Achtergrond

Vijf Metroidvania’s die zich kunnen meten met hun inspiratiebron

Ter ere van Bloodstained: Ritual of the Night

Geschreven door Thijs Barnhard op
Zelden voelde een succesvolle Kickstarter zo als een sneer naar een uitgever als het binnen vier uur gefinancierde Bloodstained: Ritual of the Night. Het vertrouwd aanvoelend project van de voormalig Castlevania-producer Koji Igarashi wist binnen korte tijd een miljoen dollar op te halen, terwijl oude werkgever Konami de Castlevania-serie met de laatste delen vooral in een hele andere richting wilde sturen.

Dat Igarashi’s formule nog steeds zo geliefd is zegt veel over de aantrekkingskracht van de Metroidvania. Deze enigszins vage term slaat op Nintendo’s Metroid-games en ook op de Castlevania’s van Igarashi’s hand. Spellen die onder deze noemer vallen hebben allemaal een grote wereld die de speler met behulp van nieuwe vaardigheden steeds verder kan verkennen.

In het gapende gat zijn er meerdere uitstekende (indie)games verschenen die zich kunnen meten met de grootmeesters

Metroid en Castlevania hebben de Metroidvania misschien wel gecreëerd en geperfectioneerd, maar in het gapende gat van hun afwezigheid de afgelopen jaren zijn er meerdere uitstekende (indie)games verschenen die zich kunnen meten met de grootmeesters waarnaar het genre is vernoemd. Deze vijf rasechte Metroidvania’s moet je eigenlijk gespeeld hebben.

Axiom Verge

Dat Axiom Verge een enorm eerbetoon is aan Metroid is aan alles in dit spel merkbaar. Zo is er de bizarre buitenaardse wereld waarin hoofdpersoon Jace beetje bij beetje meer herkenbare vaardigheden ontrafelt die hem dichter bij zijn ultieme lot brengen. De meeste vijanden lijken ook stuk voor stuk af te stammen van soortgenoten uit Metroid. Axiom Verge heeft bovendien een kenmerkende grafische stijl die nog het dichtst in de buurt van komt een opgevoerde NES-titel. Kleine details zoals de scrollende achtergronden en de vreemde muziek versterken alleen maar meer het gevoel dat Axiom Verge niet van deze wereld is.

Het wordt allemaal nog een tikkeltje indrukwekkender gemaakt door het feit dat Axiom Verge een eenmansproject is. Dat iemand in zijn eentje zo’n complexe, uitgebreide Metroidvania met bijzonder veel optionele en goed verstopte geheimen in elkaar heeft weten te zetten is niets minder dan een indrukwekkende prestatie. Helemaal de manier waarop de speler uiteindelijk de wereld kan manipuleren met een speciaal glitch-wapen is een gouden vondst die Axiom Verge boven zijn soortgenoten weet te plaatsen.

Axiom Verge verscheen dit jaar op de PlayStation 4 en pc. Lees de Axiom Verge-review.

SteamWorld Dig

SteamWorld Dig is een Metroidvania voor beginners. In dit spel heb je de controle over een klein robotje die zich een gat moet graven naar het diepste punt van de lokale mijn. Dat begint eerst nog behoorlijk ambachtelijk en traag met een simpele pikhouweel, maar naarmate er verder afgedaald wordt krijgt de robot steeds meer uitbreidingen. Een snellere arm om rotsen mee weg te hakken, een drilboor en zelfs explosieven maken het graafwerk makkelijker.

Met lastige eindbazen verslaan houdt SteamWorld Dig zich niet zo bezig en echt uitdagend wil het hele avontuur nooit worden. Het is daardoor een Metroidvania die niet zo veeleisend en ingewikkeld is als andere games in dit lijstje. SteamWorld Dig weet echter op een haast perfecte manier de speler aan te sporen om verder te blijven spelen. De volgende upgrade ligt namelijk nooit verder dan enkele honderden meters dieper onder de grond.

SteamWorld Dig is verkrijgbaar op de PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, 3DS en pc.

Cave Story

Het aandoenlijke Cave Story voldoet aan alle elementen van een goede Metroidvania, maar heeft ook genoeg van een eigen smoel om op zichzelf te staan. Deze populaire Japanse indie heeft zijn tiende verjaardag inmiddels al gevierd, maar in die tijd heeft Cave Story niets van zijn kracht verloren. Het spel draait om de grot uit de titel, waar een ras van liefelijke wezentjes wonen die door een kwaadaardige dokter klaargestoomd worden om de buitenwereld te veroveren.

Cave Story weet zich te onderscheiden door een simpel, maar leuk verhaal te presenteren vol charmante personages. Zelfs de vijanden in deze Metroidvania hebben een persoonlijkheid, wat het nog net niet vervelend maakt om ze neer te schieten. Cave Story weet ook als geen ander prettig aanvoelende wapens en explosies op het scherm te tonen. Het maakt van dit spel een titel die de tand des tijds net zoals zijn genregenoten prima heeft doorstaan.

Cave Story is verkrijgbaar op de 3DS en pc.

Ori and the Blind Forest

Ori and the Blind Forest is niet alleen een uitstekende Metroidvania, het is ook een bloedmooie game die met fantastische animaties en gedetailleerde omgevingen blijft verbazen. Ori haalt niet alleen zijn inspiratie uit Metroid, maar ook uit een platformer zoals Super Meat Boy waarin exacte sprongen, de juiste timing en tientallen pogingen nodig zijn om de lastigere stukken te overleven.

Gecombineerd met een heleboel slimme elementen, zoals de mogelijkheid om zelf checkpoints te plaatsen, is Ori and the Blind Forest toch goed te behappen. De rasechte Metroidvania-gameplay uit zich onder andere in het vinden van vaardigheden die toegang verschaffen tot steeds meer delen van het bos. Dat de speler daarnaast zelf de keuze heeft om in bepaalde upgrades te investeren geeft vrijheid in een game waarin zelfs een claustrofobisch woud schitterend oogt.

Ori and the Blind Forest verscheen dit jaar voor Xbox One en pc. Lees de Ori and the Blind Forest-review.

Guacamelee!

De doodgewone dorpeling Juan wordt in Guacamelee! in een verhaal vol passie, worstelen en Mexicaanse stereotypes gezogen. Nadat El Presidente’s dochter is ontvoerd en Juan in het dodenrijk een magisch masker van een overleden luchador vindt, verandert hij in een actieheld die het Mexico van de doden en de levenden moet doorkruizen om zijn jeugdliefde te redden.

Guacamelee! is zich volop bewust van zijn inspiraties door op veelal humoristische toon knipogen te verstoppen naar zijn legendarische voorgangers. Nieuwe vaardigheden vindt Juan in deze Mexicovania in Choozo-standbeelden, terwijl posters in de dorpjes en muurschilderingen in tempels verwijzen naar Castlevania. Stellen dat Guacamelee! vooral teert op de successen van soortgelijke games zou dit spel ernstig tekort doen. Met de wisselwerking tussen het rijk van de levenden en doden plus een bijzonder vermakelijk gevechtssysteem, overgiet Guacamelee! de Metroidvania met zijn eigen unieke salsasaus.

Guacamelee! is verkrijgbaar op de PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One, Wii U en pc. De game is deze maand gratis te downloaden voor PlayStation Plus-leden. Lees de Guacamelee!-review.

Meer over Bloodstained: Ritual of the Night lees je in Het nieuws van de week.

Dit artikel delen:

Lees meer

Project Cars Madden NFL 16 komt 29 augustus uit
7

Reacties op: Vijf Metroidvania’s die zich kunnen meten met hun inspiratiebron

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Megaman20XX

  • 16 mei 2015 12:06
  Leuk stuk. La Mulana was ook een mooie Metroidvania, zeer underrated.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • warcryptic

  • 16 mei 2015 13:17
  Ik had op zijn minst wel een benoeming van Shadow Complex verwacht, tevens een van de beter XBLA games op de 360.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ThijsBarnhard

  • 17 mei 2015 12:26
  Shadow Complex is ook zeker een goede. Helaas is ie alleen te spelen op de Xbox 360 waardoor ie toch wat lastiger aan te raden is. Insanely Twisted Shadow Planet is ook geen verkeerde Metroidvania!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Baukereg

  • 16 mei 2015 13:25
  SteamWorld Dig heeft mij niet kunnen bekoren. Geen slecht spel maar het sloeg gewoon niet aan. La Mulana was erg goed maar mij iets te hardcore waardoor ik nooit ver gekomen ben. Guacamelee daarentegen heb ik helemaal kapot gespeeld op de ps3. Leuk stijltje en het speelt erg lekker weg. Laatst heb ik Apotheon geprobeerd maar de controlls zijn erg sloppy. Dat was een behoorlijke tegenvaller.

  Ik kijk erg uit naar Death's Gambit, een game die Castlevania mixt met een flinke dosis Shadow of the Colossus. De artwork is ook erg mooi. Ghost Song en Source zijn twee games die er ook veelbelovend uitzien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Arrahant

  • 16 mei 2015 15:45
  Leuk artikel! Mijn toevoeging aan de lijst is Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate HD. Vorig jaar op Steam uitgekomen, adviesprijs 12 euro. Niet van het niveau SOTN, maar toch leuk voor een uur of 10!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ThijsBarnhard

  • 17 mei 2015 12:27
  Ik vond het gevechtssysteem van Mirror of Fate heel erg vervelend. Ben persoonlijk toch meer gecharmeerd van Dawn of Sorrow op de DS.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • paultju

  • 17 mei 2015 14:31
  Ik mis 'dust : an elysian tail' in dit lijstje

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.