Resistance

Deze shooter van Insomniac Games heeft altijd een speciaal plekje gehad in het hart van menig Sony-aanhanger. Voor veel gamers zal het zelfs de eerste ervaring met de huidige generatie zijn geweest, aangezien de PlayStation 3 lanceerde met het eerste deel uit de serie. Wat Resistance pas echt interessant maakt is de alternatieve geschiedenis die het probeert te vertellen, een geschiedenis waarin de Aarde wordt veroverd door de buitenaardse Chimera. De Tweede Wereldoorlog heeft niet plaatsgevonden omdat Europa een stuk vriendelijker door de vorige oorlog heen kwam. Dat zorgt er echter weer voor dat Rusland een geïsoleerde wereldmacht blijft en de revolutie van Lenin niet de geschiedenisboeken haalt. En dan, in 1949, breken de Chimera door het IIzeren Gordijn heen en vallen Engeland binnen.

Ook voor gamers die niet zoveel met dit soort politieke steekspellen hebben is er genoeg te beleven in Resistance. De drie delen op de PlayStation 3 spelen als solide shooters, en eigenlijk is alleen de Vita-versie ronduit teleurstellend te noemen. Het is dan ook jammer dat de serie een stille dood lijkt te sterven. Insomniac is er in ieder geval klaar mee en is nu veel te druk met Ratchet & Clank en Sunset Overdrive. Ook Sony ziet weinig brood meer in Resistance en heeft aangegeven dat er voorlopig in ieder geval geen plannen zijn om verder te gaan met de franchise.

WipEout

We zullen wel even een traantje moeten wegpinken als we straks achter onze nieuwe PlayStation zitten zonder de mogelijkheid om WipEout te spelen. De PlayStation, de PSP en de Vita lanceerden allemaal met een eigen deel, en op de PS3 was WipEout een van de eerste games die met 60fps op Full HD gedraaid kon worden. De legende van de serie is dan ook groot, ook al vielen de verschillende delen misschien iets te vaak in herhaling. Potverdorie, waar moeten wij nou onze portie futuristisch racen vandaan halen? Het is niet alsof we binnenkort een F-Zero kunnen verwachten!

Het is zeer onwaarschijnlijk dat we de racer nog terug gaan zien. Studio Liverpool, voormalig Psygnosis, heeft immers de deuren moeten sluiten. De geruchten gaan wel dat het team aan een WipEout voor de PlayStation 4 zou werken, maar voorlopig is dat niet meer dan een strohalm om ons aan vast te klampen. Het lijkt ons ook niet logisch dat Sony de serie aan een andere ontwikkelaar overhandigt, dus we zijn helaas zeer sceptisch.

WipEout

Guitar Hero

Als er iets is dat echt bij de huidige generatie hoort, dan zijn het wel plastic muziekinstrumenten. Gitaren natuurlijk, maar ook zogenaamd DJ-apparatuur en zelfs hele drumkits die nu stof staan te vergaren op de vliering. In 2005 was de eerste Guitar Hero nog iets waar we diep van onder de indruk waren, een titel die ons een nieuwe manier van spelen bood en ons het gevoel gaf dat we een echte muzikant waren. Inmiddels is de aantrekkingskracht van de nepgitaartjes wel verdwenen, mede omdat we werkelijk werden overspoeld door dit soort ritmegames.

Volgens Activision is de serie op vakantie, maar wij weten wel beter: Guitar Hero zien we niet meer terug. De laatste Guitar Hero kwam in 2010 uit, alweer drie jaar geleden. De originele studio, Harmonix, heeft de overstap gemaakt naar nieuwe soorten muziekgames, zoals het aankomende Fantasia: Music Evolved, en heeft ondertussen grote successen geboekt met Dance Central. De ontwikkelaar van latere delen, Neversoft, concentreert zich tegenwoordig vooral op first-person shooters, bijvoorbeeld door te helpen bij de ontwikkeling van Call of Duty. Bovendien is de concurrentie inmiddels al een stuk verder: games als Rocksmith en het aankomende BandFuse laten je echte gitaren in je console pluggen, om zo echt te leren spelen.

Guitar Hero

Devil May Cry

Ok, dit is misschien een wat gedurfde voorspelling. Devil May Cry kreeg begin dit jaar immers nog een reboot in de vorm van DmC: Devil May Cry, die goed in de smaak viel. De game verkocht echter niet al te best. In een poging de massa te trekken naar een franchise die toch vooral bekend staat om zijn ontoegankelijkheid werd Dante verjongd en ver-emo'd. Deze restyle konden die-hard fans niet echt waarderen en sprak het grote publiek ook niet genoeg aan.

Ondanks de remake zijn wij vrij zeker van onze zaak. Capcom heeft duidelijk gemaakt dat de toekomst van de serie afhangt van de verkoopaantallen. De voorspelling van Capcom was met twee miljoen niet al te hoog, en de game had grote moeite om daar de helft van te halen. Volgens de uitgever had dat te maken met de uitbesteding van enkele series aan Westerse ontwikkelaars. Naar aanleiding van de slechte verkopen gaf het bedrijf aan dat het zijn strategie gaat herzien. Daarbij hoort ook het “afbreken van de ontwikkeling van titels”, en wij denken dat DmC daar bij hoort.

DmC Devil May Cry

Rage

Als een legendarische ontwikkelaar van shooters als Doom en Wolfenstein een nieuwe game ontwikkelt, dan spitsen wij onze oren. Rage viel ons uiteindelijk niet tegen, ondanks de langzame opbouw en het teleurstellende verhaal. Vooral de superieure shooteractie en uitmuntende kunstmatige intelligentie maken op ons een diepe indruk. Net als DmC verkocht Rag niet geweldig. De slechte verkoopcijfers zijn Bethesda's moederbedrijf ZeniMax ook opgevallen, en volgens de geruchten gingen zij zich bemoeien met het team dat aan Rage 2 werkte. Uiteindelijk werd het vervolg geannuleerd.

Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst van de kersverse franchise. Bovendien is het gehele id Software op de ontwikkeling van Doom 4 gezet. Dit deel in de legendarische shooterserie heeft een nogal hobbelige geschiedenis en is volgens de verhalen al twee keer terug naar de tekentafel gestuurd. Id zou zelfs overwegen om zich na Doom 4 alleen nog maar op het ontwikkelen van engines te richten, en dan kunnen we een nieuwe Rage al helemaal op onze buik schrijven.

Rage