend maken. Maar als je dan in een film of tv-serie ziet hoe leuk het is het samen spelen, zoals in Scott Pilgrim vs The World, dan krijg je toch vanzelf zin om even keihard te gaan oefenen?

5. Dance Central (Xbox360)

Voor de mensen die graag toffe moves leren voor in de club, is Dance Central heel geschikt. Zoals we bij nummer 3 aangaven is dansen een goede manier om af te vallen, zelfs als je dat op een wat rustigere manier doet, zoals bijvoorbeeld in Dance Central. Als je echt wilt afvallen, dan zul je tijd moeten investeren in de tutorials en geld in een Kinect-camera, want anders werkt de game niet.

De tutorials duren vrij lang. En als je de bewegingen faliekant verkeerd doet, dan moet je heel vaak opnieuw dansen voor je de move geleerd hebt of je dansleraar het uit frustratie opgeeft. Maar, als je eenmaal een dans-routine onder de knie hebt, dan is Dance Central een waar feestje. Het verschil tussen de drie niveaus (easy, medium en hard) is erg duidelijk. Met name in Hard zul je afvallen, gezien de moves elkaar dan sneller opvolgen. En als je de nummers zat bent, dan download je nieuwe uit de DLC-lijst van tientallen tracks. Zo blijf je goed gemotiveerd om door te gaan met dansen en dus afvallen, en kun je in de discotheek eindelijk opvallen door je moves, in plaats van je enorme verschijning.


Gamer.nl zomermodus: Dit artikel valt onder de Gamer.nl zomermodus. In de zomer komen er minder games uit. Om toch interessante content te bieden, hebben we elke werkdag een andere rubriek op Gamer.nl. Elke vrijdag presenteren we een lijstje van vijf of tien games of dingen die aan games gerelateerd zijn, met elke keer een andere insteek.