Grand Theft Auto 5

Wie GTA 5 ook maar even gespeeld heeft met een fatsoenlijke speakerset of headset, zal die beleving missen wanneer teruggeschakeld wordt naar louter klanken uit de televisie. De spelwereld voelt pas echt als een levendig geheel wanneer je achter je mensen hoort praten, de kogels je om de oren zoeven en er sirenes vanuit de verte klinken wanneer de alarmdienst eenmaal nadert. De game biedt relatief uitgebreide mogelijkheden om je geluidssetup te bepalen, inclusief formaat van de speakers, voor een optimale ervaring. Een van de hoogtepunten is zonder meer het horen uit welke richting een aanvliegende helikopter komt, nog voordat die op de radar te zien is!

Grand Theft Auto 5

Call of Duty: Ghosts

Over strategisch voordeel gesproken, Call of Duty: Ghosts maakt het zelfs essentieel voor topspelers om met een goede surroundkoptelefoon te spelen. Tijdens multiplayersessies zijn andere spelers immers te horen aan hun voetstappen, waarbij je natuurlijk graag precies wilt horen waar ze zich bevinden. Met de perk genaamd Dead Silence zijn je voetstappen echter niet hoorbaar. De combinatie van een goede surroundheadset en Dead Silence zijn dus vrijwel noodzakelijk om te kunnen winnen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat diverse grote namen op het gebied van hoofdtelefoons, zoals Turtle Beach, zich verbinden aan Call of Duty door middel van speciale uitvoeringen en sponsoring van professionele spelers.

Call of Duty: Ghosts

Forza Motorsport 5

Voor racegames is het van minder competitief voordeel om geluid rondom je te kunnen horen, al helpt het natuurlijk wel. Van de recente topracers is Forza 5 het beste voorbeeld: het scheelt gewoon als je je ogen op de bochtencombinatie voor je kunt richten en kunt horen wanneer er een tegenstander nadert - zeker wanneer die even niet in je binnenspiegel zit. Sterker nog, om elkaar vervolgens in leven te laten wanneer je zij aan zij de volgende bocht induikt, is het maar wat fijn om op geluid te weten waar de ander zich bevindt. Menig spannend online potje eindigt in tranen wanneer een van de twee (of meer) even niet heeft opgelet of de concurrentie een metertje meer of minder naar rechts zit. En wanneer het er even niet om spant, is het met een surround set natuurlijk ultiem genieten van heerlijk motorgebrul.

Forza Motorsport 5

The Last of Us

Al in de Uncharted-games, toch de spirituele voorgangers van het meesterwerk dat Naughty Dog vorig jaar uitbracht, bewees surround sound zijn meerwaarde, vooral voor de beleving van de avonturen. Een groot deel van de dialogen vindt immers plaats terwijl er gelopen, gesprongen en geschoten wordt. Er is zelfs duidelijk dopplereffect waar te nemen wanneer een pratende tegenspeler langs je holt. In The Last of Us is dat niet anders, met als toegevoegde waarde de vele confrontaties met geïnfecteerden. In een doolhofachtig complex horen waar de derde zombie-achtige in de buurt zich precies bevindt? Gebruik je oren!

The Last of Us

Mario Kart 8

Zo serieus als het racen in Forza Motorsport 5 is, kun je het rondsjezen in Mario Kart 8 natuurlijk niet noemen. Toch is surround sound in Nintendo’s allernieuwste funracer zeker van een zekere toegevoegde waarde, ondanks het feit dat de audio in games van de Japanse gamefabrikant meestal niet uitblinkt in waanzinnige surroundkwaliteit. Toch: van achteren naderende items, maar ook kreetjes van tegenstanders (inclusief hun woedende blikken, zoals de nu al befaamde van Luigi) zijn goed om je heen te horen. Natuurlijk krijg je bij items die van achteren op je af komen vaak ook een visuele waarschuwing, maar surround sound helpt. En wat te denken van de fenomenale muziek, met zowel nieuwe als herkenbare Mario Kart-krakers, allen ingespeeld door een grote groep topmusici?

Mario Kart 8