1. Zeg “PlayStation”

Nu de iPhone Siri heeft en de Xbox One de gebruiker laat praten met Kinect, kan de PlayStation 4 natuurlijk niet achterblijven. In de handleiding geeft Sony aan dat stemcommando's om de console acties uit te laten voeren, onder meer gedaan kunnen worden in onder andere het 'home screen'. Om de stemcommando's over te dragen naar de PlayStation 4 moet de headset of de microfoon in de PlayStation Camera gebruikt worden. Wanneer de headset en de PlayStation Camera beide zijn aangesloten, is alleen de microfoon van de headset in gebruik.

Het eerste commando dat tegen de PlayStation 4 gezegd kan worden is “PlayStation”. Wanneer dat is herkend door het apparaat, licht het microfoonicoontje op, evenals de commando's die vervolgens gebruikt kunnen worden.

2. Remote Play

Een van de meest interessante mogelijkheden van de PlayStation 4 is de optie om verbinding te maken met de PlayStation Vita en live een spel te delen. De verbinding kan worden gemaakt door op de PlayStation Vita de 'PS4 Link'-optie op te zoeken. Op de console zelf moet dan wel 'Enable Remote Play' aangevinkt zijn in de 'PS Vita Connection Settings'. Deze instelling wordt vervolgens doorgevoerd bij alle gebruikers op de PlayStation 4.

Zodra Remote Play is ingeschakeld, krijgt de Vita-gebruiker precies hetzelfde scherm te zien. Als de PlayStation 4-gebruiker echter op de PS-knop drukt, dan krijgt de persoon op de Vita zijn eigen 'home screen' te zien.

3. Waarschuwing tegen oververhitting

Als de PlayStation 4 oververhit raakt, dan wordt dat aangegeven via het lampje dat ook aangeeft of de PlayStation 4 aan of uit staat. Dit lampje bevindt zich bovenop de console in de gleuf die de twee helften van de console scheidt. Als de PlayStation 4 aanstaat, brandt het lampje wit, in standby-modus is het lampje oranje en wanneer het lampje rood knippert is de console oververhit. Sony raadt dan aan om de console uit te zetten en het een tijdje later weer te proberen.

4. Delen

De PlayStation 4 biedt de optie om screenshots, video’s, informatie uit de PS Store en live gameplay-beelden gemakkelijk te delen. Gebruikers met een sub-account kunnen overigens alleen screenshots en video’s opslaan. Het delen wordt gedaan middels de Share-knop op de DualShock 4-controller.

Wanneer de knop kort ingedrukt wordt, verschijnt er een menu en wordt er ook tegelijk een screenshot gemaakt en een video-opname gestart. De gebruiker kan vervolgens kiezen om deze wel of niet te delen. Als de knop een seconde of langer ingedrukt wordt, maakt de PlayStation 4 een screenshot die rechtsbovenin het scherm wordt vertoond. Deze optie is geschikt als de speler geen menu wil zien en ook geen video-opname wil starten. Ook kan de knop tweemaal ingedrukt worden, dit is handig om de beelden van een specifieke scène op te nemen. Het is mogelijk om de Share-knop anders in te stellen via de 'Share Settings'.

5. Party

De party-functie kan gebruikt worden voor zowel voicechat als textchat. De functie werkt zowel tijdens het spelen van een game als het gebruiken van een applicatie. Daarnaast is het mogelijk om direct mee te doen met een spel wanneer een van de spelers' vrienden dit tijdens het chatten aan het spelen is.

De persoon die een party begint, is de eigenaar van de party. De eigenaar kan via het optiesmenu vrienden uit de party zetten. Wanneer de eigenaar zelf de party verlaat, wordt een van de overige leden de eigenaar. Het is verder mogelijk voor de eigenaar om te beslissen dat vrienden en vrienden van vrienden uit eigen beweging zich bij de party kunnen voegen, of dat het lid worden van een party slechts mogelijk is na een uitnodiging van de eigenaar. In deze laatste optie kan een lid van de party wel een ander persoon aanbevelen.

Bonusweetje

En omdat dit eigenlijk niet echt een leuk weetje is, maar wel vermeldingswaardig is, hebben we als zesde punt uit de handleiding nog het gebrek aan playback van 3D blu-ray’s. Eerder werd al bekend dat cd’s en MP3’s niet op de PlayStation 4 zijn af te spelen, maar inmiddels heeft Sony daar een oplossing voor beloofd middels een update. Of dit ook het geval gaat zijn voor de afspeelmogelijkheid van 3D blu-ray's is nog onbekend. Op Twitter blijft Sony's Shuhei Yoshida vooralsnog op de vlakte. 

De gehele handleiding is te vinden op de officiële site van Sony. Bezoek ook ons PlayStation 4 lanceringsdossier voor meer informatie over de PlayStation 4.