5. MTV's Beavis and Butthead (Sega Mega Drive)

Vroeger waren ouders bang dat hun kinderen dom zouden worden als ze te veel tekenfilms keken. Er is eigenlijk maar één serie waarvan dat waarschijnlijk ook echt waar is: Beavis and Butthead dat op MTV werd uitgezonden. Twee domme idioten die op hun bank zitten en commentaar leveren op alles dat op de beeldbuis verschijnt, met de meest irritante lachjes ooit op tv vertoond.

Er zijn meerdere games verschenen rond dit illustere duo, maar de beste en meest memorabele is toch die op de Sega Mega Drive uit 1994. De twee domoren hebben kaartjes voor een concert van hun favoriete band in een grasmaaimachine laten vallen, waardoor stukjes van de tickets door de hele stad zijn verspreid. Door soms frustrerend moeilijke puzzels op te lossen en boeren en winden als wapens te gebruiken, moet het tweetal al die stukjes papier terug zien te vinden. Het mooie van het spel is dat het echt voelt alsof je in een aflevering van de serie zit. Achtergronden zitten vol met grapjes voor de echte kenners en de dialogen zijn flauw doch grappig. Dat is wat tekenfilmgames allereerst moeten kunnen: fans van de serie aan het lachen krijgen.

 

4. Castle of Illusion starring Mickey Mouse (Sega Mega Drive)

Castle of Illusion is misschien niet zozeer gebaseerd op een tekenfilmserie, maar het is wel de beste game met in de hoofdrol 's werelds bekendste tekenfilmmuis. Minnie wordt ontvoerd door de kwaadaardige heks Mizrabel, die jaloers is op haar schoonheid (wie niet?). Aan onze held de taak om in het magische kasteel op zoek te gaan naar diamanten om zo de heks te kunnen verslaan.

Het is een simpel maar effectief verhaal voor een platformer die Mickey naar allerlei verschillende werelden leidt. In 1990 zaten wij verwonderd voor onze tv, nieuwsgierig naar wat voor sprookjesachtige oorden we nu weer geleid zouden worden. Een goede tekenfilmgame moet je het magische gevoel kunnen geven dat je echt in die wereld bent beland. Castle of Illusion kon dat als geen ander. En dat geldt ook voor de opvolger World of Illusion waarin je samen met Donald Duck de levels doorkruist. De aangekondigde HD-remake is aan ons dan ook goed besteed.

3. Teenage Mutant Ninja Turtles – Turtles in Time (SNES)

Het heeft een onverklaarbare grote aantrekkingskracht op gamers om eindeloos naar rechts te blijven lopen, een horde aan vijanden aan gort te meppen, en weer verder te wandelen. Dat verklaart ook de populariteit van de side-scrolling beat ‘em ups in de jaren negentig. De Turtles waren daar grootmeesters in, met als kroon op het werk dit vierde deel. De helden met een schild reizen door de tijd om verschillende versies van hun aartsvijand Shredder te verslaan.

De game is bijna de perfectie zelve. De klassieke beat ‘em up-stijl wordt aangevuld met een hele berg aan verschillende moves. Afhankelijk van je timing en knoppencombinaties zijn er allerlei indrukwekkende technieken uit je mouw te schudden. Doordat er zoveel variatie in je bewegingen zit, blijft het leuk om eindeloos de tegenstanders van het scherm te slaan. Nog een belangrijke les voor een tekenfilmgame: vergeet niet dat gameplay het allerbelangrijkste blijft. Hoe goed je spel ook op de serie lijkt, je hebt er niks aan als het niet ook leuk is om te spelen.

 

2. Disney's DuckTales (NES)

Serieus, in welk spel kan je nou je vijanden verslaan door op hun hoofd te springen met een wandelstok? Het antwoord is: DuckTales uit 1990 op de NES. Dagobert Duck is als vanouds op zoek naar de meest waardevolle schatten van de wereld. De speler krijgt de keuze uit vijf werelden, die hij in willekeurige volgorde kan bezoeken. Kom je ergens niet verder, dan ga je gewoon naar een andere wereld, op zoek naar verborgen schatten en verstopte paadjes.

De game heeft echt alles voor een DuckTales-fan: de muziek is perfect, alle personages komen af en toe buurten en de stijl sluit helemaal aan bij de serie. Maar er is meer. Een tripje naar de maan, dodelijke mijnkarretjes, niets is te gek. Ook dat is een grote plus voor een tekenfilmgame: niet teveel blijven hangen in de settings die de serie aandoet. Zo kan een game echt van belang zijn voor een serie en de fans het gevoel geven dat het een onmisbaar stukje van het universum is. Met andere woorden: denk groots. Ook deze Disney-game krijgt binnenkort trouwens een remake.

 

1. The Simpsons Arcade Game (Arcade)

De beste game naar een tekenfilmserie is er een die ons een hele hoop kwartjes heeft gekost in de arcadehallen. The Simpsons Arcade Game is een totaal gestoorde beat ‘em up waarin Maggie per ongeluk een diamant als fopspeen gebruikt. Reden genoeg natuurlijk om ontvoerd te worden door Smithers. En dus moet de hele familie achter de boosdoener en zijn leger van hersenloze onderdanen aan om hun gezin weer compleet te maken. De game kon met vier spelers tegelijk worden gespeeld, een gezellige boel in de arcadehal. Mits je genoeg kwartjes had natuurlijk.

De grote aantrekkingskracht van dit spel is de totale gekte die elk level overheerst. Werkelijk elk deel van het spel zit volgestopt met obscure verwijzingen naar de serie en willekeurige andere grappen. Marge vecht bijvoorbeeld met haar stofzuiger, Lisa raakt soms verstrikt in haar springtouw, en je kan de Simpsons-huisdieren oppakken en als wapens gebruiken. Er is zelfs een dromenland waarin je het op moet nemen tegen wandelende donuts en een gigantische bowlingbal. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste les voor een tekenfilmgame: heb er vooral veel lol mee. Hoe meer gekke dingen je kunt verzinnen om de fans mee te vermaken, hoe beter.

 

Hoop voor South Park

Het is al een tijdje stil rond South Park: The Stick of Truth. Volgens het oorspronkelijke plan had de game eigenlijk al uit moeten komen, maar sinds de titel is overgenomen van het failliete THQ door Ubisoft is het akelig stil gebleven. Het zou kunnen dat er nu gewacht wordt tot september, wanneer ook de serie weer op tv verschijnt. Hoe dan ook, het is te hopen dat geen nieuws in dit geval goed nieuws is. Als we afgaan op wat we tot nu toe van de game hebben gezien, lijkt het erop dat alle lessen die we hierboven hebben getrokken, ter harte worden genomen. Wie weet kunnen we South Park dan, na een stortvloed aan abominabele games, eindelijk toevoegen aan de lijst met beste tekenfilmgames.